מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסוכרת ותזונה: מה למדנו השנה?

סוכרת ותזונה: מה למדנו השנה?

איזו דיאטה טובה לסוכרתיים? כמה ביצים לאכול? מותר יין? לקראת יום הסוכרת ריכזנו את המחקרים החדשים בתחום


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תזונה מהווה את אחד האספקטים החשובים ביותר במניעת סוכרת סוג 2 ובשליטה במחלה במי שכבר לקה בה. השאלות מה לא לאכול, מה כדאי לאכול, כמה ומתי מעסיקות ללא הרף אנשים המתמודדים עם סוכרת, ובמקביל גם חוקרים רבים ברחבי העולם. לכבוד יום הסוכרת הבינלאומי שיצוין ב-14 בנובמבר, ריכזנו מספר מחקרים שפורסמו מאז יום הסוכרת האחרון בנושא סוכרת סוג 2 ותזונה.

 

איזו דיאטה טובה יותר לסוכרתיים?

 

שני מחקרים שפורסמו השנה בתחום הסוכרת עסקו בתזונה ים תיכונית - תזונה עשירה בשמן זית, דגים, פירות, ירקות ודגנים מלאים. מחקר שפורסם באפריל בכתב העת Diabetes Care מצא כי תזונה ים תיכונית יכולה להאט התקדמות של סוכרת. מדובר במחקר התערבותי שעקב אחר מאובחנים חדשים בסוכרת סוג 2 במשך יותר מ-8 שנים. מיד לאחר האבחנה קבוצה אחת התבקשה להקפיד על תזונה ים תיכונית דלת פחמימות והשנייה על דיאטה דלת שומן.

 

החוקרים מצאו שסוכרתיים שהקפידו על תזונה ים תיכונית נזקקו לתרופות לסוכרת בשלב מאוחר יותר לאחר האבחנה, היו להם רמות המוגלובין מסוכרר נמוכות יותר ויותר מהם זכו להפוגה מלאה או חלקית במחלה בהשוואה לאלה שהקפידו על דיאטת דלת שומן.

 

החוקרים הסבירו כי יש נטייה לחשוב על שומן כדבר רע, אך חשוב להבין כי לא כל השומנים זהים. הנחקרים בקבוצת התזונה הים תיכונית קיבלו יותר מ-30% מהקלוריות היומיות משומן, אך השומן המרכזי בתזונה זו הוא שומן חד בלתי רווי שמקורו בשמן הזית.

 

מחקר נוסף שפורסם בינואר בכתב העת Annals of Internal Medicine מצא כי תזונה ים תיכונית טובה יותר מדיאטה דלת שומן גם במניעה של סוכרת סוג 2. המחקר נערך בקרב 3,541 נחקרים שלא סבלו מסוכרת אך היו להם גורמי סיכון להתפתחות של מחלת לב. הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות, כל אחת התבקשה להקפיד על תזונה מסוימת: תזונה ים תיכונית מועשרת בשמן זית, תזונה ים תיכונית מועשרת באגוזים או תזונה דלת שומן. החוקרים התרכזו בסוגים של מזונות ולא בספירת קלוריות. המשתתפים הורשו לצרוך כמה קלוריות שרצו. החוקרים עקבו אחר הנחקרים, שהיו בני 55 עד 80, במשך יותר מארבע שנים, במהלכן 273 מהם פיתחו סוכרת סוג 2. לאחר שלקחו בחשבון נתונים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, החוקרים חישבו כי בהשוואה לדיאטה דלת שומן, תזונה ים תיכונית מועשרת בשמן זית נקשרה להפחתה של 40% בסבירות להתפתחות של סוכרת סוג 2.

 

ביצים לסוכרתיים: כן או לא?

 

קיימת תפיסה שלילית לגבי ביצים, בעיקר כשמדובר בחולי סוכרת. חלק מכך נובע ממחקרים אפידמיולוגיים שמצאו כי צריכת ביצים קשורה לתוצאות שליליות בקרב חולי סוכרת. אבל מחקרים שכאלה לא יכולים להוכיח קשר של סיבה-תוצאה. מחקר חדש שהוצג באוקטובר האחרון בכנס האירופאי לחקר הסוכרת, ביקש לבחון את הנושא בצורה הנחשבת לאמינה יותר – התערבות מבוקרת.

 

140 נבדקים עם סוכרת סוג 2 או טרום סוכרת, כולם בעלי עודף משקל או שמנים, חולקו לשתי קבוצות שקיבלו הנחיות מפורטות לתזונה בריאה. קבוצה אחת התבקשה להקפיד על תזונה עשירה בביצים – שתי ביצים לארוחת בוקר, שישה ימים בשבוע. הקבוצה השנייה התבקשה להקפיד על תזונה עם צריכת ביצים נמוכה – פחות משתי ביצים בשבוע, במקביל לצריכת חלבונים ממקורות אחרים בכמות המותאמת לחלבונים שנצרכו בקבוצת התזונה העשירה בביצים.

 

נראה שלביצים לא הייתה כל השפעה שלילית ונצפתה אף השפעה חיובית מסוימת על התיאבון. במהלך שלושה חודשי מעקב לא היו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות מבחינת רמות ה-HDL (הכולסטרול הטוב), רמות ה-LDL (הכולסטרול הרע), רמות הטריגליצרידים (שומנים בדם) או השליטה על רמות הסוכר בדם. למרות שצריכת החלבון הייתה דומה בשתי הקבוצות, הנבדקים שאכלו הרבה ביצים דיווחו על פחות רעב ותחושת שובע גדולה יותר לאחר ארוחות.

 

נדרשים מחקרים נוספים בנושא צריכת ביצים בקרב אנשים עם סוכרת כדי לבחון אם יש צורך בעדכון ההמלצות בתחום. לפי נייר עמדה שפורסם בשנת 2011 על-ידי האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עמותת הדיאטנים והתזונאים (עתיד) בנושא מניעת מחלות לב באמצעות תזונה בריאה, לאוכלוסייה הסובלת מסוכרת מומלץ לצרוך עד 3-4 ביצים בשבוע.

 

יין למניעת מחלות לב – גם בסוכרתיים? 

 

מחקרים כבר הראו כי צריכה מתונה של אלכוהול – בעיקר יין – קשורה לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם. מחקר שפורסם בפברואר השנה בכתב העת Diabetes Care הראה כי זה עשוי להיות נכון גם באנשים עם סוכרת סוג 2.

 

המחקר נערך בקרב יותר מ-11,000 אנשים עם סוכרת סוג 2 שהיו בגיל 55 לפחות בתחילת המעקב והיה להם לפחות גורם סיכון אחד נוסף למחלות לב וכלי דם. החוקרים בדקו את צריכת האלכוהול בקרב המשתתפים בתחילת המעקב, לאחר שנתיים ולקראת סיום המעקב שנמשך כ-5 שנים בממוצע.

 

לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, הם מצאו כי לסוכרתיים שהם שתיינים מתונים (עד 21 משקאות בשבוע לגברים ועד 14 משקאות לנשים) ונוהגים לשתות בעיקר יין סיכון נמוך ב-22% לאירועים קרדיווסקולריים וסיכון נמוך ב-23% למוות מכל סיבה, בהשוואה לאנשים שלא נוהגים לשתות אלכוהול.

 

המחקר מצא קשר בצורת U בין צריכת אלכוהול ותוצאות קרדיווסקולריות באנשים עם סוכרת – משמע שצריכה מרובה של אלכוהול נקשרה לסיכון מוגבר לתוצאות שליליות. מחקר שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה וכמובן שאין לראות בו המלצה לסוכרתיים להתחיל לשתות אלכוהול, אבל נראה שמי שנהנה מכוס יין פה ושם יכול להמשיך לשתות בשקט.

 

כמה ארוחות מומלץ לאכול ביום?

 

מה עדיף? הרבה ארוחות קטנות או מעט ארוחות גדולות? מחקרים שנערכו בנושא לא הגיעו לתוצאות אחידות. במאי האחרון פורסם בכתב העת Diabetologia מחקר קטן שמצא כי אכילת שתי ארוחות גדולות ביום הובילה לירידה גדולה יותר במשקל ולרמות נמוכות יותר של סוכר בדם באנשים עם סוכרת סוג 2, בהשוואה לאכילת שש ארוחות קטנות.

 

המחקר ההתערבותי כלל 54 אנשים שמנים או בעלי עודף משקל עם סוכרת סוג 2 שנטלו טיפול תרופתי לסוכרת. במסגרת המחקר הנחקרים התבקשו להתמיד בשני משטרי דיאטה שונים – אחד לאחר השני – במהלך 12 שבועות. משטר דיאטה אחד כלל שתי ארוחות ביום – ארוחת בוקר וארוחת צהריים. המשטר השני כלל שש ארוחות קטנות, בהן שלוש ארוחות מרכזיות ושלושה חטיפים קטנים יותר. שתי הדיאטות תוכננו לספק את אותם רכיבים תזונתיים ואותה כמות קלוריות – 500 קלוריות פחות מהכמות היומית המומלצת ביום לכל אדם לפי נתוניו האישיים.

 

החוקרים מצאו כי אנשים ירדו במשקל באופן משמעותי יותר כאשר הם הקפידו על שתי ארוחות ביום (3.7 ק"ג בממוצע) בהשוואה לשש ארוחות (2.3 ק"ג בממוצע). גם רמות הסוכר בדם בצום היו נמוכות יותר כשהנחקרים אכלו שתי ארוחות ביום בהשוואה לשש. כמו כן, נמצאו שיפורים במדדים נוספים הקשורים לסוכרת עם שתי ארוחות ביום.

 

לפני שניתן יהיה להמליץ על דפוס מסוים של ארוחות לסוכרתיים, יש לאושש את התוצאות במחקרים גדולים יותר שימשכו זמן רב יותר.

 

 

על המזונות המפתיעים שמקפיצים או מפחיתים את רמות הסוכר בדם