מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר

מהי סוכרת סוג 2?

כיצד מתפתחת סוכרת סוג 2? מי נמצא בסיכון? למה היא עלולה לגרום? ואיך מטפלים במחלה? מדריך


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כל תא בגוף שלנו צריך חמצן וסוכר בשביל להמשיך לחיות ולעשות את מה שהוא עושה. אבל התא עטוף בקרום המבודד אותו מהעולם – וגם מסוכר הדם (גלוקוז). כניסה של מולקולות סוכר לתוך התאים מתאפשרת באמצעות הפעלת קולטנים (רצפטורים) ולשם הפעלתם נדרש ההורמון אינסולין שמיוצר על ידי תאי בטא בלבלב. בנוכחות של סוכר, האינסולין מגיע לאזור הקולטן ו"מרגש" אותו, הקולטן מופעל והסוכר נכנס מזרם הדם לתוך התא.

 

כשאדם אוכל ורמת הסוכר בדם שלו עולה, המערכת של האינסולין והקולטנים תתחיל לעבוד כדי להעביר את עודף הסוכר מכלי הדם לתוך התאים וכך תווסת את רמות הסוכר בדם.

 

מהי סוכרת סוג 2?

 

סוכרת – על כל סוגיה – היא מחלה כרונית המאופיינת ברמות סוכר גבוהות מדי בדם. באנשים עם סוכרת סוג 1 המחלה נובעת מתגובה אוטואימונית - מערכת החיסון מסיבה לא ברורה תוקפת את תאי הבטא, יצרני האינסולין והורסת אותם, עד שכבר אין תאי בטא מתפקדים בגוף. במצב זה, לא מופק אינסולין בגוף והחולה נזקק לאינסולין ממקור חיצוני כדי לשרוד.

 

בסוכרת מסוג 2, המאובחנת לרוב (אם כי לא תמיד) במטופלים שמנים או בעלי עודף משקל, התמונה מורכבת יותר. פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת סוכרת במרכז הרפואי וולפסון ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת לשעבר, מסביר את שלבי התפתחות המחלה:

 

"המחלה מתחילה מרמות מעט גבוהות של סוכר בדם. עלייה זו ברמת הסוכר בדם הנה איטית בדרך כלל, כך שהחולה מתרגל אליה ואינו חש תסמינים מיוחדים. הלבלב מרגיש את הסוכר הגבוה ולכן מייצר עוד ועוד אינסולין שנשלח לזרם הדם, במטרה למנוע עלייה חריגה ומזיקה זו בערכי הסוכר בדם. במצב זה, העלייה ברמת האינסולין מאפשרת לשמור על רמה תקינה או גבולית של סוכר בדם. אלא שככל שהזמן חולף, תאי הבטא בלבלב, המתאמצים במשך שנים לייצר כמויות מאוד גדולות של אינסולין, הולכים ומתעייפים, עד לקריסתם המוחלטת ואיבוד יכולתם להמשיך ולייצר אינסולין. או אז, ערכי הסוכר מטפסים מעלה והסוכרת, שהייתה עד כה סמויה, הופכת לגלויה".

 

סוכרת סוג 2 היא הסוג הנפוץ ביותר של סוכרת. המחלה מתפשטת בעשורים האחרונים במהירות בעולם: אם בשנות השמונים אובחנו כ-108 מיליון אנשים ברחבי העולם, כיום מדובר על למעלה מ-422 מיליון חולים. על בסיס רשם הסוכרת הלאומי, בישראל, קרוב ל-550 אלף איש חולים בסוכרת ועוד מספר דומה (כ-550 אלף), בשלב טרום מחלה.

 

למה סוכרת סוג 2 עלולה לגרום?

 

כאשר סוכר מצטבר בדם במקום להיכנס לתאים נוצרות שתי בעיות: הראשונה היא שתאים בגוף ירעבו לאנרגיה והשנייה היא שבמשך הזמן רמות גבוהות של סוכר בדם מעלות סיכון לסיבוכים רציניים רבים בהם מחלות לב וכלי דם, מחלות עיניים ועיוורון, מחלות כליה, נזק עצבי, כף רגל סוכרתית ועוד. מדובר בנזקים בריאותיים חמורים הפוגעים באיכות החיים כמו גם בתוחלת החיים של החולים. סוכרת מדורגת כגורם התמותה הרביעי בישראל, אחרי סרטן, מחלות לב ושבץ מוחי.

 

עוד על סיבוכי הסוכרת

 

מהם גורמי הסיכון לסוכרת?

 

גנטיקה: כאשר בני משפחה מדרגה ראשונה – כמו אחים או הורים – הם סוכרתיים, הסיכון למחלה מוגבר וחשוב במיוחד לשמור על משקל תקין, תזונה בריאה ופעילות גופנית כדי למנוע את המחלה.

