מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותלא רק אירובי: גם אימוני כוח תורמים להורדת הסיכון למחלות לב

לא רק אירובי: גם אימוני כוח תורמים להורדת הסיכון למחלות לב

מחקר אמריקאי מצא כי אם מחליפים מחצית מהאימונים האירוביים בשבוע באימוני משקולות – ניתן להשיג את אותה תועלת במניעת תחלואה קרדיו וסקולארית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלות לב וכלי דם הן כיום אחת מסיבות המוות המובילות במדינות המערב, והסיבה השנייה במעלה בישראל אחרי סרטן. לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות בארה"ב (CDC), בארה"ב אחד מכל חמישה מקרי מוות מסווג כתמותה מתחלואה קרדיו וסקולארית.

 

מחקרים רבים מדגימים כי פעילות גופנית אירובית יכולה להפחית סיכון למחלות לב, במיוחד עבור אנשים שמתמודדים עם משקל עודף. פעילות אירובית היא פעילות גופנית שמפעילה קבוצות שרירים גדולות לאורך זמן ומחזקת את הסיבולת לב-ריאה, למשל הליכה מהירה, ריצה וספינינג, שחייה ורכיבה על אופניים.

 

מחקרים מעטים בחנו בצורה מבוקרת את ההשפעות על מניעת מחלות לב וכלי דם בהשוואה שבין פעילות אירובית לבין תרגילי התנגדות אנאירוביים, דהיינו אימוני כוח כמו הרמת משקולות ושכיבות סמיכה.

 

עתה מפרסמים חוקרים מארה"ב את אחד מניסויי הכושר הגופני המפוקחים, הארוכים והגדולים שנעשו בתחום, במטרה למלא פער זה בידע.

 

במוקד: הורדת השומן הביטני

 

במסגרת המחקר שזכה בשם CardioRACE, החוקרים מאוניברסיטת איווה סטייט ביקשו לבחון את ההשפעות של אימונים אירוביים ואנארוביים ביחד ובמשולב על הסיכון לתחלואה לבבית.

 

במחקר מבוקר נכללו 406 בוגרים בגילי 70-35 עם עודף משקל או השמנת יתר ויתר לחץ דם. המשתתפים סווגו באופן רנדומלי לקבוצה אחת שתודרכה לבצע אימונים אירוביים בלבד, בהשתתפות 101 נבדקים; קבוצה נוספת שהונחתה לבצע אימונים אנארוביים באמצעות משקולות בהשתתפות 102 נבדקים; קבוצה שלישית שהוכוונה לבצע את שני סוגי האימונים לסירוגין בהשתתפות 101 נבדקים; וקבוצה רביעית שלא ביצעה פעילות גופנית סדירה, בהשתתפות 102 נבדקים, ששימשה כקבוצת ביקורת. האימונים כולם ארכו כשעה, בתדירות של שלוש פעמים בשבוע, למשך שנה. באימון המשולב בוצע אימון אירובי לחצי שעה, ובהמשך אימון משקולות לחצי שעה נוספת.

 

מכלל הנבדקים, 381 השלימו מעקב למשך שנה שלמה בקבוצה אליה נבחרו. נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, הסיכון למחלות לב וכלי דם ירד ב-15% בקבוצה שהודרכה לבצע אימונים אירוביים קבועים, וירד ב-16% בקבוצה שבה שולבו אימונים אירוביים ואימוני כוח במקביל. לעומת זאת, בקבוצה בה בוצעו אימוני התנגדות בלבד לא דווח על שינוי בסיכון לתחלואה לבבית – ביחס לסיכון של נבדקי קבוצת הביקורת שלא התמידו בפעילות גופנית קבועה.

 

בהמשך, בבחינת גורמי סיכון ספציפיים למחלות לב, נמצא כי אימונים אירוביים וכן אימוני הכוח הובילו כעבור שנה לירידה באחוזי השומן הביטני שהייתה מובהקת סטטיסטית, בהשוואה לקבוצת הביקורת, אולם לא נצפתה ירידה בגורמי סיכון אחרים למחלות לב שנבחנו, ובהם לחץ דם סיסטולי, רמות שומנים בדם מסוג כולסטרול רע LDL ורמות הסוכר בדם בצום.

 

החוקרים מסכמים כי "בקרב בוגרים עם משקל עודף או השמנת יתר, אימונים אירוביים לבדם או בשילוב אימוני כוח – תורמים להורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם" – אולם ירידה זו אינה מושגת מאימוני משקולות בלבד.

 

המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לחקר לב, בריאות ודם בארה"ב (NHLBI), וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2024 של כתב העת European Heart Journal.

 

חיזוק השרירים

 

תוצאות הניסוי מצביעות על כך שפיצול כמות הפעילות הגופנית המומלצת בין פעילות אירובית לאימוני משקולות מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם באותה מידה כמו אימונים אירוביים בלבד. המחבר הראשי במחקר, פרופ' דאק-צ'ול לי (Duck-chul Lee) לקינסיולוגיה (חקר תנועות הגוף) באוניברסיטת איווה סטייט, אמר בריאיון בעקבות פרסום הממצאים כי "אם משעמם לכם מביצוע פעילות אירובית בלבד ואתם רוצים גיוון, או שיש לכם כאבי פרקים שמקשים על ריצה למרחקים ארוכים, המחקר שלנו מראה שאתם יכולים להחליף חצי מהאימון האירובי שלכם באימון כוח כדי לקבל את אותם יתרונות קרדיווסקולריים".

 

האימון המשולב מציע גם יתרונות בריאותיים ייחודיים נוספים על פני אימונים אירוביים בלבד – למשל חיזוק שרירי הגוף. ביצוע מספר מסוים של סטים וחזרות בעזרת מכשירי כושר, משקולות חופשיות, גומיות אלסטיות או משקל הגוף שלך באמצעות שכיבות סמיכה – כולם נופלים תחת ההגדרה של תרגיל התנגדות או אימון כוח. "אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכך שאנשים לא מתאמנים היא שיש להם זמן מוגבל. התרגיל המשולב של אימון אירובי ואימוני כוח שאנו מציעים לא גוזל יותר זמן מכל אימון אחר", מדגיש פרופ' לי.

 

ממצאי המחקר מלווים בפרסומים נוספים שמדגישים את החשיבות בהקפדה על אימוני כוח לצד אימונים אירוביים. בהנחיות הרשמיות לפעילות גופנית לכלל האוכלוסייה של ארגון הבריאות העולמי (WHO) מומלץ על לפחות 150 דקות שנפרסות לאורך רוב ימי השבוע של אימונים אירוביים בעצימות מתונה או לחילופין 75 דקות בשבוע בעצימות גבוהה, וזאת לצד לפחות שני אימוני כוח (אימוני התנגדות) לחיזוק השרירים הגדולים מדי שבוע ומתיחות. מטה אנליזה שפורסמה במאי 2018 קבעה כי אימוני הרמת משקולות יכולים לתרום לטיפול בדיכאון על רקע שחרור הורמוני אנדרופינים. מחקר מעקב אמריקאי נרחב מאוניברסיטת הרווארד, שבוצע בקרב גברים ופורסם בקיץ 2012, מצא כי אימוני משקולות מסייעים להפחית את הסיכון לסוכרת.

 

עוד על גורמי הסיכון למחלות לב

 

European Heart Journal, doi: 10.1093/eurheartj/ehad827