מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמקרה נוסף של דלקת מוח מסוכנת לאחר שימוש בטקפידרה

מקרה נוסף של דלקת מוח מסוכנת לאחר שימוש בטקפידרה

מטופל אובחן עם תופעת הלוואי המסוכנת PML עקב שימוש בתרופה טקפידרה המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חברת התרופות ביוג'ן מדווחת על מטופל שלקה בתופעת הלוואי המסוכנת PML, בעקבות שימוש בתרופה טקפידרה המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, שאובחן בחודש יוני האחרון. מקרה זה מתווסף למקרה קטלני של PML באישה שטופלה בתרופה, עליו דווח בשנה שעברה.

 

progressive multifocal leukoencephalopathy) PML) היא דלקת מוח מסוכנת ונדירה העלולה לגרום לנכות קשה ולמוות במקרים של אבחון מאוחר וטיפול לא מתאים. היא נגרמת בעקבות חדירה של וירוס ה-JC למוח. באופן רגיל וירוס ה-JC נמצא תחת שליטה על-ידי מערכת החיסון של הגוף ואינו גורם לנזק, אבל כאשר קיימת פגיעה במערכת החיסונית כמו ירידה במספר תאי הדם הלבנים - אם בגלל מחלה או בגלל טיפול תרופתי - נפגמת יכולת הגוף להילחם בווירוס ואז ייתכן שהזיהום יוביל לפעילות דלקתית והרס ברקמות המוח.

 

PML עלולה להוביל לפגיעה קטלנית במוח ולפגיעות נוירולוגיות כגון דמנציה, עיוורון, שיתוק והתקפים. התסמינים של PML הם מגוונים, מתפתחים במשך ימים או שבועות וכוללים: חולשה גוברת בצד אחד של הגוף או גפיים מסורבלות, הפרעות בראייה ושינויים בחשיבה, זיכרון והתמצאות שמובילים לבלבול ולשינויים באישיות. כאשר קיים חשד ל-PML, יש להפסיק את הטיפול בטקפידרה באופן מיידי.

 

תופעת לוואי של תרופות לטרשת נפוצה 

 

ה-PML עלתה למודעות בעיקר כתופעת לוואי נדירה של תרופה אחרת לטרשת נפוצה – טיסברי. עם כניסתה לשוק של הטיסברי ניתנה התרופה בתחילה לכלל מטופלי הטרשת הנפוצה ללא סלקציה מיוחדת. לאחר זמן מה החלו להופיע עוד ועוד מקרים של סיבוך ה-PML. ברגע שתופעת הלוואי זוהתה כקשורה לטיסברי, התרופה ירדה מהמדפים ולאחר מכן חזרה בשילוב תוכנית מעקב וניהול סיכונים כנגד ה-PML. בעקבות אותה התפרצות של מקרי PML פותחה בדיקת דם פשוטה לנוגדנים לווירוס ה-JC, שמבוצעת כיום באופן תדיר לכלל חולי הטרשת הנפוצה שאצלם נשקלת האפשרות להתחיל טיסברי. אנשים המקבלים את הטיסברי כיום עוברים בדיקת הדם ונבדקים באופן תדיר לזיהוי ה-JCV לאורך הטיפול. מטופל שהבדיקה שלו שלילית נמצא בסיכון מאוד נמוך לפתח PML. עם זאת, קיים סיכון קטן להידבק בווירוס בהמשך הדרך. מדובר בווירוס מאוד שכיח - מסקר אוכלוסייה עולה כי למעלה ממחצית האוכלוסייה נושאת את ה-JCV ושיעור הנשאים כמובן עולה ככל שהגיל עולה.

 

לאחרונה עלה החשש כי PML עלולה להיות תופעת לוואי אפשרית גם של חלק מהתרופות האוראליות החדשות לטרשת נפוצה, לאחר שדווח על מקרים של PML בעקבות שימוש בגילניה וטקפידרה.

 

המקרה הראשון של PML עם טקפידרה דווח באוקטובר 2014. מדובר היה במטופלת עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שטופלה בתרופה במשך 4.5 שנים ופיתחה לימפופניה חמורה וממושכת של 3.5 שנים לפחות. לימפופניה - ירידה חדה בכמות תאי הדם הלבנים בגוף - היא תופעה המהווה גורם סיכון ל-PML. במקרה זה ה-PML הסתיים במוות.

 

כעת דווח כי ביוני 2015, אירע מקרה שני של PML בקרב מטופל בטקפידרה. במקרה זה מדובר בחולה עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית-ראשונית, אשר נטל טקפידרה במשך כשנתיים וחודשיים. יש לציין כי בישראל הטיפול בטקפידרה ניתן לאנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית בלבד והתרופה אינה מאושרת לטיפול באנשים עם מהלך פרוגרסיבי-ראשוני. המטופל פיתח לימפופניה חמורה וממושכת של 18 חודשים לפחות. על-פי דיווח החברה מצבו של המטופל יציב ולכן הוא אינו מאושפז.

 

מעקב הדוק 

 

לימפופניה הינה תופעת לוואי ידועה ושכיחה של טקפידרה. במחקר Cochrane שסקר את יעילותה ובטיחותה של הטקפידרה, נמצא כי בקרב המשתמשים בתרופה שכיחות המקרים בהם הייתה פגיעה במערכת החיסונית הייתה גבוהה פי 5-6 לעומת הנבדקים בקבוצת הביקורת שקיבלו פלצבו (טיפול דמה).

 

על המטופלים המקבלים טקפידרה להיות תחת מעקב קבוע במסגרתו יעברו ספירת דם מלאה (CBC), כולל לימפוציטים (תאי דם לבנים). בנוסף, עליהם לעדכן את הנוירולוג המטפל בכל שינוי חריג במצב הרפואי.

 

"יש להדגיש כי העובדה שמטופל עבר בדיקת דם חודש-חודשיים לאחר התחלת הטיפול בתרופה וספירת הלימפוציטים הייתה תקינה לא מבטיחה שמספרם לא ירד בהמשך. לכן על המטופל להיות במעקב שגרתי אצל הרופא הנוירולוג המטפל", מבהיר ד"ר יובל כרמון, נוירולוג בכיר במרכז לטרשת נפוצה בשיבא וממנהלי קהילת טרשת נפוצה בכמוני.

 

הטקפידרה היא תרופה אוראלית שאושרה על-ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בשנת 2013 לשימוש כקו ראשון (ללא ניסיון קודם עם תרופה אחרת למחלה) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. באותה השנה אושרה הטקפידרה גם בקנדה ובאוסטרליה. שנה לאחר מכן אושרה התרופה על ידי רשות התרופות האירופאית (EMA) לאותן התוויות, וגם נכנסה לסל הבריאות בישראל כטיפול קו ראשון למחלה.