מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמה הקשר בין השמנה בילדים לטרשת נפוצה?

מה הקשר בין השמנה בילדים לטרשת נפוצה?

ממחקר חדש עולה כי לילדים ומתבגרים עם השמנת יתר סיכון כפול להיות מאובחנים במחלת הטרשת הנפוצה. נראה שמשקל הגוף גם משפיע על האופן בו הילד מגיב לטיפול התרופתי


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

השמנת יתר בילדים ומתבגרים קשורה לסיכון גבוה פי יותר משניים לפתח טרשת נפוצה - פי 2.19 בקרב בנות ופי 2.14 בבנים בהשוואה לילדים שמשקלם תקין. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Neurology.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי גטינגן בגרמניה סקרו את תיקיהם הרפואיים של 453 ילדים ומתבגרים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית בגרמניה, הרוב (67.5%) ילדות ונערות. הגיל הממוצע בעת האבחנה היה 13.7 שנים. החוקרים בחנו את פעילות המחלה כפי שנראית בסריקות ההדמיה, מידע רפואי ומדד ה-EDSS לרמת הנכות לאורך השנים. בנוסף, הם השוו את מדד ההשמנה (ה-BMI) שלהם לנתונים של 14,747 ילדים ומתבגרים ברחבי גרמניה ללא טרשת נפוצה.

 

ניתוח הנתונים חשף גם כי ילדים ומתבגרים שלפי מדד ה-BMI מוגדרים כשמנים, נוטים להגיב פחות טוב לטיפולים מקו ראשון לטרשת נפוצה (תרופות ממשפחת האינטרפרון-בטא והקופקסון) - חווים יותר התקפים תחת טיפולים אלו ויותר מהם נאלצים לעבור לקו טיפול שני. החוקרים משערים שהסיבה לכך קשורה לזה שהשמנה משפיעה על הדרך בה תרופות לטרשת נפוצה נכנסות לגוף, נעות בתוכו ונפלטות ממנו. מאחר שלא נמצאו השפעות נוספות של השמנה על מהלך המחלה, והשמנה לא נקשרה למחלה פעילה יותר כאשר נבחנו מדדים כגון סריקות ה-MRI והנכות התפקודית (EDSS), החוקרים  אומרים כי הממצא על השוני בתגובה לטיפול התרופתי נובע כנראה מההשפעה של השמנה על תגובת הגוף לטיפול. בכל אופן, ממצא זה דורש מחקרים נוספים.

 

דלקתיות, ויטמין D וחיידקי מעי

 

המחקר מצביע על קשר בין השמנה בילדים לטרשת נפוצה, אך לא ניתן להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה, ובמילים אחרות: לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי כי השמנה בפני עצמה היא זו שהובילה לסיכון המוגבר לפתח את המחלה - ייתכן שגורמים אחרים התערבו והשפיעו על התוצאות.

 

עם זאת, החוקר הראשי ד"ר פיטר הופקה, מספק מספר מנגנונים בהם השמנה עשויה להעלות סיכון לטרשת נפוצה: השמנה מובילה ליותר פעילות דלקתית, קשורה לרמות של ויטמין D וגם להרכב של החיידקים במעי - כל אלה נקשרו במחקרים לטרשת נפוצה.

 

המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים לפיהם השמנה בגיל ההתבגרות והילדות עלולה להגביר את הסיכון לפתח טרשת נפוצה בעתיד. לדוגמה, במחקר קטן שפורסם בכתב העת Neurology בשנת 2013 נמצא כי בבנות עם טרשת נפוצה שיעורי ההשמנה עומדים על 50.6% לעומת 36.6% בלבד בקרב בנות קבוצת ביקורת בעלת מאפיינים דומים אך ללא טרשת נפוצה. עוד נמצא באותו מחקר שככל שההשמנה חמורה יותר, כך גם עולה הסבירות לאבחנה של טרשת נפוצה. מחקר שפורסם שנה לפני כן בכתב העת Multiple Sclerosis Journal העלה כי מדד BMI גבוה (מעל 27) בגיל 20 קשור לסיכון גבוה פי 2.2 לפתח טרשת נפוצה בהשוואה ל-BMI תקין.

 

מהמחקרים עולה החשיבות של שמירה על משקל תקין למניעה של טרשת נפוצה בילדים ומתבגרים וייתכן שגם לשיפור התגובה לטיפול בקרב ילדים ומתבגרים שכבר אובחנו במחלה.

 

על רקע תוצאות המחקר, ד"ר אסתר גנלין-כהן, מנהלת המרפאה למחלות נוירואימונולוגיות במרכז שניידר לרפואת ילדים וממנהלי קהילת טרשת נפוצה בכמוני, מדגישה את החשיבות של פעילות גופנית אירובית כגורם מיטיב עם הטרשת, ולא רק בהקשר של שמירה על המשקל - אלא גם בקרב מטופלים עם BMI תקין.

 

"נמצא כי ילדים שאובחנו עם טרשת נפוצה היו פחות פעילים גופנית בהשוואה לילדים שחוו התקף דה מיאלנטיבי (אירוע נוירולוגי בודד) אחד ועדיין לא צברו מספיק קריטריונים לאבחנה של טרשת נפוצה. נוסף לכך, ילדים שהיו יותר פעילים גופנית הציגו פחות נגעים דה מיאלנטיבים בהדמיה וחוו פחות התקפים חוזרים" אומרת ד"ר גנלין-כהן.

 

"ידוע כי פעילות גופנית משפרת את מצב הרוח, משככת כאבים – בין היתר באמצעות הגברת הפרשת אנדורפינים ומפיגה לחץ נפשי. כמו כן, פעילות גופנית משפרת את הכושר האירובי ותורמת לניידות המוטורית. מעבר לכך, הוכח כי קיימת לפעילות גופנית גם השפעה מולקולרית שבאה לידי ביטוי בהגברת ייצור חומרים נוגדי חמצון בתאים והשתקת מנגנוני דלקת" מפרטת ד"ר גנלין-כהן.

 

טרשת נפוצה אינה מחלה נפוצה, וטרשת נפוצה בילדים היא נדירה במיוחד. לפי הערכות מתוך כ-5,000 מאובחנים עם טרשת נפוצה בישראל, כ-5% הם ילדים. "יש מחקרים שמדווחים כי עד 10% מקרב המאובחנים עם טרשת נפוצה בעולם חוו את ההתקף הראשון שלהם לפני גיל 18" מציינת ד"ר גנלין-כהן. 

 

הגורמים לטרשת נפוצה עדיין אינם ידועים לאשורם, אך ידוע כי מדובר במחלה מולטי-פקטוריאלית, כלומר קיים מכלול של גורמים המשפיע על התפתחותה. מחקרים עד כה הצליחו להצביע על מספר גורמים שמגבירים את הסיכון למחלה לרבות מאפיינים גנטיים, חשיפה לזיהומים – ובאופן ספציפי הדבקה בנגיף אפשטיין-בר (EBV) ומשתנים סביבתיים לרבות העדר חשיפה לשמש וחסר בוויטמין D, עישון פסיבי ואף תזונה עתירת מלח, העדר פעילות גופנית והשמנה.

 

 

JAMA Neurol. Published online July 15, 2019. doi:10.1001/jamaneurol.2019.1997