מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותפחות עוינות עם אנטי דפרסנטיים

פחות עוינות עם אנטי דפרסנטיים

תרופות אנטי דיכאוניות גורמות לנוטלים אותן להיות פחות פוגעניים כלפי אחרים


צילום: אתר סטוק פוטוז
צילום: אתר סטוק פוטוז

 

האם תדחוף מישהו כלפי רכבת לו היית יודע שהמעשה יציל חמישה אנשים אחרים?. כפי הנראה לא היית עושה זאת אם היית תחת השפעתן של תרופות אנטי דיכאוניות המעלות את רמות הסרוטונין בגוף.

 

רמות סרוטונין מגברות גורמות לנו לרצות פחות לפגוע או להעניש אחרים על התנהגותם אפילו אם המדובר על "טובת הכלל".

 

על מנת לבחון את ההשפעה של אנטי דיכאוניים על שיפוט מוסרי - מולי קרוקט וצוותה מאוניברסיטת קמברידג' הציגו לפני עשרים וארבעה מתנדבים בריאים דילמה מוסרית בזמן שהיו נתונים תחת השפעתם של כדורים אנטי דיכאוניים (ציטלופרם) - המעלים את רמות הסרוטונין במוח.

 

המשתתפים שקיבלו ציטלופרם גילו פחות רצון לפגוע באדם אחד על מנת להשיג רווח עבור אחרים, בהשוואה לאלו אשר נטלו פלסבו (בעשרה אחוזים פחות).

 

המתנדבים התבקשו לשחק במשחק שבו הם יכלו לקבל או לדחות את הצעתו של של שחקן אחר לחלוק בסכום של כסף. במידה והם היו מקבלים את ההצעה כל שחקן היה שומר על החלק שלו. דחייה של ההצעה לעומת זאת - גרמה לשני השחקנים להיוותר בידיים ריקות.

אנשים עם רמות סרוטונין מגברות נטו יותר לקבל הצעה קמצנית מאשר להעניש את השחקן האחר על חמדנותו באמצעות דחייה.

 

קרוק וצוותה מדגישים כי לאור השימוש הנרחב באנטי דיכאוניים יש מקום לשקול את השפעתם על ההתנהגות החברתית של הנוטלים אותם ועל השפעתם על שיפוט מוסרי.

 

Proc Natl Acad Sci U S A., Published online September 27, 2010

 

 

תרגום ועריכה: אורית יוגב

רותי-פ
23/12/10 20:36

לא הרגשתי ירידה בדחפים לפעול נגד אחרים לטובת אחרים.למרות שאני כבר לוקחת כמה שנים סרוקסט.יתכן שאני צריכה להחליף תרופה.

limudi
05/10/10 11:11

אנחנו בעצם תורמים לאינדיבידואל ופוגעים בחברה כולה, שזה די סימפטומטי לחברה שלנו באופן כללי שמכוונת לטובה אישית.


דני אמרי
יועץ עיצוב פנים