מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קצת על המתוקים ולמה אנחנו מכורים להם יותר מאשר לקוקאין

10/05/10 7:51
2097 צפיות
מכורים למתוק
סוכר טהור כמו סוכרוז או פרוקטוז לא היה בתזונת האדם אלא בשנים האחרונות ולכן לא קשה להסביר למה עם האבולוציה, פותחה העדפה כה בולטת למתוק מבלי לקחת בחשבון את הנזק שהיא יכולה להוביל. אפילו חיטה התחלנו לביית רק לפני כמה אלפי שנים. והאמת שאנחנו ממש משתוקקים למתוק הזה. כשהישוו אצל עכברים את העדפתם למתוק או לקוקאין העדיפו 94% מהעכברים את טעם הסכרין המתוק על פני הקוקאין. זה לא ממש מפליא שכן אפילו במח, עליו חשבנו שיש לו תמיד מספיק גלוקוז, חל שיפור בתהליכים הקוגנטיביים עם העלייה ברמות הגלוקוז. ועוד, שיפור יכולת פתרון מבוכים כשהזריקו לעכברים גלוקוז למח, או ראו את הרוויו על גלוקוז ושיפור הזיכרון. אצל ילדים קל לראות שהם אוהבים יותר מתוק ככל שמתוק מקל יותר על הכאבים שלהם... מחקר מפילדלפיה הראה שהילדים אוהבים מתוק לא רק בגלל שזה טעים להם אלא כי זה עושה להם ממש טוב. העדפה לסוכרוז נבחנה ב- 198 ילדים בגילים 5-10 שנים ואצל אמהותיהם. כקבוצה, הילדים העדיפו רמות סוכר יותר גבוהות (כמעט כפול מריכוז הסוכר במשקאות קלים) מאשר המבוגרים. גם בין המשתתפים באותה קבוצת גיל היו הבדלים ניכרים כשמחצית מהילדים וכרבע מהאמהות אהבו ריכוז גבוה של סוכרוז. אכן אצל הילדים הלא שמנים, המעדיפים הרבה סוכרוז היתה משולבת עם המתוק גם יכולת גבוהה יותר של עמידות לכאב (נבדק על ידי משך הזמן שהחזיקו את היד בתוך מים קרים - 10 מעלות צלסיוז). חוקרים קנדים הראו שמתן סוכר לתינוק לפני מתן זריקה הפחיתה את הבכי שלו. מעניין לציין שאצל המבוגרים האוהבים מתוק לא היה אפקט משכך כאב לסוכר וגם אצל הילדים שמנים היה האפקט הרבה יותר חלש. דהיינו, יש עוד סיבות לאהבתנו את הטעם המתוק. מאמר מקיף על התמכרות לא רק לסוכר אלא בכלל לג'אנק פוד.NewScientist, 08 September 2010הגברת חיבת המתוק נמצאה גם אצל ילדים במשפחות עם דכאון או אלכוהוליזם. בבחינת הנטייה לסוכרת אצל 2500 משתתפי המשך סקר פרמינגהם, נמצא כי שתיית משקאות ממותקים קשורה עם עליה בעמידות לאינסולין אבל לא שתיית משקאות שהינם 100% מיצים טבעיים. בכל זאת נראה שהסוכר עם שאר חומרי הפירות בריא יותר לגופנו מהסוכר עם המשקאות הסינתטיים. חוקרים מרטגרס הראו כי תוסף סוכר התירס (העשיר בפרוקטוז) בו מרבים להשתמש בתעשיית המשקאות הקלים קשור ישירות עם עלייה בסיכוי לסוכרת וזאת גם בגלל חומרים כמו מתילגליאוקסל הנמצאים בסירופ הממתיק. ועוד, בהרחבה על נזקי הפרוקטוז וסירופ התירס. ואם גם לוקחים בחשבון את השפעת הצבעים המלאכותיים של המשקאות הסינתטיים זה ממש לא מפליא כמה שזה לא בריא. חשבתם על מים? זה כל כך בריא... ועוד, מצאו גם ששתיית משקאות ממותקים קשורה עם עליה בסיכוי לאלצהיימר. חיבתנו למתוק היא בולטת, חוקרים מליברפול הראו כי גם במעי שלנו (ולא רק בלשון) מצויים קולטנים המזהים את הטעם המתוק. החלבון המזהה את המתוק gustducin מזהה גם טעם מתוק של ממתיקים מלאכותיים ויכול לפיכך להסביר למה משקאות או מאכלים ממותקים מלאכותית, בסופו של דבר, לא עוזרים לחולי סוכרת למרות שאין להם עצמם ערך קלורי. השתייה של המשקה הממותק מלאכותית, מגרה את ה- gustducin והוא מגביר במעי את ספיגת כלל הסוכרים שבמזון וכך הממתיק המלאכותי, מעלה את רמות הסוכר שניספג ובפועל הוא גם מעכב הרזייה.Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 2007, 104(38), 15069-15074 זה גם מסביר למה תזונה עם ערך גליצמי נמוך משביעה יותר מתזונה עם ערך גליצמי גבוה. פחות סוכר מפעיל פחות קולטנים ואין הפעלות לאיתור ולניהול סוכרים נוספים.Appetite. 2007, 49(3), 535-53וכדאי גם להזכיר את הקשר בין תזונה עתירת פחמימות עם ערך גליצמי גבוה ובין כבד שומני. וגם את יכולתם של הסוכרים להפר את האיזון של הורמוני המין האסטרוגן והטסטוסטרון. כדאי להציץ ברשימה המדעית המקיפה שהרכיב ד"ר מרכולה - 76 דרכים בהן יכול הסוכר לקלקל את הבריאות.  חוקרים באוסטרליה פיתחו מכשיר מיוחד לאנליזה של מבנה העמילנים המורכב, החוקרים מקווים שבעזרתו ניתן יהיה להעריך איזה עמילנים טובים לבריאותנו ואיזה פחות טובים. החוקרים מאמינים שחלק גדול מבעיות הבריאות בימינו כמו השמנה וסוכרת, נובע מהשינוי שחל בהרכב העמילנים בתזונתנו.

תגובות

ד
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.  

עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים

גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד