מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותפטריות הזיה – טיפול לדיכאון?

פטריות הזיה – טיפול לדיכאון?

טריפ של פטריות פסילוסיבין, המכונות גם פטריות קסם או פטריות הזיה, עשוי לסייע לטפל בדיכאון


פטריות הזיה עלולות גם להיות מסוכנות (צילום: Shutterstock)
פטריות הזיה עלולות גם להיות מסוכנות (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים טוענים כי פטריות פסילוסיבין אמורות לסייע לטיפול בדיכאון. מחקרים חדשים מראים כי לפטריות, המוכרות יותר כפטריות הזיה, יש השפעות נוגדות דיכאון דומות להשפעות של תרופות כמו פרוזאק, אך עם הטבות נוספות של "פתיחת המוח".

 

שני מחקרים חדשים שבראשם עמדו חוקרים מהאוניברסיטה Imperial College London פורסמו לאחרונה בנושא פטריות ההזיה. המחקר הראשון פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences. במסגרת המחקר 30 מתנדבים קיבלו זריקות שהכילו את החומר הפעיל של פטריות ההזיה - פסילוסיבין - בזמן שעברו בדיקות MRI פונקציונאלי שמדד את הפעילות במוחם.

 

החוקרים גילו שהפסילוסיבין מפחית את הפעילות העצבית במוח, בעיקר באזורים בהם קיימת פעילות מוחית גבוהה יחסית באופן רגיל. הפעילות המוחית פחתה בעיקר ברשתות העצביות עם ריכוז קשרים רבים המחברים לאזורים אחרים במוח. הרשתות הללו של המוח ידועות כמשחקות תפקיד בהגבלת האופן בו אנו חווים את העולם ושומרות עליו "מסודר". לפי החוקרים, באמצעות הפחתת הפעילות באזורים אלה, הסם מאפשר מצב של קוגניציה בלתי מרוסנת. מתנדבים רבים תיארו את התחושה כ"ברגים שמתרופפים" ותחושות גוף לא רגילות, יחד עם שינויים בתפיסה העצמית, בתחושת הזמן ובתחושת המרחב.

 

בעקבות השימוש בסם, הפעילות השתנתה בשני אזורי מפתח במוח – האחד קשור כנראה לתודעה וזהות עצמית, בעוד שידוע כי האזור השני היפראקטיבי באנשים הסובלים מדיכאון. תרופות כמו פרוזאק וגישות אחרות לטיפול בדיכאון כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי וגירוי מוחי עמוק, מדכאות כפי הנראה את הפעילות באותו אזור במוח.

 

המחקר השני שפורסם היום (ה') בכתב העת British Journal of Psychiatry נערך על מתנדבים שקיבלו פסילוסיבין וכאלו שקיבלו פלצבו. המתנדבים חוו זיכרונות משופרים ו"חיים" יותר של אירועים אישיים בשל השימוש בפסילוסיבין. הנחקרים גם דיווחו על שיפור ברווחתם הרגשית כשבועיים אחרי צריכת הסם.

 

המחקרים החדשים הם מאוד ראשוניים וקטנים, אך החוקרים מקווים כי בעתיד ניתן יהיה להשתמש בפטריות הזיה כטיפול לדיכאון. בינתיים, הם מזהירים אנשים מפני נטילת הפטריות בעצמם. שימוש לא מבוקר בפטריות עלול להיות מסוכן, במיוחד מכיוון שיש סוגים שעלולים להיות רעילים ולגרום לסימפטומים קשים.

 

 

לפרטים נוספים באתר Imperial College London

 

שון
07/09/12 10:57
יובליובל
29/03/12 12:09

הוכחה לעניין (התיחסות לכותרת) הם מחקרים חוקים שמתבצעים ואפילו טיפול יעיל בהחלט בארה"ב. אבל למרות כל אלו סטיגמה כבדה אופפת את הטיפול השנוי במחלוקת, מכיוון שמירב הטיפולים מתבצעים בחולים סופנים, ודיכאוניים.
אישית ומנסיון מכרים רבים שניסו את כדור הפלא הצמחוני המושלם הזה, מדווחים על פתיחות רבה יותר, גם כלפי מקומות "קשים" יותר מבפנים, והתרככות רעיונות והחלפתם בזרימה פנימית מיוחדת במינה.

אני משתף בידע בכוונה שקצת אור ירחיק הרבה מהחושך, ושלא נכנס לפניקה מטריגר סמנטי הנקרא "פטריה" ונוכל להתקדם לעבר ההבנה שממלכת הפטריות הן דו-חיים ענקי (ממליץ לחפש סרטון בטד) ומיסתורי שיכול לעזור לנו למצוא עתיד טוב יותר לכולנו