מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

05/05/10 20:09
8050 צפיות
קשב לצימוק אחד
אם יש בידכם צימוק אתם מוזמנים לנסות תרגיל MINDFULNESS ידוע שקשור באכילה, מעניין מה תרגישו? אל תנסו לדמיין מה הייתם מרגישים אילו היה לכם צימוק, פשוט קחו צימוק אמיתי...אנא התחילו בכמה נשימות עמוקות...   החזיקו את הצימוק ביד, התבוננו בו בקפדנות. כשתהיו מוכנים, אני מזמינה אתכם לחקור את הצימוק הזה בכל החושים שלכם. מה הצבע שלו? האם הוא משנה את צבעו במקומות שונים? איך משטח הפנים שלו נראה? האם הצימוק יבש או לח? האם צורתו סימטרית? נסו להרגיש את הצימוק...האם הוא רך או קשה? האם לקצוותיו יש צורה מובנית? האם הטקסטורה שלו זהה בכל שטח פניו? כמה הוא כבד? האם יש לו ריח? שימו את הצימוק בפה...איך מגע הלשון עם הצימוק? האם הוא מורגש אחרת באיזורים שונים של הפה? האם בציפייתכם לאכול את הצימוק אתם מרגישים בהפרשת הרוק הנלווית? האם אתם מרגישים בטעם עוד לפני שנגסתם בו עם השיניים? יש לו ריח? האם הטקסטורה שלו משתנית ככל שהוא נמצא יותר זמן בפה? אנא התבוננו במחשבותיכם ובציפיותכם. האם אתם מצפים לבלוע את הצימוק ולאכול אחד נוסף, או שאולי אתם פשוט נהנים מעושר החוייה העכשוית של הצימוק שנמצא בפה? כשתהיו מוכנים אנא ניגסו בצימוק בעדינות. מה הטעמים המשתחררים מהצימוק אחרי הנגיסה? האם הטעם והטקסטורה של פנים הצימוק שונים מהחוץ שלו שהירגשתם קודם? האם יש שינוי בלחות? בטעם? האם התחושות בפה שונות בחלקי הפה השונים? נסו לשים לב לתחושות המלוות את הלעיסה האיטית של הצימוק והתייחסו אל כל תחושה בנפרד. כשהגעתם לבליעה האם אתם מרגישים את התחושות במורד הגרון שלכם? האם תוכלו לעקוב אחריהן עד שיגיעו לקיבה? איזה תחושות נותרו בפה? האם הטעם והתחושה בפה שונים עכשו ביחס לתחושות שהיו לפני אכילת הצימוק, לפני בליעת הצימוק? האם המחשבות שלכם עדיין בחווית האכילה הזאת או שהן נדדו למקום אחר?   הערה לתרגיל יש כח השפעה רב יותר אם הוא נעשה בקבוצה. והוא כמובן לא חייב להעשות עם אוכל אפשר למשל להפנות תשומת לב לתחושת מגע… בין הטיפולים הקוגניטיביים, צוברת נוכחות בשנים האחרונות  ה-  MINDFULNESS קשב או שימת-לב, שיטה הלקוחה מהפילוסופיה הבודהיסטית. הרעיון המרכזי בטכניקת הקשב, בדומה למדיטציה, הוא ניהול תשומת לב וזאת על ידי הפנית קשב חוזרת, שוב ושוב, אל גורם טבעי כמו למשל הנשימה. חזרה כזאת יוצרת מרחב פסיכולוגי יציב שמתוכו קל יותר לקבל ולהכיל טלטלות ריגשיות. שלא כמו טיפולים קוגנטיביים אחרים, שימת-לב מלמדת את המטופל לקבל את מחשבותיו ולהיות פחות ביקורתי ונשענת פחות על טכניקות כמו יצירת מחשבות חיוביות. בניהול כלכלת הגוף (כולל הרזייה) יש לשיטה כזאת יתרון רב שכן היא יכולה לעקוף את "דאגת הגוף" ואין יעילה כמו קבלה עצמית כדי לשכנע את תאי השומן לוותר על מאגריהם.   התרגיל לקוח ממאמר מדעי שבחן את כוחה של שיטת הקשב בטיפול בחרדה אצל ילדים בגיל 7-8. זה אחד הניסויים הראשוניים שבחן את הגישה עם ילדים ולמרות היקפו המצומצם הוא נראה מבטיח. Treating Anxiety With Mindfulness: An Open Trial of Mindfulness Training for Anxious ChildrenJournal of Cognitive Psychotherapy; 2005, 19(4), p379-392מעניין לציין שהצלחת הטיפול הפסיכולוגי היתה משופרת אצל מטפלי נפש המיומנים בעצמם בזן בודהיזם.Psychother Psychosom 2007;76:332-338 מאמר בניו-יורק טיימס, פברואר 2012 על אכילה מודעת.Mindful Eating as Food for Thought

תגובות

Dov-c3c4
05/05/10 20:48

מזכיר לי ענין אחר אולי דומה.
אני אוהב מאוד מאוד גלידה.
יש לי במקרר חבילת גלידה כ-12 חודשים. (פנטסיה).
אני מוצא את עצמי מדבר אל החבילה.
ולבסוף לא פותח אותה, אני יודע שאם אפתח אחסל אותה ,תוך כדי יישור החיתוך.
לכן מתאפק לא לגעת בה ,

למה אתה מתאפק?

ערן-ברקוביץ
05/05/10 23:43

אשמח לקרוא שאכלת את הגלידה

מירי-1
15/01/12 9:56

הרעיון   של  הפינוק    עם  הצימוק     מוצא  חן  בעיני   קארתי    פעם  את  השוטה    הזאת   הפעם  אני      מפנימה  את  זה   ואף    מתכוונת    להתענג    לי   מול  הצימוק    החמוד   ,כל  בוקר  עם  הקפה    אני   ממתיקה    לי  עם  צימוקים.  3,4,  .אני   באמת  צריכה    את  התירגול  הזה    כי  אכילתי  מהירה .  עד  שבן  זוגי    נכין    לעצמו   את  ארוחתו    אני   כמעט    מסיימת  את  ארוחתי   ופתאום  נעצרת      ומשתדלת  לאכול  לאט  ולסיים  איתו  יחד .הוא  אוהב    את  היחד    לפחות  בארוחות .  אלא    שהוא אוכל     ארוחות     בלי  הגבלת  פחממות  ושומנים   ,הוא    רזה   ואוכל  מעט  מאוד  ומסודר  ,  לקנא  בו ! 
 

ד
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.  

עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים

גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד