מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהכימיקל המסרטן שמשתחרר בעת בישול בגז

הכימיקל המסרטן שמשתחרר בעת בישול בגז

חוקרים מצאו כי הגז הרעיל בנזן נפלט מתנורי בישול בגז ברמה גבוהה יותר מהרמה של בנזן שנמדדת בסביבה במצבים של חשיפה לעישון פסיבי. האם בעתיד גז הבישול יאסר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בחודשים האחרונים גוברת במדינות המערב, בארה"ב ובמדינות נוספות, המודעות מפני הסכנות הרפואיות והסביבתיות מבישול בגז. מתברר כי גז שנפלט מכיריים ומתנורי גז לבישול פולט כימיקלים שעשויים להיות רעילים לגוף האדם, ומעבר לכך – לאחרונה גם עולה המודעות מפני נזקיהם הסביבתיים של גזים אלה ותרומתם להתחממות הגלובלית ומשבר האקלים.

 

בארה"ב אף החלו להילחם בתופעת הבישול בגז, ולאחרונה דווח כי ניו יורק תהיה המדינה הראשונה שתאסור בשנים הקרובות על חיבור מבני מגורים לתשתיות גז, ובכך תעודד באופן יזום מעבר לבישול על כיריים חשמליות.

 

עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי כימיקל מסרטן שנפלט מתנורי בישול וכיריים שפועלים על גז, אשר נקשר לעלייה בסיכון לסרטן הדם – עשוי להיפלט ברמה גבוהה יותר מזו שנפלטת לסביבה במהלך עישון סיגריות

 

מתפזר בבית

 

החוקרים מאוניברסיטת סטאנפורד התמקדו בגז הבנזן (Benzene) – גז רעיל וחסר צבע שמשמש בתעשיות כימיקלים ובין השאר בייצור פלסטיק וגומי, חומרי ניקוי, צבעים, קוטלי חרקים, חומרים להגנה מפני השמש וחומרי נפץ. הגז נפלט ממפעלי תעשייה ובתי זיקוק לנפט. בנזן נפלט לסביבה גם בתהליכי בערה טבעיים משמעותיים, למשל מהרי געש ובשריפות יער נרחבות.

 

גז הבנזן גם נפלט לסביבה בעת עישון סיגריות ובחימום ביתי בתנורים המונעים על דלק וכן נפלט ממכלים בתחנות דלק שלא מותקן בהם אמצעי מיוחד למניעת אדים. לאחרונה מתבהר כי בנזן נפלט גם בבית בבישול בגז – ובכמויות לא מבוטלות.

 

הבנזן מוגדר ברפואה כמסרטן וודאי בבני אדם (קרצינוגן), ובעיקר נקשר לעלייה בסיכון לסרטן הדם – לוקמיה. ביוני 2010 דיווחו חוקרים בריטיים בכתב העת Environmental Health כי חשיפה גבוהה לבנזן במקומות עבודה מעלה ב-40% את הסיכון ללוקמיה. חשיפה מתמשכת לבנזן גם נקשרת במחקרים לפגיעה במח העצם, ירידה בריכוז תאי הדם האדומים ואנמיה וכן לפגיעה במחזור החודשי אצל נשים, ומחקרים בחיות רומזים כי הוא עלול גם לפגוע במבנה העצמות.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית ביצעו מדידות מדויקות לבנזן במהלך שנת 2022 ב-87 בתים במדינות קליפורניה וקולורדו, שבהם נעשה שימוש בתנורים הפועלים על גז לבישול. התברר כי רמות גז הבנזן בבתים היו גבוהות באופן שמציב סכנה משמעותית לבריאות. רמות הבנזן חורגות זוהו גם במטבחים שבהם נעשה שימוש בכיריים גז שפעלו למשך 45 דקות על להבה גבוהה. כך, למשל, הרמה הממוצעת של פליטת בנזן מתנור בישול הפועל על גז בטמפרטורה של כ-175 מעלות צלזיוס עמדה במחקר על 2.8 עד 6.5 מיקרוגרם לדקה, והייתה גבוהה יותר מהרמה של בנזן שנמדדת בסביבה במצבים של חשיפה לעישון פסיבי.

 

כיריים לבישול שפועלים באמצעות חשמל (אינדוקציה) לא זוהו במחקר כמקורות לפליטת בנזן, ורמות הבנזן שנמדדו במהלך טיגון דג ובייקון על מחבת בכירייים חשמליות היו "בלתי ניתנות לזיהוי עד אפסיות". מכאן מסיקים החוקרים כי רמות הבנזן שנוצרות בבישול בגז ובשימוש בתנורי גז – מקורם בתהליך הבערה, ולא במזון שמתבשל.

 

בשישה מהבתים נמדדו רמות הבנזן גם בחדרי השינה, ונמצא כי הבנזן שנפלט מתנורי הגז מתפזר בבית, ומגיע לחדרי השינה, ובחלק מהמקרים אף העלה את ריכוז הבנזן בחדר השינה שעות לאחר שלהבות הגז היו כבר כבויות, ברמות הגבוהות פי 5 עד 70 יותר מהרמה המקובלת.

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים אמר החוקר הבכיר, פרופ' רוב ג'קסון מהמכון למדעי כדור הארץ בסטאנפורד כי "בנזן נפלט בלהבות ובסביבה של טמפרטורה גבוהה, למשל בשדות נפט. כיום אנו יודעים שבנזן גם מייצר את הלהבות בתנורי הגז וכיריים גז בבתים שלנו". לדבריו, "אוורור טוב מסייע להפחית את רמות הרעלים בסביבה", אך מעבר לפתיחת חלונות, "מצאנו כי שימוש במאווררים בבית אינו יעיל במניעת החשיפה לבנזן".

 

המחקר נתמך על ידי קרן High Tide Foundation, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2023 של כתב העת Environmental Science and Technology.

 

הנזקים נחקרים

 

החוקרים מציינים כי מעבר לבנזן, בישול בגז תועד בעבודות נוספות כמקור לפליטה של גזים רעילים נוספים כגון חנקן דו חמצני, פחמן חד חמצני ופורמלדהיד, אשר גם נפלטים לסביבה במהלך עישון סיגריות. במחקר נוסף מאוניברסיטת סטאנפורד, שממצאיו פורסמו בינואר 2022 בכתב העת Environmental Science and Technology, נמצא כי רמות החנקן הדו חמצני שנפלטות בתנורי בישול שפועלים על גז עוברות במהירות את הרמה המקסימלית לפי הנחיות ארגון הבריאות העולמי (WHO) והסוכנות האמריקאית להגנה על הסביבה (EPA) לשעת חשיפה בסביבת המטבח.

 

עבודות רבות נוספות מתריעות בשנים האחרונות מנזקיהם הרפואיים הנרחבים של תנורים הפועלים על גז וכיריים גז, אשר מהווים אמצעי בישול פופולארי ביותר בישראל. מטה אנליזה מהולנד שפורסמה עוד באוגוסט 2013 בכתב העת International Journal of Epidemiology מצביעה כי בבתים שבהם נעשה שימוש בבישול בגז יש עלייה של 32% בסיכון להתפתחות אסתמה אצל ילדים, על רקע חשיפה מוגברת לחנקן דו חמצני. כמו כן, שימוש בגז לבישול או חימום בבית גם מעלים את הסיכון להרעלות גז שמתבטאות בהקאות, ירידה בהכרה ועילפון, ובמקרים קיצוניים גם סכנת מוות.

 

עד כה טרם בוצעו מחקרים שבחנו באופן מקיף את הקשר בין בישול בגז לבין הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים, אולם על רקע החשיפה לבנזן – ייתכן וימצא בעתיד קשר שכזה, ובעיקר ביחס לסיכון ללוקמיה. 

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מתריעים כי נדרשת בדיקה מקיפה ובהקדם להשפעות של חשיפה לגז בסביבת הבית על הבריאות, וזאת על רקע ממצאי עבודות ולפיהן אנשים נוטים לבלות 87% מהזמן בתוך הבית.

 

כדי להפחית את החשיפה לבנזן בבית, החוקרים ממליצים על אוורור הבתים בעת בישול בגז ואחריו – על ידי פתיחת חלונות. כמו כן, מומלץ לשקול שימוש בתנורי חשמל ומעבר לכיריים חשמליות (אינדוקציה). 

 

מזה מספר עשורים שישנה מודעות ציבורית גוברת לנזקי העישון הפסיבי ואף לנזקים של "עישון מיד שלישית" – דהיינו נזקים לבריאות שנותרים גם לאחר כיבוי הסיגריה. אלו הובילו עם השנים להטלת מגבלות משמעותיות על מעשנים במקומות ציבוריים. יש שמעריכים כי על רקע הממצאים החדשים הנוגעים לבישול בגז, בקרוב ישקלו מדינות שונות להטיל מגבלות גם כאן, כדי לצמצם את הסיכון הבריאותי.

 

באפריל 2023 הודיעה מושלת מדינת ניו יורק, קטי הוכול על כוונתה להעביר חקיקה שתאסור בהדרגה את השימוש בגז לבישול ולהסקה בבתי מגורים במדינת ניו יורק, החל משנת 2025. גם באירופה נשמעות לאחרונה קריאות מצד ארגונים להוצאת תנורי גז מהחוק על רקע נזקים לבריאות ולסביבה.

 

Environmental Science and Technology, doi: 10.1021/acs.est.2c09289