מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותאושר: איסור לעשן בהופעות, חניונים, גני שעשועים וגני חיות

אושר: איסור לעשן בהופעות, חניונים, גני שעשועים וגני חיות

הורחב משמעותית הצו האוסר על עישון במקומות ציבוריים: יכלול גם איסור לעשן סיגריות בטווח של 10 מטר מהופעה הכוללת התקהלות של 50 אנשים לפחות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הצו האוסר על עישון במקומות ציבוריים הורחב היום משמעותית על ידי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. האיסור כולל מעתה מתחמים חדשים שבהם ייאסר לעשן סיגריות:

 

  • כל מקום תחום שאינו במבנה, בעת שמתקיימת בו הופעה הכוללת התקהלות של 50 אנשים או יותר, בטווח של 10 מטרים לפחות ממקום ההתקהלות, לרבות הופעות שירה, מחול, קונצרטים ואופרה, כשמדובר בהתקהלות מאורגנת, פרט להופעות המתקיימות בחצר בית מגורים.

 

  • כל מקום בבית חולים או במרפאה, לרבות חצר המוסד, וכן באזור הכניסה או היציאה, ועד לטווח של 10 מטרים מהכניסה או היציאה (פרט לבתי מגורים הנמצאים בטווח זה). הנהלת המוסד תוכל להקצות אזורי עישון מיוחדים, ועל פי הצו החדש, אזור עישון חיצוני יוכל להיות רק במרחק של לפחות 10 מטרים מהכניסה או היציאה מהבניין ושהעישון בו אינו גורם למטרד בחלקים אחרים של המקום, וחדר עישון פנימי יהיה חדר נפרד לחלוטין שהוקצה לעישון למאושפזים במחלקה סגורה שנקבעה ברישיון בית החולים, ובלבד שיש בו סידורי אוורור תקינים והעישון בו אינו גורם למטרד בחלקים אחרים של המקום.

 

  • משרדים ציבוריים: משרדי ממשלה לרבות יחידות סמך, לשכת נשיא המדינה, מבקר המדינה, בתי משפט ובתי דין, רשויות מקומיות, מועצות דתיות, תאגידים ציבוריים שהוקמו על פי חוק, ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, חברות ממשלתיות וחברות בת ממשלתיות וחברות עירוניות וחברות בת עירוניות – בטווח של 10 מטרים לפחות, פרט לאזורי עישון ייעודיים.

 

  • חניונים מקורים או תת-קרקעיים הפתוחים לציבור.

 

  • גני חיות, כשהאיסור לעשן חל על כל מקום בגן חיות, לרבות באזור הכניסה והיציאה, בטווח של 10 מטרים מהכניסה או היציאה, פרט לאזור עישון שהוקצה על ידי הנהלת המקום שהעישון בו אינו גורם למטרד באזורים אחרים בגן החיות.

 

  • גני שעשועים לילדים הפתוחים לציבור.

 

הצו הורחב על פי הצעה שהוגשה לכנסת על ידי משרד הבריאות ביוזמת סגן השר יעקב ליצמן. לדברי ליצמן, "אנו רואים בעישון ונזקיו סכנה לבריאות הציבור והרחבת הצו תביא להחמרת המאבק שלנו בעישון מתוך דאגה לאזרחים. משרד הבריאות ממשיך במלחמה נגד העישון והרחבת האיסור בעישון במקומות ציבוריים הינה חלק ממערך פעילויות שאנו נוקטים לטובת הציבור. שיתוף הפעולה שלנו עם הוועדה להרחבת הצווים חיוני לטובת הציבור במלחמה שהמשרד מוביל נגד העישון". הדברים נאמרים על רקע ביקורת שהועלתה לאחרונה בתקשורת כנגד השר ולשכתו על העדר אכיפה מספקת בתחום העישון ונזקיו.

 

הצו החדש אושר היום לתקופה של שלוש שנים, וייכנס לתוקף לקראת תחילת יולי, תוך 30 ימים מיום פרסומו ברשומות.

