מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסמדריכיםהטיפול בסרטן המעי הגס

הטיפול בסרטן המעי הגס

כל מה שצריך לדעת על טיפול בסרטן המעי הגס: במאמר זה אנו מונים את סוגי הטיפולים, כולל מידע והסברים על ניתוחים להסרת גידולים מהמעי הגס, טיפולי כימותרפיה, רדיותרפיה ותרופות ביולוגיות לסרטן המעי הגס


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סרטן מתחיל מהתחלקות וריבוי בלתי נשלט של תאים באזור אחד היוצר גידול. בהמשך, הגידול עלול לשלוח גרורות לבלוטות לימפה סמוכות ולאיברים אחרים, קרובים ומרוחקים.

 

קביעת סוג הטיפול המומלץ וסיכויי ההחלמה (פרוגנוזה) לחולי סרטן המעי הגס, תלויה בגורמים הבאים:

 

1. דרגת המחלה (דירוג TNS) - האם מדובר בגידול מקומי, האם שלח גרורות לבלוטות לימפה, לאיברים קרובים או לאיברים מרוחקים.

 

2. האם הגידול חסם את המעי או גרם לקרע במעי - אלו תופעות הדורשות התייחסות וטיפול מהיר.

 

3. האם נותרו תאים סרטניים בגוף לאחר ניתוח להסרת הגידול - משמעות "שאריות" גידול סרטני באיברים סמוכים לגידול שהוסר או "שאריות" במערכת הדם, היא סכנה לחזרת המחלה ולגרורות נוספות.

 

4. האם מדובר בסרטן חוזר - מחלה שטופלה בעבר, אך חזרה באותו מקום או כגרורה באיבר אחר.

 

5. מצב בריאותי כולל - הערכה של המצב הבריאותי הכולל: כל הקשור למערכת הדם, למערכת החיסון, מחלות רקע ויכולת תפקודית.

 

6. מארקרים - ניתן להתייחס גם לרמות מארקרים (סמנים בדם שניתן לזהות בבדיקות מעבדה): CEA ו-CA19-9 בדם. המארקרים מופרשים מתאים רגילים, אך כאשר קיימים תאים סרטניים הם יופרשו ברמות גבוהות בצורה חריגה.

 

סוגי הטיפול בסרטן המעי הגס

 

לפני פירוט הטיפולים, צריך לזכור כי לכל מסלול טיפולי יהיו יתרונות וחסרונות, וההחלטה הסופית לגבי הטיפול היא של החולה. לאחר שתתקבל ההחלטה על מטרות הטיפול (הרס התאים הסרטניים / הקטנת היקף הגידול / הרס 'שאריות' מניתוח) והצוות הרפואי ימליץ על הטיפול הטוב ביותר מבחינה רפואית על פי הפרוטוקולים המקובלים באונקולוגיה, כל אדם ישקול לעצמו את היתרונות והחסרונות החשובים בעיניו, והאם קיימים טיפולים חלופיים לאותה מטרה שיאפשרו לו לשמור על הדברים החשובים לו. אין החלטה טובה אחת. אפשר וצריך לדון על הכל עם הצוות הרפואי המטפל ולהגיע יחד להחלטה הטובה ביותר.

 

ניתוח להסרת גידול במעי הגס 

 

כמו בסוגי סרטן אחרים, הטיפול הראשוני והעיקרי יהיה בדרך כלל ניתוח להסרת הגידול בשלמותו. מועד הניתוח והיקפו תלויים כאמור בדרגת המחלה יחד עם מצב בריאותו הכללי של המטופל.

 

במקרה שהגידול עדיין מקומי (שלב 1-2 בו הגידול טרם התפשט לבלוטות לימפה), ניתוח יהיה ברוב המקרים הטיפול היחיד. בשלב 2 לעיתים ישולב גם טיפול נוסף.

 

בניתוח יוסר הגידול כולו, ככל הניתן, ובכך ייעצר התהליך הסרטני בגוף. הגידול יישלח לבדיקות מעבדה לבדיקת אופי הגידול (אלים או רגיל, אילו מוטציות גנטיות הוא מכיל על מנת להתאים טיפול בעתיד למקרה הצורך). לעיתים יהיה צורך בטיפול כימותרפי או קרינתי להקטנת הגידול, לפני ביצוע ניתוח לכריתתו.

 

על מנת לוודא שלא נותרו תאים סרטניים בגוף, ובכך למעשה גם לאשר את דרגת המחלה שנקבעה, יילקחו דגימות גם מבלוטות לימפה סמוכות. הדגימות ייבחנו במעבדה, שם ייבדק אם הן מכילות תאים סרטניים.

 

כאשר מדובר בגידול בדרגה 3 (כלומר, שהסרטן התפשט לבלוטות לימפה סמוכות) הניתוח הראשוני בדרך כלל לא יהיה הטיפול היחיד ויהיה צורך בטיפולים נוספים.

 

כאשר מדובר בשלב 4 של סרטן המעי הגס (כלומר, כשכבר יש גרורות גם לבלוטות לימפה וגם לאיברים אחרים), לרוב יהיה צורך בטיפולים אחרים, בדרך כלל טיפולים כימותרפיים וביולוגיים, על מנת לנסות להשתלט על התפשטות הגידול ולצמצם את היקפו. במקרים מסויימים בלבד ניתן יהיה לשלב גם ניתוח.

 

ניתוחים נוספים לעיתים יבוצעו לצורך הסרת חסימה במעי או הפרעות אחרות של הגידול לתפקוד היומיומי, אך ניתוחים אלו אינם חלק מהטיפול בסרטן עצמו, אלא טיפול בנזקים שהוא גורם לגוף.

 

כימותרפיה 

 

סרטן נוצר כתוצאה מהתרבות בלתי נשלטת של תאים, ותפקיד התרופה הכימותרפית להרוס את מנגנון ההתרבות שלו באמצעות הרעלתו. בכך נהרסים בפועל התאים הסרטניים והגידול. היתרון של הטיפול הכימותרפי הוא גם חסרונו: בדרך להריסת התאים הסרטניים, נפגעים לעיתים גם תאים רגילים ובריאים (וזו הסיבה לתופעות הלוואי הכרוכות בטיפול). עם זאת, כיוון שתאים סרטניים מתרבים מהר יותר, הפגיעה בהם תהיה הראשונה והממוקדת יותר.

 

התרופות הניתנות בדרך כלל דרך באמצעות עירוי לווריד. לעיתים יש צורך במתן התרופות בבליעה (דרך הפה) או בהזרקה ישירה לאיבר אליו התפשט הסרטן.

 

טיפול כימותרפי ניתן במחזורים, כל מחזור נמשך בדרך כלל מספר ימים במהלכם ניתנת התרופה, תחת השגחה באישפוז או במרפאות חוץ (טיפול יומי). לעיתים נדרשת מנוחה בבית להתאוששות מתופעות הלוואי הכרוכות בו ועייפות הגוף.

 

כאשר המחלה ראשונית (לא חוזרת), הטיפול הכימותרפי הוא חלק מרצף טיפולי, הכולל גם ניתוח:

 

טיפול כימותרפי קדם ניתוחי (נקרא גם טיפול ניאו-אדג'וונטי): בדרך כלל לטיפול בחולים בדרגה 4 (סרטן גרורתי מתקדם), שהגידול ממוקם באיבר אחד אחר כגון בכבד, ישולב הטיפול הכימותרפי לפני ואחרי הניתוח. בסרטן החלחולת, בדרגה 2 מתקדמת או בדרגה 3, ישולב הטיפול הכימותרפי עם קרינה, במטרה להשתלט על התפשטות הגידול ולנסות לכווצו.

 

טיפול כימותרפי משלים לניתוח (נקרא גם טיפול אדג'וונטי): לעיתים יש חשש ל"שאריות" תאים סרטניים בגוף. במקרה כזה ממליצים על טיפול כימותרפי, המהווה טיפול מונע, להעלאת הסיכוי לריפוי מלא ולכך שהמחלה לא תחזור. הטיפול הכימותרפי כטיפול מונע, ניתן לאחר ניתוח, על מנת להרוס תאים סרטניים שייתכן ונותרו בגוף.

 

רדיותרפיה (הקרנות)

 

הטיפול בקרינה משולב בעיקר כטיפול ראשוני בסרטן החלחולת וכטיפול תומך בסרטן המעי הגס – כגון במקרים של גרורות בעצמות או במוח. קרינה מייננת (בדומה לקרינת רנטגן) ממוקדת במטרה להרוס תאים סרטניים. קרינה מייננת בעוצמות גבוהות מסוכנת, ולכן חשיבות מיקוד הטיפול על ידי תכנון נכון ומדויק, היא קריטית.

 

הטיפול אינו כואב ודומה לחוויה של צילום רנטגן רגיל. הוא ניתן במנות קטנות לאורך זמן (מספר דקות ביום, לתקופה של בין שבוע למספר שבועות). גם לטיפול זה קיימות תופעות לוואי שונות במהלך תקופת הטיפולים, בהן: עייפות, בחילות, שלשולים, דלקת במעי או בשלפוחית השתן ורגישות על העור. קיים סיכון לתופעות לוואי שיופיעו מאוחר יותר, בשל פגיעה אפשרית של הקרינה במעי ו/או באיבר הסמוך: שלפוחית השתן. חשיפה לקרינה מייננת לאורך זמן, מעלה סיכון לסרטן בעתיד, עלולה לפגוע בפוריות האישה או באונות הגבר.

 

עוד על רדיותרפיה 

 

תרופות ביולוגיות ואימונותרפיות לטיפול בסרטן המעי הגס

 

תרופות ביולוגיות הן קבוצה הולכת ומתרחבת של טיפולים בסרטן המעי הגס. התרופות הביולוגיות מורכבות מחלבונים שמטרתם שיבוש מנגנון ביולוגי המתרחש בגוף. כך לדוגמה, אם המנגנון הסרטני מפעיל במעי שורת "פקודות" המובילה להתרבות בלתי נשלטת של תאים, אז התרופה הביולוגית תחדור למנגנון הפקודות, ותשבש אותן באופן שיפסיק את ההתרבות. פיתוח תרופות אלו מסובך מאוד, מחייב להבין בצורה מדוייקת את דרך הפעולה הביולוגית של הגידול, ולתכנן את פקודת הנגד בנקודת המפתח.

 

מכאן נולד הצורך לבדוק את האופי הביולוגי של כל גידול ספציפי. בניגוד לקרינה או טיפולים כימותרפיים רגילים – תרופה ביולוגית יכולה להועיל לאדם אחד, ואילו על אדם אחר לא תשפיע כלל.

 

בפברואר 2021 הוכללו בסל הבריאות הממלכתי בישראל בדיקות גנומיות נרחבות לסרטן המעי הגס המאפשרות התאמת טיפול תרופתי לחולים בהתאם למיפוי הגנומי של רקמת הגידול. הבדיקות ניתנות בסל לצורך התאמת טיפולים הכלולים בסל, ויש לציין כי תוצאות הבדיקות עשויות לזהות ביטויים גנטיים ברקמת הגידול שהתרופות המכוונות כנגדן אינן כלולות בסל הבריאות הממלכתי.

 

התרופות הביולוגיות המרכזיות לטיפול בסרטן המעי הגס שנמצאות גם בסל התרופות הן:

 

  • תרופות מקבוצת מעכבי אנגיוזה שחוסמות את החלבון VEGF האחראי על יצירת כלי הדם שמזינים את הגידול הסרטני (אווסטין, זאלטראפ, סירמזה וכן התרופות במנגנון ביוסימילר לאווסטין – לרבות Mvasi ו-Zirabev)

 

  • תרופות מקבוצת מעכבי האנזים תימידין פוספורילאז (לונסורף)

 

ובנוסף תרופות המותאמות בהתאם לפרופיל המולקולרי של הגידול שמזוהה בבדיקה הגנומית:

 

  • תרופות מקבוצת מעכבי גורמי גדילה מסוג EGFR המיועדות לחולים עם קולטנים לגורמי גדילה שבבדיקה הגנומית מאובחנים ללא מוטציות בגנים מקבוצת RAS (ארביטוקס ו-וקטיביקס)

 

  • תרופות מקבוצת מעכבי האנזים פרוטאין קינאז (סטיוורגה)

 

  • תרופות מקבוצת מעכבי BRAF המיועדות לחולים עם מוטציה V600E בגן BRAF בבדיקה הגנומית (ברטובי)

 

  • תרופות שפועלות במנגנון של אימונותרפיה המיועדות לחולים שמאובחנים בבדיקה הגנומית עם גידול מסוג MSI-H (מדד גבוה של אי יציבות גנומית) או dmmR (חיובי למנגנון תיקון דנ"א פגוע) (התרופות קיטרודה, אופדיבו או שילוב של אופדיבו וירבוי)

 

עוד על התרופות הביולוגיות לסרטן המעי הגס

 

 

* ד"ר רוית גבע היא מנהלת המרכז לטיפול בסרטן מערכת העיכול במערך האונקולוגי של המרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב) ומנהלת קהילת סרטן מעי גס באתר כמוני 

 

עדכון אחרון: מארס 2021

 

האם אתה יודע מה ה-RAS שלך?
 

 

  • תרופות מקבוצת מעכבי האנזים פרוטאין קינאז (סטיוורגה)