מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

ניוון מקולרי גילי (AMD)

מנהלי קהילה

פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס מנהל את מערך העיניים במרכז הרפואי הדסה, מומחה למחלות הרשתית והזגוגית ומטפל וחוקר ניוון מקולרי גילי (AMD) מזה שנים רבות. פרופ' חוברס השלים את לימודי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, ובצע התמחות ברפואת עיניים במרכז הרפואי הדסה. הוא בצע השתלמות על בטיפול במחלות רשתית ובמחקר במחלות ניוון גילי (AMD) בבית החולים ג'והנס הופקינס שבארה"ב. פרופ' חוברס כיהן כיו"ר האגודה לחקר העין והראיה וכיו"ר חוג רופאי הרשתית של איגוד רופאי העיניים. הוא פרסם מחקרים רבים בספרות המקצועית על ניוון מקולרי גילי (AMD). פרופ' חוברס מוביל קבוצת מחקר שמתמקדת בהבנת המחלה ומציאת טיפולים חדשים ל AMD, קבוצת המחקר מתמקדת בגנטיקה של המחלה ובמעורבות תאי דלקת בפתוגנזה של AMD. פרופ' חוברס גם מוביל ומעורב במחקרים קליניים לפיתוח טיפולים חדשים ל AMD.
ד
ד"ר אור שמואלי
רופא במחלקת עיניים הדסה. מאמין ברפואה מתקדמת עם שיח בגובה העיניים.
ירדנה בנזרף
ירדנה בנזרף
עובדת סוציאלית ורכזת מכון מיכאלסון
דבורה מירסקי
דבורה מירסקי
אופטומטריסטית במכון מיכאלסון לשיקום הראיה

מובילי קהילה

נדין הולנדר
נדין הולנדר
מנהלת עמותת לראות לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון מ-2008 בעלת תואר שני במחקר חינוכי מאוניברסיטת תל אביב
כמוניניוון מקולרי גילי (AMD)מדריכיםניוון מקולרי גילי: כל מה שאפשר לעשות כדי לשמור על הראייה

ניוון מקולרי גילי: כל מה שאפשר לעשות כדי לשמור על הראייה

ריכזנו כל מה שאפשר לעשות כדי לשמור על הראייה לאחר שאובחן ניוון מקולרי גילי - הסיבה המרכזית לעיוורון בישראל

מאת אלה הר-נוי. * ייעוץ מקצועי: פרופ׳ איתי חוברס
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ניוון מקולרי גילי (AMD) היא מחלת עיניים כרונית שנגרמת כתוצאה מפגיעה באזור ה'מקולה' במרכז הרשתית, במרכז שדה הראייה. במחלה זו מצטברים בשלב ההתחלתי (השלב היבש) משקעי חומר חוץ תאי בשם 'דרוזן', ובשלב מתקדם עלול להתפתח ניוון של מרכז שדה הראיה (ניוון גיאוגרפי) ואף עלולים להתפתח כלי דם (השלב הרטוב) חדשים שבהמשך דולפים ועלולים לגרום לאובדן שדה הראייה המרכזי.

 

המחלה מאפיינת מבוגרים מעל גיל 50, ונוטה להתקדם עם הגיל, ומהווה כיום את הגורם המוביל לעיוורון בישראל.

 

ריכזנו למתמודדים עם ניוון מקולרי גילי כל מה שאפשר לעשות כדי לשמור על הראייה בפודקאסט עם ההסברים המפורטים ובמדריך שמביא את עיקרי הדברים:

 

 

שמירה על הראייה בשלב היבש (אטרופי) של המחלה

 

להפסיק לעשן

 

״אנחנו יודעים שלמעשנים סיכון גבוה פי שלושה לחלות בניוון מקולרי גילי - זו הגדלת סיכון עצומה. וגם בקרב מי שעישן והפסיק לעשן הסכנה לחלות במחלת העיניים יורדת בחצי. גם אצל מי שאובחן במחלה ומפסיק לעשן יש הפחתה בקצב ההתקדמות של המחלה. לכל גיל ובכל מצב יש השפעה להפסקה של עישון״, אומר פרופ' איתי חוברס, מנהל המערך לרפואת עיניים במרכז הרפואי-אוניברסיטאי הדסה ומנהל קהילת נמ״ג באתר כמוני.

 

לאכול בריא

 

״אנחנו יודעים ללא ספק שלתזונה יש השפעה גם בהתפתחות של ניוון מקולרי גילי וגם בהתקדמות המחלה״ אומר פרופ׳ חוברס ״המחקרים – שהם מחקרים של תצפית בעיקר – מראים כי התזונה המומלצת לאנשים עם ניוון מקולרי גילי היא תזונה ים תיכונית, שמפחיתה בין 30% ל-50% גם את הסיכון להתפתחות המחלה וגם את ההתקדמות שלה, בהשוואה לתזונה מערבית״.

 

עוד על תזונה ים תיכונית

 

פרופ׳ חוברס שם דגש מיוחד על הפחתה של שומנים מהחי בתזונה. ״הדרוזן שמצטברים בעין ומאפיינים ניוון מקולרי יבש הם משקעים שעשויים מהרבה מאוד חומרים ובהם עשרות סוגים של חלבונים, ולצידם כולסטרול ושומנים – וככל שיש יותר משקעי דרוזן המחלה חמורה יותר. אנחנו חושבים שהקשר בין צריכת שומנים רווים למחלה הם גם דרך הדרוזן, וזאת לצד מנגנונים נוספים שעשויים להיות קשורים, ובהם גורמי סיכון גנטיים מוכחים לניוון מקולרי גילי, שביניהם יש מספר גנים שקשורים גם למטבוליזם של שומנים״.

 

עוד מומלץ לצרוך ירקות ירוקי עלים כמו קייל ותרד, העשירים בלוטאין וזאקסנטין - קרוטנואידים אשר מובילים לעלייה בפיגמנט המגן על המקולה ברשתית והוכחו כמועילים במיוחד כנגד הידרדרות של ניוון מקולרי גילי.

 

עוד על תזונה לניוון מקולרי גילי

 

ליטול תוסף תזונה ייעודי

 

מחקרים הוכיחו כי שילוב מסוים של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון – ויטמין C, ויטמין E, נוגדי החמצון לוטאין וזאקסנטין, אבץ ונחושת – עשוי לסייע לעכב את ההתקדמות של ניוון מקולרי גילי לשלב הניאווסקולרי (הרטוב) המאופיין בצמיחה של כלי דם.

 

כיום תוספי תזונה המבוססים על המחקר העדכני - מחקר AREDS2 מומלצים למטופלים עם ניוון מקולרי גילי בשלב היבש כשמאובחן דרוזן משמעותי בעיניים (בגודל של 125 מיקרון ומעלה).

 

״אנחנו יודעים שבמי שמשתמש בתוספי המזון הללו – הסיכון שלו להגיע לשלב המתקדם של המחלה - השלב הניאווסקולרי, יורד בערך ב-25%. זה לא מניעה של ההתקדמות של המחלה, אך ללא ספק ירידה מאוד נכבדת בסיכון להתקדמות שלה״ מסביר פרופ׳ חוברס.

 

לעקוב אחר הראייה כדי לתפוס התדרדרות בזמן

 

״המעקב זו נקודה סופר חשובה, מכיוון שאנחנו יודעים שלמי שמגיע מוקדם לטיפול כשיש לו את השלב הניאווסקולרי של המחלה – יהיו תוצאות טיפוליות טובות יותר, בעזרת התרופות מקבוצת נוגדי VEGF, שהן סוס העבודה המרכזי שלנו בטיפול בניוון מקולרי גילי בשלב הניאווסקולרי״ אומר פרופ׳ חוברס.

 

חשוב לבדוק את הראייה גם אם לא שמים לב לשינוי. ״אחד הדברים המדהימים שאנחנו רואים לאורך הקריירה שלנו כרופאי עיניים הוא שאדם יכול לאבד ראייה בעין אחת ולא לשים לב, כי הוא אף פעם לא סוגר את העין השנייה, לכן צריך כל הזמן לבדוק את שתי העיניים״ אומר פרופ׳ חוברס.

 

״בבית אנחנו ממליצים למטופלים אחת למספר שבועות לסגור עין אחת – להסתכל על פנים של אדם ועל דף של ספר, עם משקפי קריאה, לראות שאנחנו רואים את כל שדה הראייה, לראות שהשורות ישרות, שאין כתמים שחורים או עיוותים, ואחר כך לעשות את זה בעין השנייה. אם יש שינוי לפנות מייד לרופאי העיניים״ אומר פרופ׳ חוברס שמדגיש כי במקרה שאכן מתחיל השלב הרטוב ״אם נתחיל את הטיפול מיד, התוצאות הטיפוליות יהיו הרבה יותר טובות – גם מבחינת התגובה של אותו נגע ניאווסקולרי לטיפול וגם מבחינת הנזק שנגרם ויגרם בהמשך״.

 

מעבר לכך, חשוב גם מעקב במרפאה לזיהוי התקדמות המחלה וצמיחה של כלי דם, שתדירותו תלויה בחומרה של המחלה. ״בניוון מקולרי יבש מוקדם ממש בשתי העיניים מעקב אחת לשנה הוא סביר לחלוטין – אבל כן צריך להקפיד עליו. במצבים של ניוון מקולרי מתקדם בשלב היבש, אני נוהג להזמין מטופלים אחת לשלושה עד שישה חודשים למעקב, תלוי בדרגת החומרה, עם צילום OCT של שתי העיניים. כשיש צמיחה של כלי דם המעקב יקבע לפי הטיפול״.

 

תרופות

 

כיום עדיין לא משווקות תרופות שיכולות להאט את התפתחות האטרופיה שמאפיינת את המחלה. עם זאת, שתי תרופות שונות שמפחיתות את קצב התקדמות האטרופיה כבר עברו שלב 3 של מחקרים קליניים, אחת מהן אפילו אושרה לשימוש וטרם זמינה למטופלים בזמן כתיבת שורות אלו (מרץ 2023) ואילו השנייה נמצאת בהערכה של מנהל המזון והתרופות האמריקאי. טיפולים אחרים נמצאים בשלבים שונים של מחקר.

 

שמירה על הראייה בשלב הרטוב (ניאווסקולרי) של המחלה

 

להקפיד על נטילת הטיפול

 

לשלב הרטוב כיום קיימות תרופות מקבוצת נוגדי VEGF. החלבון VEGF (קיצור של Vascular endothelial growth factor) הוא גורם גדילה אשר מעודד צמיחה של כלי דם חדשים והפרשת יתר שלו היא מה שמוביל לצמיחה של כלי דם חדשים במקולה. התרופות מהקבוצה פועלות באופן ביולוגי במנגנונים שונים לחסימת אותו גורם גדילה באזור המקולה וכך מפחיתות את הצמיחה של כלי הדם, מפחיתות את הדלף של הנוזלים וההצטברות של נוזלים וכך מסייעות להאט את קצב התקדמות המחלה ואף משפרות את הראייה. ״ב-30 עד 40% מהמטופלים שמתחילים טיפול יש שיפור משמעותי מאוד בראייה תחת הטיפול״ אומר פרופ׳ חוברס. 

 

פרופ׳ חוברס מסביר כי הטיפול שניתן בהזרקה לעין נעשה תחת אלחוש באמצעות טיפות, שהוא בטוח ואינו כואב. ״היעילות של הטיפול ממש תלויה בתדירות מתאימה של הטיפול, כאשר לכל עין וכל מטופל יש תדירות שונה שהוא זקוק לה״.  

 

לפי מחקר שפורסם בגיליון מארס 2022 של כתב העת American Journal of Ophthalmology - בעוד ששיעורי התחלואה בניוון מקולרי גילי יציבים בשנים האחרונות, הרי ששיעורי העיוורון על רקע ניוון מקולרי גילי ירדו בישראל בעשור האחרון בממוצע שנתי של 1.3%.  ההנחה היא שהירידה בעיוורון על רקע ניוון מקולרי גילי שנצפית בישראל קשורה בנוגדי VEGF.

 

עוד על הטיפול בניוון מקולרי גילי בשלב הרטוב 

 

להקפיד על אורח חיים בריא

 

גם בשלב הרטוב של המחלה חשוב להקפיד על אורח חיים בריא שכולל תזונה בריאה המבוססת על עקרונות התזונה הים-תיכונית, והימנעות מעישון. מטופלים ששתי העיניים שלהן כבר אובחנו בניוון מקולרי מתקדם עם ראייה גרועה מ-6/36 לא יפיקו תועלת מתוסף התזונה.

 

האזינו להסברים המפורטים של פרופ׳ חוברס על כל הדרכים לשמור על הראייה עם ניוון מקולרי גילי בפרק מיוחד בפודקאסט ״שומעים בריאות״: 

 

 

פרופ' איתי חוברס הוא מנהל המערך לרפואת עיניים במרכז הרפואי-אוניברסיטאי הדסה ומנהל קהילת נמ״ג באתר כמוני 

 

עדכון אחרון: מרץ 2023