מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותאנשים נמוכים – בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2

אנשים נמוכים – בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2

מחקרים רבים קושרים בין עלייה במשקל לסוכרת סוג 2, אולם מחקר חדש מגרמניה מגלה כי גם נמוכי קומה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח את המחלה – בין השאר על רקע הצטברות שומנים בכבד ורמות גבוהות של טריגליצרידים בדם


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מדווח ברחבי העולם על עלייה משמעותית בשיעורי ההשמנה ועודף משקל בקרב מבוגרים וילדים, ולצדה גם עלייה במספר המתמודדים עם מחלות כרוניות שקשורות להשמנה ובכללן סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם ואף סוגים מסוימים של סרטן.

 

בעבודות נמצא כי לנשים עם השמנת יתר סיכון גבוה פי 6.7 לסבול גם מסוכרת, ואילו אצל גברים השמנת יתר מעלה פי 12.4 את הסיכון לסוכרת, וזאת מכמה סיבות, ובכללן שקיעה של שומנים בלבלב שמובילה להרס תאי בטא מפרישי אינסולין, ושקיעה של שומן בשריר, בכבד ובאיברים אחרים שעלולה להוביל לתנגודת לאינסולין ולעלייה ברמות הסוכר בדם.

 

עתה נמצא במחקר שערכו חוקרים מהמכון הגרמני לתזונת האדם Potsdam-Rehbruecke, מהמרכז הגרמני לחקר ההסוכרת (DZD) ומאוניברסיטת טיבינגן בגרמניה כי גם מדד הגובה עשוי להשפיע על הסיכון וכי נמוכי קומה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2. 

 

החוקרים ניתחו נתונים ממחקר מעקב אירופי בשם EPIC שכלל 27,548 נבדקים עד גיל 65 – מהם 60% נשים, תושבי העיר פוטסדם שגויסו למחקר בשנים 1998-1994. מבין המשתתפים במחקר הנרחב נדגמו אקראית 2,662 נבדקים, ובמהלך שבע שנות מעקב 797 מהם אובחנו עם סוכרת סוג 2. בניתוח הנתונים לעבודה הנוכחת נכללו 698 שאובחנו עם סוכרת ו-2,029 בריאים ששימשו קבוצת ביקורת. גובה הנבדקים שנמדד נע בין 169.7 ל-180.3 ס"מ לגברים ו-157.8 עד 168.1 לנשים.

 

לאחר תקנון לגורמים מתערבים, לרבות גיל, אורח חיים, רמת השכלה והיקף מותניים – נמצא כי ככל שהנבדק היה גבוה יותר, כך הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 ירד, כאשר בכל 10 ס"מ נוספים בגובה ירד הסיכון למחלה ב-41% אצל גברים וב-33% אצל נשים.

 

הקשר בין גובה לסוכרת היה חזק יותר אצל אנשים במשקל תקין (כשמדד ההשמנה BMI היה בין 18 ל-25 יחידות), אצלם נמצא כי כל 10 ס"מ נוספים לגובה הפחיתו את הסיכון לסוכרת סוג 2 ב-86% בקרב גברים וב-67% בקרב נשים. בקרב נבדקים שאובחנו עם השמנה, כל תוספת של 10 ס"מ לגובה הפחיתה את הסיכון לסוכרת סוג 2 בשיעור נמוך יותר של 36% בקרב גברים וב-30% בקרב נשים. 

 

הקשר לגיל ההתבגרות המינית

 

באופן ספציפי, אורך גדול יותר של הרגליים נקשר אף הוא לסוכרת, אולם הקשר היה מובהק סטטיסטית בקרב גברים בלבד. החוקרים מניחים כי אצל בנים, גדילה לפני גיל ההתבגרות המינית שקשורה לאורך גדול יותר של הרגליים – עשויה להשפיע בהמשך לטובה על ירידה בסיכון לסוכרת סוג 2 יותר מאשר גדילה שמתחילה בגיל ההתבגרות המינית.

 

בהמשך נמצאו במחקר עדויות לכך שהסיכון המוגבר אצל נמוכי קומה לפתח סוכרת סוג 2 נובע מסיכון גבוה יותר להצטברות שומנים בכבד והתפתחות כבד שומני וכן סיכון גבוה יותר לגורמי סיכון קרדיו-וסקולאריים, לרבות עלייה ברמות השומנים מסוג טריגליצרידים בדם, עלייה בסיכון ליתר לחץ דם ועלייה ברמות הסמן CRP בדם המצביע על פעילות דלקתית מוגברת.

 

כשמהממצאים נוטרלה השפעת הכבד השומני – נמצא כי כל צמיחה של 10 ס"מ בגובה מפחיתה ב-34% את הסיכון לסוכרת סוג 2 אצל גברים וב-13% בלבד אצל נשים – מה שמעיד על כך שהשפעה של כבד שומני על הסיכון של נמוכי קומה לפתח סוכרת סוג 2 משמעותית בעיקר בקרב נשים. כמו כן, השפעות הטריגליצרידים על הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 היו משמעותיות יותר אצל גברים נמוכי קומה והשפעות סמן הדלקתיות CRP היו משמעותיות יותר אצל נשים נמוכות קומה.

 

החוקרים מסכמים כי "לפי המחקר, לנמוכי קומה יש יותר גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, ומכאן גם סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת סוג 2 בהשוואה לגבוהים". החוקרים מציעים כי קומה נמוכה עשויה להוות סימן המתריע מפני סיכון מוגבר לסוכרת סוג 2 – מה שמחייב הקפדה יותר משמעותית של נמוכים להמלצות לאורח חיים בריא מונע סוכרת.

 

המחקר נתמך על ידי משרד המדע הגרמני והאיחוד האירופי, וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2019 של כתב העת Diabetologia. במגבלות המחקר יש לציין כי הממצאים נותחו רק בסוף תקופת המעקב בדיעבד. 

 

לגבוהים – סיכון לסוכרת נעורים

 

ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שזיהו קשר בין קומה נמוכה לסיכון מוגבר לסוכרת. כך, מחקר ישראלי שנסמך על נתוני 32,055 מתבגרים בריאים המשרתים שירות קבע בצה"ל שעברו מעקב במשך שש שנים בין ינואר 1995 למארס 2011 במסגרת מחקר הקרוי MENALY, שממצאיו פורסמו באוגוסט 2015, מצא כי בקרב נבדקים שנמדד להם בגיל 17 גובה של 170 ס"מ ומטה זינק שיעור הסוכרתיים, בהשוואה לנבדקים גבוהים, ואילו נבדקים עם גובה של 175-170 ס"מ בגיל ההתבגרות הוגדרו כקבוצת ביניים באשר לסיכון לסוכרת.

 

באשר לסוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) תועד בעבודות קשר הפוך לגובה: במחקר בריטי מאוניברסיטת לייסטר שפורסם באוקטובר 1992 בכתב העת Diabetes Care דווקא ילדים שנטו להיות גבוהים יותר היו בסיכון גבוה יותר לסוכרת סוג 1, ממצא שחוזק בהמשך במחקר נוסף שהופיע בשנת 2002 בכתב העת Pediatrics.

 

בעבודות שונות זוהו גורמים נוספים שעשויים להסביר את הקשר בין קומה נמוכה לסוכרת סוג 2 מעבר לכבד שומני ורמות השומנים בדם, לרבות רמות משתנות של הורמון 'פקטור גדילה דמוי אינסולין' (IGF-1) ושל ויטמין D שעבודות שונות הצביעו על השפעתן הן על קומה נמוכה והן על סוכרת סוג 2.

 

ולמרות הסיכון הנמוך של גבוהים לסוכרת שנצפה בעבודה הנוכחית, עבודות מעלות כי קומה גבוהה אינה מגינה בהכרח מכל המחלות, וגם גבוהים חשופים יותר לתחלואה, לרבות סיכון מוגבר לפתח סרטן. במחקר מקיף בבריטניה נמצא בשנת 2010 כי נשים גבוהות בסיכון מוגבר לסרטן, והנשים הגבוהות ביותר – מעל 1.80 מטר – היו בעלות סיכון גבוה ב- 37% לפתח גידול סרטני מאשר הנשים הנמוכות ביותר - מתחת ל 1.52 מטר. על כל 10 ס"מ מעל הגובה 1.52 מטר, הסיכון לפתח סרטן עלה ב-16%, וממצאים אלה חוזקו גם בעבודות נוספות בהמשך, שתעדו סיכון גדול יותר לסרטן גם אצל גברים גבוהים. סקירה שפורסמה על ידי חוקרים אמריקאים בשנת 2018 העלתה כי בקרב גברים גבוהים מהממוצע כל עלייה של 10 ס"מ בגובה קשורה לסיכון גבוה ב-11% להתפתחות סרטן ואצל נשים גבוהות מהממוצע כל עלייה של 10 ס"מ בגובה קשורה לסיכון גבוה ב-13% לסרטן.

 

 

Diabetologia, DOI: 10.1007/s00125-019-04978-8