מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותמדוע האצבעות מתקמטות באמבטיה?

מדוע האצבעות מתקמטות באמבטיה?

מדענים מצאו הסבר לתופעה של התקמטות העור באצבעות כאשר אנו מבלים זמן רב באמבטיה או בבריכה


התקמטות של אצבעות רטובות: מנגנון עם מטרה (צילום: Shutterstock)
התקמטות של אצבעות רטובות: מנגנון עם מטרה (צילום: Shutterstock)

תהיתם פעם מדוע אצבעות הידיים והרגליים שלכם מתקמטות לאחר שביליתם זמן מה במים? חשבתם למה העור מתקמט רק באצבעות ולא באזורים אחרים? ניסוי חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת Newcastle מוכיח כי קיים למנגנון הסבר אבולוציוני – קל יותר להתעסק בחפצים רטובים עם אצבעות מקומטות מאשר אצבעות רטובות חלקות.

 

בעבר כבר גילו כי התקמטות האצבעות היא תהליך אקטיבי הנשלט על ידי מערכת העצבים, כשנצפה כי לא מתרחשת התקמטות כזו לאחר שעצב של האצבע נחתך. עקב גילוי זה, עלתה המחשבה שמדובר במנגנון לו יש מטרה.

 

חוקרים אמריקאים העלו את האפשרות שהקמטים עשויים לפעול כמו החריצים על גלגלי מכוניות המאפשרים יציבה ואחיזה טובה יותר של הצמיגים בכביש. הם הדגימו כיצד דפוסי הקמטים באצבעות שונות חוזרים על עצמם ובנויים באופן שמאפשר למים להתנקז החוצה דרך הקמטים, וכך כאשר האצבעות מוצמדות למשטח רטוב כלשהו, זה מאפשר להגדיל את שטח הפנים היבש ואחיזה טובה יותר.

 

במחקר החדש שפורסם בכתב העת Biology Letters, החוקרים רצו לבדוק אם הקמטים באמת מאפשרים אחיזה טובה יותר במצבי רטיבות.

 

לשם כך הם ביקשו ממתנדבים להרים גולות שהיו שקועות בדלי מים בעזרת יד אחת ואז להעביר אותן דרך חריץ קטן כדי לתפוס אותן עם היד השנייה ואיתה להעבירן לכלי אחר.

 

הם מצאו כי באופן קבוע, מתנדבים עם אצבעות מקומטות השלימו את המשימה מהר יותר מאשר אלה עם אצבעות חלקות. לעומת זאת, לא היה יתרון לאצבעות מקומטות כאשר העבירו עצמים יבשים. 

 

הממצאים מרמזים על כך שלקמטים תפקיד ספציפי בשיפור האחיזה של חפצים מתחת למים ובהתעסקות עם משטחים רטובים בכלל. לדברי החוקרים, כנראה מדובר במנגנון אבולוציוני שפותח כדי לעזור לאדם להתקיים בתנאים רטובים.

 

החוקרים מסבירים כי מה שהם לא עשו עדיין, זה להראות כיצד הקמטים משפרים את האחיזה של משטחים רטובים – האם הם מרחיקים את המים דרך הערוצים שהם יוצרים או שיש להם מאפיין אחר כמו שינוי בדביקות או בפלסטיות שלהם. בניסוי הבא הם מתכננים לבדוק בדיוק מה קורה במפגש הזה של האובייקט הרטוב והאצבעות המקומטות.

 

 

Biol. Lett. 23 April 2013vol. 9 no. 2 20120999