מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםסוכרת ובריאות השן – כל הפרטים

סוכרת ובריאות השן – כל הפרטים

מדוע אנשים עם סוכרת נוטים יותר לדלקות חניכיים ופגיעה בשיניים? כיצד בריאות הפה משפיעה על איזון הסוכרת? ואיך סוכרתי צריך להיערך לטיפול שיניים? מדריך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אנשים עם סוכרת - בין אם סוכרת סוג 2 או סוכרת סוג 1 - נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים הקשורים לפה ולשיניים. הסיבה המרכזית לכך היא שהרוק שלנו מכיל סוכר (גלוקוז) ובמצבים של סוכרת לא מאוזנת הרמות הגבוהות של סוכר ברוק מהוות כר פורה להתפתחות זיהומים בחלל הפה ולסיבוכים שונים, בראשם דלקות חניכיים. 

 

דלקות חניכיים גם עלולות מצדן להקשות על איזון רמות הסוכר בדם. מחקרים אף מראים כי טיפול במחלות חניכיים עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר בדם של מטופלים עם סוכרת. 

 

אילו סיבוכים בשיניים ובחלל הפה אופיינים לסוכרתיים? 

 

בגלל רמות הסוכר הגבוהות ברוק אנשים עם סוכרת נוטים יותר להיווצרות פלאק - רובד של חיידקים. אם רובד זה אינו מוסר בקביעות אצל השיננית, הוא עלול להוביל לחורים בשיניים, להתקשות ולפגוע במבנה השן, לגרום לשחיקה בשיניים, וכן עלול להתפשט לקו החניכיים ולהוביל למחלות חניכיים (מחלות פריודנטליות) - דלקת ממוקדת בחניכיים (ג'ינג'יביטיס) שמתבטאת בחניכיים נפוחות, מצב שללא טיפול עלול להידרדר בהמשך לדלקת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס) שמתבטאת בנסיגת חניכיים ויצירת כיסים שמהווים מקור להתפתחות זיהומים. בהמשך החניכיים והעצמות והרקמות התומכות בשיניים נהרסות בהדרגה, ושיניים עלולות להשתחרר ואף לנשור.

 

במקביל, סוכרת גם מובילה לעיכוב בריפוי פצעים בחלל הפה ודלקות בחניכיים, בין השאר על רקע סיבוכים בכלי הדם ההיקפיים. מאותה סיבה סוכרת גם מעכבת ריפוי לאחר טיפולי שיניים, למשל עקירות. לדברי ד"ר טמיר ברונר, רופא שיניים בכיר ומנהל מחלקת בקרה ברשת מרפאות השיניים "כללית סמייל" של שירותי בריאות כללית ומתמחה ברפואת הפה, "העיכוב בתהליך הריפוי תלוי במטופל, מטופל סוכרתי צעיר בן 18 שעבר עקירה לא מסובכת יכול למחרת כבר לשוב לתפקוד, אולם אצל מבוגר סוכרתי מעשן עם סיבוכים רפואיים נוספים, למשל סיבוכים בתפקודי הכליות – עקירה עשויה לדרוש תהליך ריפוי ממושך".

 

פגיעה בכלי הדם ההיקפיים על רקע סוכרת גם עלולה לפגוע בהצלחתם של טיפולי שיניים, למשל לפגוע ביכולת הקליטה של שתלים דנטאליים.

 

מדוע סיבוכים בשיניים עלולים להיות מסוכנים לסוכרתיים? 

 

מעבר לפגיעה בשיניים ובחלל הפה, לסיבוכים בשיניים עלולות להיות השלכות נוספות בקרב מטופלים סוכרתיים. לדברי ד"ר ברונר "הקשר בין סוכרת לפגיעות בשיניים הוא דו צדדי: סוכרת לא מאוזנת מובילה לדלקות חניכיים ומעכבת את החלמתן, ואף בכיוון ההפוך – דלקת חניכיים מקשה על היכולת לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם".

