מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותמחקר ענק: אבץ מועיל למניעה וטיפול במחלות חורף

מחקר ענק: אבץ מועיל למניעה וטיפול במחלות חורף

מטה אנליזה מאוסטרליה מספקת עדויות לכך שתוספי אבץ שנמכרים בלכסניות מציצה ובתרסיסי אף מסייעים להקל בתסמיני מחלות חורף ויראליות שפוגעות בדרכי הנשימה, לרבות הצטננות, שפעת ודלקות גרון


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אבץ הוא מינרל חיוני לתפקוד גוף האדם, אשר מצוי באופן טבעי במזונות שונים ואף נמכר כתוסף תזונה. ברבות השנים התברר במחקרים כי אבץ מעורב במספר רב של תהליכים ביולוגיים חיוניים בגוף, ובין השאר יש לו תפקיד משמעותי בחילוף החומרים (מטבוליזם) בתאים, בתפקוד אנזימים שונים, בהפעלת מערכת החיסון, בסינתזה של חלבונים, בתהליכי ריפוי פצעים, בתפקוד חושי הריח והטעם, בייצור נוזל הזרע בקרב גברים ובמנגנוני חלוקה של תאים והתפתחות עוברית תקינה. אבץ אף הוכתר כנוגד חמצון אשר מסייע בהורדת לחץ דם ובמניעת טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.

 

בין שלל תפקידיו – אבץ זוהה בעבודות שונות כמינרל שמסייע למנוע הצטננות, ויש תרופות שונות למחלות חורף קלות שמכילות תוספי אבץ. אנשים רבים נוטים ליטול תוספי אבץ כבר עם הסימן הראשון שמחלת חורף מבצבצת. כעת מתברר כי יש עדויות חדשות שתומכות בהרגל הזה.

 

במטה אנליזה מאוסטרליה שמתפרסמת החודש נמצא כי תוספי אבץ אכן תורמים לקיצור מחלות שמתפתחות עם בוא החורף, אשר נגרמות מזיהומים ויראליים בדרכי הנשימה, לרבות הצטננות, שפעת ומחלות דומות, סינוסיטיס, דלקות בגרון ובמיתרי הקול וברונכיטיס אקוטית.

 

החוקרים מאוניברסיטת מערב סידני שבאוסטרליה, בשיתוף חוקרים ממוסדות מחקר בארה"ב וקנדה, ביקשו לבחון את התועלות והסיכונים בתוספי אבץ לצורך מניעה וטיפול בזיהומים ויראליים בדרכי הנשימה באוכלוסייה הבוגרת.

 

במסגרת מטה אנליזה נותחו נתונים מתוך 17 מאגרי מידע באנגלית ובסינית הכוללים מחקרים מבוקרים שבוצעו בשילוב קבוצות ביקורת (RCT) ופורסמו עד אוגוסט 2020. לא נמצאו בסקירה מחקרים שבוחנים באופן ספציפי את הנגיף מחולל מגפת הקורונה. 

 

בבדיקה נותחו 28 מחקרים מבוקרים שנאספו מתוך 1,360 מחקרים שנסרקו, אשר בחנו את השפעות האבץ על נגיפי חורף למול קבוצות ביקורת, בהשתתפות 5,446 נבדקים.

 

במחקרים שנכללו בניתוח, לכסניות מציצה המכילות אבץ היו השכיחות ביותר בשימוש כטיפול במחלות החורף, ואחריהן תרסיסי אבץ לאף ונזל ג'ל לאף. מינוני האבץ בתוספים השונים היו שונים זה מזה באופן משמעותי, בהתאם למוצר, הפורמולה וייעוד התוסף – למניעה או לטיפול במחלות החורף. המינונים היומיים שנעשה בהם שימוש על ידי הנבדקים במחקרים השונים כללו 15 מ"ג או 45 מ"ג אבץ לצורכי מניעה ומינונים של עד 300 מ"ג ליום למשך עד שבועיים לצורכי טיפול.

 

קיצור משך המחלה

 

בהשוואה לקבוצת ביקורת, נטילת אבץ דרך הפה או בתרסיס לאף הובילה לירידה של 32% בסיכון לפתח תסמינים של זיהומי חורף ויראליים בדרגת חומרה מתונה. לפי חישובי החוקרים, באופן זה, טיפולים באבץ בתוספי תזונה בפה או בתרסיס לאף הובילו למניעה של חמישה מקרים יותר של זיהומים בדרכי הנשימה לכל 100 איש מדי חודש. לפי שלושה מבין המחקרים, ההשפעה הייתה חזקה במיוחד דווקא במחלות חורף ויראליות שמתבטאות בתסמינים קשים יותר, לרבות חום גבוה.

 

נטילת לכסניות אבץ למציצה מתחת ללשון או התזת תרסיסי אבץ לאף הובילו לשיפור תסמיני מחלות חורף ויראליות יומיים מוקדם יותר בהשוואה לקבוצת ביקורת. ככלל, מטופלים שהשתמשו בתרסיסי אבץ או לכסניות אבץ למציצה היו בסיכויים גבוהים ב-80% יותר להחלים בשבוע הראשון למחלה, בהשוואה למטופלים במחקרים מבוקרים שקיבלו טיפולי דמה (פלסבו). אי נטילה של אבץ, כפי שנצפתה בקבוצת הביקורת, הובילה ל-19 יותר בוגרים לכל 100 איש שהציגו תסמינים של מחלות חורף שנמשכו לפחות שבעה ימים.

 

תופעות לוואי קלות

 

לפי המטה אנליזה, הטיפול באבץ לא נקשר באופן מובהק בתופעות לוואי חמורות, אולם העלה ב-41% את הסיכוי להתפתחות תופעות לוואי קלות, לרבות עלייה של 46% בסיכון לבחילות וחוסר נוחות במערכת העיכול, עלייה של 55% בסיכוי לתחושות צריבה בפה מלכסניות מציצה המכילות אבץ ועלייה פי 2.11 בעיוותי טעם על רקע מציצת אבץ.

