מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר הדר מילוא-רז
ד״ר הדר מילוא-רז
מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. התמחות: התמחות בפנימית, בית חולים ע״ש שיבא התמחות שניה במכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם וסכרת, בית חולים ע״ש שיבא נסיון: ניהול מרפאה בקופ״ח כללית הדרכה במרכז לסימולציות רפואיות (מס״ר) בוגרת בית הספר לטיפול בהשמנה ״SCOPE״ עובדת כיום כרופאה בכירה במכון האנדוקריני וב״מרכז הישראלי לטיפול בעודף משקל״ בבית חולים ע״ש שיבא.
ד
ד"ר עידית דותן
מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, והשמנה. מנהלת שירות סכרת והשמנת יתר במכון לאנדוקרינולוגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: MD, האוניברסיטה העברית, ירושלים, MSc ברפואה ניסויית, מונטריאול, קנדה התמחויות: תת התמחות באנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, ולאחריה תת התמחות שניה במחלות מטבוליות - מונטריאול, קנדה התמחות ברפואה פנימית, סורוקה, באר-שבע מחקר: מחקר בסיסי, Jewish General Hospital, מונטריאול, קנדה. לאחר מכן פוסט דוקטורט באוניברסיטת טורונטו שטחי התעניינות: טיפול בהשמנה, השפעות מטבוליות של ניתוח בריאטרי, סכרת: סיבוכים, אשפוז וסביב ניתוח, ממשק בי"ח-קהילה ותזונה https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/endocrinologi/Pages/dr_i_do
ד
ד"ר שמעון ספוז'ניקוב
מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית, במרכז הרפואי רבין, בית החולים בילינסון. התמחות: כירורגיה בריאטרית וכירורגיה לפרוסקופית. חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית של כירורגיה כללית, החברה הישראלית לכירורגיה קולורקטלית, החברה הישראלית והאירופאית לכירורגיה זעיר פולשנית, החברה הישראלית לכירורגיה מטבולית ובריאטרית, הפדרציה הבינלאומית של כירורגיה להשמנה. ניסיון קליני קודם: מנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית והמרכז הבריאטרי, מרכז רפואי קפלן, רחובות. כירורג בכיר, מחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם, בפועל מנהל יחידת כירורגיה אנדוסקופית, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון. התמחות בגסטרואנטרולוגיה, והתמחות בכירורגיה כללית, מחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון. כירורג בכיר ואחראי על תחום של כירורגיה אנדוסקופית, בית חולים מוניציפלי, מוסקבה רוסיה. כירורג כללי ואנדוסקופי במחלקה לכירורגיה כללית, בית חולים מוניציפלי, נמנגן, אוזבקיסטן. עוד אודותיי: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/surgery/Pages/dr_s_sapojnikov.aspx
ד
ד"ר אפרים סטיבן שמאע
תפקידים ומינויים: מנהל תחום אנדובאריאטריה, רופא בכיר, אנדוסקופיה מתקדמת לימודים: בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת ברנדייס מקום התמחות: בית החולים Maimonides, ניו-יורק, ארה"ב בית החולים לנוקס היל, ניו יורק, ארה"ב בית החולים של אוניברסיטת שיקגו, שיקגו, ארה"ב השתלמויות: תחום אנדוסקופיה מתקדמת בדגש על השמנת יתר וסיבוכי ניתוחים באריאטריים, חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: חבר האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, חבר ההסתדרות הרפואית בישראל, חבר באיגוד הגסטרואנטרולוגי האמריקאי שטחי התעניינות מיוחדים: EUS, ERCP, כריתת פוליפים (EMR), טיפול בדרך אנדוסקופית בהשמנת יתר, סיבוכי ניתוחים ופתולוגיות במערכת העיכול עיסוק במחקר: Collaborative approach to management of obesity combining medication diet and endoscopic procedures עוד באתר בית החולים בילינסון https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/gastroenterology/Pages/dr_e_s_Shamah.aspx
מירב רבר פרנקנשטיין
מירב רבר פרנקנשטיין
דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בילינסון ניסיון: דיאטנית המרכז לטיפול בהשמנה, בילינסון. דיאטנית אחראית תחום בריאטריה (ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר) במחוז שרון שומרון בכללית. דיאטנית במרפאה לבריאטריה, בבילינסון - במטופלים לפני ואחרי ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. דיאטנית במחוז שרון שומרון בכללית - התמקדות בהשמנת יתר וניתוחים בריאטריים, בשילוב איזון סכרת ושומני הדם. מנחה סדנאות לקידום אורח חיים בריא וירידה במשקל. קורסים: טיפול קבוצתי בטכניקות של NLP-מרכז הדרכה-כללית. הנחיית קבוצות-מרכז הדרכה-כללית. כלים יישומיים להעצמת המטופל-מרכז הדרכה-כללית. הטיפול התזונתי בסוכרת-משרד הבריאות והמועצה הלאומית לסוכרת. הגישות החדשות להתמודדות עם השמנה-"עתיד". השכלה: תואר בוגר בחוג למדעי התזונה בהצטיינות, פקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית. לימודי תואר שני בבריאות הציבור מסלול מחקרי, פקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א. תעודת הוקרה מיוחדת מהכללית על פעילות ראויה לשבח (2018) https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
שירי נקש
שירי נקש
אני דיאטנית קלינית בעלת קליניקה בפתח תקווה. בוגרת תואר ראשון בתזונה קלינית (B.Sc) בפקולטה לחקלאות, מהאוניברסיטה העברית. בוגרת סטאז' בבית חולים וולפסון ובעלת רישיון עבודה מטעם משרד הבריאות. מלווה, תומכת, מנחה ומטפלת באנשים (גברים, נשים וילדים) אשר רוצים לעשות שינוי בדרך האכילה שלהם, כל אחד ומטרתו - ירידה ,שמירה ועלייה במשקל. תזונה זהו תחום דינמי מאוד ומתעדכן כל הזמן. במסגרת מחויבותי למטופליי, אני מעורה ומתעדכנת בספרות המקצועית העדכנית ביותר ובמחקרים חדשים מהארץ והעולם. בחיי האישיים אני מיישמת את התורה עליה אני ממליצה למטופליי: מנהלת אורח חיים ספורטיבי עם הרגלי אכילה מאוזנים שהפכו לשגרת חיי וחיי משפחתי. הניסיון הרב אותו צברתי במהלך השנים בעולם העיסקי כמנהלת בכירה, תורמים לי רבות בעיסוקי כדיאטנית בהנעת אנשים להשגת מטרותיהם וביכולתם להשיג תוצאות מיטביות. כל אלו הופכים אותי לדיאטנית יותר טובה ולמטפלת מקצועית ומנוסה. יחד עם המטופלים אנחנו יוצאים למסע שבו הם מאמצים הרגלים נכונים ובריאים בקלות רבה ובהנאה גדולה, תוך השגת המטרות האישיות וקבלת תוצאות וחשוב מכך- שמירה עליהן.
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
ד
ד"ר רן ניסן
רוקח קליני, מרכז רפואי רבין - קמפוס בילינסון ובית חולים גריאטרי-שיקומי "בית רבקה". ניסיון רב שנים כיועץ בתחום הטיפול התרופתי באוכלוסיה הגריאטרית, רפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגר התוכנית ד"ר לרוקחות קלינית (PharmD) של בית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית ירושלים. עוסק במחקר בתחום הטיפול התרופתי והוראת פרמקולוגיה עבור סטודנטים בתוכנית ההסבה של בית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים ובתוכנית בוגר בסיעוד, בית הספר למקצועות הבריאות ע"ש שטייר, אוניברסיטת תל אביב. כמו כן משמש כיו"ר המערך הקליני של ארגון הרוקחות בישראל.

מובילי קהילה

razm121
razm121
עברתי ניתוח מעקף קיבה לפני כשבע שנים .הדרך הניתוחית שלי, הייתה רצופה בעליות רבות ומורדותמהם למדתי רבות על סוגיי  הניתוחים הבריאטרים ועל המעקף בפרט.מזמין אותכם, להצטרף יחד למסע ולדרך אשר אתם עושים בקבוצה לניתוחים בריאטרים.רק יחד נגיע למטרה אשר הצבנו לעצמנו.  
Ruths
Ruths
סובלת מדלקת מפרקים שיגרונית וניוונית, ומחפשת להחליף מידע בנושא
כמוניהשמנהחדשותדיאטות צום או ספירת קלוריות?

דיאטות צום או ספירת קלוריות?

מה מועיל יותר להורדת המשקל העודף: דיאטה שמבוססת על ספירת קלוריות או דיאטת צום לסירוגין? מה שנוח לך. מחקר אמריקאי חדש לא מצא הבדלים מהותיים בין השתיים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התעניינות גוברת מורגשת בשנים האחרונות לדיאטות צום לסירוגין – שם כולל למגוון דיאטות המבוססות על אכילה מוגבלת בזמנים לאורך היום. בדיאטות אלה המטופלים צמים מספר שעות בכל יום, לרוב בדפוס קבוע, ונמנעים מכל מאכל וממשקאות – למעט מים ונוזלים שאינם מכילים סוכרים (פחמימות).

