מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם קנאביס רפואי עוזר לאנשים עם מצוקה נפשית?

האם קנאביס רפואי עוזר לאנשים עם מצוקה נפשית?

בשנים האחרונות גובר השימוש בקנאביס רפואי לטיפול במחלות כרוניות, לרבות מצוקה נפשית כמו דיכאון. סקירת מחקרים נרחבת וחדשה מטילה ספק בתועלת הטיפול


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

השימוש בקנאביס רפואי גובר בשנים האחרונות, וכיום הטיפול כבר ניתן באישור משרד הבריאות ורשימה של רופאים ספציפיים, באמצעות בתי המרקחת, למספר רב של התוויות – כטיפול בקו מתקדם לאלו שאינם מגיבים לטיפולים התרופתיים המקובלים או שמפתחים כנגדם תופעות לוואי, לרבות חולי סרטן, אנשים הסובלים מכאבים כרוניים, טרשת נפוצה במצב ספסטי, אפילפסיה, פרקינסון, מחלות מעי דלקתיות וכן פיברומיאלגיה, אוטיזם ופוסט טראומה.

 

עתה נמצא בסקירת מחקרים חדשה ונרחבת מאוסטרליה ובריטניה כי התועלת של קנאביס רפואי במצבים של מצוקה נפשית מוטלת בספק מאחר שאין מספיק עדויות ליעילות הטיפול ממחקרים, וכי עבור אנשים עם בעיות נפשיות, לרבות המאובחנים בדיכאון וחרדה – הסיכון בקנאביס עלול להיות גבוה יותר מהתועלות.

 

במאמר בוחנים חוקרים מאוניברסיטאות ניו סאות' ווילס וקווינסלנד שבאוסטרליה, בשיתוף חוקרים מהמרכז הלאומי להתמכרויות בקינגס קולג' בלונדון, 83 מחקרים על השפעות הקנאביס הרפואי באנשים עם מצוקה נפשית שפורסמו בין ינואר 1980 לאפריל 2018.

 

בין המחקרים שנכללו בניתוח: 40 מחקרים הכוללים קבוצות ביקורת, שנבדקים סווגו אליהן באופן אקראי לקבוצה שקיבלה טיפול בקנאביס וקבוצה שלא קיבלה טיפול בקנאביס בהשתתפות 3,067 נבדקים, וכן 43 מחקרים תצפיתיים. בין העבודות 23 מחקרים מבוקרים על דיכאון בהשתתפות 2,551 בוגרים (סה"כ 42 מחקרים על דיכאון), 17 מחקרים מבוקרים על חרדה בהשתתפות 605 בוגרים (סה"כ 31 מחקרים על חרדה), 6 מחקרים מבוקרים על פסיכוזה בהשתתפות 281 בוגרים סה"כ 11 מחקרים על פסיכוזה), 2 מחקרים מבוקרים על תסמונת טורט בהשתתפות 36 בוגרים (סה"כ 8 מחקרים על טורט), מחקר מבוקר אחד על הפרעות קשב וריכוז בהשתתפות 30 בוגרים (סה"כ 3 מחקרים על הפרעות קשב וריכוז) ומחקר מבוקר נוסף על פוסט טראומה בהשתתפות 10 בוגרים, לצד 11 מחקרים תצפיתיים נוספים על הפרעה זו. המחקרים כללו סוגים שונים של קנאביס רפואי, רובם נצרכו בבליעה ורק בודדים מהמחקרים כללו צריכת קנאביס באמצעות עישון או מכשיר אדים.

 

בעבודות לא נמצאו עדויות לכך שקנאביס רפואי מסייע לשפר מצבים נפשיים לרבות דיכאון, פסיכוזה, הפרעות קשב וריכוז (ADHD) וכן פוסט טראומה (PTSD) – המהווה כיום בישראל התוויה רשמית לקבלת אישור לקנאביס רפואי, ואף תסמונת טורט. מספר עבודות הצביעו על תועלת מסוימת בצריכת קנאביס לאנשים עם תסמיני חרדה, אולם השיפור שנצפה היה מצומצם ואיכות העדויות הייתה נמוכה, דהיינו שהמידע נאסף במחקרים קטנים עם בקרה מוגבלת.

 

בנוסף, הסקירה העלתה כי השימוש בקנאביס רפואי לאנשים עם מצוקה נפשית עלול לערב תופעות לוואי, לרבות החמרה במצב הנפשי. מניתוח מטה אנליזה של 10 מחקרים בהשתתפות 1,495 נבדקים עלה כי קנאביס רפואי מכפיל פי 2 את הסיכון לתופעות לוואי בקרב אנשים עם מצוקה נפשית. לפי 11 מהמחקרים בהשתתפות 1,621 נבדקים, נמצא כי הסיכון להפסקת הצריכה של קנאביס בעקבות תופעות לוואי גבוה פי 2.78 בקרב אנשים עם מצוקות נפשיות, בהשוואה לטיפול דמה (פלסבו).

 

לסיכום, החוקרים מבהירים כי "אין כיום עדויות מספקות לתמוך בשימוש בקנאביס רפואי לטיפול במצבים שמערבים מצוקה נפשית" וכי נדרשות עבודות נוספות בנושא.

 

כמו כן, החוקרים מתריעים כי שימוש לא מבוקר בקנאביס בקרב אנשים עם מצוקה נפשית – עלול להוביל להתפתחות מצבים נפשיים חמורים. כך, למשל, ישנן עבודות שמתארות מקרים של אנשים שצרכו "קנאביס רחוב" ופיתחו מצבים פסיכוטיים, לרבות סכיזופרניה.

 

המחקר מומן בין השאר על ידי המועצה למחקר בתחומי רפואה ובריאות באוסטרליה (NHMRC) והמכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2019 של כתב העת Lancet Psychiatry.

 

נדרשים מחקרים נוספים

 

החוקרים מבהירים כי על רקע השימוש הנרחב בקנאביס רפואי לאנשים עם מצוקות נפשיות, על רופאים וצרכנים להיות מודעים לכך שכמות הראיות בנושא נמוכה וקיים סיכון פוטנציאלי להתפתחות תופעות לוואי. לפי העבודה הנוכחית, רוב המחקרים על השפעות הקנאביס על מצוקות נפשיות בחנו תכשירים המכילים קבינואידים, ולא בהכרח קנאביס רפואי.

 

למרות מחקרים רבים על השפעות החומר הפעיל THC בקנאביס על מצוקה נפשית, אין כיום מחקרים רבים שבוחנים את השפעות החומר הפעיל CBD, והחוקרים מציינים כי ידוע על 16 מחקרים שמוסיפים לבחון בימים אלה את השפעת החומר על פסיכוזה וכי נדרשים מחקרים גם לבחינת השפעתו על דיכאון, חרדה, תסמונת טורט והפרעות קשב וריכוז.

 

כיום מעל ל-50 אלף ישראלים מחזיקים אישור לשימוש בקנאביס רפואי, ומספר הבקשות לשימוש בחומר זינק פי 3.8 תוך חמש שנים, אך לצדו גם חלה ירידה בשיעור האישורים לקנאביס רפואי, ונכון לשנת 2018 מאושרות 87.1% מהבקשות ובכללן נדחו 36% מהבקשות שהוגשו לראשונה בשנה זו (בקשות חדשות).

 

ממצאי העבודה הנוכחית משיקים למחקרים שזיהו סיכון להחמרה נפשית על רקע שימוש בקנאביס. בין השאר, אחד הסיבוכים של שימוש בקנאביס הוא דיכאון מג'ורי (קליני וקשה) עד כדי אובדנות. נמצא כי קנאביס מאיץ את התפתחות ההפרעה וגורם להקדמתה בכמעט עשור. בנוסף, קנאביס הוכח כמגדיל את הסיכון לפתח פסיכוזות, כאשר בגיל צעיר הסיכון גבוה יותר, ותוארו מקרים של צרכני קנאביס שפיתחו הזיות שמיעה וראייה, פראנויה ואשליות. בנוסף יש תיעוד על מקרים שבהם ארעה התפרצות של סכיזופרניה. לפי מחקרים כיום, שימוש בקנאביס עשוי להאיץ התפתחות סכיזופרניה בקרב אנשים עם סיכון למחלה בכשנה וחצי ומעלה פי 2 את הסיכון לסכיזופרניה. מחקר מבריטניה שפורסם במארס 2015 העלה כי החומר הפעיל THC המצוי בקנאביס נקשר בסיכון מוגבר להתפתחות פראנויה.

 

 

Lancet Psychiatry, doi: 10.1016/S2215-0366(19)30401-8.

צל-לילה
01/01/20 21:55

אני לא קראתי. כתבות על קנאביס כולל מחקרים תמיד ירגישו שהם מגמתיים, אם זה ממשלתי או ציבורי אז יגידו שזה נו נו נו ואם זה למשל באתר קנאביס, יגידו שטויות קנאביס זאת התרופה. האמת היא כנראה מורכבת יותר ולא ברורה. הבעיה העיקרית שלי עם עישון קנאביס בכל מקרה זה לא מה שזה עושה לראש ולהתנהגות אלא בעיקר מה שהוא עושה לריאות, אבל בנושא הזה אין הבדל בין עישון קנאביס במיוחד לבין עישון סיגריות, היה נחמד אם היו עושים לגליזציה של שמן קנאביס או תחליפי עישון אחרים.