מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאנשים עם טרשת נפוצה סובלים יותר ממחלות כרוניות אחרות

אנשים עם טרשת נפוצה סובלים יותר ממחלות כרוניות אחרות

חוקרים מצאו שכיחות גבוהה של מחלות כרוניות - בהן לחץ דם גבוה, סוכרת, פיברומיאלגיה, מחלות מעי דלקתיות ומחלות נפש - במאובחנים חדשים עם טרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בקרב אנשים שאובחנו לאחרונה עם טרשת נפוצה קיים שיעור גבוה של מחלות כרוניות אחרות בהשוואה לאוכלוסייה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורה המקוונת של כתב העת Neurology של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.

 

במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת מניטובה בקנדה בדקו את השכיחות של מחלות כרוניות נפוצות - יתר לחץ דם, סוכרת, רמות גבוהות של שומנים בדם, מחלת לב, מחלת ריאות כרונית, אפילפסיה, פיברומיאלגיה, מחלת מעי דלקתית, דיכאון, חרדה, הפרעה דו קוטבית וסכיזופרניה - בקרב 23,382 אנשים בעת שאובחנה אצלם טרשת נפוצה ו-116,638 אנשים מאותו מין, גיל ואזור גאוגרפי ללא טרשת נפוצה.

 

בקרב אנשים עם טרשת נפוצה נצפו שיעורים גבוהים ביחס לאוכלוסייה של כל המחלות שנבדקו, למעט רמות גבוהות של שומנים בדם, ונצפו רמות גבוהות במיוחד של מחלות נפש. המחלה הכרונית השכיחה ביותר הייתה דיכאון - 19% מהנבדקים שאובחנו עם טרשת נפוצה סבלו גם מדיכאון, בהשוואה ל-9% בקרב נבדקים ללא טרשת נפוצה.

 

המחקר חשף הבדלים בשיעורי המחלות הכרוניות הנוספות בין גברים לנשים עם טרשת נפוצה: בקרב גברים עם טרשת נפוצה נמצא שיעור גבוה ב-48% של יתר לחץ דם לעומת גברים ללא טרשת נפוצה (22% לעומת 15%). בהשוואה לנשים באוכלוסייה הכללית, לנשים עם טרשת נפוצה היה סיכון גבוה יותר ב-16% לפתח יתר לחץ דם (בקרב נשים עם טרשת נפוצה 14%, לעומת 12% בקרב נשים ללא טרשת נפוצה). גם הסיכון המוגבר לסוכרת, אפילפסיה, דיכאון וחרדה, היה גבוה יותר בגברים עם טרשת נפוצה בהשוואה לנשים. לעומת זאת, סיכון מוגבר למחלת ריאות כרונית היה משמעותי יותר בנשים עם טרשת נפוצה מאשר בגברים עם טרשת נפוצה.

 

הממצאים מעלים את האפשרות שקיימים גורמי סיכון המשותפים לטרשת נפוצה ולמחלות האחרות, כמו עישון, השמנת יתר ורמות נמוכות של ויטמין D.

 

מחקרים קודמים הראו שקצב ההתקדמות של טרשת נפוצה מהיר יותר בקרב מטופלים הסובלים ממחלות כרוניות נוספות, ולכן חשוב שמטופלים ורופאים יהיו מודעים לכך וידאגו לאבחן מחלות נוספות ולטפל בהן.

 

יש לציין כי הגיל בו אובחנה הטרשת הנפוצה אצל הנבדקים במחקר הנוכחי היה מבוגר יחסית, ולכן הממצאים לא בהכרח מייצגים את כלל אוכלוסיית המטופלים עם טרשת נפוצה.

 

שכיחות נמוכה של סרטן  

 

באוגוסט 2013 פרסמו חוקרים קנדים, בהם ד"ר רות אן מארי שהייתה החוקרת הראשית במחקר החדש, מאמר בכתב העת המדעי Continuum, הסוקר את המצבים הרפואיים השכיחים יותר באנשים עם נפוצה ואת אלה הנפוצים פחות.

 

החוקרים כתבו כי באשר למחלות אוטואימוניות אחרות, המחלה בולוס פמפיגואיד, מחלות מעי דלקתיות, סוכרת נעורים ואובאיטיס, שכיחות יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. השיעורים של תת פעילות ופעילות יתר של בלוטת התריס וזאבת דומים לאלה הקיימים באוכלוסייה הכללית. לעומת זאת, השכיחות של דלקת מפרקים שגרונתית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה נמוכה מזו שבאוכלוסייה הכללית. בנוסף, פיברומיאלגיה, אינסומניה, תסמונת המעי הרגיז, מחלת לב איסכמית, דום נשימה בשינה ותסמונת רגל חסרת מנוחה, שכיחות יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. מצבים בתחום בריאות הנפש - בהם דיכאון, חרדה, הפרעה דו קוטבית ופסיכוזה - שכיחים גם הם בקרב אנשים עם טרשת נפוצה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. לעומת זאת, החוקרים כתבו כי מחלת הסרטן מאובחנת בשכיחות נמוכה יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאוכלוסייה.

 

לדברי החוקרים, ישנה חשיבות לאבחון נכון וטיפול גם במחלות הנלוות. הם הסבירו כי ישנן הנחות שגויות לפיהן מחלת הטרשת הנפוצה "מבטלת" או "מונעת" מחלות אחרות וכי מחלות נפשיות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה הן "תגובות טבעיות" שתחלופנה לבד ולכן אין לטפל בהן. אך למעשה, הופעת מחלה בנוסף לטרשת נפוצה צריכה להיות מטופלת בדחיפות רבה יותר, בשל ההשפעה ההדדית המסוכנת שיכולה להיות בין מספר מחלות.

 

 

Neurology Published online before print March 9, 2016

 

ערן-ברקוביץ
08/04/16 11:20

הכל יכול להיות, אילו שאלות שעדיין לא יצא המחקר שהצליח לענות עליהן (למיטב ידיעתי).

pfs1
08/04/16 10:10

יש די הרבה אנשים שחולים ביל"ד [הרוצח השקט] או בסכרת [מגפת המאה?] - ורובם המכריע לא חולה בטרשת נפוצה. 
לא יכול להיות שהמפגש של המחלות הלאה או חלקן אצל חולי הטרשת הוא קואינסידנטלי ולא סיבתי, ושנפיצותן המרובה נותנת סיכוי טוב שיפלו על כל אדם מחד, ועל אנשים עם בעיות ניידות ובעיות בריאות - עוד יותר?

ערן-ברקוביץ
06/04/16 13:42

המחקר מציג קשרים מתאמיים ולא סיבתיים, הוא מראה שלפני האבחנה של טרשת נפוצה ובעת האבחנה קיימות במקביל מחלות נוספות. אין המאמר מצליח לספק לכך הסבר ומציע לחוקרים אחרים לבחון את ההסברים לקומורבידיות. עם זאת, חוקרי המאמר הנוכחי משערים כי הקומורבידיות נובעת מכך שיש גורמי סיכון משותפים לטרשת נפוצה ולמחלות שצויינו במאמר, ולא שמצב אחד גורם או מעורר את השני. לדוגמה הם מציעים לבחון האם ייתכן שמחסור בויטמין D מוביל הן לטרשת נפוצה והן למחלת לב איסכמית וסוכרת. השערה נוספת מתבססת על מחקרים קודמים שהראו כי לאנשים עם טרשת נפוצה ותסמונת המעי הרגיז יש גנים משותפים שכדאי להתמקד בהם. אלו השערות בלבד ויש צורך בחוקר יצירתי שיצליח לענות ולהסביר את הקשרים הללו. כשיתפרסם מבטיחים לעדכן.
 
 

pfs1
05/04/16 23:19

לא ממש הבנתי מהמאמר לעיל אם המחלות הנוספות הן בבחינת ארוע/ים מקדים/ים להתפרצות הטרשת [ ואם זה קשר שהוא לא קואינסידנטלי - אולי מהוות טריגר להתפרצות] או משהו שמתפתח במקביל או לאחר התפרצות הטרשת [שאז, במקרה שמיחסים לזה קשר סיבתי, צריך לחשוב שהן אולי תולדה של המחלה האוטואימונית.].
האם תוכל להבהיר?