 

מחקרים שונים הדגימו בשנים האחרונות את היעילות של דיאטות צום לסירוגין להורדה במשקל. עבודות מצאו גם כי מעבר לכך, דיאטות אלה מפחיתות בתחושת הרעב ומביאות לירידה טבעית בצריכה הקלורית, ומועילות למניעת מחלות לב וכלי דם וסרטן ואף להארכת חיים. מחקרים גם מצאו כי דיאטות אלה משפרות את רמות הסוכר בדם ועשויות להיטיב עם אנשים שמאובחנים בסוכרת סוג 2.

 

עם זאת, בהשוואה מול שיטות אחרות להורדה במשקל, מחקר חדש מארה"ב מצנן מעט את ההתלהבות כשמצא שדיאטות אלה יעילות להורדת משקל עודף בהיקף דומה לזה שנצפה בדיאטות מסורתיות שמבוססות על ספירת קלוריות.

 

אין הבדלים מובהקים

 

החוקרים מהאוניברסיטה של מדינת אילינוי בעיר שיקגו ביקשו לבחון האם הגבלת האכילה למספר שעות ביום, כפי שמתבצעת בדיאטות צום לסירוגין, יעילה יותר בשמירה על משקל גוף תקין ובהפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בהשוואה לשיטה המסורתית של הגבלה קלורית.

 

במחקר שבוצע בצורה מבוקרת למשך 12 חודשים, השתתפו 77 בוגרים עם השמנת יתר בגיל 40 בממוצע, שגויסו בין ינואר 2021 לספטמבר 2022. הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות: בקבוצה הראשונה הותאמה ל-26 נבדקים דיאטת צום לסירוגין שבה הם הורשו לאכול שמונה שעות ביום בלבד, בין 12:00 בצהריים ל-20:00 בערב, ללא צורך בספירת קלוריות של המזונות הנאכלים. בשעות הצום עודדו את הנבדקים לשתות המון מים, והותר להם לשתות משקאות נוספים בחופשיות, לרבות תה שחור, קפה ועד שתי כוסות משקל קל דיאטטי מוגז. בקבוצה השנייה נתבקשו 25 נבדקים לספור את הקלוריות של המזונות שהם אוכלים, והונחו לצמצם ב-25% את סך הקלוריות ליום. ובקבוצה השלישית ששימשה קבוצת ביקורת הונחו 26 נבדקים לפזר את האכילה במשך 10 או יותר שעות ליום.

 

בתום 12 חודשים, התגלה כי נבדקים בקבוצה שהקפידה על ספירה קלורית בדיאטה המסורתית הפחיתו את כמות הקלוריות היומית ב-405 קלוריות ביום, בהשוואה לירידה בהיקף גדול יותר של 425 קלוריות ליום בקבוצה שהקפידה על דיאטת הצום לסירוגין. בחלוף שנה, הירידה במשקל בקבוצה שהותאמה לה דיאטת צום לסירוגין עמדה על 4.61 ק"ג בממוצע – ירידה שמהווה של 4.87% בממוצע ממשקל הגוף, וזאת בהשוואה לירידה של 5.42 ק"ג בממוצע במשקל בקבוצה שהקפידה על ספירת קלוריות, שביטאה ירידה ממוצעת של 5.3% ממשקל הגוף. למעשה, לא היה הבדל מובהק סטטיסטית בירידה הממוצעת במשקל בין שתי הקבוצות.

 

במחקר נבדקו גם מדדי סוכרת שונים, ונמצא כי רמות הסוכר בדם בצום, רמות הורמון האינסולין בצום ורמות ההמוגלובין המסוכרר HbA1C לא השתנו בין הקבוצות בחלוף 12 חודשים, למעט שיפור במדד רגישות לאינסולין בקבוצה שהותאמה לה דיאטת צום לסירוגין, בהשוואה לקבוצה שהקפידה על ספירת קלוריות.

 

כמו כן, לא זוהו הבדלים בין שתי קבוצות המחקר שהותאמו להן דיאטות במדדים נוספים שמצביעים על סיכון למחלות לב וכלי דם, ובין השאר לחץ דם, קצב לב ורמות השומנים בדם מסוג כולסטרול וטריגליצרידים.

 

החוקרים מסכמים כי "הגבלת שעות האכילה אינה יעילה יותר בהשוואה לספירת קלוריות לאנשים עם השמנת יתר", כשהם מציינים כי הקבוצה שנבדקה היא מגוונת, ובמחקר נכללו אנשים ממוצאים שונים, לרבות 33% אפרו אמריקאים ו-46% היספניים.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לסוכרת ומחלות מערכת העיכול והכליה (NHDDK) של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2023 של כתב העת Annals of Internal Medicine.

