מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותחשש: סיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום לפרכוסים

חשש: סיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום לפרכוסים

מינהל המזון והתרופות האמריקאי פתח בחקירה על רקע פרכוסים שדווחו בקרב משתמשים בסיגריות אלקטרוניות, ובעיקר בקרב מתבגרים ובוגרים צעירים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הסיגריות האלקטרוניות מציפות בשנים האחרונות את השוק. אמנם מומחים רבים בעולם מדגישים את ההזדמנות הקיימת בסיגריות האלקטרוניות ככלי מועיל בדרך לגמילה בקרב המכורים לסיגריות, כאמצעי לצריכת ניקוטין שהוא פחות מזיק לבריאות מסיגריות, אולם לצד זאת קיימת דאגה רבה מהשימוש הגובר בסיגריות האלקטרוניות בקרב בני נוער וצעירים, כתחביב מסוכן שמחטיא למטרה להפחית את צריכת הניקוטין ומוצרי טבק בכללותם.

 

בהצהרה שהופצה אתמול מטעם יו"ר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) ד"ר סקוט גוטליב והמשנה ליו"ר הארגון ד"ר אמי אברנטי, עדכנו השניים בדבר חקירה שנפתחה במינהל בחשד כי הסיגריות האלקטרוניות עלולות לגרום לפרכוסים, וזאת בעקבות שורת דיווחים על משתמשים שפיתחו פרכוסים, ובעיקר מתבגרים ובוגרים צעירים.

 

"אנו יודעים שניקוטין אינו רכיב בטוח, בעיקר עבור מוחות מתפתחים של צעירים", כתבו השניים בהודעת המינהל האמריקאי, "ידוע כי צריכה של ניקוטין, והתמכרות לחומר, בעיקר בקרב מתבגרים ובוגרים צעירים – מעלה דאגות ביחס לבריאות הציבור, ומסיבה זו אנו מאמינים כי אין לאפשר לאף ילד להשתמש בכל מוצר טבק שהוא".

 

הם מסבירים כי גם בקרב בוגרים, אצלם עשויות הסיגריות האלקטרוניות להחליף את הסיגריות הרגילות שנחשבות למזיקות יותר לבריאות – לא מדובר במוצר חף מסיכונים, ובין השאר "קיים חשש לחשיפה לכימיקלים רעילים, אפילו ברמות גבוהות יותר מסיגריות רגילות", וזאת כשברקע חלק מהסיגריות האלקטרוניות משחררות ריכוזים גבוהים של ניקוטין. לאחרונה כבר הזהיר המינהל האמריקאי כי הוא חוקר את השפעות הסיגריות האלקטרוניות בהיבט הפיזיולוגי, בין השאר על תפקודי הריאות, ובייחוד על דרכי הנשימה, כשנבדקת האפשרות שמוצרים אלה גורמים לשינויים בדרכי האוויר שעלולים להוביל בהמשך להתפתחות גידולים סרטניים, והנושא נבחן בימים אלה בבעלי חיים.

 

לצד זאת, לאחרונה נפתחה במינהל האמריקאי חקירה על רקע 35 דיווחים שהצטברו בין השנים 2010 ל-2019 של משתמשים בסיגריות אלקטרוניות, בעיקר מתבגרים ובוגרים צעירים, שפיתחו פרכוסים לאחר השימוש במוצר. פרכוסים מוכרים כתופעת לוואי של הרעלת ניקוטין, ודווחו בספרות הרפואית כתוצר לוואי בקרב מטופלים שבלעו בטעות או במתכוון נוזלים המכילים ניקוטין. "אמנם 35 דיווחים אינם נשמעים הרבה ביחס לכל המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות, אך מדובר בדיווחים מדאיגים, ואנו גם מכירים בכך שייתכן ולא כל המקרים דווחו", מבהירים בכירי המינהל בהודעתם.

 

פעילות חשמלית פתאומית

 

פרכוסים נגרמים מפעילות חשמלית אבנורמאלית פתאומית במוח. למרות שלרוב פרכוסים נקשרים לעיוותות בגוף כולו שמתנער ללא שליטה, לא כל הפרכוסים מערבים את כל הגוף, וסימנים נוספים של פרכוסי מוח כוללים ירידה בערנות ובמודעות ולעתים חוסר תזוזה. רוב הפרכוסים חולפים כעבור שניות עד דקות בודדות, ובסופם ניתן לחוש ישנוניות, בלבול או כאב ראש. לאחר פרכוס – יש לפנות לרופא/מוקד רפואי ככל האפשר כדי לברר מהו הגורם האפשרי להתפתחותו ולמנוע פרכוסים נוספים בעתיד.

