מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםשיר השריריםלמה אנחנו שמנים? איך נוריד את היקף ההשמנה בעולם בחצי?

למה אנחנו שמנים? איך נוריד את היקף ההשמנה בעולם בחצי?

24/08/14 21:43
1992 צפיות
למה אנחנו שמנים? איך נוריד את היקף ההשמנה בעולם בחצי?
  למרות אינספור המחקרים שכבר בוצעו עדיין לא ברור למה יש כל כך הרבה (שני שליש) אמריקאים עם משקל עודף. מאמר מקיף ב- Wired, דן בשאלות האלה ועוקב איך התחילו לבדוק ביסודיות את מהלכי המטבוליזם שלנו, The Energy Balance Consortium Study.   את הנבדק הראשון בחנו ב-NIH בבתסדה בינואר השנה כשבמשך 8 שבועות הוא לא רק במעקב צמוד לגבי מה שהוא אוכל, אלא שיומיים בכל שבוע הוא מבלה בחדר "מטבולי" בו ניתן לבחון במדויק כמה קלוריות הוא שורף על ידי רמות החמצן ודו-תחמוצת הפחמן שבאויר החדר. את הארוחות הוא מקבל דרך אשנב בואקום כדי שנשימת החוקרים לא תפריע לדיוק מדד הנשימות שלו. מדדים כאלה מוקפדים, ונוספים נבחנים בעוד 3 מרכזים בארה"ב, למשל פעמיים בחודש נבדקים המשתתפים בסורק (dual-energy x-ray absorpti­ometry) למדידת רמת השומן בגוף. וכמובן עשרות בדיקות דם, שתן וצואה להערכת השומנים ההורמונים וגם איזה חיידקים מאכלסים את מערכת העיכול.   והכל לשם מה? לענות על השאלה שעדיין אנחנו לא יודעים את התשובה עליה – האם משמינים כי אוכלים יותר מדי או משמינים בגלל מה שאוכלים?   מבצע NuSI (מבטאים new-see) הושק בספטמבר 2012 על ידי עיתונאי המדע ה"לוחם" גארי טאובס Gary Taubes והרופא החוקר פיטר אטיה Peter Attia. שלושה מחקרי NuSI עכשו בעיצומם (ראו בסוף פירוט) ומטרתם לאתר את השורש של בעיית ההשמנה והמחלות הנילוות אליה. NuSI כבר גייס 40מיליון $ ונראה שיגיעו ל- 190 מיליון $. מעניין לראות שמי שיזם את המחקר החדש הוא לא מדען בהכשרתו אלא עיתונאי חכם...   הרעיון הסוחף של טאובס ואטיה שבראש הפרויקט הוא למצוא את השורש להשמנה, והשאיפה היא להוריד את ההשמנה בארה"ב לפחות בחצי ואת הסוכרת2 ב- 75% בפחות מ- 15 שנה.   האסטרטגיה היא להביא את מובילי חוקרי התזונה בארה"ב לגבש יחד רעיונות... זה ברור לכולם שזה לא יהיה פשוט להגיע לקונסנזוס ולהסביר איך למרות ביליוני הדולרים שכבר הושקעו במחקרים, שני שליש מהאמריקאים הם בעלי משקל עודף . ההסבר הפשטני עד לא מזמן היה שהאמריקאים אוכלים יותר מדי, ובעיקר אוכלים יותר מדי שומן. רק ב- 2009 התחיל האנדוקרינולוג רוברט לוסטיג לקדם את הרעיון שאלה הפחמימות ה"ריקות" המזיקות לבריאות וכינה את הסוכר – רעל. דרך אגב פיטר אטיה רזה יותר מ- 10 ק"ג כששינה את תזונתו והפחית דרמטית את רמת הפחמימות בה. זה לקח עד 2014 שהפיקו את הסרט הדוקומנטרי Fed Up בו הישוו את תעשיית הסוכר והפחמימות ה"ריקות" לתעשיית הטבק 30 שנה קודם.   יחד עם ההנחה שאלה הפחמימות שכל כך מזיקות, גארי טאובס אף כתב על זה בספר הידוע שלו Good Calories, Bad Calories, מזהירים טאובס ואטיה שאין לנו מחקרים ישירים בנושא ורוב המידע הוא ממחקרי קורלציה, התבוננות או ממחקרים בלי בקורות נאותות. זאת היתה הסיבה העיקרית לקידום NuSI שאיתו מקווים לקדם מדע טוב שיוביל לתובנות נכונות.   טאובס ואטיה נפגשו בקפה באוקלנד, לדבר בינהם על נושא התזונה שהינו כה מרכזי בחייהם, והם החליטו לגייס כספים ולאפשר מחקר תזונה נכון. למרות שלא היה להם הרבה כסף בהתחלה, בשנת 2011 שמע ג'ון ארנולד הביליונר את גארי טאובס מסביר איך צריך להתמודד עם מגפת ההשמנה... הוא חשב שזה חכם והחליט לתרום למחקר החדש 4.7 מיליון $ וכך יצאו לדרך.   את המחקר החדש החליטו לנהל למופת ובלי הנחות יסוד ראשוניות (שלהם) ולתת לתזונאים מובילים לנהל מחקר כמו שיחשבו לנכון גם אם מראש הם לא חושבים כמו טאובס או אטיה. כמו למשל הפיסיקאי קוין הל שפיתח מודל מתמטי לחזות איך דיאטות שונות משפיעות על המטבוליזם ועל הרכב הגוף. על פי המודל המוצע שלו דיאטה דלת פחמימות, דלת אינסולין תהיה עם אפקט מינורי על כלל הקלוריות שישרפו. זה יבדק בלי להניח מראש מה צריך להתרחש. חוקר אחר שחושב אחרת, רודולף לייבל, הראה שכל הקלוריות שוות ערך ולא משנה אם אלה פחמימות או שומנים, שכן כשהוא נתן למשתתפים לשתות משקה עם אותו ערך קלורי אבל עם יחס פחמימות-שומנים אחר לגמרי, הוא לא ראה הבדל בכמות האנרגיה שנשרפה. בזכות הכסף שגייסו בפרויקט NuSI יוכלו החוקרים לבדוק בדיוק מה שהם רוצים, ולנהל