מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותלמה הריון מקל על התסמינים של טרשת נפוצה?

למה הריון מקל על התסמינים של טרשת נפוצה?

נשים עם טרשת נפוצה לרוב חוות הקלה בתסמינים וירידה בשיעור ההתקפים כשהן בהריון. חוקרים משבדיה זיהו את המנגנון הביולוגי שמוביל לכך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה מאובחנת לרוב בגיל הפוריות, בתקופה בה רבים מקימים משפחות, ולכן רבות מהמאובחנות במחלה מתעניינות בהשפעתה על היריון ולידה. בעוד שהמחקר הרפואי לא מצא השפעה משמעותית של טרשת נפוצה על פגיעה ביכולת הפוריות, ועל סיכון מוגבר לסיבוכים בהיריון והלידה, נשים עם טרשת נפוצה שמבקשות ללדת עדיין נדרשות לתכנון הריון מקדים עם הרופא הנוירולוג, בעיקר כדי למנוע חשיפה פוטנציאלית של העובר לתרופות שעלולות לפגוע בהתפתחותו.

 

מספר עדויות מדעיות מצביעות דווקא על שיפור בתסמינים של טרשת נפוצה במהלך ההיריון. מחקר חדש משבדיה זיהה את הסיבה לכך.

 

תאי T והשפעות גנטיות

 

טרשת נפוצה מאופיינת בתהליך אוטואימוני, שבו המערכת החיסונית של הגוף תוקפת מסיבה כלשהי את שכבת המיאלין שמגנה על תאי מערכת העצבים, באופן שמוביל לדלקתיות בעצבים ולפגיעה עצבית שמתבטאת בתסמינים אופייניים.

 

בעוד שהריונות באופן כללי מלווים בהיחלשות בתפקוד המערכת החיסונית של נשים, אצל אלו שמתמודדות עם מחלות אוטואימוניות – עשויה להיות לכך דווקא השפעה מקלה על תסמינים.

 

ואכן, מספר מחקרים מדגימים את השפעות מיטיבות של הריון על ירידה של עשרות אחוזים בשיעור ההתקפים של טרשת נפוצה – בעיקר בשליש האחרון להיריון.

 

החוקרים מאוניברסיטה של העיר לינשפינג (Linköping) בשבדיה התמקדו בבדיקת שני סוגים של תאי T של המערכת החיסונית – תאים מסוג CD4 ו-CD8, שיש להם תפקיד משמעותי בפעילות האוטואימונית בטרשת נפוצה – הן בתהליכי דלקתיות והן ביצירת הנגעים המוחיים שמאפיינים את המחלה. עד כה הפעילות הביולוגית המדויקת של תאים אלה לא הייתה ברורה לאשורה. כמו כן, לא היה לרפואה מידע מספק על כלל התהליכים שנוצרים במהלך ההיריון במטען הגנטי של תאים אלה, ובכלל זה תהליכי ביטוי אפי-גנטיים ותהליכים מתחום ה'טרנסקריפטומיקה' שקשורים לתעתיקים הגנטיים מסוג RNA.

 

המחקר עקב אחר נשים הרות – 11 נשים עם טרשת נפוצה ו-7 נשים הרות בריאות ששימשו כקבוצת ביקורת, כחלק ממחקר מעקב נרחב שבוחן ההשפעות של הריון על טרשת נפוצה (מחקר Pregnancy-MS study).

 

במסגרת המחקר בוצע ריצוף מלא לגנים בתאי T במערכת החיסונית מסוג CD4 ו-CD8 של הנשים, בהתבסס על בדיקות דם שניטלו מהנשים במהלך ההיריון ולאחר הלידה. הריצוף כלל בדיקות שונות, ובהן בדיקה מסוג 'מתילציה' לריצוף הגנום בתאים אלה ובדיקה לריצוף תעתיקים גנטיים מסוג RNA שמבטאים תאים אלה. הבדיקות הצביעו על כך שתאים אלה עוברים תהליכי ויסות ספציפיים אצל נשים הרות עם טרשת נפוצה, אשר מגיעים לשיאם בשליש השלישי להיריון, וחולפים מיד לאחר הלידה.

 

למעשה, התהליך תועד גם בקבוצת הנשים הבריאות, ובראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים, ציינה אחת החוקרות, ד"ר סנדרה הלברג, כי "מה שהיה מדהים הוא שלא יכולנו למצוא הבדלים משמעותיים בין הקבוצות במהלך ההיריון, מה שמצביע על כך שהמערכת החיסונית של נשים הרות עם טרשת נפוצה מתפקדת באופן דומה לזו של נשים בריאות בהיריון".

 

התהליכים שזוהו השיקו לשיפור שתועד בקרב הנשים במחקר בתסמינים של טרשת נפוצה במהלך ההיריון – שיפור שהגיע לשיאו בסוף ההיריון וחלף לאחר הלידה, כשפעילות המחלה נוטה לשוב ולהחמיר.

 

החוקרים גם זיהו בבדיקות הריצוף מספר גנים ספציפיים שמשפיעים על ויסות תסמיני טרשת נפוצה במהלך ההיריון בתאי המערכת החיסונית שנבדקו, ובכך משפיעים על השיפור במחלה, ובהם גנים המסומנים באותיות STAT3, IL17A ו-CLCX10. גנים אלה כבר תוארו במחקרים בעבר כקשורים באופן כלשהו לטרשת נפוצה.

 

החוקרים גם בדקו ומצאו כי ביטויי הגנים שזוהו בעבודה כקשורים לטרשת נפוצה מושפעים מהורמוני מין נשיים, שריכוזם בגוף עולה בהיריון, ובעיקר פרוגסטרון.

 

החוקרים מסכמים כי הממצאים מהווים עדות ראשונה מעמיקה לשינויים בתאי T של המערכת החיסונית שמתרחשים בטרשת נפוצה במהלך ההיריון ומשפיעים לטובה על מהלך המחלה.

 

המחקר מומן על ידי מספר גופים, בהם הקרן השבדית למחקר אסטרטגי (SSF), המועצה השבדית למחקר (Vetenskapsrådet), המועצה למחקר רפואי של דרום שבדיה, הקרן למחקרים נוירולוגיים של שבדיה והקרן השבדית למחקר בטרשת נפוצה. הממצאים דווחו לאחרונה בכתב העת Journal of Neuroinflammation.

 

תנודות בשיעור ההתקפים

 

ברקע לעבודה, בספרות הרפואית מתועדת הקלה בתסמינים של טרשת נפוצה אצל נשים שאובחנו עם טרשת נפוצה ונכנסו להיריון. ככלל, מחקרים מצאו כי שיעור ההתקפים בטרשת נפוצה יורד במהלך ההיריון בצורה מובהקת. לפי מחקר מצרפת, שפורסם עוד ביולי 1998 בכתב העת New England Journal of Medicine, שיעור ההתקפים יורד בהיקף גדל של עד ל-70% בשליש השלישי להיריון, אולם שב ועולה לאחר הלידה. מטה אנליזה מברזיל, שפורסמה ביוני 2011 בכתב העת BJOG, מצאה באופן דומה כי להיריון בטרשת נפוצה יש השפעה על הקלה בתסמינים. 

 

התנודתיות בשיעור ההתקפים בטרשת נפוצה סביב ההיריון והלידה מתועדת בין השאר במחקר מבריטניה שפורסם באוקטובר 2013 בכתב העת Multiple Sclerosis Journal, בו נותחו ממצאי 893 לידות של 674 נשים עם טרשת נפוצה. נמצא שיעור ההתקפים המתוקנן של המטופלות עמד על 0.32 לפני היריון, ירד בכשני שליש ל-0.13 בשליש השלישי להיריון, ואילו בשלושת החודשים שלאחר הלידה זינק לשיעור של 0.61 הגבוה פי 2 יותר מזה שתועד לפני ההיריון. החוקרים מצאו כי תכנון מקדים של הטיפול התרופתי במהלך ההיריון ואחריו עשוי לצמצם את הסיכון להחמרה בשיעור ההתקפים לאחר הלידה.

 

מגמת השיפור בהיריון וההידרדרות במצב לאחר הלידה מתועדת גם במחלות נוספות עם מנגנון אוטואימוני, למשל בדלקת מפרקים שגרונתית. לפי מטה אנליזה מבריטניה, שפורסמה במארס 2019 בכתב העת Journal of Rheumatology, הפעילות של דלקת מפרקים שגרונתית משתפרת אצל 60% מהמטופלות במהלך היריון, ויחד עם זאת כמחצית מהמטופלות (46.7%) חוות התלקחות של המחלה לאחר הלידה.

 

לאחר פרסום העבודה הנוכחית, החוקרים השבדים דיווחו כי בכוונתם להמשיך בתהליכים לבחינת ההשפעות של הריון על טרשת נפוצה, ובודקים בבדיקות מעבדה מספר הורמונים פוטנציאליים, שביכולתם "לחקות" את התהליכים שזוהו במחקר. הממצאים במחקר בנוגע להשפעה המיטיבה של תאי T במערכת החיסונית על מהלך המחלה בהיריון עשויים לשמש לפיתוח טיפולים עתידיים לטרשת נפוצה, תוך ניסיון להשפיע על תפקודם של תאים אלה באופן ש"מחקה" הריון. 

 

Journal of Neuroinflammation, doi: 10.1186/s12974-023-02781-2