מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסחדשותסרטן מעי גס: כך שינוי בתזונה ישפיע על סיכויי ההישרדות

סרטן מעי גס: כך שינוי בתזונה ישפיע על סיכויי ההישרדות

מחקר חדש מספק תקווה לחולי סרטן המעי הגס: תזונה טובה יותר אחרי האבחנה תפחית סיכון למות מהמחלה, אפילו לאחר חיים שלמים של תזונה לא בריאה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סרטן המעי הגס והחלחולת - המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל - הוא אחד מסוגי הסרטן שקשורים מאוד לאורח החיים. בין גורמי הסיכון שנקשרו לסרטן מעי גס נמנים בין היתר משקל עודף והיבטים מסוימים בתזונה.

 

גם התזונה למי שכבר אובחן בסרטן מעי גס הוכחה כמשפיעה על סיכויי ההישרדות של המטופלים ועל הסיכון לחזרה של המחלה בתום הטיפולים.

 

מחקר חדש של החברה האמריקאית לסרטן שמתפרסם כעת מוסיף על העדויות לכך שהתזונה לפני ואחרי האבחון בסרטן מעי גס משפיעה על הסיכון למוות מסרטן מעי גס ומוות מסיבות אחרות.

 

החוקרים התבססו על מדגם של 2,801 גברים ונשים שהשתתפו במחקר למניעת סרטן שבתחילתו (בשנים 1993-1992) היו נקיים מסרטן ובהמשך אובחנו עם סרטן מעי גס חודרני שאינו גרורתי עד תום המעקב ב-2013.

 

ראשית החוקרים בחנו את ההשפעה של תזונה התואמת להנחיות התזונה של החברה האמריקנית לסרטן שכוללות לפחות 5 מנות של פירות וירקות ליום, מגוון רחב של פירות וירקות, העדפת דגנים מלאים על דגנים מזוקקים כמו לחם לבן והגבלה בצריכת בשרים מעובדים ובשר אדום.

 

תזונה לפני האבחנה שנצמדה באופן הקרוב ביותר להמלצות נקשרה לירידה של 22% למוות מכל סיבה בהשוואה לתזונה הרחוקה ביותר מההמלצות ולירידה של 26% בסיכון למוות מסרטן מעי גס באופן ספציפי.

 

בקרב הרבעון שדפוס התזונה שלו לפני האבחנה היה המערבי ביותר ואופיין בצריכה גבוהה של בשר אדום ומוצרים אחרים מן החי הסיכון למוות מסרטן מעי גס היה גבוה ב-30% בהשוואה לרבעון שהתזונה שלו הייתה הבריאה ביותר.

 

התזונה שלאחר האבחנה

 

לחולי סרטן המעי הגס שדפוסי התזונה שלהם לאחר האבחנה היו הקרובים ביותר להמלצות החברה האמריקאית לסרטן היה סיכון נמוך ב-65% למוות מסרטן מעי גס ו-38% סיכון מופחת למוות מכל סיבה במהלך המעקב.

 

החוקרים בחנו גם את ההשפעה של דיאטת DASH – שכוללת צריכה גבוהה של ירקות ופירות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן וקטניות וכמויות מעטות של שומן רווי, נתרן וסוכרים מוספים. ציון גבוה בהתאמה לדיאטת DASH נקשר לתוצאות טובות יותר בקרב חולי סרטן מעי גס – ירידה של 21% בסיכון למוות מכל סיבה ושל 44% בסיכון למוות מסרטן מעי גס.

 

עוד נמצא כי בקרב חולי סרטן מעי גס שהתזונה שלהם הייתה לא בריאה לפני האבחנה, שיפור בתזונה לאחר האבחנה הפחית משמעותית את הסיכון למוות מהמחלה. כך לדוגמה, במטופלים שאיכות התזונה שלהם לא הייתה טובה לפני האבחנה אבל לאחר האבחנה החלו להקפיד על דיאטת DASH הסיכון למוות מסרטן המעי הגס ירד ב-47%.

 

מחקר זה מתווסף למחקר שפורסם באפריל השנה בכתב העת JAMA Oncology בו נמצא כי שמירה על משקל תקין, הקפדה על תזונה בריאה וביצוע פעילות גופנית קשורים לשיפור משמעותי בשיעורי ההישרדות וההחלמה בחולי סרטן מעי גס. בהשוואה לחולים שלא הקפידו על אורח חיים בריא, באלו שהקפידו על אורח חיים בריא תועד סיכון נמוך ב-42% לתמותה במהלך תקופת המעקב וסיכוי גבוה יותר ב-31% לשרוד ללא-מחלה. הסבירות להיות בחיים לאחר 5 שנים הייתה 85% במטופלים שעמדו בהנחיות לעומת 76% במטופלים שההתאמה שלהם להנחיות הייתה נמוכה מאוד.

 

במחקר שפורסם בנובמבר 2017 בכתב העת JAMA Oncology נמצא כי צריכה של סיבים תזונתיים קשורה לסיכויי הישרדות טובים יותר בחולי סרטן המעי הגס. לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, הם מצאו כי צריכה גבוהה של סיבים קשורה לפרוגנוזה טובה יותר, כאשר כל עלייה של 5 גרם סיבים ליום נקשרה לירידה של 22% בתמותה מסרטן ו-14% בסיכון למוות מכל סיבה במהלך תקופת המעקב.

 

גם מחקר זה הראה שלעולם לא מאוחר מדי: מטופלים שהעלו את צריכת הסיבים לאחר שאובחנו שיפרו את הפרוגנוזה שלהם, כאשר כל עלייה של 5 גרם סיבים תזונתיים ליום מעבר לצריכה בתקופה שלפני האבחנה נקשרה להפחתה של 18% בשיעורי התמותה מסרטן המעי הגס ושל 14% בשיעורי התמותה מכל סיבה במהלך המעקב.

 

  

Journal of Clinical Oncology (2018). DOI: 10.1200/JCO.18.00714