מחקרים שאפתניים ויוצאי דופן. החוקרת קארה אבלינג למשל, מנהלת במסגרת ה- NuSI מחקר מקיף עם 150 סטודנטים בעלי משקל עודף או שמנים וכל תזונתם תחת השגחה ישירה בקפטריה. במרץ 2013, כריסטופר גארדנר, מנהל Stanford Prevention Research Center התחיל לנהל את המחקר החופשי הראשון של NuSI בו לא עוקבים צמוד אחרי אכילת המשתתפים. זה אחד המחקרים הנרחבים ביותר לבחון תזונה דלת שומנים לעומת דלת פחמימות. באופן אקראי יחולקו 600 משתתפי המחקר השמנים לשתי קבוצות. הם יקבלו ייעוץ להתמדה בדיאטה וגם אפליקציה חדשה לסלולרי שבעזרת בחירת תמונות מדווחת בדיוק מה הם אכלו. כולם מוכנים גם לתוצאות שלא יתאימו להנחת היסוד שאלה הן הפחמימות ה"ריקות" שאחראיות להשמנת האמריקאים...   אני, כחוקרת השמנה לא יכולה להימנע מהערה חשובה (שגם שלחתי לפיטר אטיה אבל טרם קיבלתי תגובה) - לא הכל בתזונה, וכדי להפחית בעולם את היקף ההשמנה, משמעותית, יצטרכו לשלב שינויים גם בתחומים נוספים בחיים (זוכרים את "הסר דאגה מגופך"). יתרה מזאת, ייתכן שתלוי בתנאים האחרים יהיה ייתרון לתזונה אחת או רעותה והתשובה לא בהכרח אחידה לכל המצבים.     הנה שלושת המרכזים בהם מתנהלים מחקרי ה- NuSI: 1. Boston Children’s Hospital Study Purpose: Assessing weight-loss maintenance Time frame: July 2013 to June 2017 Participants: 150 overweight and obese college students, faculty, and staff Question: Does the macro­nutrient content of diet—proportion of carbs, fat, and protein—affect fat storage? Procedure: Subjects live in dormitories for observation. They first lose about 12 percent of their weight on a diet that restricts all calories equally. Then they are randomly assigned one of three diets, with varying proportions of carbs and fat. Scientists closely monitor the subjects for physiological change. Cost: $13.6 million 2. Energy Balance Consortium Study Purpose: Monitoring energy expenditure and appetite Time frame: September 2013 to December 2014 Participants: 17 overweight and obese males, ages 18 to 50 Question: Does altering carbs and fat in the diet affect calories burned or cause hormonal changes? Procedure: After four weeks of a standard diet designed to maintain weight, subjects make a drastic switch to a ketogenic diet (5 percent carbs, 80 percent fat) with the same number of calories. If Taubes' hypothesis holds, the change in diet should reduce fat mass and be accompanied by increased energy output. Cost: $5 million 3. Stanford University Study Purpose: Testing diets in the real world Time frame: March 2013 to December 2016 Participants: 600 overweight and obese subjects, ages 18 to 50 Question: What effect do low-carb and low-fat diets, along with genetic and clinical differences, have on weight loss? Procedure: In a large so-called free-living study, participants are put on either an extremely low-fat or low-carb diet but are allowed to eat as much protein (and carbs or fat, respectively) as desired. To track daily routines over 12 months, NuSI is developing a smartphone app to monitor eating habits and compliance. Cost: $7.4 million

2 תגובות

ברוך-הלוי-סגל
25/08/14 15:52

ד"ר דינה ראלט היקרה,

אהבתי מאוד את הניסוח הזה

"האם משמינים כי אוכלים יותר מדי או משמינים בגלל מה שאוכלים?"

הפוסט האחרון שלי "הופחת לו שליש על התנהגות טובה מול הצלחת"

מציג את ניסים ארואסטי, אכלן כפייתי,שבחיים לא אכל כמויות כאלה גדולות

במסגרת הדיאטה דלת הפחמימות שמתירה לאכול הכל, בהגבלה של

60 פחמימות ליום. אכל ואכל ואכל, וירד וירד וירד 26 ק"ג ממשקל 150,5 ק"ג,

והוא ממשיך לרדת, עד שיגיע ל-70 ק"ג ושם ייעצר במשקל עלומיו.

בברכה,

ברוך הלוי-סגל

www.fatgetslim.com

 

 

ד-ר-דינה-ראלט-PhD
15/02/15 14:05

ועוד על החיידקים וההשמנה, נראה שנצטרך מימצאים יותר ספציפיים של הגנטיקה של החיידקים כדי לדעת מה חלקם בהשמנה.

כינוי:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
ד
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.