מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בעיות גדילה

מנהלי קהילה

פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפבוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, התמחות ברפואת ילדים בסורוקה ותת התמחות באנדוקרינולוגית ילדים באוניברסיטת מרילנד שבבולטימור ארה"ב. פרופ' פיליפ מנהל את המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מאז 1997. בנוסף, משמש פרופ' פיליפ כסגן דקאן למחקר ופיתוח בפקולטה לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת ת"א.
דר שרי קרפל וולסקי
דר שרי קרפל וולסקי
בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מומחית ברפואת ילדים , התמחות ברפואת ילדים בבית חולים לילדים שניידר.מומחית בהתמחות על באנדוקרינולוגיה וסכרת ילדים בבית חולים שניידר.
רותם דיאמנט
רותם דיאמנט
אחות אחראית מרפאה אנדוקרינית. אחות מוסמכת 25 שנים, בעלת תואר שני בסיעוד מאוניברסיטת חיפה. בוגרת קורס טיפול נמרץ ילדים.
שיר קליר הרפז
שיר קליר הרפז
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית במכון אנדוקרינולוגיה וסוכרת, ביה"ח שניידר. בוגרת תואר שני בנוירופסיכולוגיה שיקומית מהמכללה האקדמית תל אביב יפו.
פאטימה צרצור
פאטימה צרצור
דיאטנית ביחידה לתזונה ובמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים. בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. בוגרת קורס הטיפול התזונתי בסוכרת, קורס הנחיית קבוצות, קורס תזונת פגים ותינוקות. בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי לילדים, בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם של הילדים ומשפחותיהם. מטפלת בילדים ובמבוגרים בקליניקה פרטית.
כמוניבעיות גדילהחדשותדיאטה צמחונית לא פוגעת בצמיחה לגובה

דיאטה צמחונית לא פוגעת בצמיחה לגובה

חוקרים מקנדה מצאו כי ילדים שניזונים מתפריט צמחוני וילדים אוכלי בשר מציגים מדדי גדילה דומים בכל הקשור לגובה ומרכיבים תזונתיים בדם. עם זאת, ילדים צמחונים נטו יותר להיות בתת משקל


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות כשגוברת המודעות לנזקים בריאותיים של בשר אדום ומעובד, ואף לנזקים סביבתיים לכדור הארץ כתוצאה מאכילת יתר של בשר – גוברת הנטייה אצל משפחות רבות לאמץ הרגלי צמחונות גם בקרב ילדים ונוער, לעתים מבחירתם המודעת של הילדים. מגמה זו מלווה במחקרים רבים שמזהים לאחרונה תועלות בריאותיות באורח החיים הצמחוני. עם זאת, צמחונות נתקלת עדיין בחששות מצד רבים כי היא עלולה לפגוע בתהליך הגדילה התקין של ילדים.

 

לאור אי הבהירות בנושא, הנחיות של ארגוני רופאים ותזונאים בעולם ביחס להשפעות של תזונה צמחונית וטבעונית בגילי הינקות והילדות אינן מציגות עמדות אחידות, וכוללות המלצות סותרות בדבר השפעות של שמירה על אורח חיים צמחוני בילדות על בריאות ותהליכי גדילה.

 

עתה חושף מחקר מקנדה כי למרות החשש – מדדי הגדילה של ילדים צמחונים וילדים אוכלי בשר דומים בכל הקשור לצמיחה לגובה ולפרופיל התזונתי. עם זאת, התברר כי לילדים שמקפידים על אורח חיים צמחוני נטייה גבוהה יותר לפתח תת משקל בהשוואה לאוכלי בשר.

