מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותנשים עם חסך בשעות שינה – בסיכון לפתח סוכרת

נשים עם חסך בשעות שינה – בסיכון לפתח סוכרת

מחקר אמריקאי חדש מדגים כיצד קיצור זמן השינה בשעה וחצי בלבד למשך שישה שבועות מגביר את התנגודת לאינסולין, ובכך תורם לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות גוברת המודעות לחשיבותה של שינה מספקת ואיכותית לבריאות האדם.

 

מחקרים רבים קושרים בין הפרעות בשינה לעלייה בסיכון להתפתחות סוכרת, ככל הנראה על רקע עלייה בפעילות מערכת העצבים הסימפטטית ושינויים הורמונאליים שונים. וגם מנגד, מחקרים קושרים בין סוכרת לבין סיכון מוגבר לעייפות ולשיבוש בשעון הביולוגי של הגוף – השעון הצירקדי ולנטייה גבוהה להתפתחות מספר הפרעות שינה, ובהן דום נשימה בשינה, תסמונת הרגליים חסרות המנוחה ונדודי שינה.

 

עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי די בקיצור של שעה וחצי בשעות השינה בלילה כדי לחולל שינויים ביולוגיים שמשפיעים על נטייה מוגברת להתפתחות סוכרת אצל נשים, בעיקר לאחר גיל המעבר.

 

תנאים מבוקרים

 

רוב ארגוני הבריאות ממליצים על בין שבע לתשע שעות שינה בלילה לצורך בריאות מיטיבית, אך כשליש מהאמריקאים ישנים פחות מהכמות המינימלית המומלצת.

 

במסגרת המחקר גויסו 38 נשים בריאות, בהן 11 נשים בגיל המעבר שנהגו לישון לפחות שבע שעות בלילה, בהתאם להמלצות המקובלות.

 

המשתתפות עברו שני שלבי מחקר בסדר אקראי: בשלב אחד הן התבקשו לשמור על שינה מספקת; ואילו בשלב השני הן התבקשו לדחות את שעת השינה שלהן בשעה וחצי, ולקצר את משך השינה הכולל לכשש שעות בלבד. כל אחד משלבי המחקר נמשך כשישה שבועות. לנבדקות הוצמדו בשעות הלילה מכשירי ניטור, וכן בוצעו בדיקות לאורך תקופת המחקר לרמות הסוכר והאינסולין בדם ולריכוזי השומן בגוף. כל הנבדקות הצליחו לפעול לפי הנחיות החוקרים ולקצר את משך השינה בשלב המחקר השני.

 

במחקר נמצא כי קיצור השינה בשעה וחצי למשך שישה שבועות הוביל לעלייה של 12% בממוצע ברמות האינסולין בגוף בצום. כ-15% מהנשים פיתחו תנגודת לאינסולין – מצב שבו תאי הגוף אינם מגיבים היטב להורמון האינסולין או מפתחים עמידות כלפיו, וכך למעשה "מתנגדים" לפעולתו, וכתוצאה מכך אינם סופגים סוכר, באופן שמוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם. מעל לחמישית מהנשים לאחר גיל המעבר פיתחו תנגודת לאינסולין כתוצאה מקיצור שעות השינה.

 

הרמות הממוצעות של סוכר בדם נותרו יציבות במשך כל תקופת המחקר, אולם החוקרים מציינים כי עם הזמן, כשגובר הלחץ על התאים המייצרים אינסולין כתוצאה ממחסור בשעות שינה – השפעה זו עשויה לפגוע ביכולת תאי הגוף לעבד סוכר ועלולה להוביל להתפתחות סוכרת סוג 2.

 

החוקרים מצאו עוד כי השפעות השינה על התנגודת לאינסולין אינן נגרמות כתוצאה מעלייה בעודפי השומנים בגוף. בכך מסיקים החוקרים כי ההשפעות שנצפו לקיצור יחסית קל במשך השינה על פעילות האינסולין הן בלתי תלויות בהשמנה – שמהווה גורם סיכון נוסף מוכח להתפתחות סוכרת.

 

המחקר מומן על ידי איגוד הלב האמריקאי (AHA) והמכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2023 של כתב העת Diabetes Care.

 

אתגרים ספציפיים לנשים

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים, החוקרים הדגישו כי ניסויים קודמים שהדגימו את ההשפעה השלילית של חסך בשינה על הרגישות לאינסולין כללו בעיקר גברים, והתמקדו בהשפעות של מחסור שינה חמור מאוד על פני פרק זמן קצר. המחקר החדש בחן נשים באופן ספציפי, מכיוון שמחקרים מצביעים על כך שלשינה לקויה עשויה להיות השפעה גדולה יותר על בריאות הלב וכלי הדם של נשים מאשר של גברים.

 

"נשים מתמודדות עם שינויים רבים בהרגלי השינה שלהן עקב הלידה, גידול ילדים וגיל המעבר", הסבירה ראש צוות החוקרים, פרופ' מארי-פייר סנט-אונג' (St-Onge) מהמרכז לחקר מצוינות בינה והשעון הצירקדי באוניברסיטת קולומביה. "אצל נשים נפוץ יותר לראות את התחושה, כי הן לא ישנות מספיק, בהשוואה לגברים", הוסיפה.

 

בחינת ההשפעות של אובדן שינה על הבריאות מאתגרת בסביבה מחקרית מבוקרת. כמה מחקרים, שבוצעו בתנאי מעבדה, הדגימו בעבר כי תקופה קצרה של חסך שינה מלא או חלקי פוגעת בחילוף החומרים של הסוכרים בגוף. לעומת זאת, המחקר הנוכחי מדגים את ההשלכות של מחסור קל בשעות שינה למשך פרק זמן ארוך יחסית של חודש וחצי, ובכך ייחודו.

 

עוד על הקשר בין שינה לסוכרת

 

Diabetes Care, doi: 10.2337/dc23-1156