 

גיל: הסיכון לסוכרת סוג 2 עולה עם הגיל וגבוה יותר בבני 40 ומעלה בהשוואה לצעירים, אם כי המחלה נהיית נפוצה יותר ויותר בגיל צעיר ואף בילדים, על רקע מגפת ההשמנה. החל מגיל 64, כל אדם רביעי בישראל לוקה בסוכרת.

 

משקל: עודף משקל והשמנה – במיוחד באזור הבטן, מעלים את הסיכון לסוכרת. השמנה מפעילה את שני הגורמים למחלה: במנגנון אחד שקיעת שומן בלבלב הורגת את תאי הבטא ומונעת הפרשת אינסולין בתגובה לעליית סוכר בדם (הרס תאי בטא). במנגנון שני - שקיעת שומן באיברים גורמת להם לא להגיב לאינסולין (עמידות לאינסולין). באוכלוסייה המערבית, BMI מ-25 ומעלה קשור בסיכון מוגבר לסוכרת (חשב את ה-BMI שלך). גם היקף מותניים גדול מ-80 ס"מ בנשים ו-94 ס"מ בגברים מהווה גורם סיכון למחלה. אין ספק ששמירה על משקל תקין תפחית משמעותית את הסיכון להתפתחות המחלה ואת התקדמותה והסיכון לסיבוכיה במי שכבר לקה בה. עם זאת, משקל תקין לא מבטיח הגנה מלאה מפני המחלה.

 

רמות גבוהות של סוכר בדם: אנשים רבים חיים עם רמות גבוהות מהנורמה של סוכר בדם, שאינן מספיק גבוהות לאבחנה של סוכרת. מצב זה מהווה גורם סיכון משמעותי לסוכרת. גם לנשים שסבלו מסוכרת היריון סיכון מוגבר לפתח סוכרת בהמשך החיים.

 

כיצד ניתן למנוע סוכרת סוג 2?

 

כדי למנוע התפתחות של סוכרת, צריך לשמור על משקל תקין, להקפיד על תזונה בריאה ולקיים אורח חיים פעיל. הפעילות הגופנית חשובה, מעבר לחשיבותה לשמירה על משקל תקין. יעילות הפעילות הגופנית נובעת מכך שרקמת שריר פעילה קולטת טוב יותר את הסוכר מהדם. מכיוון שהשריר הוא צרכן סוכר מרכזי, בזמן פעילות הוא מוריד את רמת הסוכר בדם.

 

איך אדע אם אני סובל מסוכרת סוג 2?

 

סוכרת סוג 2 במקרים רבים אינה מאופיינת בתסמינים ברורים, לפחות בשלביה הראשונים ופעמים רבות היא מתגלה בבדיקת דם אקראית. תסמינים העשויים להופיע הם כאלה הנובעים מהצטברות רמות גבוהות של סוכר בדם וחוסר סוכר בתאי הגוף: תחושת צמא מוגברת ויובש בפה והטלת יותר שתן מהרגיל, במיוחד בלילה – זאת מאחר שהגוף מנסה להפחית את רמות הסוכר באמצעות פינוי עודפי הסוכר בשתן. תסמינים נוספים עשויים להיות תחושת עייפות ותשישות מוגברת וירידה לא מוסברת במשקל ובמסת שריר. במקרים בהם רמות סוכר גבוהות גרמו לנזק עצבי עשויים להופיע עקצוצים ותחושות חום, קור או אובדן תחושה בגפיים - מצב המכונה 'נוירופתיה סוכרתית'. עם זאת, תסמינים אלה אופייניים יותר לסוכרת סוג 1. 

 

אבחון סוכרת חשוב כדי לטפל במחלה ולמנוע את הסיבוכים הנגרמים מרמות הסוכר הגבוהות בדם. יש להבין שככל שהמחלה מתקדמת נהרסים יותר ויותר תאי בטא. כאשר המחלה מאובחנת מוקדם, כשעוד קיים ייצור מינימלי לפחות של אינסולין על ידי תאי בטא, ניתן לנקוט בצעדים שיובילו לעצירתה – ובראשם הקפדה על תזונה נכונה, הרזיה וביצוע פעילות גופנית. אמנם תאי בטא שמתו לא יחזרו, אך התאים הקיימים יוכלו לעבוד כראוי ובמקרים רבים ניתן יהיה לשמור על ערכי סוכר תקינים ללא שימוש בתרופות.