 

יש לציין כי בעבודה זו לא נצפו עדויות לסיכון גבוה יותר לגירוי יתר של האף, כאבים באף ופגיעה בחוש הריח בעקבות שימוש בתרסיסי אבץ או בג'ל לאף המכיל אבץ בהשוואה לקבוצות ביקורת. יחד עם זאת, בעבודות קודמות אבץ נקשר בין השאר גם לפגיעה בחוש הריח, כשהוא מותז בתרסיס לאף, ואף קיים חשש לאובדן זמני של חוש הריח (תתרנות, אנוסמיה) – אשר גם מהווה סיכון של הידבקות בזיהומים ויראליים מסוימים כמו בנגיף הקורונה. סיכון נוסף שיוחס בעבודות אחרות לשימוש באבץ ולא תועד במחקר זה הוא הסיכון להתפתחות חוסר במינרל הנחושת.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון נובמבר 2021 של כתב העת BMJ Open, מסכמים כי "באוכלוסייה הבוגרת שאין בה סיכוי לחוסרים תזונתיים משמעותיים באבץ, התקבלו עדויות כי נטילת תוספי אבץ עשויה למנוע תסמינים של מחלות חורף ולקצר את משכן של מחלות חורף ויראליות, במידה ואלו מתפתחות".

 

יחד עם זאת, החוקרים מציינים כי יש צורך במחקרים נוספים בנושא ב'איכות גבוהה יותר', מאחר וממצאים מעבודות שבחנו את השפעות האבץ על מחלות עדיין מוגבלים ביכולת פרשנותם עקב הטיות שונות, מדגמים קטנים ואוכלוסיות נבדקים מעורבות מבחינה גנטית.

 

אבץ נגד קורונה

 

בשנים האחרונות, עם התחזקות הראיות על תועלת האבץ במניעה וטיפול בצינון ומחלות חורף שונות – מספר תרופות לטיפול בזיהומי חורף קלים כבר מכילות אבץ בין מרכיביהן. בעקבות ממצאי המקר מסרו רופאי ריאות בתקשורת האמריקאית כי "רוב העדויות הקליניות תומכות בשימוש בתוספי אבץ למניעה וטיפול במחלות חורף, בתהליכים דלקתיים שמעורבים בהן ובזיהומים בדרכי הנשימה".

 

במקרים של תחילת הופעתם של תסמיני מחלות חורף, יש מומחים בתחום שממליצים על 25 מ"ג אבץ ליום, אם כי עבודות עד כה לא מספקות מידע וודאי לגבי מינון האבץ המועיל שמשפיע על מניעה וטיפול בהצטננויות חורף.

 

התהליך הביולוגי שעשוי להסביר את ממצאי המטה אנליזה הנוכחית מצוי בעבודות שזיהו כי יוני אבץ משפיעים על חסימת תהליכי שכפול של וירוסים וכן במנגנונים שבהם אבץ משפיע על דיכוי דלקתיות מוגברת. בנוסף, לפי מחקר אמריקאי בקרב גברים שפורסם בפברואר 2006 בכתב העת PNAS של האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב, ייתכן כי אבץ – בעיקר בשימוש דרך הפה – גם עשוי לחזק את תפקוד המערכת החיסונית תוך עירור לפעילות של תאי T לימפוציטים, מונוציטים וגרנולוציטים.

 

הממצאים הנוכחיים מתיישבים עם ממצאים קודמים שקושרים בין תוספי אבץ להקלה במחלות ויראליות. בשנת 2013 פורסמה סקירה בנושא במאגר המידע קוצ'ריין שהעלתה על סמך 13 עבודות כי נטילת אבץ ב-24 שעות הראשונות של הופעת תסמיני חורף מקצרת את המחלה ביום אחד בממוצע, בהשוואה לקבוצת הביקורת, וגם נוטה להוביל למחלה המתבטאת בתסמינים פחות קשים. עם זאת, בשנת 2015 סקירה זו הוסרה ממאגר המידע עקב בעייתיות באיסוף וניתוח הנתונים.

 

על רקע הממצאים החדשים, אין זה מפתיע שאבץ צבר עניין במהלך מגפת הקורונה בשנתיים האחרונות כטיפול אפשרי בחולים קלים. במדינות שונות, לרבות מדינות מערביות ומדינות עולם שלישי – תועדה עלייה במכירות של תוספי אבץ בתקופת הקורונה, לרבות בארה"ב – על פי דיווח בניו יורק טיימס וכן בבנגלדש, במסגרת מחקר שפורסם בדצמבר 2020 בכתב העת PLOS ONE, אשר זיהה עלייה במכירות תוספי אבץ וסידן מפרוץ המגפה.

 

בספרות הרפואית גם דווח על מוסדות רפואיים שעשו שימוש באבץ למניעה וטיפול בקורונה. כך, במחקר אמריקאי שבוצע בארבעה מרכזים רפואיים בניו יורק, שממצאיו פורסמו בפרסום מקדים במאגר Research Square באוקטובר 2020, נמצא כי מתן תוסף אבץ לחולי קורונה מאושפזים הפחית ב-24% את הסיכון לתמותה בבית החולים. גם מחקר אמריקאי מהמרכז הרפואי קליבלנד קליניק, שפורסם בפברואר 2021 בכתב העת JAMA Network Open מצא כי נטילה של אבץ וויטמין C מסייעת לקיצור התסמינים של חולי קורונה.

 

 

BMJ Open, doi: 10.1136/bmjopen-2020-047474