 

בימים אלה פועל משרד הבריאות להרחבה נוספת של הצו כדי להגביל עוד יותר את עישון הסיגריות במסעדות ובתי קפה במדינה, באופן שיאפשר לחדש את האכיפה במקומות אלה. בארה"ב ישנן מדינות האוסרות או מגבילות בשנים האחרונות גם את העישון ברחובות.

 

החוק הישראלי למניעת עישון במקומות ציבוריים עבר בכנסת עוד בשנת 1983, ולאורך השנים נוספו לו באמצעות צווים מתחמים נוספים שבהם נאסר לעשן סיגריות. בעוד שבתחילה החוק כלל משרדים בשירות הציבורי בלבד, בהמשך הוא הורחב בשנת 1988 לכלול גני ילדים ומעונות, משנת 1990 הוא כולל בנקים וסניפי דואר, משנת 2001 הוא כולל קניונים ואולמות שמחה. בסתיו 2007 הורחב החוק משמעותית בצו הכולל איסור לעשן גם במסעדות, מזנונים, בתי קפה, מועדונים ודיסקוטקים המגישים מזון ו/או משקאות, אולם הצו הותיר אפשרות להקצות חדר מאוורר לעישון או אזור תחום לעישון בחוץ, ובפועל האכיפה במקומות אלה שהייתה תחילה נרחבת פחתה עם השנים.

 

בשנת 2012 הורחב הצו לכלול בריכות שחיה, כולל בשטחים פתוחים, מקומות עבודה – פרט למתחמי עישון ייעודיים, גני אירועים, מקלטים ציבוריים, בתי תפילה (בתי כנסת, כנסיות, מסגדים וחילוו'ת – לרבות בחצרות, פרט לאזורי עישון ייעודיים שאינם מקורים בסככה), מתנ"סים ומרכזי תנועות נוער, שטחים ציבוריים בבתי אבות ומרכזי דיור מוגן וכן כל המקומות במשרדי הממשלה – לרבות חדרי העבודה של העובדים. בשנת 2014 הורחב הצו לכלול אצטדיונים ומגרשי ספורט, פרט לאזורי עישון שמוקצים מראש עבור עד רבע מהמושבים באצטדיון וכן חדרי עישון נפרדים. בנוסף, מפברואר 2016 אסר משרד החינוך באופן מוחלט על עישון בכל שטחם של מוסדות חינוך, הן במבנים והן בחצרות.

 

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים בעולם ובישראל שהראו כי הגבלת העישון במקומות ציבוריים תורמת להפחתת נזקי העישון ולירידה בתחלואה. סקירת מחקרים שפורסמה בינואר 2010 העלתה כי החלת חוקים להגבלת העישון באירופה וצפון אמריקה הובילה לירידה משמעותית של 17% בממוצע בשיעור התקפי הלב, כשההשפעה הייתה גדולה במיוחד על הורדת הסיכון בקרב צעירים ואלו שאינם מעשנים וחשופים לנזקי העישון הפסיבי.

 

הסקירה שכללה 10 מחקרים בצפון אמריקה ואירופה מצאה שהסיכון להתקפי לב פחת ב 17% בממוצע בכל המקומות, כשההשפעה הגדולה ביותר הייתה באנשים צעירים יותר ובלא מעשנים

 

מחר (ה') יצוין היום הבינלאומי ללא עישון שיתמקד על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) בנזקי העישון לבריאות הלב. לפי הארגון, עישון סיגריות הוא הגורם השני בחשיבותו למחלות לב וכלי דם, אחרי לחץ דם גבוה.

 

לפי נתוני משרד הבריאות שפורסמו השבוע לקראת היום ללא עישון, בכל יום מתים 22 ישראלים ממחלות הקשורות בעישון – סך של 8,000 איש בשנה. בעולם מוערך כי 7 מיליון מתים כל שנה מנזקי עישון סיגריות, מהם 900 אלף שאינם מעשנים בעצמם ומתים מנזקי עישון פסיבי. בשנים האחרונות אף עולה המודעות לעישון מיד שלישית – המתייחס לנזקי החשיפה לגזים וחלקיקים מסוכנים ממוצרי טבק כמו סיגריות, סיגרים או מקטרות, שהצטברו על משטחים שונים לאחר כיבויים.