מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםאיך מאבחנים מחלת כליות בסוכרת?

איך מאבחנים מחלת כליות בסוכרת?

אילו בדיקות משמשות לאבחן פגיעה בכליות אצל סוכרתיים? ומה המעקב המומלץ למאובחנים?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פגיעה בכליות היא אחד הסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת, שעלולה להתקדם לאורך השנים ולהוביל עם הזמן לאי ספיקת כליות סופנית ולצורך בטיפולי דיאליזה והשתלת כליה. הפגיעה הכלייתית מלווה בסיכון לסיבוכים שונים, ובעיקר לסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם.

 

מאחר ובמרבית המקרים של מחלת כליות, זו אינה גורמת בשלבים ראשונים לתסמינים, והמטופל מרגיש טוב – יש צורך לבצע בדיקות סקר אצל אנשים עם סוכרת כדי לזהות ולאבחן קיום של נזק כלייתי.

 

"מומלץ לבצע סקר לזיהוי מחלת כליות סוכרתית לפחות אחת לשנה", מדגישה ד"ר נעמי לוין יינה, מנהלת המערך לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי ברזילי וראש החוג למחלת כליות כרונית ונפרולוגיה בקהילה באיגוד הישראלי לנפרולוגיה ויתר לחץ דם.

 

אצל אנשים עם סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) הפגיעה בכליות מתחילה לרוב לפחות חמש שנים לאחר אבחון הסוכרת, ואילו בקרב מאובחנים עם סוכרת סוג 2 פגיעה כלייתית קיימת כבר בזמן האבחנה של הסוכרת, מאחר וסוכרת סוג 2 מתפתחת בהדרגה ופעמים רבות מאובחנת באיחור. "על כן יש להתחיל לבצע בדיקות סקר לזיהוי של מחלת כליות סוכרתית החל ממועד האבחנה בסוכרת סוג 2, ואחרי חמש שנים מאבחון של סוכרת סוג 1", מדגישה ד"ר לוין יינה.

 

בדיקות סקר לאיתור מחלת כליות כרונית בסוכרת

 

בדיקת הסקר לזיהוי של מחלת כליות סוכרתית כוללת שתי בדיקות עיקריות:

 

  • בדיקת דם לרמת קריאטינין וחישוב קצב הסינון הגלומרולרי (eGFR)

 

בדיקה זו מודדת את רמת הקריאטינין (Creatinine) בדם, ועל פיה מתבצעת הערכה לקצב הסינון של פקעיות הכליה או קצב הסינון הגלומרולרי (eGFR).

 

קצב הסינון הגלומרולרי הוא מדד שמעריך את מסת הכליות המתפקדת ומשתתפת בתהליכי סינון הדם. לדברי ד"ר לוין יינה, "המדד מחושב בהתאם לתוצאות בדיקת הקריאטינין בדם, בשילוב עם נתוני גיל ומין".

 

ערכי GFR תקינים הם סביב 100 מ"ל לדקה מתוקנן לשטח פני הגוף. הערכים משתנים עם הגיל ובין נשים וגברים. ככל שהערך נמוך יותר, משמע תפקוד הכליות ירוד יותר. קצב הסינון הגלומרולרי הולך ויורד עם הגיל, בדרך כלל בקצב של כ-1 מ"ל לדקה לשנה, החל מגיל 40 לערך.

 

עוד על בדיקת תפקודי כליות

 

  • בדיקת שתן ליחס אלבומין-קריאטינין (Urinary ACR)

 

בדיקת שתן זו נועדה להעריך הפרשה לא תקינה של החלבון אלבומין בשתן. בבדיקה בודקים את היחס בין ריכוז האלבומין לריכוז הקריאטינין בשתן (Albumin Creatinine Ratio או בקיצור ACR).

 

באופן נורמלי הפרשת האלבומין בשתן היא מינימלית, עם יחס אלבומין לקריאטינין של פחות מ-30 מ"ג לגרם. הביטוי המוקדם ביותר למחלת כליות סוכרתית הוא הפרשה של אלבומין בשתן, עם עליה בערכי היחס אלבומין לקריאטינין מעל ל-30 מ"ג לגרם. כאשר ערך זה חוזר על עצמו בשתי בדיקות בטווח של לפחות שלושה חודשים ביניהן, המשמעות היא מחלת כליות כרונית.

 

בדיקה זו רגישה, ועל כן מהווה חלק מבדיקות הסקר לזיהוי של נזק כלייתי והתפתחות של מחלת כליות סוכרתית. בדרך כלל כמות האלבומין בשתן הולכת ועולה לאורך השנים. ככל שכמות האלבומין בשתן גדולה יותר, כך הסיכון עולה להתקדמות מחלת הכליות ולהתפתחות של סיבוכים קרדיווסקולריים ואף תמותה לבבית.

 

עוד על חלבון בשתן

 

המעקב הרפואי אחר מחלת כליות כרונית בסוכרת

 

במידה ובבדיקות סקר אובחנה מחלת כליות סוכרתית עם עדות לפגיעה כלייתית, יש צורך במעקב תכוף יותר, בהתאם למידת הסיכון להתקדמות המחלה והתפתחות סיבוכים שלה. ככל שתפקוד הכליות נמוך יותר (eGFR מתחת ל-60 ומטה) וככל שיש רמה גבוהה יותר של אלבומין בשתן – כך הסיכון גבוה יותר ונדרש מעקב תכוף יותר, בהתאם להנחיות הרופא המטפל.

 

בשלבים המוקדמים יותר של המחלה, כשהסיכון נמוך יותר, המעקב מתבצע על ידי רופאי המשפחה, אולם במקרים שבהם מחלת הכליות מתקדמת יותר וכרוכה בסיכון גבוה יותר לסיבוכים והתקדמות של המחלה – יש צורך להפנות למעקב וטיפול של נפרולוגים המומחים לטיפול במחלות כליות.

 

עוד על בדיקות מעקב לאנשים עם סוכרת

 

עוד על סוכרת ופגיעה בכליות

 

ד"ר נעמי לוין יינה היא מנהלת המערך לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי ברזילי וראש החוג למחלת כליות כרונית ונפרולוגיה בקהילה באיגוד הישראלי לנפרולוגיה ויתר לחץ דם

 

עדכון אחרון: מארס 2024