מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםשיר השריריםאז מה? תזונה עתירת פחממות או שומנים? מה הטרנד היום בעולם התזונה והבריאות?

אז מה? תזונה עתירת פחממות או שומנים? מה הטרנד היום בעולם התזונה והבריאות?

30/12/14 11:35
2538 צפיות
אז מה? תזונה עתירת פחממות או שומנים? מה הטרנד היום בעולם התזונה והבריאות?
  תודה לרופא ד"ר דן קרת ממובילי הגישה הטבעית בישראל בטיפולי לב, סוכרת וסרטן שכתב את המאמר הבא: אז מה? תזונה עתירת פחממות או שומנים? מה הטרנד היום בעולם התזונה והבריאות? לכל מי שמתמודד עם סוכרת, תסמונת מטבולית (הסוכר, לחץ הדם, שומני דם והמישקל מתחילים לעלות בהדרגה) או שסובל מעודף משקל, המאמר הזה הוא בשבילכם. אנו חיים בעולם של שפע הסובל משיעורי השמנה הולכים ועולים, ובעקבותיה עליה משמעותית בתחלואת הסוכרת.   המגמה התזונתית (היחסית חדשה יש לומר) המומלצת למתמודדים עם בעיות אלה היא של הפחתת פחממות, בעיקר אלה עם אינדקס ועומס גליקמי גבוהים, והחלפתן במזונות עתירי שומן בריא. אותה מגמה מובילה מאשימה את הפחמימות בעלית המישקל המתרחשת בחברות שפע מערביות ובעולם בכלל. פחממות גורמות להפרשה מוגברת של אינסולין (האיש הרע בסיפור שלנו) מהלבלב, היוצר מצב אנבולי (בונה רקמות), והגורם בעיקר להשמנה ביטנית ומכאן לביטויים השונים של התסמונת המטבולית וסיבוכיה. רובנו לא רוצים בשגשוג רקמת השומן שלנו, בטח לא באזור הבטן, ולכן חשוב שנאכל באופן כזה שלא יגרום להפרשה מוגברת של אינסולין, כלומר פחות פחממות. אותה השמנה בטנית הנגרמת מהפרשת יתר של אינסולין, גורמת לירידה ברגישות הגוף לאינסולין וכך נוצר מעגל קסמים שלילי. יותר אינסולין, יותר השמנה, ירידת רגישות לאינסולין, הפרשה מוגברת שלו, השמנה נוספת וכן הלאה. המשכו של תהליך לא רצוי זה היא בהתפתחות התסמונת המטבולית ולאחריה סוכרת. זהו תהליך ידוע מראש שניתן לראותו בבדיקות המעבדה. משנה לשנה רמת הסוכר עולה בהדרגה עד שממש פורצת מחלה.   לעיתים לא מספיק רק לעבור לפחממות עם אינדקס גליקמי נמוך, אלא יש צורך להפחית גם את העומס הגליקמי הכללי, כלומר ליצרוך פחות פחממות. האינדקס הגליקמי מבטא את קצב עליית הסוכר בדם מייד לאחר אכילה של מזון המכיל פחממות. הפחממות מתפרקות לסוכר ונספגות לזרם הדם. קצב הפירוק של הפחממות וקצב הספיגה שלהן בדם יקבע את האינדקס הגליקמי. כאשר הסוכר עולה מהר בדם ולרמות גבוהות, כמו במקרים של לחם (כן, גם מחיטה מלאה), סוכר, כל מוצרי הקמח, אורז, תפוחי אדמה ומוצריהם, למזון זה יהיה אינדקס גליקמי גבוה. כאשר הסוכר עולה לאט ומתון- למזון זה יהיה אינדקס גליקמי נמוך. מבחינת אבות המזון, כמובן שהפחממות גורמות להפרשה הגבוהה ביותר של אינסולין, החלבונים גורמים להפרשה בינונית של אינסולין, והשומנים גורמים להפרשה המועטה ביותר של אינסולין. זו הסיבה שכדאי לכם להחליף חלק מהפחממות שאתם צורכים בשומנים בריאים כמו אגוזים, שקדים, גרעינים (חמניה, דלעת, צנוברים), אבוקדו, זיתים ושמן זית. ברגע שתעשו זאת, לבלבכם יפריש פחות אינסולין וגופכם יתחיל להצטמצם. עוזרת לתהליך זה העובדה שאצל רבים הפחתת פחממות, בעיקר אלה המתפרקות מהר לסוכר, מפחיתה את התשוקה לפחממות, למתוק ולאוכל בכלל. שומן לעומת זאת נותן תחושת שובע לשעות רבות כך שכולם יוצאים מרוצים. אם הייתם רגישים ללקטוז (סוכר החלב) מניח שהייתם נמנעים ממוצרי חלב המכילים אותו. אם אתם חווים עליות סוכר/ משקל, יש להניח שאתם סובלים מרגישות לפחממות. נהגו בהתאם.   מנסיוני הקליני בשנים האחרונות, מאז שאימצתי את שינוי המגמה התזונתית המתואר לעיל, ההצלחות עם סוכרתיים פשוט מחממות את הלבלב. חלק ניכר מהמטופלים יורדים מאינסולין ו/או מתרופות לסוכרת בד בבד עם ירידה במישקל כמובן. נסו לאכול ללא קמח וללא דגנים למשך שבוע שבועיים וראו מה קורה לסוכרכם ולמישקלכם. לפני שנתיים לערך גיליתי להפתעתי שהסוכר שלי מתחיל לעלות ולעבור את ה- 100. גם בדיקת המעקב של שלושה חודשים אחר רמות הסוכר (HgBA1C) היתה גבוהה מהנורמה – 5.9. הייתי מופתע ביותר שלמרות אורח חיי היחסית בריא והשופע-תנועה הגעתי למספרים כאלה. עובדה זו ביחד עם כמה ספרים בתחום (בטן של חיטה ואחרים) גרמו לי להימנע כמעט לחלוטין מחיטה ומוצריה, אף שיש לי חיבה יתרה לכמה מהם. המדיניות שנקטתי היא פשוט לא להכניסם הביתה. בעבר, לחם טוב/חלה/עוגה, גם אם היו במקפיא, היו קוראים לי, מפתים אותי ולעיתים אף מקיימים איתי שיחות ארוכות ועקשניות עד שהייתי מתמסר להם ופורס לי פרוסה (האמת, יותר מאחת). מאחר שהיום מוצרי החיטה ניראים בעיני פחות כמזון שנועד לבני אדם, ויתרתי. היתרונות והרווחים עולים לעין ארוך על ההפסדים. בינתיים הפחתתי את ה- HgBA1C  ל- 5.7 ועוד היד נטויה. בברכת בריאות, ד"ר דן קרת[email protected]  03-5117075  

תגובות

קאפוצינטה
30/12/14 19:48

אוי, כמה שאני אוהבת בצקים - מכל סוג -  מתוקים ועוד יותר - מלוחים! וגם אורז ותפוחי אדמה! ומטורפת על צ'יפס - חמימים, פריכים ונוטפי חמאה... אבל - הפחד, הפחד התמידי ממה שמצפה לי אם אתפתה להם - עוזר לי להתגבר כמעט תמיד. וכמובן שאנ'לא מכניסה אוייבים הביתה...  לנו, הסוכרתיים, פשוט אין ברירה. בעצם, יש שתי ברירות: ליהנות בהווה מהפיתויים שאנחנו כל-כך אוהבים ולשלם מחיר כבד בעתיד, או להתאפק ולהימנע בהווה, במטרה להצליח לחיות חיים נורמליים, פחות או יותר, לאורך כמה שיותר שנים. אפשרות שלישית - פשוט איננה קיימת!

denur1
30/12/14 21:56

מאמר מעולה, התיחסות לעומס הגליקמי ושלילת המיתוס על הקמח המלא, הפחתת פחממות כדרך לאיזון, הכל כבר נכתב פה באתר וטוב לחזור על זה שוב ושוב ועוד יותר טוב שהפעם זה מגיע מרופא.

הרצאה מעניינת של גרי טאובס על איך ההשמנה והסוכרת נובעים מהפחמימות ולא מהשומנים.

https://www.youtube.com/watch?v=bTUspjZG-wc

sharon62
31/12/14 9:17

בוקר טוב,

ד"ר דן קרת לא התייחס כלל מה דינם של החלבונים והשומן הרווי.

דני-קרת
31/12/14 21:36

שלום SHARON 62, לגבי חלבונים- הם פחות משמעותיים בסיפור, גם בגלל שהם גורמים להפרשה בינונית של אינסולין וגם מפני שתרומתם לתזונה באחוזים לא משתנה משעותית בין הדיאטות השונות. שומן רווי- נושא שנוי במחלוקת בתקופה האחרונה. יש יותר ויותר מאמרים המעידים על כך ששומן רווי אינו מסוכן ללב. בכל מקרה אני הדגשתי שומנים בריאים בכתבה מפני שלגביהם אין ויכוח משמעותי.

בהצלחה

ד"ר דני קרת

ועל שומן רוויו ושומן לא רווי ולמה עדיין לא החליטו ששומן רווי אכן מזיק.

DAN1
05/01/15 20:46

לפי מידע ששמעתי אינקס גליקמי אינו חזות הכל.

רצוי להימנע גם מחלב ניגר (וכנראה גם מגבינות טריות ורכות) כי החלב מגביר הפרשת אינסולין למרות שהאינדקס הגליקמי שלו לא גבוה.

כנראה שההורמונים (הורמוני גדילה) שבחלב הם שמעודדים הפרשת אינסולין...

אני כמובן מסתייג - אינני מדען או רופא. שווה לבדוק יותר לעומק.

בהצלחה

ד
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.  

עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים

גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד