מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותתרופות ללחץ דם כדאי ליטול לפני השינה

תרופות ללחץ דם כדאי ליטול לפני השינה

מחקר מצא כי לחולי כליה ויתר לחץ דם כדאי ליטול לפחות אחת מהתרופות ללחץ דם בלילה לפני השינה


שינוי תזמון נטילת תרופה – צעד פשוט – עשוי לסייע לשליטה על לחץ הדם (צילום: Shutterstock)
שינוי תזמון נטילת תרופה – צעד פשוט – עשוי לסייע לשליטה על לחץ הדם (צילום: Shutterstock)

 

במטופלים עם מחלת כליות כרונית ויתר לחץ דם, נטילת לפחות אחת מהתרופות להורדת לחץ דם בלילה לפני השינה, משפרת את איזון לחץ הדם ומפחיתה את הסיכון לבעיות לב, בהשוואה לנטילת התרופות בבוקר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology.

 

מחקרים קודמים העלו את האפשרות שנטילת לפחות אחת מהתרופות ליתר לחץ דם לפני השינה עשויה לעזור לשליטה טובה יותר על לחץ הדם. במחקר הנוכחי מצאו חוקרים מאוניברסיטת ויגו בספרד שתזמון נטילת התרופה משפיע גם על התוצאות הקליניות של יתר לחץ דם בהן התקפי לב, שבץ ומוות. 

 

המחקר נערך בקרב 661 מטופלים עם לחץ דם גבוה ומחלת כליות כרונית שנטלו בממוצע 2 תרופות ללחץ דם. מחציתם התבקשו ליטול את התרופות שנרשמו להם ליתר לחץ דם לאחר שהתעוררו בבוקר. היתר התבקשו לטיול לפחות אחת מהתרופות שלהם לפני שנת הלילה.

 

הנחקרים עברו מדידות אמבולטוריות של לחץ הדם במשך 48 שעות בתחילת המחקר. בהמשך, עברו הנחקרים לפחות מדידת לחץ דם אחת בשנה, ובמידה והיו שינויים בטיפולים, נערכה גם מדידת לחץ דם 3 חודשים לאחר כל שינוי.

 

החוקרים עקבו אחר הנבדקים במשך כחמש שנים וחצי, בכדי לבדוק בעיות לב וכלי דם שהתפתחו. הם עקבו אחר מוות מכל סיבה, מוות ממחלת לב, התקפי לב, שבץ, אנגינה (תעוקת חזה), אי-ספיקת לב ובעיות אחרות.

 

נמצא כי הסיכון של מטופלים שנטלו לפחות תרופה אחת לפני השינה לבעיות לב וכלי דם - כמו התקף לב, שבץ, אי-ספיקת לב, אנגינה ומוות - היה שליש מהסיכון של אלו שנטלו את כל התרופות בבוקר.

 

עוד נמצא כי למטופלים שנטלו לפחות תרופה אחת לפני השינה היו רמות לחץ דם נמוכות יותר באופן משמעותי בזמן השינה והסבירות שתהיה להם שליטה טובה יותר באופן כללי על לחץ הדם הייתה גבוהה יותר.

 

לשיפור בלחץ הדם בלילה עקב נטילת תרופה לפני השינה הייתה השפעה ממשית. החוקרים חישבו שבממוצע כל ירידה של 5 מ"מ כספית בלחץ הדם בזמן השינה נקשרה לירידה של 14% בסיכון לבעיות לב וכלי דם.

 

למה בלילה? החוקרים מסבירים כי חלק ממערכות השליטה על לחץ הדם של הגוף פעילות בעיקר בזמן שאנו ישנים. לכן, תרופות המיועדות לשלוט על מערכות אלו כנראה עובדות טוב יותר כאשר הן ניטלות בסמיכות לזמן בו המערכות פועלות במלואן.

 

במחקר לא בוצעה השוואה בין סוגי התרופות ללחץ דם שהנבדקים נטלו. לכן, ייתכן שנטילה לפני השינה מסייעת עם תרופות מסוימות יותר מאחרות. בנוסף, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את תוצאות מחקר זה.

 

בינתיים, מי שמעוניין לשנות את התזמון של נטילת התרופות צריך להתייעץ עם הרופא, כדי לוודא שזה יתאים במקרה הספציפי ושזה לא יפריע לטיפולים אחרים.

 

 

 14 דרכים טבעיות להפחתת לחץ דם

 

Journal of the American Society of Nephrology, published online Oct. 24, 2011

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה