מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השחלות

מנהלי קהילה

פרופ' עופר לביא
פרופ' עופר לביא
מומחה במילדות ובגינקולוגיה, מנהל היחידה לגינקולוגיה כירורגית ואונקולוגית בבית חולים כרמל שבחיפה. כמו כן, פרופ לביא מטפל בחולות סרטן גינקולוגי במסגרת המרכז האונקולוגי של קופת חולים כללית, בלין – חיפה.בנוסף על פעילותו הקלינית, פרופסור לביא הינו פרופסור חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון, ושימש עד לשנת 2016 כיו"ר ועדת חינוך רפואי של הפקולטה לרפואה.על תחומי מומחיותו נמנים, בין היתר, כירורגיה גינקואונקולוגית אונקולוגית, טיפולים גינקואונקולוגים, כירורגיה גינקולוגית אנדוסקופית וגנטיקה של מחלות ממאירות גינקולוגיות. 
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר אורה רוזנגרטן
מומחית באונקולוגיה וברפואה פליאטיבית מנהלת היחידה לאונקולוגיה גינקולוגית רפואית, המרכז הרפואי שערי צדק, מקימה ויו"ר החוג לטפול תומך במסגרת האיגוד האונקולוגי.בוגרת הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית ירושלים.  
כמוניסרטן השחלותמדריכיםסרטן השחלות: איך מטפלים?

סרטן השחלות: איך מטפלים?

ניתוחים, כימותרפיה ותרופות ביולוגיות: על אמצעי הטיפול בסרטן השחלות והגישות השונות לטיפול במחלה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לסרטן השחלות מותאמת לרוב אחת מבין שתי גישות טיפוליות: בגישה הראשונה מבוצע ניתוח אבחנתי וטיפולי שמטרתו להסיר את כל הרקמה הגידולית במידת האפשר, ובהמשך טיפול בתרופות כימותרפיות ו/או ביולוגיות. בגישה השנייה, שצוברת תאוצה בשנים האחרונות, מותאם לחולות טיפול תרופתי הקודם לטיפול הניתוחי לצורך צמצום היקפו של הגידול לקראת הניתוח בשיטה המכונה 'טיפול ניאו אדג'ובנטי'.

 

קיימות גישות שונות בקרב רופאים המטפלים בסרטן השחלות באשר לגישת הטיפול המתאימה לכל חולה, ומקובל כי במצבים בהם נקבע רפואית על פי הבדיקות הקיימות כי לא ניתן יהיה לבצע הסרה מלאה של הגידול מבלי להשאיר שארית גידול מיקרוסקופית מותאם טיפול תרופתי קודם לניתוח, ואילו במצבים בהם קיים סיכוי גבוה להוצאת כל רקמת הגידול – מבוצע ניתוח מידי. ככלל, מחקרים מצביעים על סיכויי החלמה (הישרדות) דומים לשתי הגישות.

 

שתי גישות לטיפול בסרטן השחלות

 

גישה טיפולית ראשונה בסרטן שחלות: ניתוח ראשוני וטיפול תרופתי משלים

 

לאשה אשר הועלה חשד שהיא סובלת מממאירות שחלתית מקובל לבצע ניתוח הכולל פתיחת בטן חוקרת והוצאה מירבית של רקמה המעורבת או עשויה להיות מעורבת ברקמה גידולית.

 

"לניתוח זה שתי מטרות", מסביר פרופ' עופר לביא, מנהל היחידה לגינקולוגיה כירורגית ואונקולוגית במרכז הרפואי כרמל בחיפה, "האחת לתת אבחנה היסטולוגית סופית של הממאירות השחלתית ושל סוגה, וזאת היות שכל הרקמות שמוסרות נשלחות לבדיקה פתולוגית. במצבים מסוימים המנתח בוחן את הרקמה שהוצאה בביופסיה עוד במהלך הניתוח, לפני שעובר לשלב הוצאת הגידול, כדי לנסות ולבחון את סוג הגידול ושלב הגידול כבר בעת הניתוח. המטרה השנייה היא לבצע הסרה אופטימאלית של כל רקמה גידולית או של כל איבר אשר מעורב בגידול".

 

לאחר הניתוח יינתן ברוב המקרים טיפול משלים – כימותרפי/ואו ביולוגי.

 

גישה טיפולית שנייה בסרטן שחלות: טיפול כימותרפי מקדים לניתוח וטיפול תרופתי משלים לאחר הניתוח

 

במצבים של גידול מפושט בהם קיימת הערכה כי בניתוח ראשוני לא יצליח צוות המנתחים להגיע לכריתה אופטימאלית (כריתה מלאה) של הרקמה הגידולית או לחילופין צפויה פגיעה באיברים חיוניים (כגון מעי או כלי דם) מקובל לתכנן טיפול תרופתי כימותרפי המקדים לניתוח (הקרוי 'טיפול ניאו אדג'ובנטי').

 

לפני מתן טיפול ראשוני זה מקובל לבצע הליך להוצאת דגימה של הגידול – ביופסיה – שנשלחת לבדיקה פתולוגית. וזאת לצורך וידוי של סוג הגידול לפני תחילת מתן הכימותרפיה. הוצאת הביופסיה מבוצעת ברוב המקרים תחת הדמיה של אולטרה סאונד או סי.טי.

 

בהמשך, לאחר הניתוח, ניתן ברוב המקרים טיפול בתרופות כימותרפיות ו/או ביולוגיות.