 

בשלב זה מבהירים במינהל כי לא נמצא קשר ישיר בין שימוש בסיגריות אלקטרוניות לבין פרכוסים, ושיתוף הציבור במידע על פתיחת החקירה נועד לעודד דיווחים נוספים מציבור המשתמשים והרופאים על תופעות לוואי בעקבות שימוש במוצרים אלה, ובמינהל קוראים לצוותים רפואיים כמו גם למשתמשים, הורים ומורים ואנשים נוספים להעביר דיווחים ככל שקיימים באמצעות פורטל דיווחי הבטיחות שמפעיל במינהל – בקישור הבא.

 

נכון לעכשיו, צבר המקרים שנבדק אינו מאפשר להצביע על סיגריות אלקטרוניות של יצרן מסוים שעשויות להיות מסוכנות. כמו כן, לא נמצא דפוס ברור להתפתחות פרכוסים, ובין הדיווחים נכללים גם משתמשים חדשים וגם משתמשים ותיקים במוצר שפיתחו פרכוסים. כמו כן, יש שפיתחו פרכוסים לאחר מספר שאיפות מהסיגריה האלקטרונית ויש גם שפיתחו פרכוסים יום לאחר שימוש במוצר. עם זאת, בחלק מהדיווחים יש אינדיקציות לכך שהפרכוסים התפתחו על רקע שימוש גם בחומרים פסיכו-אקטיביים נוספים, לרבות מריחואנה ותרופות/ חומרים מקבוצת האמפטמינים כגון ריטלין. כמו כן, במינהל מתריעים מפני סיגריות אלקטרוניות קטנות הדומות להתקן USB שקל למתבגרים להסתירן והם עלולות להוביל לצריכה גבוהה מדי של ניקוטין.

 

במינהל האמריקאי סבורים כי קיימים מספר גורמים שעשויים להסביר את התפתחת הפרכוסים, לרבות העובדה שהנוזל המכיל ניקוטין המצוי בסיגריה האלקטרונית מאפשר בחלק מהמוצרים לצרוך כמויות גבוהות מדי של ניקוטין בשאיפה מהירה, וייתכן גם כי חלק מהמשתמשים שואפים במכוון ניקוטין בשאיפות עמוקות מדי. כמו כן, ייתכן שבחלק מהמקרים הפרכוסים לא נגרמו בעקבות סיגריה אלקטרונית, אלא על רקע מצב רפואי, שימוש בתרופות מסוימות או גורמים אחרים.

 

מחלות לב, הפרעות קשב וריכוז וסרטן

 

אין זה הדיווח הראשון שמעלה חשד לקשר בין סיגריות אלקטרוניות לסיבוכים רפואיים אפשריים. בהבדל מתחליפי ניקוטין אחרים שנמכרים בבתי מרקחת כגון משאפים, מדבקות ומסטיקים שאף כלולים בחלקם בהתוויות מסוימות בסל הבריאות הממלכתישהמינון בהם מדוד ומוגבל בזמן, במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה במינון הניקוטין, וניתן למעשה לצרוך כמויות גבוהות ומסוכנות של ניקוטין. מחקר אמריקאי שפורסם בפברואר 2019 מצא קשר בין שימוש בסיגריות אלקטרוניות לסיכון מוגבר לפתח התקפי לב, שבץ מוחי, אנגינה פקטוריס ומחלת לב כלילית. במאי 2017 פורסמו בכנס בארה"ב ממצאי מחקר שהעלה כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות מעלה את הסיכון לסרטן שלפוחית השתן.

 

גם התועלת לכאורה של סיגריות אלקטרוניות כאמצעי לגמילה מעישון מוטלת לאחרונה בספק. ביולי 2018 פורסמו ממצאי מחקר אמריקאי בתמיכת המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) שמצא כי מעשנים בוגרים שהשתמשו במוצרי טבק אלקטרוניים היו בעלי סיכויים נמוכים באופן משמעותי לפנות לגמילה מעישון בהשוואה לאלו שלא השתמשו באביזרים אלה. עם זאת, מחקרים אחרים מצאו כי סיגריות אלקטרוניות עשויות לסייע בגמילה. 