 

אין השפעה על חוסרים תזונתיים

 

החוקרים מהקליניקה לרפואת ילדים בבית החולים סנט מיכאל שבטורונטו ביקשו לבחון את הקשר בין דיאטה צמחונית בילדות לבין גדילה, לרבות השלכותיה של הצמחונות על התפתחות חוסרים במרכיבים תזונתיים חיוניים לבריאות האדם, השפעותיה על פרופיל השומנים בדם וכן כיצד דיאטה צמחונית משפיעה על משקל וצמיחה לגובה

 

במחקר נבדקו 8,907 ילדים בגילי 6 חודשים עד שמונה שהשתתפו במחקר מעקב קנדי בשם TARGet Kids!. מהילדים נאספו במרוצת הזמן מדדים רפואיים שונים, לרבות גובה ומשקל לצורך חישוב מדד ההשמנה BMI וכן רמות שומנים, ויטמינים ומינרלים בבדיקות דם תקופתיות. מכלל הילדים, 248 הקפידו על דיאטה צמחונית כבר בתחילת המחקר. תזונה צמחונית בהגדרתה שוללת אכילת בשר ועוף, אולם בהבדל מדיאטה טבעונית מאפשרת אכילת מזונות שהופקו מבעלי חיים, לרבות חלב, ביצים ודבש.

 

בתום מעקב שנמשך 2.8 שנים בממוצע, המחקר לא מצא קשר בין דיאטה צמחונית לגובהם של הילדים ולרמות השומנים בדם או לרמות ויטמין D וברזל בדם. באשר לגובה זוהתה השפעה קלה של תזונה צמחונית על ירידה ממוצעת של 0.8 יחידות במדד אומדן הגובה (zHeight), שמשמעותו גובה נמוך ב-0.3 ס"מ בגיל שלוש – השפעה אשר לפי החוקרים "בסבירות גבוהה אין לה כל משמעות קלינית".

 

יחד עם זאת, דיאטה צמחונית הייתה קשורה במחקר בסיכון גבוה ב-87% להימצא בתת משקל. לא נמצא במחקר קשר בין תזונה צמחונית או לחילופין אכילת בשר לבין עודף משקל והשמנה.

 

החוקרים מסיקים כי לא נמצאו עדויות לשינויים משמעותיים בתהליכי גדילה ובמדדים ביוכימיים בין ילדים צמחוניים לילדים אוכלי הבשר, אם כי צמחונות בילדות נקשרת לנטייה גבוהה יותר לתת משקל.

 

המחקר מומן על ידי המכונים הקנדיים לחקר הבריאות (CIHR) וקרנות נוספות, וממצאיו מדווחים בגיליון מאי 2022 של כתב העת היוקרתי Pediatrics.

 

הצמחונות באופנה

 

בישראל הצמחונות רווחת באוכלוסיה, ולפי סקר התזונה הלאומי של משרד הבריאות לשנים 2016-2014 (סקר מב"ת), 4.5% מהבוגרים בארץ בגילי 64-18 חיים אורח חיים צמחוני או טבעוני ונמנעים מאכילת בשר ועוף, 7.1% מהנשים ו-1.9% מהגברים. 

 

בקרב ילדים, לפי סקר התזונה של משרד הבריאות לגילי 11-2 לשנים 2016-2015, 1.5% מהילדים מקיימים אורח חיים צמחוני או טבעוני – 1.9% מהיהודים ו-0.1% מהערבים, וכן 1.7% מהבנות ו-1.3% מהבנים. לפי דיווחי ההורים, 0.8% מהילדים הוגדרו כצמחונים הנמנעים מאכילת בשר ועוף ו-0.7% הוגדרו כטבעונים שנמנעים מאכילת בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב וביצים.

 

רבים המחקרים בשנים האחרונות מצביעים על התועלת הרפואית באימוץ אורח חיים צמחוני, שמפחית למעשה את כמות השומן הרווי בתפריט. כך, בין היתר, מחקר מבריטניה שפורסם בחורף 2013 מצא כי צמחונות מפחיתה ב-32% את הסיכון לאשפוז או תמותה ממחלות לב; חוקרים אמריקאים מצאו באביב 215 כי צמחונות מורידה את הסיכון לפתח סרטן המעי הגס והחלחולת; מאמר סקירה מקיץ 2018 מצא כי צמחונות מורידה את רמות הסוכר בדם ובכך מיטיבה עם סוכרתיים; דיווח מיוני 2019 של חוקרים אמריקאים ובריטים מצביע על האפשרות כי צמחונות מעודדת הפוגה בהתקפים של מחלות מעי דלקתיות; מחקר אמריקאי נרחב מספטמבר 2019 מצא כי צמחונות משפרת את מצבם של אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית; ומחקר נרחב מטאיוואן שפורסם באביב 2020 מצא כי צמחונות מפחיתה את הסיכון לשבץ מוחי.

 

למרות הפופולאריות, ממצאים באשר להשפעות הדיאטה הצמחונית בגילי הילדות אינם חד משמעיים. סקירה שפורסמה באוגוסט 2017 בכתב העת European Journal of Nutrition, שבחנה את השלכות הצמחונות אצל ילדים, מציגה ממצאים סותרים ביחס להשפעותיה על גדילה ומדדים תזונתיים ביוכימיים בדם. החוקרים ציינו במאמר זה כי לא ניתן לקבוע המלצות ביחס לתועלות או הסיכונים של הדיאטה הצמחונית והשפעותיה על  הסטטוס התזונתי של ילדים. אחת הסיבות לכך היא כי ילדים צמחונים שמשתתפים במחקרים לרוב מגיעים ממשפחות שמאמצות אורח חיים השונה מזה שמאפיין מדינות מערביות.

 

על רקע אי הבהירות, ההמלצות התזונתיות לצמחונות בילדות אינן אחידות. בקווים מנחים בארה"ב של האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה, שפורסמו בדצמבר 2015 בכתב העת Journal of the Academy of Nutrition ad Dietetics, נקבע כי דיאטה צמחונית ודיאטה טבעונית ידידותיות לסביבה ובטוחות לאנשים בכל הגילים. לעומתה, החברה הקנדית לרפואת ילדים (CPS) מציינת בנייר עמדה הנוגע לפעוטות בגילי חצי שנה עד שנתיים כי דיאטה צמחונית עשויה להיות הולמת רק אם משולבים בתפריט חלב וביצים. גם באירופה ישנם ארגוני רופאים ותזונאים שמסתייגים מתזונה טבעונית בגילי הילדות, למשל נייר עמדה של החברה הגרמנית לתזונה (DGE) משנת 2016 שמתריע מפני חוסרים תזונתיים מסוימים ללא מעקב רפואי הולם ושימוש בתוספים. החוקרים בעבודה הנוכחית עצמם העידו כי לפני המחקר העריכו שדיאטה צמחונית תהיה מלווה בפגיעה בגדילה ובחוסרים בברזל וויטמין D על רקע ירידה בכמות הקלוריות היומית, ירידה בספיגת ברזל שבשר הוא אחד ממקורותיו העיקריים וירידה בוויטמין D שמקורו בין השאר בחלב מועשר בוויטמין – הנחות שהתבררו בסוף כלא נכונות.  

 

בישראל, נייר עמדה מטעם ההסתדרות הרפואית של ועדה במשרד הבריאות מפברואר 2015, שאף הופץ קודם לכן מטעם איגוד רופאי הילדים, קובע כי "כלכלה צמחונית, הנצרכת בצורה מושכלת, יכולה לספק את כל הצרכים התזונתיים מינקות ועד זקנה. תינוקות המקבלים תפריט צמחוני גדלים היטב, כשתזונתם מכילה את כל רכיבי המזון הנדרשים בכמות מספקת, על פי ההנחיות התזונתיות לכלל התינוקות בני גילם". עם זאת, נייר העמדה קובע הנחיות תזונתיות ייחודיות המומלצות לתינוקות אלה.

 

 

Pediatrics, doi: 10.1542/peds.2021-052598