 

סיבוכים בחלל הפה אצל סוכרתיים עלולים גם להחמיר סיבוכים נוספים של מחלת הסוכרת: כך, למשל, מאמר משנת 2010 זיהה קשר בין מחלות חניכיים אצל סוכרתיים לבין סיכון מוגבר לטרשת עורקים ומחלות לב, וממליץ על מעקב לב צמוד לחולים אלה. לפי הערכות, 82% מהסוכרתיים הסובלים ממחלת חניכיים קשה לוקים גם באירועי לב, אירועי מוח או מחלות בכלי דם היקפיים. 

 

מעבר לסיבוכים הקשורים לסוכרת, מחלות חניכיים כשלעצמן עלולות להשפיע גם על מצבים רפואיים ומחלות נוספות כמו אוסטיאופורוזיס או לידה במשקל נמוך. מחקרים העלו כי לנשים עם מחלות חניכיים סיכון גבוה פי שבע ללידה לפני הזמן.

 

מהם גורמי הסיכון למחלות בחלל הפה והשיניים אצל סוכרתיים? 

 

כאמור, במצבים של סוכרת לא מאוזנת הרמות הגבוהות של סוכר ברוק מהוות כר פורה להתפתחות זיהומים בחלל הפה. 

 

מעבר לכך, גורם הסיכון המוביל לסיבוכים בחלל הפה והשיניים אצל סוכרתיים הוא עישון סיגריות – שעלול להחמיר את הנזק לשיניים ולפה. עישון פוגע בחלל הפה במספר דרכים: הוא גורם לשינויים בחומר הגנטי בתאים העלולים לגרום לסרטן, ובמקביל פוגע ביכולת ההתמודדות עם מזהמים, לפגיעה בתהליכי ריפוי, למחלות חניכיים, לדלדול העצם ולאובדן שיניים. אצל סוכרתיים, עישון מעלה עוד יותר את הסיכון לדלקת חניכיים, וכן לגידולים סרטניים בחלל הפה ולזיהומים פטרייתיים אוראליים. עישון גם גורם לאובדן צבע השיניים ולריח רע מהפה.

 

מאחר ועישון מהווה גורם סיכון לסיבוכים רבים נוספים של מחלת הסוכרת, לרבות מחלות לב וכלי דם, עלייה בלחץ הדם וברמות הכולסטרול בדם, נזקים עצביים כגון נוירופתיה סוכרתית ופגיעה בתפקוד הכליות (נפרופתיה סוכרתית) – גמילה מעישון מומלצת באופן גורף לאנשים עם סוכרת.

 

מהם התסמינים לפגיעות בחלל הפה והשיניים אצל סוכרתיים? 

 

לפי סקירה של המכון הלאומי לסוכרת, מחלות עיכול וכליה בארה"ב (NIDDK), התסמינים השכיחים לבעיות בחלל הפה והשיניים שעלולים להתפתח אצל סוכרתיים כוללים:

 

  • פצע/כיב שאינו נרפא

 

  • נקודות כהות או חורים בשינים

 

  • כאבים בשיניים, בפנים או בלסת שאינם חולפים

 

  • שיניים רופפות

 

  • כאבים בעת לעיסת מזון

 

  • יובש בפה

 

  • שינויים בטעם או טעם רע בפה

 

  • ריח רע מהפה שאינו חולף גם לאחר צחצוח שיניים

 

  • סימנים ראשונים למחלת חניכיים כוללים חניכיים נפוחות, רגישות ומדממות

 

כיצד סוכרתי צריך להתכונן לטיפול שיניים?

 

להקפיד על איזון הסוכרת

 

הקפדה על סוכרת מאוזנת בתרופות ו/או באינסולין היא הכרחית לפני טיפולי שיניים ובעיקר טיפולים מורכבים. לכן חשוב להקפיד על היענות לטיפול התרופתי המומלץ ולפני טיפול השיניים יש לבדוק האם רמות הסוכר בדם מאוזנות בבדיקת המוגלובין מסוכרר HbA1C.

 

על רקע המורכבות בטיפול בסוכרתיים עם חוסר איזון ברמות הסוכר בדם, ככלל, לסוכרתיים לא מאוזנים מומלץ להימנע מטיפולי שיניים אלקטיביים (לא דחופים) ככל האפשר עד לאיזון ברמות הסוכר בדם, למשל לדחות ביצוע שתלים בשיניים, מאחר וחוסר איזון מעלה את הסיכון לזיהומים, מעכב את יכולת הריפוי ומפחית מסיכויי ההצלחה של הטיפול.

 

לבחור את הרופא הנכון 

 

סוכרתיים מאוזנים יכולים לעבור טיפולים אצל רופאי שיניים מן המניין, אך לסוכרתיים לא מאוזנים, במקרה של טיפול דחוף שנדרש בשיניים או בחלל הפה, מומלץ לעבור טיפול אצל רופא שיניים עם מומחיות ברפואת הפה (D.M.D). רופאים אלה בעלי הכשרה ייעודית לטיפול בחולים עם מחלות סיסטמיות (מערכתיות) שמשפיעות על חלל הפה, כגון סוכרת, והם מקבלים בחלקם בקליניקה פרטית וכן משולבים במרפאות שיניים ומחלקות לרפואת הפה בבתי החולים.

 

מרפאות של מומחים ברפואת הפה לרוב מצוידות בערכות לבדיקת סוכר ובאמצעים לטיפול גם בסוכרתיים בעת הצורך – למשל חטיף או משקה ממותק למצבים של היפוגליקמיה.

 

לעדכן את רופא השיניים

 

בכל ביקור אצל רופא שיניים (במיוחד אם מרפאת השיניים לא מכירה אתכם), חשוב לציין כי אתם סוכרתיים. מידע זה הכרחי לצורך טיפול טוב המתאים לשיניים ולבריאות שלכם. 

 

בטרם טיפול השיניים עצמו – עדכנו את רופא השיניים בדבר המחלה, מצב איזון רמות הסוכר בדם וכן תרופות לסוכרת ו/או אינסולין שאתם נוטלים. הרופא צריך גם לברר מתי היה התקף ההיפוגליקמיה האחרון שלכם. לדברי ד"ר ברונר, "אם יש מטופל סוכרתי שהחליט לפני טיפול השיניים לעשות ספורט ולא לאכול כלום, ואז להופיע במרפאת השיניים, זה בעייתי. לכן חשוב לברר זאת בטרם הטיפול".

 

במקרים מסוימים: ליטול טיפול אנטיביוטי מונע

 

ככלל, סוכרתיים שמטופלים בתרופות לסוכרת או באינסולין ומאוזנים ברמות הסוכר בדם לרוב אינם נדרשים לטיפול אנטיביוטי מונע לפני טיפולי שיניים.

 

עם זאת, כשהמטופל הסוכרתי אינו מאוזן, המחלה משפיעה על מערכות גוף רבות לרבות מערכת החיסון, ועלולה לשבש את פעילותה ולהעלות את הסיכון להידבקות בזיהומים במהלך טיפול שיניים, כמו גם לעכב את התפקוד של מערכת החיסון במקרה של התפתחות דלקת ולעכב את הריפוי לאחר טיפול השיניים. לכן במצבים של סוכרת לא מאוזנת – מומלץ להיוועץ עם רופא השיניים ולשקול את הצורך בנטילת טיפול אנטיביוטי למניעת זיהומים ליום/ מספר ימים לפני טיפול השיניים, בהתאם לסוג הטיפול הנדרש. כשמדובר בסתימה רגילה או טיפול שורש – לרוב אין סיכון לדמם או לפתח עמוק במהלך טיפול השיניים, ולכן יש פחות צורך בטיפול אנטיביוטי מונע, אולם בטיפולים מורכבים שעשויים לערב דימום רב כגון ניתוחי חניכיים, השתלות שיניים וטיפולים כירורגיים מורכבים בחלל הפה – יש מקום לשקול טיפול אנטיביוטי מניעתי מקדים.

 

להתכונן למצב של היפוגליקמיה

 

מצב הסיכון המשמעותי ביותר עבור סוכרתיים במהלך טיפול בשיניים ובחלל הפה הוא ירידה של רמות הסוכר בדם עד התפתחות של התקף היפוגליקמיה חריף שעלול אף לסכן חיים.

 

לכן מומלץ לסוכרתיים להגיע לטיפולי שיניים עם חטיף שיוכלו לאכול במידה ומתפתחים במהלך הטיפול תסמינים של היפוגליקמיה: רעב עז, רעד בגוף, חרדה, דפיקות לב, הזעה, חולשה, סחרחורת ותחושת "נימול" בגפיים.

 

לסוכרתיים עם מכשיר לניטור רמות הסוכר בדם מומלץ לבדוק את רמות הסוכר לפני הטיפול ואם הן יורדות מתחת ל-90 (מ"ג גלוקוז לדציליטר דם) – להימנע מביצוע טיפולים אלקטיביים (לא דחופים), וזאת מאחר וקיים סיכון להיפוגליקמיה. זכרו שצריך גם להתייחס לכך שלאחר טיפולי שיניים רבים המטופלים מוגבלים ביכולת לאכול למספר שעות.

 

כיצד מומלץ לסוכרתיים לשמור על בריאות הפה והשיניים? 

 

על רקע הסיבוכים האפשריים והשפעתם על איזון הסוכרת, לסוכרתיים מומלצת הקפדת יתר על בריאות הפה והשיניים. כדי לשמור על בריאות הפה והשיניים לסוכרתיים מומלץ: 

 

  • להקפיד על סוכרת מאוזנת ככל האפשר. ככל שהסוכרת מאוזנת יותר – כך הסיכון לסיבוכים של סוכרת יורד, לרבות סיבוכים בחלל הפה והשיניים.

 

  • להקפיד על היגיינת הפה והשיניים, לצחצח שיניים לפי ההמלצות המקובלות לכלל האוכלוסייה פעמיים ביום – בבוקר ובערב, ולנקות גם בין השיניים באמצעות חוט דנטאלי/ קיסמים. מומלץ להחליף את מברשת השיניים בחדשה מדי שלושה חודשים או פחות. מומלץ להימנע ממי פה המכילים אלכוהול שעלולים להחמיר יובש בפה שאופייני לסוכרת.

 

  • להיות ערניים לסימנים שעלולים להעיד על פגיעה בבריאות חלל הפה והשיניים ולפנות במקרה הצורך במהירות לרופא שיניים.

 

  • להקפיד על בדיקות קבועות לפי ההמלצות לאוכלוסייה הכללית – אחת לשנה אצל רופא שיניים ופעמיים בשנה לניקוי השיניים אצל השיננית. מאחר ומחלות חניכיים אצל סוכרתיים עלולות להוביל לנסיגת חניכיים ועצם ולנשירת שיניים – יש סוכרתיים שנזקקים לביקורים תכופים יותר.

 

  • להקפיד על ניקיון קבוע של שיניים תותבות והסרתן בלילה.

 

  • למצבי יובש בפה מומלץ לשתות הרבה מים וללעוס מסטיק ללא סוכר. לעתים יומלץ על תחליפי רוק ליובש בפה.

 

 

*ד"ר טמיר ברונר הוא רופא שיניים בכיר ומנהל מחלקת בקרה ברשת מרפאות השיניים "כללית סמייל" של שירותי בריאות כללית ומתמחה ברפואת הפה

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2019