מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותתחזיקו אצבעות- זה באמת עובד

תחזיקו אצבעות- זה באמת עובד

מחקר חדש מראה כי אמונות תפלות משפרות את התפקוד


מתנדבים שקמע המזל שלהם היה אצלם בזמן שעברו מבחנים- הצליחו יותר (צילום: אתר panthermedia)
מתנדבים שקמע המזל שלהם היה אצלם בזמן שעברו מבחנים- הצליחו יותר (צילום: אתר panthermedia)

 

אל תזלזלו בקמעות מזל כמו רגל ארנב או חוט אדום על פרק כף היד. מחקר חדש מראה כי אם יש לאדם איזשהו סוג של קמע מזל, זה יכול לשפר את ביצועיו באופן ממשי, באמצעות העלאת הביטחון העצמי.

 

החוקרים מאוניברסיטת Cologne החליטו לערוך את המחקר לאחר ששמו לב לכך שפעמים רבות ספורטאים מחזיקים באמונות תפלות. החוקרים שיערו כי הסיבה היא שאמונה באמונות תפלות יכולה לעזור לאנשים לבצע דברים בצורה טובה יותר, באמצעות העלאת הביטחון העצמי שלהם.

 

לשם בדיקת ההשערה, ערכו החוקרים ארבעה ניסויים שונים. כל הניסויים שערכו החוקרים הראו כי הפעלת אמונות תפלות הקשורות למזל טוב, באמצעות אמרות נפוצות כגון "שברו רגל", מעשים כגון שילוב האצבעות וקמעות מזל שונים, משפרת את התפקוד במשימות שבוצעו לאחר מכן כגון גולף, מיומנות מוטורית, זיכרון ומשחקי היפוך אותיות. שניים מהניסויים הראו כי השיפורים בתפקוד נגרמו בשל שינויים ביעילות האישית הנתפסת.

 

כך למשל, באחד מהניסויים מתנדבים התבקשו להביא עמם קמע מזל. המתנדבים הביאו קמעות שונים ומשונים, החל מבובות ישנות, טבעות נישואין ועד אבנים. החוקרים לקחו מהם את הקמע "על מנת לצלמו". מחצית מהמתנדבים קיבלו בחזרה את הקמע שלהם לפני שהמבחנים החלו. למתנדבים האחרים נאמר כי הייתה בעיה בציוד הצילום וכי הם יקבלו את הקמע מאוחר יותר.

 

מתנדבים שקמע המזל שלהם היה עמם בעת המבחנים, הצליחו יותר במשחק זיכרון ממוחשב, ומבחנים נוספים הראו שההבדל נבע מכך שהם חשו יותר בטוחים בעצמם. מתנדבים אלה גם הציבו לעצמם יעדים גבוהים יותר.

 

ניסוי נוסף הראה שאפילו אם מאחלים למישהו בהצלחה באמצעות שילוב האצבעות (או ליתר דיוק המקבילה הגרמנית שלה- לחיצת אגודלים), זה משפר את הצלחתו במשימה.

 

החוקרים מבהירים כמובן שהקמע שהספורטאים מאמינים בו אומנם לא מבטיח זכייה ( הרי לא הכל תלוי באותו אדם), אבל הוא יכול לשפר את ביצועיו.

 

 

http://pss.sagepub.com/content/early/2010/05/27/0956797610372631.abstract

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה