מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותנשים מתעוררות עצבניות יותר מגברים

נשים מתעוררות עצבניות יותר מגברים

מחקר: נשים שלא זוכות לשינה מספקת הן עצבניות ועוינות יותר מגברים שלא ישנים מספיק. גם בריאותן מושפעת


נשים סובלות יותר מגברים – פיזית ונפשית – אם הן לא ישנות מספיק (צילום: Shutterstock)
נשים סובלות יותר מגברים – פיזית ונפשית – אם הן לא ישנות מספיק (צילום: Shutterstock)

כיצד שינה לא טובה משפיעה על הבריאות ומצב הרוח? נראה כי זה תלוי אם מדובר בגבר או אישה. מחקר מצא כי נשים נוטות להיות כועסות ועיוניות יותר אם הן לא זוכות לשינה מספקת. חוסר שינה קשור גם לסיכון מוגבר של אישה למחלות לב, שבץ ודיכאון. עם זאת, נראה כי בריאות הגבר כמעט לא מושפעת בעקבות חוסר שינה, לפחות לא במדדים אלה.

 

חוקרים מאוניברסיטת Duke עקבו אחר 210 נשים וגברים בריאים בגיל העמידה, ללא היסטוריה של הפרעות שינה. באמצעות שאלונים הנחקרים דירגו אספקטים שונים של השינה שלהם במהלך החודש האחרון. אמצעים אחרים סייעו להעריך דיכאון, כעס ועוינות.

 

בנוסף, נלקחו מהנחקרים דגימות דם בכדי למדוד רמות של מדדים ביולוגיים הקשורים לסיכון מוגבר למחלות לב וסוכרת בהם אינסולין, סוכר הדם, פיברינוגן (חלבון המעורב בתהליך קרישת הדם) ושני חלבונים המהווים מדד לדלקתיות – גורם סיכון למחלות לב וכלי דם.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Brain, Behavior and Immunity מצא כי 40% מהגברים והנשים סווגו כבעלי שינה רעה, שהוגדרה כבעיות תדירות בהרדמות, בזמן רב שעובר עד להרדמות (30 דקות או יותר) או התעוררויות תדירות במהלך הלילה. אך בעוד שדירוגי השינה שלהם היו דומים, ההבדלים בהשפעות בין הגברים והנשים היו שונים מאוד.

 

החוקרים מצאו כי אצל נשים, שינה רעה קשורה באופן הדוק עם רמות גבוהות של מצוקה נפשית ותחושות גדולות יותר של עוינות, דיכאון וכעס. בניגוד לכך, רגשות אלה לא נקשרו לאותה רמה של חוסר שינה בגברים.

 

נשים שדיווחו על רמה גבוהה יותר של חוסר שינה היו גם בעלות רמות גבוהות יותר בכל המדדים הביולוגיים שנבדקו. לדוגמא, בקרב נשים שהוגדרו כבעלות שינה רעה, 33% היו בעלות רמות גבוהות של מדד לדלקתיות הקשורות לסיכון גבוה למחלות לב.

 

 

רוצים לישון טוב יותר? התעמלות יכולה לעזור

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת Duke