 

ניתוחים לסרטן השחלות

 

ניתוח הוא הטיפול המרכזי, וברוב המקרים הראשון בסרטן השחלות. לרוב לאחר אבחון המחלה נשקלת תחילה האפשרות לביצוע ניתוח להסרת השחלות, בשאיפה להוציא מהגוף כמות גדולה ככל האפשר מהגידול הסרטני – מטרה הקרויה בעגה הרפואית 'debulking', כשהשאיפה העיקרית היא לא להותיר לאחר הניתוח חתיכת גידול שגודלה מעל ל-1 ס"מ.

 

במהלך הניתוח מוסרים לרוב שני חלקי השחלות וכן שתי החצוצרות, הרחם וכן בלוטות לימפה סמוכות, וכן רקמה שומנית העוטפת את דפנות חלל הבטן שאליה לרוב מתפשט גידול סרטני של השחלות – רקמה בשם צפק, ובלעז אומנטום (omentum).

 

לעתים כשמצטבר נוזל בחלל האגן או בחלל הבטן, במהלך הניתוח מתבצעת שטיפת בטן במי מלח ונוזל זה מנוקז ונשלח אף הוא לבדיקת מעבדה, לקביעת סוג הגידול ושלב הגידול.

 

קיימים סוגים שונים של ניתוחים להסרת שחלות לחולות המאובחנות עם סרטן השחלות, כשהבחירה בסוג הניתוח תלויה בסוג הגידול ובשלב האבחנה.

 

כל מה שצריך לדעת על ניתוחים לסרטן השחלות

 

טיפול כימותרפי לסרטן השחלות

 

לאחר הניתוח לרוב מותאם למאובחנות עם סרטן השחלות טיפול כימותרפי שמטרתו להאיץ השמדה של מספר גדול ככל האפשר של תאים מהגידול הסרטני שנותרו בגוף. כמוסבר לעיל, במצבים בהם קיימת הערכה כי לא ניתן יהיה באמצעות ניתוח להוציא את כלל הרקמה הגידולית מהגוף – מוצע למטופלות לעבור טיפול כימותרפי קודם לניתוח, הקרוי 'טיפול ניאו אדג'ובנטי'.

 

חלק מהתרופות הכימותרפיות לסרטן השחלה מוזרקות לווריד וחלקן מוזרקות היישר לתוך חלל הבטן, בסמוך לשחלות ולמיקומם של איברים פנימיים נוספים, בתהליך הקרוי 'כימותרפיה תוך צפקית'. הכימותרפיה המרכזית המוצעת לנשים שאובחנו עם סרטן השחלות כוללת כימותרפיה מבוססת פלטינום. במקביל מוצע טיפול כימותרפי שאינו מבוסס פלטינום, לרוב באחת התרופות ממשפחת ה'טקסנים'.

 

גידולים סרטניים בשחלות נחשבים לרגישים יחסית לטיפולים כימותרפיים, וכ-80% מהחולות צפויות להגיב לכימותרפיה מבוססת פלטינום או לטקסנים.

 

כל מה שצריך לדעת על תרופות כימותרפיות לסרטן השחלות

 

תרופות ביולוגיות לטיפול בסרטן השחלות

 

מעבר לטיפולי כימותרפיה, קיימות תרופות ביולוגיות המשמשות לצורך טיפול מכוון לסרטן השחלות (Targeted Therapy), שמאתרות את הגידול הסרטני ונלחמות בו באופן ספציפי.

 

טיפולים ביולוגיים לסרטן השחלות ניתנים כיום רק לאחר ניתוח. בקרב חולות עם סרטן שחלות אפיתליאלי מתקדם, המטופלת תהיה בהמשך זכאית לטיפול ביולוגי בסרטן השד במימון ציבורי, במסגרת סל הבריאות הממלכתי, רק במידה שנקבע רפואית כי בתום הניתוח נותרה שארית מהגידול.

 

אחד הטיפולים התרופתיים המכוונים בסרטן השחלות הוא הטיפול בנוגדנים חד-שבטיים (התרופה אווסטין), טיפול המשתמש בנוגדנים המיוצרים בתנאי מעבדה מתאי המערכת החיסונית, אשר מסוגלים לזהות תאים של הגידול הסרטני ונלחמים בו, או לחילופין מזהים חומרים בגוף שעלולים להאיץ את התפתחות הגידול הסרטני ובולמים את פעילותם.

 

קבוצה נוספת של תרופות המיועדות לטיפול בסרטן השחלות קרויות 'מעכבי PARP', קיצור של Poly ADP-ribose Polymerase Inhibitors, קבוצת תרופות שמעכבת שינויים במטען הגנטי הדי.אנ.איי, באופן שעשוי לעודד את מותם של תאים סרטניים. תרופות אלו (לינפארזה ותרופות נוספות בשלבי מחקר) המכוונות כנגד מוטציות גנטיות שנקשרו לסרטן השחלות, ניתנות בכדורים לבליעה.

 

כל מה שצריך לדעת על תרופות ביולוגיות לסרטן השחלות

 

טיפול בהקרנות לסרטן השחלות

 

טיפולים בהקרנות (רדיותרפיה) אינם נחשבים למקובלים בקרב חולות בסרטן השחלות, אם כי מוצעים לעתים כחלק מהפרוטוקול הטיפולי, במטרה לנסות ולחסל תאים סרטניים באמצעות קרינה רדיואקטיבית מדויקת.

 

כל מה שצריך לדעת על הקרנות לסרטן השחלות

 

עדכון אחרון: פברואר 2016