מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסמדריכיםתסמינים של קוליטיס כיבית

תסמינים של קוליטיס כיבית

שלשולים, צואה דמית, כאבי בטן ועייפות: על התסמינים האופייניים למחלת המעי הדלקתית קוליטיס כיבית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קוליטיס כיבית היא מחלת מעי דלקתית כרונית מתמשכת הגורמת לדלקת של מערכת העיכול. בניגוד למחלת קרוהן - המערבת את כל שכבות המעי, קוליטיס מערבת רק את רירית המעי הגס, כלומר הדופן הפנימית שמצפה את חלל המעי, באזורים שונים ובדרגות חומרה שונות - החל מדלקת קרובה לרקטום הקרויה פרוקטיטיס ועד דלקת המערבת את כל המעי הגס המכונה 'פאנקוליטיס'.

 
התסמינים השכיחים ביותר של קוליטיס כוללים:

 

שלשולים

 

צואה דמית. הדלקת במעי המאפיינת קוליטיס עלולה עם הזמן להוביל לכיבים במערכת העיכול שעלולים לדמם כתוצאה מחיכוך בתהליך העיכול בין המזון והרקמה הדלקתית. דימום עשוי להתבטא בדם הנראה בצואה (דם אדום או כהה) ולהוביל למחסור בברזל ולירידה בכמות כדוריות הדם האדומות וכך לאנמיה.

 

כאבים והתכווצויות בבטן

 

תסמינים נוספים המאפיינים קוליטיס כוללים:

 

תכיפות במתן צואה

 

​קושי להתאפק במתן צואה

 

עייפות

 

בחילות וחוסר תיאבון

 

אובדן משקל

 

חום גבוה

 

תסמינים נוספים פחות שכיחים של קוליטיס כוללים:

 

כאבים או נפיחות במפרקים

 

הפרעות ראייה

 

פריחות על העור מסוגים שונים

 

התסמינים עשויים להשתנות במיקומם ובחומרתם בהתאם למיקומה של הדלקת ולדרגתה. רוב החולים סובלים מתסמינים ברמה קלה עד מתונה, אך 10% יפתחו כבר בשלב הראשון תסמינים חריפים – הכוללים צואה דמית, חום גבוה והתכווצויות קשות בבטן.

 

יש מחקרים המצביעים על גורמים שונים שעלולים לעורר התלקחויות של קוליטיסלרבות מזונות מסוימים, לחץ ומצוקה נפשית, תרופות שונות ועישון סיגריות, והתלקחויות אלו עשויות מצדן להוביל להחמרה בתסמינים.

 

מאחר שהתסמינים של מחלות מעי דלקתיות לרוב כלליים – וכוללים סיבוכים בעיכול המזון (כמו שלשולים) וכאבי בטן, במקרים רבים תהליך אבחון של מחלות מעי דלקתיות מתארך ומתעכב ועשוי להוביל לאבחון סופי כשהדלקת כבר במצב חריף יותר. עם זאת, עקב הנטייה של תסמיני קוליטיס להיות חריפים יותר כבר בשלב הראשון – הזמן הממוצע החולף מהופעת התסמינים ועד לאבחנה קצר יותר בקוליטיס מאשר בקרוהן.

 

חוקרים מאיטליה דיווחו במארס 2017 בכתב העת Journal of Crohn's and Colitis כי מקרב 3,392 חולים עם מחלות מעי דלקתיות שהיו רשומים בארבעה מרכזים רפואיים במדינה, הזמן החציוני שחלף מפרוץ התסמינים ועד לאבחנה הרשמית עמד בקוליטיס על 2 חודשים, והיה קצר משמעותית מהזמן שחלף עד לאבחנה של קרוהן (7.1 חודשים). באשר לקוליטיס, גיל מעל 40 העלה ב-41% את הסיכון לעיכוב בפענוח התסמינים ובאבחון המחלה. גם מחקר משוויץ שפורסם במארס 2012 בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases שבוצע בקרב 1,591 אנשים עם מחלות מעי דלקתיות, העלה כי באבחנה של קוליטיס הזמן שחלף מהופעת התסמינים ועד לאבחנה הרשמית במחלה עמד על 4 חודשים והיה משמעותית קצר מהזמן שחלף עד לאבחנה של קוליטיס (9 חודשים). מחקר שנערך לאחרונה על ידי צוות בבילינסון בהשתתפות פרופ' איריס דותן וד"ר הנית ינאי, והוצג בכנסים מדעיים, העלה כי הזמן החיציוני לאבחנה של קרוהן וקוליטיס באזור גוש דן עומד על 9-8 חודשים, בדומה לזמן שנמדד במדינות אירופה.

 

 

ד"ר הנית ינאי היא מומחית לרפואה פנימית וגסטרואנטרולוגיה ומנהלת היחידה למחלות מעי דלקתיות במכון הגסטרו בבתי החולים בילינסון והשרון (המרכז הרפואי רבין)

 

עדכון אחרון: יולי 2017

רל
25/12/23 4:42

האם מבחינת תזונה בצל מאודה פרסה עשבי תיבול רטבים אורגניים כמו טריאקי וכדומה מותרים?

אבי10
01/08/17 17:45

...."באבחנה של קוליטיס הזמן שחלף מהופעת התסמינים ועד לאבחנה הרשמית במחלה עמד על 4 חודשים והיה משמעותית קצר מהזמן שחלף עד לאבחנה של קוליטיס (9 חודשים)".... עד לאבחנה של קרוהן(9 חודשים).