מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותאיזו דיאטה מועילה יותר למניעת סוכרת?

איזו דיאטה מועילה יותר למניעת סוכרת?

חוקרים אמריקאים מצאו כי דיאטות דלות פחמימות תורמות לבריאותם של אנשים עם טרום סוכרת, ומונעות התפתחות של סוכרת סוג 2 ביעילות גבוהה יותר מהדיאטות המסורתיות דלות השומנים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פחמימות נמצאות בשנים האחרונות על המוקד – לאחר שנמצא כי הן עשויות להשפיע על עלייה ברמות הסוכר בדם וצריכתן בכמויות גבוהות מעודדת התפתחות של סוכרת סוג 2.

 

עתה מצא מחקר אמריקאי חדש כי דיאטה דלת פחמימות מסייעת למנוע סוכרת סוג 2 ולשפר את ערכי רמות הסוכר בדם אצל טרום סוכרתיים – אפילו טוב יותר בהשוואה לדיאטות המקובלות הדלות בשומנים.

 

החוקרים מאוניברסיטת טוליין בניו אורלינס ביקשו לבחון איזו דיאטה תועיל יותר תוך חצי שנה לאנשים בסיכון לסוכרת בהיבט של רמות ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C) – מדד המצביע על רמת הסוכר בדם הממוצעת בשלושת החודשים האחרונים, שמשמש לאבחון סוכרת.

 

במחקר השתתפו 150 בוגרים בגילי 40 עד 70 עם המוגלובין מסוכרר בערכים של 6% עד 6.9% המעידים על סוכרת גבולית וטרום סוכרת, אשר אינם מאובחנים עדיין רשמית עם סוכרת סוג 2 ואינם מטופלים בתרופות לסוכרת ו/או באינסולין. הערך הממוצע של ההמוגלובין המסוכרר של הנבדקים בתחילת המחקר עמד על 6.16%, ולרובם (87%) היה ערך נמוך מ-6.5% שהעיד על טרום סוכרת. הנבדקים היו כולם עם משקל עודף ומדד ההשמנה BMI הממוצע שלהם עמד בפתח המחקר על 35.9 יחידות – נתון שמעיד על השמנת יתר.

 

ירקות נטולי עמילן, דגים וביצים

 

במסגרת ההתערבות המחקרית שנעשתה בין ספטמבר 2018 ליוני 2021, הנבדקים חולקו אקראית לשתי קבוצות – לאחת הותאמה דיאטה דלת פחמימות ולשנייה דיאטה מקובלת דלת שומנים למשך שישה חודשים. בכל קבוצה היו 75 נבדקים.

 

בדיאטה דלת הפחמימות הודרכו הנבדקים לצרוך עד 40 גרם פחמימות בלבד בשלושת החודשים הראשונים, ועד 60 גרם פחמימות בשלושת החודשים הבאים לדיאטה, בכפוף לייעוץ תזונתי שקיבל כל נבדק. לפי פרוטוקול המחקר, ההמלצה הכללית לנבדקים אלה הורתה להתמקד בצריכת ירקות לא עמיליניים, דגים, עוף, בשר דל שומן, ביצים, שמן זית ושמנים צמחיים נוספים, אגוזים לא מומלחים ולא מומתקים, זרעים, אבוקדו, חמאת בוטנים ללא תוספת סוכר, לצד צריכה מתונה של גבינות, יוגורט דיאטטי וחלב דל שומן. הנבדקים הונחו להגביל או להימנע מצריכה של מוצרי חלב נוספים, פירות, דגנים וקטניות.

 

החוקרים מציינים כי למרות ששומנים הרכיבו כמחצית מהקלוריות בדיאטה דלת הפחמימות – היו אלה בעיקר שומנים בלתי רוויים (חד ורב בלתי רווים) שנחשבים לבריאים ומקורם במזונות כמו שמן זית ואגוזים.

 

בדיאטה דלת השומנים המקובלת הונחו הנבדקים באופן כללי על ידי רופאיהם להימנע ממזונות עתירי שומן רווי ולהעדיף מזונות דלי שומן, מבלי לקבל ייעוץ דיאטני נוסף.

 

בתום שישה חודשי מעקב, נמצא כי לדיאטה דלת הפחמימות הייתה השפעה מיטיבה יותר על הסיכון לסוכרת, שהתבטאה בירידה של ערכי ההמוגלובין המסוכרר ב-0.23% יותר מאשר בדיאטה דלת השומנים, הבדל שנמצא מובהק סטטיסטית. בעוד שהדיאטה דלת הפחמימות הובילה לירידה של 0.26% בערכי ההמוגלובין המסוכרר, הדיאטה דלת השומנים תרמה לירידה של 0.04% בלבד.

 

גם רמות הסוכר בדם בצום היו נמוכות יותר בקרב אלו שהתמידו בדיאטה דלת הפחמימות – והיו ב-10.3 מ"ג לדציליטר נמוכות יותר מאשר בקרב מי שהקפידו על דיאטה דלת השומנים. משקל הגוף הממוצע של אלו ששמרו על דיאטה דלת פחמימות ירד גם כן ב-5.9 ק"ג בהשוואה למשקל הממוצע של אלו שהותאמה להם דיאטה דלת שומנים. כמו כן, בקרב הנבדקים בקבוצת הדיאטה דלת פחמימות שוהה שיפור ברמות לחץ הדם הסיסטולי – שיפור שלא ניכר בקבוצת הדיאטה דלת השומנים.

 

מספר הנבדקים שדיווחו על תופעות לוואי היה דומה בשתי הקבוצות, אם כי יותר נבדקים דיווחו על התכווצויות שרירים בקרב הנבדקים בקבוצת הדיאטה דלת פחמימות (34%) בהשוואה לנבדקים בקבוצת הדיאטה דלת השומנים (19%).

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי למדעי הרפואה הכללית בארה"ב (NIGMS), וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2022 של כתב העת JAMA Network Open.

 

השפעה על תחושות שובע

 

החוקרים מסכמים כי "ההתערבות באמצעות דיאטה דלת פחמימות הובילה לשיפור במטבוליזם הסוכר אצל מטופלים עם רמות גבוהות מדי של המוגלובין מסוכרר שאינם מקבלים עדיין תרופות להורדת הסוכר בדם". למרות שירידה של 0.23% בלבד ברמות ההמוגלובין המסוכרר עשויה להיחשב כצנועה עבור אנשים שאובחנו כבר עם סוכרת סוג 2, מדובר בירידה בהיקף דומה לזה שנצפה במחקר DPP (קיצור של Diabetes Prevention Program) – התוכנית הלאומית למניעת סוכרת של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) – כנתון בעל חשיבות קלינית בהורדת הסיכון לסוכרת סוג 2. גם בתוכנית התערבות דיגיטלית נוספת למניעת סוכרת בארה"ב, שכללה המלצות להתאמות תזונתיות ועידוד לפעילות גופנית, התברר לפי הממצאים שפורסמו באפריל 2022 בכתב העת American Journal of Preventive Medicine כי חלה ירידה מובהקת של 0.23% בערכי ההמוגלובין המסוכרר בדם שהייתה בעלת השפעה מניעתית מפני התפתחות המחלה.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מדגישים כי כאחת ממגבלות המחקר, לא ניתן היה להעריך את השפעות הדיאטה במנותק מהירידה במשקל. "דיאטה דלת פחמימות עשויה להיות גישה מועילה למניעה וטיפול בסוכרת סוג 2 – אם כי נדרשים מחקרים נוספים בנושא", הם קובעים.

 

בהודעה לתקשורת מיינה החוקרת הראשית, ד"ר קריסטן דורנס מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת טוליין, כי "המסר העיקרי הוא שדיאטה דלת פחמימות, אם היא נשמרת לאורך זמן, יכולה לתרום ולמניעה בטיפול בסוכרת סוג 2" – אשר מהווה לפי החוקרים את אחת המחלות המאתגרות של התקופה. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO) בעולם חיים כיום כ-422 מיליון אנשים עם סוכרת, והמחלה מובילה למותם של 1.5 מיליון איש מדי שנה.

 

בפרסום הנוכחי מעריכים החוקרים כי אחד ממנגנוני ההשפעה האפשריים של דיאטה דלת פחמימות על ירידה ברמות ההמוגולבין המסוכרר בדם – קשור בהשפעות ההורמונאליות של הדיאטה על תחושות שובע. מחקרים קודמים הצביעו על תחושות שובע גבוהות יותר שמדווחות על ידי אנשים שניזונים מדיאטה דלת פחמימות בהשוואה לאלו שמקפידים על דיאטה דלת שומנים.

 

JAMA Network Open, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.38645

שאול-אלעדי-
05/11/22 22:26

שלום רב, האם אין בעייה להחליף את הכדור metformin 850mg לכדור glucomin 850mg, את המטפורמין לוקח כ 4 חודשים, האם בהחלפה לא יהיו תופעות לוואי? 

תודה לתגובתכם!!

ענת-שרגאי
02/11/22 23:38

0.23% או 23%?