 

ממצאים חדשניים

 

החוקרים מונים מספר מגבלות למחקר, ומציינים בין השאר שהנבדקים שסווגו לקבוצות השונות לא היו "עיוורים" לבחירה, כלומר ידעו באיזו קבוצה הם משתתפים – ידיעה שעשויה הייתה להשפיע על הממצאים. כמו כן, מדובר במדגם נבדקים מצומצם, והנתונים לא עברו תהליך תקנון למשתנים מתערבים אפשריים.

 

בנוסף זוהו הבדלים קלים בדפוסי ההיענות לדיאטות. הנבדקים בקבוצה שהותאמה לה דיאטת צום לסירוגין הקפידו על דפוס האכילה שהונהג בדיאטה למשך 6.1 ימים בממוצע בשבוע, כלומר ב-87% מהימים. בקבוצה שהונחתה לבצע ספירה קלורית דיווחו 61% מהנבדקים כי הקפידו על הספירה ברציפות ובמשך כל תקופת המחקר.

 

ממצאי המחקר הנוכחי חדשניים בכך שהייתה זו העבודה הראשונה שבחנה באופן מבוקר את ההבדלים (שלא נמצאו בסוף) בין ספירה קלורית לבין דיאטת צום לסירוגין שבה הנבדקים מונחים שלא לספור את הקלוריות של המזונות שהם צורכים. במחקר קודם שהשווה בין ספירה קלורית לדיאטת צום לסירוגין, שבה הנבדקים שנכללו בקבוצה שהקפידה על צום לסירוגין נתבקשו גם לספור את הקלוריות ביום – גם לא נמצא הבדל מובהק בין שתי הקבוצות. בעבודה ההיא, שבוצעה בארה"ב ופורסמה באפריל 2022 בכתב העת New England Journal of Medicine, נמצא כי נבדקים בשתי הקבוצות השילו בחלוף שנה 7% עד 9% ממשקל הגוף.

 

הממצא במחקר הנוכחי שמרמז על השפעה מועילה של דיאטות צום לסירוגין על הרגישות לאינסולין מתכתב עם ממצאים קודמים בנושא. כך, מחקר מהולנד שפורסם בקיץ 2022 מצא כי דיאטת צום לסירוגין מסייעות לאיזון רמות הסוכר בדם אצל אנשים עם סוכרת סוג 2, כאשר אחת ההשערות היא כי במהלך הצום מתרחשים תהליכים ביולוגיים שמובילים לפירוק עודפים של סוכר שאגור בתאי הגוף, וכשמאגרים אלה אוזלים – הגוף מתחיל לפרק שומנים עודפים.

 

החוקרים הנוכחיים מציינים כי לפי הממצאים, דיאטות צום לסירוגין יעילות בדומה לדיאטות שמגבילות את כמות הקלוריות בהורדה במשקל, מאחר והן מובילות להפחתה טבעית בכמות הקלוריות היומית. לפי החוקרים, דיאטות אלה "הן ללא ספק גישה אטרקטיבית להורדה במשקל, מאחר והן לא דורשות קנייה של מזונות יקרים, ומאפשרות להמשיך ולצרוך מזונות מוכרים, מבלי הצורך לבצע חישובי קלוריות מפרכים".

 

הממצאים החדשים באים על רקע מחקרים נוספים שבוחנים את יעילותן של דיאטות שונות "ראש בראש" – זו מול זו. באופן דומה, בישראל מצא מחקר מאוניברסיטת בן גוריון שבחן עובדים מהכור האטומי בדימונה עוד ביולי 2008 כי דיאטה דלת פחמימות ודיאטה ים תיכונית יעילות יותר להורדה במשקל מהדיאטה המסורתית דלת השומנים. בהמשך נמצא באותו המחקר כי דיאטה דלת פחמימות היא גם היעילה ביותר למניעת מחלות לב וכלי דם. באביב 2018 דיווחו חוקרים מאיטליה כי דיאטה ים תיכונית וצמחונות יעילות באותה מידה בהורדת משקל עודף. מטה אנליזה שפורסמה באביב 2020, מצאה כי דיאטה דלת שומנים הובילה לירידה מעט גדולה יותר מדיאטה דלת פחמימות בהורדת משקל עודף, אם כי לא זוהה יתרון לדיאטה מסוימת בהפחתת הסיכון הקרדיו וסקולארי, ובסיכומו של דבר – לא הייתה דיאטה מסוימת בעלת יתרון מובהק משמעותי בהשוואה לאחרות.

 

בעקבות הדיווח הנוכחי התבטאו מומחי תזונה בתקשורת האמריקאית כי על פי הגישה המקצועית הרווחת כיום, "אין דיאטה אחת שמתאימה לכולם" וכל דיאטה משפיעה באופן שונה על כל אדם, וכך כל אחד עם משקל עודף נדרש לברר מהי הדיאטה היעילה ביותר עבורו.

 

 

Annals of Internal Medicine, doi: 10.7326/M23-0052