מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותפסיכולוגיה חיובית וחברתיות משפרי בריאות

פסיכולוגיה חיובית וחברתיות משפרי בריאות

כדברי סארטר: גן העדן הוא בזולת


צילום: אתר סטוק פוטוז
צילום: אתר סטוק פוטוז

 

מחקרים רבים מתעדים את הסכנה שבגורמים שונים על הבריאות כמו עישון כבד, שתית אלכוהול ומשקל יתר. לעומת זאת הרבה פחות מחקרים מדברים על ההשפעה החיובית של גורמים נפשיים ותמיכה חברתית.

 

מחקר חדש, על ידי מרג' לחמן מנהלת מעבדת התפתחות תוחלת החיים וסטפן אגריגוראצ'י חוקר במעבדה מהמחלקה לפסיכולוגיה של אוני' ברנדייס, בוחן את שורשי הפסיכולוגיה של הבריאות.

 

המחקר כלל 3,626 מבוגרים בגילאי 32-84, אשר הוערכו על שתי תקופות שנבדקו 10 שנים זה מזה, מממצאי המחקר עולה כי גורמים פסיכולוגיים, חברתיים, פיזיים הקשורים לבריאות טובה יותר בהמשך החיים, מעלים את תוחלת החיים אף בעשור שלם עם רמת בריאות טובה יותר.

 

במחקר זוהו גורמים כמו פעילות גופנית, תמיכה חברתית ותחושת שליטה על החיים, בנפרד או ביחד, כמנבאים משמעותיים של שינוי במצב בריאותי ופונקציונלי, מעבר להשפעות השליליות של גורמי הסיכון המסורתיים.

 

"תחושת שליטה" היא תחושה של אדם עד כמה הוא יכול להשפיע על תוצאות מעשיו בחיים. בעלי התחושה הזו נוטים יותר לעסוק בהתנהגויות מקדמות בריאות, כגון פעילות גופנית ואכילה נכונה. גם יחסים חברתיים תומכים יכולים לקדם את הבריאות הפיזית על ידי הפחתת מתחים ועידוד התנהגויות בריאות.

 

החוקרים מציינים, כי תוצאות המחקר מעודדות בשל האפשרות לפתח תוכניות התערבות לשם קידום הבריאות, כמו גם צמצום עלויות בריאות הציבור למוגבלים ונכים בשלב מאוחר יותר בחיים.

מחקר זה מומן על ידי המכון הלאומי להזדקנות.

 

PLoS ONE, 2010,  5(10), e13297

 

 

תרגום ועריכה: יעקב ברמץ