 

לפי הגישה המקובלת כיום מומלץ להיגמל מעישון בעזרת אמצעי גמילה מוכחים - כמו טיפול תרופתי במרשם או תחליפי ניקוטין, אך אם המטופל משתמש בסיגריה אלקטרונית והיא עוזרת לו להפחית ו/או להפסיק לחלוטין עישון סיגריות זה עדיף יותר מחזרה לעישון סיגריות. 

 

עוד ביולי 2012, כשהחלה תופעת הסיגריות אלקטרוניות, משרד הבריאות פרסם אזהרה מפני שימוש במוצרים אלה שעלולים להכיל חומרים מסוכנים ומסרטנים. לפי מחקרים, סיגריות אלקטרוניות גם עלולות לחשוף את המשתמשים למספר כימיקלים פרט לניקוטין, לרבות תרכובות קרבוניל ותרכובות אורגניות נדיפות שהוכחו כבעלות השפעות בריאותיות מזיקות. 

 

באגודה למלחמה בסרטן בישראל הפיצו הבוקר התראה לציבור בעקבות הודעת המינהל האמריקאי. ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה, הדגיש כי: "בכל שבוע מצטברות עדויות מדעיות חדשות ודיווחים מעודכנים שקושרים בין סיגריות אלקטרוניות וסיכונים בריאותיים של ממש. החשד לפרכוסים בקרב בני נוער על בסיס דיווחים מהשטח מצטרף לקשר בין סיגריות אלקטרוניות להתקפי לב, שבץ מוחי ויתר לחץ דם – גורמי המוות המובילים בעולם. כבר ידוע לנו שהניקוטין בסיגריות האלקטרוניות גורם להפרעות קשב וריכוז, לכאבי ראש ומיגרנות, פוגע בהתפתחות המוח אצל צעירים, משפיע לרעה על שיקול הדעת ומעודד אימפולסיביות וחוסר איזון רגשי. לאחרונה גם פורסמו עדויות מדעיות שהוא גורם לדיכאון וחרדה. מחקר קליני חדש שפורסם לאחרונה נמצאו שינויים גנטיים סרטניים בחלל הפה המשפיעים ישירות על תחלואה בסרטן. מחקרי מעבדה מעודכנים גם הצביעו על קשר בין ניקוטין לסרטן השד, לסרטן המעי הגס, לסרטן הוושט ולסרטן הריאות, ואם עד כה דיברנו על נזק ישיר למעשני הסיגריות האלקטרוניות, אז כבר נמצאה הוכחה מדעית אודות ההשפעה המזיקה על הדור הבא, ונודע לאחרונה כי בקרב נשים בהיריון התגלתה פגיעה בהתפתחות העוברית".

 

לדברי ד"ר ביטון, "בשנה האחרונה, חלק מהמעשנים בישראל עברו או משתמשים במקביל בסיגריות אלקטרוניות ובמתקני איוד ואידוי ניקוטין מסוגים שונים, במחשבה שהם מהווים כלי גמילה שבאמצעותו יפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן. חשוב לדעת שמעבר לעובדה שחלק מהמחקרים העדכניים כבר הוכיחו ששימוש בסיגריות אלקטרוניות דווקא מוריד את הסיכוי להיגמל מסיגריות רגילות, אף המחקרים המחמיאים ביותר מצביעים רק על אחוזי גמילה נמוכים מאוד וגם זאת בליווי טיפולי צמוד. אם בשלב כלשהו מחליטים באמת להיגמל מההרגל הממכר ולהפסיק גם עם הסיגריות האלקטרוניות, אז בשל החשיפה לכמויות הניקוטין הגבוהות במיוחד במוצרים אלה – רוב המעשנים יסבלו מייסורי גמילה פיזיים ונפשיים קשים יותר מאשר מגמילה מסיגריות רגילות ולזה אין תכשיר לסיוע בגמילה". 

 

בישראל החל ממארס האחרון קיימות אותן מגבלות על שיווק סיגריות אלקטרוניות החלות על סיגריות רגילות. בנוסף אסור להשתמש בסיגריות אלקטרוניות במקומות ציבוריים כמו סיגריות רגילות. 

 

 

קישור להצהרה המלאה מטעם מינהל המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA

 

קישור להודעה לעיתונות מטעם מינהל המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA