מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותבמחקר: מכשיר המאיץ ספיגת תרופות למחלות מעי דלקתיות

במחקר: מכשיר המאיץ ספיגת תרופות למחלות מעי דלקתיות

חוקרים אמריקאים פיתחו מכשיר המבוסס על גלי אולטרה סאונד שיאפשר ספיגת תרופות מהירה עד פי 10 בדרכי העיכול של החולים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הטיפול התרופתי בחולים במחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית ניתן בן השאר בתרופות שניטלות בדרך רקטאלית, באמצעות צינורית חוקן. תרופות אלו, בהן למשל התרופות ממשפחת הקורטיקוסטרואידים, דרשו עד היום שהות ממושכת באזור הדלקתי במעי למשך שעות עד לספיגתן באופן שיוכל להשפיע על האזור הדלקתי. כעת מדווחים חוקרים אמריקאים כי הצליחו לפתח מכשיר חדש המבוסס על גלי אולטרה סאונד שיאפשר ספיגה מהירה של התרופות, באופן שעשוי להקל על אופן נטילתן על ידי החולים.

 

החוקרים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס MTI, בשיתוף חוקרים מבית החולים הכללי במדינת מסצ'וסטס (MGH), אוניברסיטת הרווארד וגם הטכניון בחיפה, מדווחים בגיליון אוקטובר 2015 של כתב העת Science Translational Medicine כי המכשיר החדש האיץ את קצב ספיגת התרופות, באופן שעשוי לעודד פיתוח טיפולים נוספים המכוונים לטיפול בדלקות במעי ומבוססים על תרופות שנספגות בדרכי המעי בניסיון לטפל בדלקת ולבלום את התפשטותה. למהירות ספיגה גבוהה של תרופות במעי גם חשיבות בקרב החולים שסובלים משלשולים, שאין ביכולתם להותיר לאורך זמן תרופות שהוחדרו למעי באמצעות חוקן.

 

תרופות פורצות מחסומים

 

המחקר המבוסס על גלי אולטרה סאונד להאצת ספיגתן של תרופות החל כבר לפני כשלושים שנה, כשנמצא שאולטרה סאונד ממריץ זרימה דרך רקמות שונות בגוף. בשנת 1995 דיווחו בכתב העת Science חוקרים מ-MIT ובהם אחד השותפים לעבודה הנוכחית, כי גלי אולטרה סאונד מזרזים ספיגה של תרופות מסוג סטרואידים דרך העור. 

 

במחקר הנוכחי דווח כי המכשיר החדש הצליח להאיץ עד פי 10 את קצב הספיגה של סוגים שונים של תרופות במעי, לרבות תרופות ביולוגיות, באופן שמאפשר שימוש פחות תדיר בחוקן להחדרת תרופות וכן ביצוע כל פעולת חוקן למשך זמן קצר יותר.

 

המנגנון שבאמצעותו משפר האולטרה סאונד את ספיגתן של תרופות קרוי מדעית 'Transient Cavitation', ומבטא מצב שבו נוזל כלשהו נחשף לגלי אולטרה סאונד, וגלים אלו מעודדים יצירת בועיות מזעריות בתוך הנוזל. בהמשך בועיות אלו קורסות לתוך עצמן או לדופן הרקמה, ויוצרות רכיבים קטנים שידועים כמיקרוג'טים (microjets), ואלו חודרים בהמשך לרקמות בגוף ודוחפים את התרופה אל עבר רקמת היעד.

 

שיפור ביעילות

 

המכשיר החדש הצליח להוכיח יעילות בהאצת ספיגתן של תרופות בדרכי העיכול של חזירים, לרבות מולקולות חלבון גדולות מסוג אינסולין וכן מולקולות קטנות של תרופה המכילה את החומר הפעיל מסלאמין (mesalamine) המשמשת לטיפול בקוליטיס כיבית, לפעמים בשילוב קורטיקוסטרואידים, ולעתים גם בשלבים המוקדמים של מחלת קרוהן. התרופה מכילה נגזרת של חומצה סליצילית בשם 5-ASA, והיא ניתנת לחולים רבים דרך חוקן במטרה להגיע לאזור המודלק במעי הגס.

 

בהמשך מדווחים החוקרים כי האצת ספיגתן של התרופות באמצעות המכשיר החדש שיפרה את תוצאות הטיפול. במחקר שבוצע בעכברים שגודלו במודל של קוליטיס כיבית, החוקרים מצאו כי מתן מזלאמין מדי יום ובהמשך חשיפת העכבר לגלי אולטרה סאונד למשך שנייה אחת בלבד, במשך שבועיים, משפרת את תוצאות הטיפול ומעלימה את תסמיני הדלקת במעי. מתן התרופה ללא אולטרה סאונד לא השפיעה באופן כלשהו על העכברים שנכללו בבדיקה. כמו כן, נמצא כי מתן אינסולין לחזירים ובהמשך חשיפתם לגלי אולטרה סאונד הובילה לירידה יעילה ברמות הסוכר בדם.

 

בשלב הבא מתכננים החוקרים לבחון את השפעת המכשיר החדש על האצת ספיגתן של תרופות המיועדות למחלות נוספות, לצורך שיפור יעילות הטיפולים, בין השאר כנגד סרטן המעי הגס וזיהומים בדרכי העיכול. כמו כן, השיטה שהודגמה במחקר המאפשרת האצה של ספיגת תרופות עשויה לדבריהם לשמש גם במתן חיסונים, תרופות המבוססות על נוגדנים וכימותרפיה מסוגים שונים. החוקרים עמלים על הקטנת המכשיר הפולט גלי אולטרה סאונד המשמש להאצת הספיגה, כדי להפוך את הטכנולוגיה לזמינה יותר בשימוש נרחב. החוקרים אף מסרו כי הם בוחנים פיתוחה של גלולה מתוחכמת שתשחרר גלי קול (אולטרה סאונד) בעוד היא עוברת בדרכי מערכת העיכול. 

 

 

Science Translational Medicine, DOI: 10.1126/scitranslmed.aaa5937