פוריות האישה
מנהלי קהילה

דיאטה דלת קלוריות מועילה לנשים עם סוכרת הריונית
חוקרים מבריטניה מזהים יתרונות בהקפדה על תזונה דלת קלוריות להפחתת הסיכונים הנלווים לסוכרת היריון

סוכרת הריונית היא הפרעה במטבוליזם הסוכרים שמתפתחת במהלך ההיריון, ובדומה לסוגים אחרים של מחלת הסוכרת – מאופיינת בעלייה ברמות הסוכר בדם.
התופעה לרוב מתפתחת במחצית השנייה של ההיריון, לרוב לאחר שבוע 24, ומובילה להגדרת ההיריון 'בסיכון' ולצורך במעקבים במסגרת יחידה להיריון בסיכון בבית חולים ולעתים במסגרת אמבולטורית בקהילה – בייחוד בשליש האחרון להיריון. לפי הערכות כ-10% מהנשים מפתחות סוכרת במהלך ההיריון, ובאוכלוסיות מסוימות שיעורן אף גבוה יותר.
במקרים רבים אבחון סוכרת בהיריון מצריך טיפול זמני בהזרקות אינסולין כדי לאזן את רמות הסוכר בדם.
עתה מדווחים חוקרים מבריטניה כי מצאו שהקפדה על דיאטה דלת קלוריות הכוללת 1,200 קלוריות ביום הוכחה כבטוחה והפחיתה את הצורך בטיפול ארוך טווח באינסולין לנשים עם סוכרת היריונית ועודף משקל.
פחות אינסולין
החוקרים מאוניברסיטאות לסטר וקיימברידג' בבריטניה השלימו את מחקר Dietary Intervention in Gestational diabetes (מחקר DiGest) להערכת ההשפעות של דיאטה דלת קלוריות לנשים עם סוכרת הריונית.
מדגם המחקר כלל 425 נשים עם הריונות עם עובר יחיד וסוכרת הריונית עם מדד מסת גוף BMI של 25 יחידות ומעלה (גיל האם הממוצע עמד על 33 שנים), אשר סווגו באקראי לקבוצת דיאטה סטנדרטית של 2,000 קלוריות ביום (211 נשים) או קבוצת התערבות עם דיאטה דלת קלוריות של 1,200 קלוריות ביום (214 נשים), וזאת בתקופה שהחלה בשבוע 29 להיריון ועד הלידה.
ההתערבות כללה מתן קופסאות מזון שבועיות שהורכבו מ-40% פחמימות, 35% שומנים ו-25% חלבונים, אשר הבטיחו חלוקה עקבית של המרכיבים התזונתיים וצריכה מספקת של חומרי מזון.
התוצאים העיקריים שנבדקו כללו השינוי במשקל עד לאחר 36 שבועות היריון ומשקל הלידה של הצאצא. תוצאים משניים כללו את רמות הסוכר בדם האם, בריאות קרדיו-מטבולית ומגוון תוצאים ביילוד.
לאחר 36 שבועות, לא תועדו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות בשינוי במשקל האם או במשקל הלידה המתוקנן של הצאצא.
עם זאת, בקבוצת ההתערבות שהקפידה על דיאטה דלת קלוריות נרשם צורך מופחת לטיפול באינסולין ארוך טווח אצל כרבע (27.5%) מהנשים בלבד – הבדל מובהק בהשוואה למעל לשליש (39.2%) בקבוצת הנשים שהקפידה על תזונה סטנדרטית.
ירידה במשקל הגוף בהיריון מתקדם לוותה גם בשיפור רמות הסוכר בדם האם, ירידה בלחץ דם סיסטולי וירידה בשיעורי לידת תינוקות גדולים לגיל ההיריון. שיעור התינוקות שהיו קטנים לגיל ההיריון היה דומה בין הקבוצות, ולא תועדו מקרי לידת מת, תמותת יילוד או אם בקבוצת ההתערבות – כך שניתן היה לקבוע כי דיאטה דלת קלוריות בטוחה לנשים ההרות עם סוכרת.
המחקר נתמך על ידי ארגונים שונים, בהם המכון הלאומי לחקר הבריאות בבריטניה (NIHR) וארגון Diabetes UK, והממצאים דווחו בגיליון פברואר 2025 של כתב העת Nature Medicine.
פירות וירקות ומוצרי חלב דלי שומן
החוקרים מסכמים כי דיאטה דלת קלוריות עם ערך גליקמי נמוך, כלומר כזו שאינה מעלה את רמות הסוכר בדם, עשויה להבטיח צריכה מספקת של חומרי תזונה לאם וליילוד ולשפר את מצב בריאותם.
דיאטות דלות קלוריות הן דיאטות המבצעות התאמות תזונתיות להימנעות ממזונות עתירי קלוריות. דיאטות אלה לרוב מבוססות על פירות וירקות עם ערך קלורי נמוך, מזונות עתירים בחלבונים עם שומן מופחת – כמו מוצרי חלב דלי קלוריות, חזה עוף, חלבון ביצה ודגים, קטניות ודגנים מלאים; הימנעות ממשקאות עתירי סוכר וקלוריות והתמקדות במים, סודה ותה/ קפה ללא סוכר; דיאטה המבוססת על מנות קטנות בכל ארוחה; הימנעות מרטבים וממזונות מטוגנים ומזונות עם סוכר; והקפדה על הרגלי אכילה מסוימים כמו אכילה איטית והימנעות מאכילה בלילה ובתנאי לחץ.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את ההיקף הגדל של הנשים עם סוכרת היריון בשנים האחרונות – שמיוחס בין השאר גם להרגלי התזונה במדינות מערביות.
בישראל, לפי מחקר עדכני שנערך במחוז ירושלים של שירותי בריאות כללית וממצאיו פורסמו באפריל 2024 בכתב העת Journal of Diabetes and its Complications, נמצא כי שיעורי התחלואה בסוכרת היריון גבוהים יותר בקרב נשים הרות ערביות (17.3%) בהשוואה ליהודיות (10.6%).