מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםשיר השריריםלמה הרזים לא משמינים?

21/12/09 17:45
3492 צפיות
למה הרזים לא משמינים?
גם בבריטניה גדלה האובססיה לפחד מהתפשטות ההשמנה; כמו שאמר ראש המינהל הרפואי, סיר ליאם דונלדסון - אנחנו ניצבים מול פצצת זמן, ההשמנה. אבל מעניין שיחד עם מגפת ההשמנה, ישנם אלה מאיתנו שיכולים לאכול כל מה שהם רוצים ולא להשמין כלל. כבר ב- 1967 בחן ד"ר איתן סימס, את מידת ההשמנה של אסירים בוורמונט שקיבלו דרך אגב שחרור מוקדם מבית הסוהר תמורת השתתפותם בניסוי (ראו בקישור הבא פרסום לחלק מתוצאות הניסוי). בניסוי הם נתבקשו לאכול ככל שיוכלו לאכול עד שישמינו 25% ממשקלם. מה שנמצא היה שחלק מהאסירים לא הצליחו להשמין אפילו כשאכלו 10,000 קלוריות ליום ומכאן הסיקו החוקרים שיש כאלה שאינם יכולים להשמין.J Clin Invest. 1971 May; 50(5): 1005–1011  ברוח הניסוי הנ"ל החליטו ב- BBC Horizon (התוכנית שודרה בינואר 2009) לגייס 10 מתנדבים רזים מטבעם (ולא בגלל שעשו דיאטה) ולעקב אחריהם במשך 4 שבועות כשהם מנסים לאכול כמה שיותר מאכלים משמינים כמו פיצה, קצפת, צ'יפס, שוקולד. המשתתפים נתבקשו ללכת מעט, פחות מ- 8000 צעדים ביום וגם לא לעשות התעמלות. אחת המשתתפות, סטודנטית לרפואה קתרין חנן בת 21, סיפרה שהיא לא עושה דיאטה וגם לא התעמלות ותמיד אוכלת כל מה שבא לה. יחד עם זה היא מעולם לא היתה שמנה והחברים שלה די "שונאים" אותה בגלל זה... הייתי מציעה לקרוא את הפוסט "עגלגלות וברכה בצידה". המשתתפים בניסוי נתבקשו לאכול כפול קלוריות ממה שהם אוכלים בדרך כלל שזה היה בערך 3500 קלוריות ליום לנשים ו- 5000 קלוריות ליום לגברים. התוצאות אכן תומכות בתפיסה שיש לחלק מהחוקרים (כמו ד"ר לייבל) והיא שלגוף יש מדד משקל טבעי שאליו חותר הגוף להגיע ממצבים שונים. אבל זה לא כל הסיפור, ההערכה היא שרק כ- 50% מהמשקל הם תוצאה של הגנים שלנו ויש עוד מרכיבים סביבתיים המשפיעים מאד על משקלנו. ההשתתפות בארבעת השבועות של הניסוי "לאכול טון" היתה קלה לחלק מהמשתתפים יותר מאשר לאחרים. למשל, לאחד מהם, ספורטאי ואצן היה קל לאכול הרבה אבל מאד קשה עם האיסור על פעילות גופנית. אחרי 4 שבועות השמינה קתרין 3.5 ק"ג שהם כ- 7% ממשקלה ואילו תומס, האצן, השמין 5.5 ק"ג שהם כ- 9% ממשקלו. מעניין ששנים מהמשתתפים לא הצליחו לאכול כ"כ הרבה, אחד השמין רק חצי ק"ג ואילו השני השמין 5.7 ק"ג אבל בעיקר בחלבון ואחוז השומן גופו אפילו פחת. אפילו מקבוצה כזאת קטנה אפשר כבר לראות שיש דרכים רבות לנהל את הקלוריות של אכילת היתר ולכן היא לא תמיד מובילה להשמנה. מעניין להוסיף שבין הרזים שהשמינו, כולם חזרו מהר מאד למשקלם הראשוני אחרי שהניסוי נפסק...   לאחרונה אכן הראו שאצל מי שיש לו רקע גנטי קשור להשמנה, התזונה מאד קשורה להשמנה בעוד שאצל מי שאין לו,  התזונה משפיעה הרבה פחות על מידת ההשמנה. לאלה מכם שמכירים את עבודתי על השמנת הילדים, בוודאי תזכרו את איור המתקלחות (ראו למעלה) שבו קל לראות את ניהול הכלכלה השונה של האוכל=מי המקלחת. המתקלחת משמאל מפנה את רב הקלוריות של האכילה לתנועה ולחום (המים מתפזרים) ואילו המתקלחת שמימין מפנה את רב הקלוריות למאגר (אין בזבוז מים).  

תגובות

ד
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.  

עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים

גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד