מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר הדר מילוא-רז
ד״ר הדר מילוא-רז
מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. התמחות: התמחות בפנימית, בית חולים ע״ש שיבא התמחות שניה במכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם וסכרת, בית חולים ע״ש שיבא נסיון: ניהול מרפאה בקופ״ח כללית הדרכה במרכז לסימולציות רפואיות (מס״ר) בוגרת בית הספר לטיפול בהשמנה ״SCOPE״ עובדת כיום כרופאה בכירה במכון האנדוקריני וב״מרכז הישראלי לטיפול בעודף משקל״ בבית חולים ע״ש שיבא.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
דר אסנת רזיאל
דר אסנת רזיאל
רופאה כירורגית מומחית בכירורגיה בריאטרית להרזיה עם מחויבות עמוקה לטיפול בהשמנת יתר באמצעות גישה מקיפה ורב תחומית הכוללת טיפולים הוליסטיים ותרופתיים. עומדת בחזית הטיפול בהשמנת יתר, לאחר שהקמתי ומנהלת את אסיא בריאטריק - מרכז רב תחומי לטיפול בהשמנה בקבוצת אסיא מדיקל, במרכז הרפואי אסותא רמת החייל בתל אביב. מרכז זה מספק טיפול חדשני ומותאם אישית לאנשים החיים עם השמנה. מעבר למומחיות הכירורגית שלי, יש לי עניין רב ללימוד ולחדשנות. סיימתי לימודי טיס והעשרתי את השכלתי ברפואה אינטגרטיבית, מיינדפולנס, פסיכולוגיה חיובית, טיפול בגישת המטאיזם, תטא הילינג, אימון הוליסטי, רפואת אורח חיים ובינה מלאכותית. הגישה ההוליסטית שלי מתייחסת לגוף ולנפש בתהליך הריפוי, עם דגשים על ששת היסודות של אורח חיים בריא: תזונה מאוזנת עם דגש על הצומח, פעילות גופנית, שינה מיטבית, ניהול מתחים, קשרים חברתיים והגשמה עצמית. פרויקט הדגל שלי- לחיות בגדול מגלם את חזוני ההוליסטי על ידי שילוב טיפול תרופתי להרזיה עם שינוי אורח החיים ותמיכה רגשית. ניתן להתיעץ עימי בווטסאפ: 052-4261103 או במייל: [email protected]

מובילי קהילה

razm121
razm121
עברתי ניתוח מעקף קיבה לפני כשבע שנים .הדרך הניתוחית שלי, הייתה רצופה בעליות רבות ומורדותמהם למדתי רבות על סוגיי  הניתוחים הבריאטרים ועל המעקף בפרט.מזמין אותכם, להצטרף יחד למסע ולדרך אשר אתם עושים בקבוצה לניתוחים בריאטרים.רק יחד נגיע למטרה אשר הצבנו לעצמנו.  
Ruths
Ruths
סובלת מדלקת מפרקים שיגרונית וניוונית, ומחפשת להחליף מידע בנושא
כמוניהשמנהמדריכיםמנגל בריא: איך אפשר להפחית תרכובות מסרטנות בבשר צלוי?

מנגל בריא: איך אפשר להפחית תרכובות מסרטנות בבשר צלוי?

ועדת מדענים לאומית בנורבגיה ניסחה לאחרונה קווים מנחים למנגל בריא יותר שמאפשר להפחית חומרים כימיים עם השפעה מזיקה לבריאות בצלייה של בשר ודגים. כל ההמלצות העדכניות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לקראת יום העצמאות נערכים המוני ישראלים לארוחות המנגל "על האש", אולם בשנים האחרונות הצטננה ההתלהבות מתחביב המנגלים על רקע ממצאי מחקרים שזיהו סכנות בריאותיות בבשר צלוי.

 

מעבר לסיכון הכללי בבשר שהוגדר באוקטובר 2015 על ידי סוכנות הסרטן הבינלאומית בארגון הבריאות העולמי (IARC) כמסרטן אפשרי (בשר אדום) וודאי (בשר מעובד) בבני אדם, צלייה של בשר על הגריל עשויה להיות מסוכנת שבעתיים. הסיבה לכך היא בהיווצרותם של חומרים כימיים בתגובה של הבשר לחום הגבוה בתהליך הצלייה הישירה שעלולים להזיק לבריאות שמוגדרים אף הם מסרטנים. במוקד בעיקר שני סוגי תרכובות הנוצרות בבשר על הגריל: אמינים ארומטיים הטרוציקליים (HAAs) ופחמימנים ארומטיים רב טבעתיים (PAHs) – כאשר עבודות מתעדות רמות גבוהות של חומרים כימיים אלה בבשר ודגים צלויים. תרכובות אלה נקשרו בעבודות בעיקר להתפתחות סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הערמונית, סרטן השד וסרטן הלבלב. תרכובות PAHs מצויות גם באוויר מזוהם ועשן סיגריות ובהיבט זה נקשרו גם לסרטן הריאות.

 

לצידם תועדו בספרות המדעית חומרים נוספים שנוצרים בצליית בשר ועשויים להיות בעלי השפעה מזיקה על הבריאות, בהם תרכובות מסוג MCPD-3, אקרילאמידים, ניטרוזאמין, ניטריטים, פיראזינים ותרכובות מסוג AGE.

 

מחקרים מזהים רמות משמעותיות של תרכובות מזיקות אלה גם בטיגון וצלייה על מחבת, אך הרמות הגבוהות ביותר מתועדות בצלייה על הגריל במנגל. 

 

ועדת מדענים לאומית בנורבגיה סקרה לאחרונה את הספרות המדעית העדכנית בנוגע לכימיקלים המסרטנים והפיצה במהדורת אפריל 2024 של כתב העת Food Risk Assess Europe נייר עמדה המנחה על צליית בשר בריאה יותר שביכולתה להפחית את היווצרות הכימיקליים ובכך להפחית את הנזק הבריאותי הנלווה לארוחות מנגל. להלן ההמלצות המרכזיות שהופצו מטעם הוועדה הלאומית המדעית הנורבגית למזון וסביבה (VKM):

 

  • סוג הגריל: צליית בשר בגריל גז מובילה לפליטה של כמויות נמוכות יותר של תרכובות מסוג פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים – PAHs, בהשוואה לצלייה בגריל פחמים, ורמות גבוהות במיוחד נוצרות בצלייה במדורת עצים.

 

  • סבלנות: כשצולים בשר על גריל פחמים – רמות ה-PAHs נפלטות בעיקר בתחילת כשהפחמים עדיין אינם מוכנים ופולטים עשן. ככל שסובלנים וצולים את הבשר לאחר שהפחמים כבר אדומים – כך רמות התרכובות הללו נמוכות יותר.

 

  • מרינדה: טפטוף שומן מהבשר לתוך הגריל גורם לריאקציה שמובילה לעלייה בפליטת רמות ה-PAHs. מסיבה זו יש מחקרים שממליצים להשרות את הבשר במרינדה טרם הצלייה – כדי להפחית את הסיכון לטפטוף שומנים פנימה. יש לציין כי מחקרים שמתייחסים להשפעות של מרינדה על רמות של תרכובות מסוכנות הנוצרות בצליית בשר עדיין שנויים במחלוקת לגבי השפעתה.

 

  • נפנוף: עשן ישיר על הבשר שנצלה על הגריל מוביל לעלייה ברמות תרכובות PAHs. לכן מומלץ בעת הצלייה להסיט את העשן מהבשר בנפנוף או באמצעות מאוורר.

 

  • ניקוי הבשר מחלקים שרופים: שריפת החלק העליון של הבשר או הדג על הגריל מעלה את רמות תרכובות PAHs – מומלץ להימנע מאכילת החלקים השרופים.

 

  • הפיכה על הגריל: הפיכה של הבשר שנצלה על הגריל בתדירות גבוהה מצד לצד מובילה לירידה בפליטת תרכובות PAHs ולכן מהווה שיטת צלייה מומלצת.

 

בסקירת המדענים, הרמות הגבוהות ביותר של תרכובות עם השפעה מזיקה על הבריאות תועדו בצלייה של נקניקיות, המבורגרים ובשר חזיר עתיר שומן. עם זאת, רוב המחקרים על ההשפעות השליליות של התרכובות שנוצרות בצלייה מתמקדים בבשר בקר ובדגי סלמון, ונדרשות עבודות נוספות כדי לבחון לעומק את ההשפעות על צליית בשרים ודגים אחרים ועופות.

 

עוד המלצות למנגל בריא ביום העצמאות

 

המלצות לאכילה בריאה של בשר

 

קישור לנייר העמדה המלא של ועדת המדענים מנורבגיה:

 

Food Risk Assess Europe, doi: 10.2903/fr.efsa.2024.FR-0024

 

עדכון אחרון: אפריל 2025