מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותקשר בין אומגה 6 לדיכאון

קשר בין אומגה 6 לדיכאון

מחקר מצא קשר בין רמות גבוהות של חומצת השומן אומגה 6 לדיכאון וחרדה במבוגרים


קשר בין דיכאון ותזונה (צילום: Shutterstock)
קשר בין דיכאון ותזונה (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים מאוניברסיטת King’s College בלונדון מצאו קשר בין הרמה של חומצות שומן רב בלתי רוויות לבין דיכאון וחרדה באנשים מבוגרים.

 

לדברי החוקרים, בעבר נמצא שרמות חומצת השומן הרב בלתי רוויה אומגה 3 הן נמוכות יותר באנשים הסובלים מדיכאון חמור. בנוסף, רמות נמוכות יותר של אומגה 3 נקשרו לחרדה במספר מחקרים. החוקרים ביקשו לבדוק אם חומצות השומן הרב בלתי רוויות אומגה 3 ואומגה 6 קשורות עם תסמיני דיכאון וחרדה באוכלוסיה המבוגרת.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Affective Disorders נערך בקרב 132 מטופלים בני 60 ומעלה, ממרפאות פסיכיאטריות חיצוניות של ארבעה בתי חולים. כל המטופלים סבלו מדיכאון חמור שחזר לאחר שסבלו מדיכאון בעבר.

 

החוקרים העריכו את רמת התסמינים לדיכאון וחרדה בקרב המשתתפים וגם בדקו את רמות חומצות השומן הרב בלתי רוויות בגופם. נמצא כי רמות גבוהות של אומגה 6 קשורות לתסמיני דיכאון וחרדה. החוקרים לא מצאו קשר משמעותי בין רמות של אומגה 3 לדיכאון.

 

המחקר לא מוכיח כי רמות גבוהות של אומגה 6 גורמות לדיכאון, אך החוקרים סיכמו ואמרו כי רמות גבוהות של אומגה 6 עשויות להוות סמן ביולוגי לדיכאון חמור.

 

חומצות שומן רב בלתי רוויות - אומגה 3 ואומגה 6 - הכרחיות לפעולות רבות בגוף. אומגה 6 היא חומצת שומן שמקורה בשמנים צמחיים כמו שמני סויה, תירס וחריע, גרעינים, בשר ומזון מעובד ותעשייתי כמו מוצרי מאפה, מזון מטוגן, מזון מוכן, חטיפים מלוחים ועוד.

 

שתי חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6, חיוניות לגוף באותה מידה ומחסור בהן עלול לגרום להופעתן של מחלות. אך בעקבות שינוי בהרגלי התזונה חל גידול ביחס בניהן. בעוד שאת חומצות השומן מסוג אומגה 6 אנו מקבלים באופן שוטף ועודף מהמזון, את חומצות השומן מסוג אומגה 3 אנו מקבלים רק בכמות מועטה כי התפריט כיום מכיל פחות אומגה 3 מבעבר. כתוצאה - היחס משתנה וגורם לחוסר איזון: יותר מידי אומגה 6, פחות מידי אומגה 3.

 

היחס המומלץ בין אומגה 3 לאומגה 6 לפעילות אופטימאלית של הגוף ולמניעת מחלות הינו 1:1 או מקסימום 1:4. אולם, כתוצאה מהעידן המודרני המאופיין בתזונה המבוססת בעיקרה על מזון תעשייתי ומעובד וצריכה נמוכה של דגים מתאימים, היחס כיום הורע מאוד ועומד על 14:1 באירופה ו- 1: 26 בישראל והוא במגמת עלייה מתמדת.

 

 

עוד על תזונה ודיכאון

 

J Affect Disord. 2011 Nov 21. Epub ahead of print


עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה