מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותכך מעט חלב בקפה עשוי להפחית דלקתיות

כך מעט חלב בקפה עשוי להפחית דלקתיות

מחקרים חדשים מזהים תועלת בריאותית בשילוב שבין פוליפנולים המצויים בקפה וחלבונים בחלב – לחיזוק פעילות אנטי דלקתית. איך זה עובד?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מתחדד בקהילה הרפואית והמדעית מיקומה המרכזי של פעילות דלקתית מוגברת, אשר עומדת בבסיסם של מחלות ומצבים רפואיים רבים. מחלות כרוניות ואקוטיות רבות עשויות להתפתח על רקע מנגנוני דלקתיות שונים. בשנים האחרונות גם מתבררים קשרים שבין מחלות על רקע תהליכים דלקתיים משותפים, לדוגמה בקבוצת המחלות המאופיינות בתהליך ביולוגי שקרוי 'דלקת סוג 2' ובהן אסתמה שמאופיינת בריבוי אאוזנופילים בדם, סינוסיטיס כרונית עם פוליפים באף, אלרגיות, אטופיק דרמטיטיס ועוד.

 

לצד הגילויים בתחום הדלקתיות מפותחים טיפולים תרופתיים חדישים שמבקשים לנטרל מסלולים דלקתיים בגוף, בין השאר בתרופות ביולוגיות שמכוונות כנגד פעילותם של חלבונים-ציטוקינים ספציפיים מעוררי דלקתיות, אשר הוכחו כיעילות כנגד מחלות עם בסיס דלקתי.

 

עתה מתברר כי אחת השיטות שעשויה לתרום לבלימת פעילות דלקתית פתולוגית בגוף עשויה להיות פשוטה במיוחד ועבור רבים אף שגרתית: שתיית קפה עם חלב. חוקרים מדנמרק מצאו כי רכיבים בריאים שמצויים בקפה ובחלב אשר משולבים יחד – משפיעים על תהליכים שביכולתם לנטרל דלקתיות מוגברת.

 

השפעה משולבת

 

החוקרים מהמחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת קופנהגן ביקשו לבחון שילובים של פוליפנולים עם חלבונים שונים שמקורם במזון. פוליפנולים הם נוגדי חמצון עוצמתיים שמקורם במזונות מן הצומח, אשר מסייעים כנגד תהליכים חמצוניים בגוף, ובכך בולמים תהליכים דלקתיים. מחקרים מצאו כי לפוליפנולים יתרונות בריאותיים רבים כנגד מחלות ומצבים רפואיים, ובכללם המחלות השכיחות ביותר – מחלות לב וכלי דם וסרטן. 

 

החוקרים בחנו שני סוגי פוליפנולים המצויים בריכוזים גבוהים בפולי קפה וקקאו: חומצה קפאית (CA, קיצור של Caffeic Acid) וחומצה כלורוגנית (CGA, קיצור של ChloroGenic Acid).

 

במחקר מעבדתי הודגם כי נוגדי חמצון אלה מתחברים כימית עם חומצת אמינו בשם 'ציסטאין' – המהווה את אחת מאבני הייסוד לחלבונים המצויים בחלב. בהמשך, החוקרים בחנו בתנאי מעבדה כיצד תאים של המערכת החיסונית מסוג מאקרופאגים מגיבים לשילוב שכזה.

 

במחקר התברר כי תאי המערכת החיסונית שבאים במגע עם מולקולות משולבות של נוגדי חמצון פוליפנולים אלה בשילוב עם ציסטאין – יעילים פי 2 בפעילותם כנגד תהליכים דלקתיים, בהשוואה לפולפנולים לבדם.

 

ממצאי המחקר זיהו למעשה כי פולפנולים בקפה שבאים במגע עם חומצות האמינו – משפרים את זמינותם הביולוגית, ובכך מעודדים הפרשה של חומרים נוגדי דלקתיות בגוף שביכולתם לשפר את מצב הבריאות.

 

בין התהליכים הדלקתיים שנבלמו בהשפעה המשולבת של פוליפנולים וחומצות האמינו נכללו ייצור חומר מסוג פרוסטגלנדין E2 וייצור החלבונים-ציטוקינים מסוג אינטרלוקין 6 ו-'TNF אלפא', אשר מהווים יעד לחלק מהתרופות הביולוגיות כנגד מחלות דלקתיות כרוניות, ונמצא כי פעילות זו לוותה בעצירת פעילותם של רדיקלים חופשיים מסוג ROS.

 

המחקר נתמך על ידי קרן המחקר העצמאית של דנמרק ומועצת המענקים הסינית, ובוצע בעזרת שני חוקרים מסין, וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר של כתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

תותים, תפוחים ושקדים

 

במחקר נוסף שפורסם במקביל בגיליון מארס 2023 של כתב העת Food Chemistry הדגימו החוקרים כי הצליחו לזהות את השילובים של הפוליפנולים המדוברים וחומצת האמינו ציסטאין במוצרי קפוצ'ינו שנרכשו בסופר מרקט – מה שמעיד ששילוב זה מצוי בקפה עם חלב הנמכר בשווקים. יחד עם זאת, בדיווח זה לא מצאו החוקרים רמות גבוהות של השילוב הכימי במוצרי שוקולד חלב שנבדקו המכילים קקאו – אשר גם בו אמורים להיות נוגדי החמצון שבמוקד המחקר. החוקרים מציינים כי ייתכן והמוצרים הספציפיים עם הקקאו שנבחרו לא הכילו כמויות גבוהות מספיק של קקאו כדי לאפשר ייצור של חומר המערב יחד פוליפנולים וציסטאין.

 

החוקרים מצאו למעשה כי שילובים של הפוליפנולים שנבדקו – חומצה קפאית וחומצה כלורוגנית עם ציסטאין – הם שילובים בריאים המצויים גם במוצרים הנמכרים בשווקים המכילים קפה וחלב, וביכולתם לסייע כנגד דלקתיות מוגברת. "כשפולפנולים משולבים עם חומצות אמינו – סביר להניח שהתכונות שלהם משתנות", אמרה בראיון לתקשורת מריאנה ניסן-לונד, החוקרת הראשית במחקר, עם פרסום הממצאים. לדבריה, "במזונות, השפעה זו של הפולינולים יכולה להיות חיובית או שלילית, בהתאם לסוג ולכמות הפוליפנולים ובאיזה סוג מזון הם נמצאים". כך, למשל, מחקרים מצא כי פוליפנולים המצויים בבשר הם בעלי תכונות מיטיבות לשיפור תפקודי גוף שונים, כשהם בכמות הנכונה, אולם יש פוליפנולים שעשויים להשפיע גם לרעה על הרכב המזון, למשל כאלו המצויים בבירה.

 

ממצאי המחקר מצביעים על שילובים בריאים אפשריים נוספים של פוליפנולים וחומצות אמינו מעבר לקפה וחלב שעשויים לתרום נגד דלקות – מאחר ופוליפנולים הם נוגדי חימצון שכיחים יחסית שמצויים במאכלים רבים שמקורם מהצומח, ובהם תותים, תה ירוק, יין אדום, רימון, תפוחים, שקדים, אגוזי מלך ושמן זית, והחוקרים מציינים כי יבחנו את העניין במחקרים עתידיים. בין השאר מתכננים החוקרים מדנמרק גם לעבור בהמשך ממחקר בתאי מעבדה למחקרים בחיות.

 

החוקרים מציינים כי על רקע התועלות הבריאותיות של פוליפנולים, אשר נחשפים בשנים האחרונות, תעשיית המזון וחוקרים עמלים בשנים האחרונות להוספת מרכיבים אלה בכמות האופטימלית למזונות רבים. בעוד שהתברר בעבודות בתחום כי בני אדם אינם סופגים לגופם כמות גבוהה של פוליפנולים, השאיפה היא לזהות בעתיד חומצות אמינו וחלבונים במזונות שיוכלו בשילוב עם פוליפנולים להגביר את ספיגתם של הפוליפנולים בגוף, וזאת באופן שעשוי לתרום עוד יותר לשיפור פעילות אנטי דלקתית ובריאות האדם.

 

 

Journal of Agricultural and Food Chemistry, doi: 10.1021/acs.jafc.2c06658

 

Food Chemistry, doi: 10.1016/j.foodchem.2022.134406