מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותתשובה חיובית שגויה בממוגרפיה מעוררת חרדות לאורך זמן

תשובה חיובית שגויה בממוגרפיה מעוררת חרדות לאורך זמן

חוקרים משבדיה הראו כי לתשובות חיוביות שגויות בבדיקות ממוגרפיה השלכות נפשיות שנמשכות שנים לאחר שהוסר החשש מסרטן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ממוגרפיה – בדיקת הסקר לאבחון גידולים ממאירים בשד – מבוצעת באוכלוסייה באופן נרחב וכלולה בסל הבריאות אחת לשנתיים בגילי 74-50 ואחת לשנה מגיל 40 לנשים בסיכון למחלה.

 

אמנם ביצוע הבדיקה מגדיל משמעותית את הסיכון לאבחון סרטן שד בשלב מוקדם, ומפחית ב-30% את הסיכון לתמותה מהמחלה לאורך החיים, אולם לבדיקה מספר בעיות, ובמרכזן שיעור גבוה של תוצאות חיוביות שגויות בממוגרפיה, ששיעורן לפי נתוני המכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI) מגיע בגילי 50 ל-6,130 לכל 10,000 בדיקות ובגילי 60 ל-4,970 לכל 10,000 בדיקות.

 

בפועל, כמחצית מהנשים שמאותרות עם חשד לגידול סרטני בשד בממוגרפיה מאובחנות בהמשך כנקיות מסרטן. מחקר חדש מגלה כי קבלת תשובה חיובית שגויה בממוגרפיה איננה עניין של מה בכך, וכרוכה במצוקה נפשית והפרעות שינה שעלולים להימשך לאורך זמן.

 

במחקר שנערך במסגרת בית החולים האוניברסיטאי 'סקיין' בעיר מלמו שבשבדיה נבחנו ההשלכות של קבלת תוצאה חיובית שגויה בממוגרפיה בקרב 399 נשים מיד עם קבלת הבשורה כי הן אינן חולות בסרטן, בעקבות בדיקת ביופסיה, וכן כעבור חצי שנה ושנה מהאירוע. הממצאים הושוו לקבוצת ביקורת של 499 נשים שקיבלו תשובה שלילית לסרטן השד בבדיקת ממוגרפיה. הנבדקות מילאו שאלונים להערכת רמות החרדה, איכות השנה, התנהגות ותפיסות לגבי החיים.

 

בקבוצת הנשים שקיבלו תשובה חיובית שגויה, 88% דיווחו על תחושת קושי בהתמודדות עם החיים ועצבות, 83% דיווחו על חרדה, 67% העידו על שינויים התנהגותיים כגון קושי להתמודד עם זמן פנוי ו-53% סבלו מהפרעות שינה.

 

נמצא כי נשים שקיבלו תשובה חיובית שגויה בממוגרפיה הציגו שיעורים גבוהים יותר של מצוקה נפשית והפרעות שינה בהשוואה לנשים בקבוצת הביקורת, וזאת למרות שבפועל בשתי קבוצות המחקר נכללו נשים שבסופו של דבר אובחנו ללא גידול סרטני בשד. למרות שרמות המצוקה הנפשית ירדו בששת החודשים הראשונים בקרב נשים שקיבלו תוצאה חיובית שגויה, גם בחלוף חצי שנה הסיכוי שיחוו מצוקה נפשית היה גבוה פי 2 בהשוואה לנשים שקיבלו תוצאות שליליות בממוגרפיה, וסיכון זה נותר יציב גם כעבור שנה מקבלת התשובה החיובית השגויה.

 

ניתוח סטטיסטי העלה כי הסיכון למצוקה נפשית מתמשכת גדל פי 3.05 בקרב נשים שהופנו לבדיקה חוזרת בשלב מוקדם בסמוך לקבלת התשובה החיובית (שהתבררה בדיעבד כשגויה), היה גבוה ב-13% בקרב נשים שלא הייתה להן רשת חברתית תומכת, והיה גבוה פי 2.28 בקרב נשים שלא היו שבעות רצון מהמידע שקיבלו בבדיקה החוזרת, וגבוה פי 2.35 בקרב נשים שנולדו מחוץ לשבדיה.

 

ממצאי המחקר דווחו בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

 

רשת חברתית תומכת

 

חרף הממצאים הבעייתיים, החוקרים מדגישים את הצורך להמשיך ולבצע בדיקות ממוגרפיה באופן קבוע לפי ההמלצות, במטרה למנוע איתור של סרטן שד בשלבים מאוחרים שבהם סיכויי ההחלמה מהמחלה קטנים משמעותית.

 

החוקרים ממליצים לבחון לעומק את ביצועה של בדיקת ממוגרפיה חוזרת בסמוך לקבלת תוצאה חיובית ומעוררת חשד, ולבצעה רק בליווי רשת תומכת מספקת והעברת מידע מספק, גם במידה והאישה מאובחנת ללא גידול בבדיקה החוזרת, כדי למנוע השלכות נפשיות מתמשכות.

 

ממצאי העבודה הנוכחית מתיישבים עם עבודות נוספות שדנו בהשלכות של קבלת בשורה שגויה של חשד לסרטן השד לאחר ממוגרפיה. באביב 2013 מצא מחקר שנערך בשבדיה כי תוצאה חיובית שגויה בממוגרפיה השליכה על תפיסות חיים גם בחלוף שלוש שנים, והובילה נשים רבות למצב של חוסר רוגע. מאמר סקירה מבריטניה ממארס 2013 העלה כי תוצאה חיובית לממוגרפיה לא רק גוררת השלכות נפשיות, אלא גם מפחיתה את הסיכויים שהאישה תחזור בעתיד לבצע בדיקות ממוגרפיה לאבחון מוקדם של סרטן השד.

 

בדיקות ממוגרפיה אינן המכשול הבעייתי היחידי בתהליך האבחון של סרטן השד. מחקר אמריקאי שפורסם במארס 2015 מעלה כי ישנן גם טעויות בפענוח בדיקות ביופסיה של השד על ידי רופאים פתולוגים, ורק ב-75% מהאבחונים קיימת הסכמה בין פתולוגים, כשהסיכון לטעות בפענוח גבוה בייחוד לגבי סרטן שד ממוקד מסוג 'דקטל קרצינומה' (DCIS) וגידול לא ממאיר שמקורו בבלוטות החלב בשד (Atypical Hyperplasia).

 

 

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, doi: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0060