 

האבחון של סוכרת או טרום סוכרת (מצב ביניים הדורש מעקב) פשוט וקל – באמצעות בדיקות דם. ההגדרה הרפואית לסוכרת מתקבלת מתוצאות בדיקות דם (שתי בדיקות המתבצעות בימים לא עוקבים): רמות סוכר בצום מעל 126 מ"ג גלוקוז לדציליטר דם. מצב תקין מוגדר ברמות סוכר בצום מתת ל-100. רמות בין 100 ל-126 מהוות טרום סוכרת. הגדרה נוספת מתייחסת לערך של "המוגלובין מסוכרר" (A1C – ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה): רמות נמוכות מ-5.7 אחוז נחשבות לתקינות, רמה של 5.7-6.4 אחוז תחשב לטרום סוכרת וכאשר מתקבלת רמה של 6.5 אחוז ויותר - תאובחן סוכרת.

 

עוד על אבחון סוכרת סוג 2 

 

איך מטפלים בסוכרת סוג 2?

 

כאמור, באנשים עם סוכרת סוג 2, בתחילת המחלה עדיין מתרחש ייצור של אינסולין בגוף. הבעיה שלהם היא שהקולטנים שהאינסולין אמור להשפיע עליהם לא מגיבים לו כהלכה ולא מאפשרים לסוכר להיכנס מזרם הדם לתאים. המטופלים האלה בשנים הראשונות מגיבים מצוין לטיפול בפעילות גופנית ודיאטה דלת פחמימות ובעיקר לירידה במשקל.

 

עוד על סוכרת ושינויים באורח החיים

 

במקרים רבים בשלב מסוים המטופלים צריכים לקבל תרופה לסוכרת שתסייע להפחית את רמות הסוכר בדם, כמו תרופות שמפעילות את תאי הבטא שנשארו או תרופות שמונעות את הייצור המיותר של סוכר בכבד.

 

עוד על הטיפולים התרופתיים לסוכרת סוג 2

 

אחרי כעשר שנות מחלה, ההשפעה של הטיפולים נחלשת לפחות בכמחצית מהמטופלים ומלבד תרופות הם נזקקים לעיתים גם לאינסולין. במרבית המקרים כדי להגיע לאיזון סביר מספיקה להם, לפחות בהתחלה, זריקה אחת בלבד של אינסולין בזאלי שעובד בדרך כלל כ-24 שעות. בחלק מהמקרים יהיה צורך בהמשך גם בהזרקות של אינסולין קצר טווח בסמוך לארוחות.

 

עוד על הטיפול באינסולין

 

אפשרות טיפול נוספת בסוכרת היא ניתוח בריאטרי. בעשור האחרון הולכת ועולה כמות הניתוחים הבריאטריים (ניתוחי קיצור או מעקף קיבה בטכניקות שונות לטיפול בהשמנת יתר) שמבצעים כירורגים בחולי סוכרת הסובלים ממשקל יתר המוגדר חולני. מתוצאות מעקב אחר סוכרתיים שעברו ניתוחים בריאטריים, עולה כי חלק מהמטופלים חווים נסיגה של המחלה לאחר הניתוח והירידה במשקל המלווה אותו. המחקרים מצביעים על שיעורי הצלחה (ערכי סוכר תקינים ללא שימוש בתרופות) של 70% ויותר בממוצע בחצי שנה הראשונה וכ-40% בממוצע הצלחה עד 5 שנים לאחר הניתוח.

 

עוד על ניתוחים בריאטריים לחולי סוכרת 

 

 

*ייעוץ מקצועי: פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת סוכרת במרכז הרפואי וולפסון ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת לשעבר

 

 

עדכון אחרון: נובמבר 2017

 

מאמר יפה. להלן סרטון שמסביר איך למנוע סוכרת ע"י תזונה נכונה ואורח חיים בריא. מספר דרכים לאזן את רמות הסוכר בדם https://youtu.be/ZRHy1-gi82M

סוכרת טיפול טבעי, טיפול בסוכרת ללא תרופות, טיפול טבעי בסוכרת, סוכרת סוג 2 טיפול טבעי, מה לאכול לחולה
מיא
21/06/18 14:09

תודה על המאמר המושקע. יש לכם אתר מעולה ותכנים נהדרים. אנשים יקרים, אם יש לכם חשש שיש לכם סוכרת, אל תחכו! מהרו לאבחן ולטפל. לא תמיד מרגישים את התסמינים אבל כאשר מתחילים להרגיש אותם זה כבר מאוחר מדי! תסביכי סוכרת (טפו טפו טפו לא עליכם) :

דור.-..
15/02/18 1:40

מאמר מעולה. מצרף סרטון שמסביר איך למנוע סוכרת בעזרת אורח חיים בריא ומדריך שמפרט 5 דרכים פשוטות לאזן את הסוכר בדם: http://bit.ly/2CjGkOT