מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמה הקשר בין טרשת נפוצה ופיברומיאלגיה?

מה הקשר בין טרשת נפוצה ופיברומיאלגיה?

מחקר: פיברומיאלגיה שכיחה הרבה יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה לעומת יתר האוכלוסייה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כ-17% מהאנשים הסובלים מטרשת נפוצה סובלים גם מפיברומיאלגיה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Medical Science Monitor. 

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין. בין התסמינים עלולים להיות גם כאב כרוני ועייפות.

 

פיברומיאלגיה (דאבת השרירים) היא מחלה בה קיימת תשישות לצד כאבים מפושטים בגוף - תסמינים הפוגעים באופן משמעותי בתפקוד ובאיכות החיים של המטופל. בעבר נחשבה הפיברומיאלגיה לתגובה גופנית למצב נפשי - לרוב לדיכאון. אך כיום, עם התפתחות המחקר, נמצא כי בסובלים מהמחלה רגישות עצבית לכאב מובילה עם הזמן לרגישות גבוהה יותר של מרכזי הכאב במוח וקיימת הכללה של הרגישות הגבוהה לכאב למספר אזורים בגוף. מחקרים בהם נעשה שימוש באמצעי הדמיה מתקדמים הראו כי אצל אנשים עם פיברומיאלגיה אזורי הכאב במוח מראים פעילות יתר, גם בתגובה למגע עדין ואפילו בתגובה לגירויים קוליים.

 

חוקרים איטלקים הבחינו בכך שמטופלים רבים עם טרשת נפוצה המגיעים למרפאותיהם, מציגים סימפטומים המתאימים לאבחנה של פיברומיאלגיה. עקב כך הם ביקשו לבחון את הקשר שבין טרשת נפוצה, כאב ופיברומיאלגיה.

 

לטובת המחקר נבדקו 133 אנשים עם טרשת נפוצה. בקרב כל הנבדקים נבחנו סימפטומים של כאב. כמו כן, כל הנבדקים עברו בדיקות לאבחון פיברומיאלגיה על ידי ראומטולוג בהתאם לקריטריונים המקובלים של הקולג' האמריקני לראומטולוגיה - בהם נוכחות של כאב מפושט בכל חלקי הגוף במשך 3 חודשים וזיהוי של לפחות 11 נקודות רגישות בגוף (שלחיצה עליהן גורמת לכאב) מתוך 18 נקודות מסוימות. משתנים נוספים שנבדקו היו רמות העייפות, דיכאון ואיכות החיים הגופנית והנפשית של הנבדקים.

 

 אילוסטרציה של הנקודות הרגישות (מקור: National Fibromyalgia Research Association)

 

רק שליש מהנבדקים עם טרשת נפוצה לא סבלו מכאב כרוני. מתוך הסובלים מכאב (66% מהנבדקים), כ-63% אובחנו עם כאב שריר-שלד (כגון כאבי גב) ו- 13.7% עם כאב נוירופטי.

 

17% מכלל הנבדקים עם טרשת נפוצה אובחנו כסובלים מפיברומיאלגיה. 49% מהנבדקים סבלו מכאבים כרוניים שלא עומדים בקריטריונים של פיברומיאלגיה.

 

שכיחות האבחנה של פיברומיאלגיה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה במחקר (17%) גבוהה באופן משמעותי משכיחותה בקרב האוכלוסייה הכללית, העומדת על 2.9%-4.7%, אך דומה לשכיחותה במחלות אוטואימוניות אחרות כמו זאבת (לופוס) - 25% או דלקת מפרקים שגרונית - 20%.

 

בקרב אנשים עם טרשת נפוצה פיברומיאלגיה הייתה שכיחה יותר בנשים ובמטופלים עם EDSS (רמת פגיעה נוירולוגית) גבוה יותר. הנבדקים עם פיברומיאלגיה אופיינו גם ברמות דיכאון גבוהות יותר ופגיעה משמעותית באיכות החיים.

 

לדברי החוקרים, יש לאתר מטופלים עם טרשת נפוצה הסובלים גם מפיברומיאלגיה ולכוון אותם לטיפולים מתאימים, כגון מרפאות כאב, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וטיפולים רגשיים, בשל השכיחות הגבוהה של דיכאון, מוגבלות גופנית ופגיעה באיכות החיים בקרב קבוצה זו.

 

באוגוסט 2013 פרסמו חוקרים קנדים מאמר בכתב העת המדעי Continuum, הסוקר את המצבים הרפואיים השכיחים ביותר המתלווים למחלת הטרשת הנפוצה. גם הם מצאו כי פיברומיאלגיה קיימת בשכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

לשתי המחלות – טרשת נפוצה ופיברומיאלגיה – מספר מאפיינים משותפים, בהם מעורבות מערכת העצבים המרכזית בבסיס המכניזם של המחלה והעובדה ששתיהן שכיחות יותר בקרב נשים. קיימת גם חפיפה בסימפטומים – התסמינים המאפיינים פיברומיאלגיה בהם תשישות, חרדה ודיכאון, קושי להתרכז וכאבים, שכיחים מאוד בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.

 

מכיוון שקיימת חפיפה בין הסימפטומים ומאחר וכדי לקבל אבחנה של פיברומיאלגיה על הרופא לשלול מצבים רפואיים אחרים היכולים להוביל לסימפטומים של כאב ועייפות, קיים ויכוח בין המומחים – יש המאמינים כי לא ניתן לאבחן פיברומיאלגיה באנשים עם טרשת נפוצה ויש המאמינים שדפוס הכאב הספציפי המאפיין את מחלת הפיברומיאלגיה מצדיק אבחנה נפרדת של המחלה באלה הסובלים מטרשת נפוצה.
 

 


Medical Science Monitor, 2014; 20: 758-76

 

ערן-ברקוביץ
12/01/15 15:30

שייתכן והאבחנות הן קואינסדנטליות. פיברומיאלגיה היא לא שלב בדרך לטרשת נפוצה. החוקרים ציינו כי עיקר כוונתם לעורר את המודעות לכך שיש מצב רפואי נוסף בו יש להתחשב, מתוך שאיפה שהאבחנה הנוספת תבהיר את מצבו של המטופל ותעזור לו לקבל את הטיפול המתאים. לדוגמה אם כפי שציינת ומדובר בכאב שמקורו בשתי מחלות שונות, כדאי להיעזר ולפנות למרפאת כאב - שם מומחים בטיפול בכאב כרוני מורכב, לרוב מאוד אינטגרטיבים ויצרתיים בפתרונות שהם מציעים ובהחלט מצליחים להקל על הכאב.

pfs1
11/01/15 20:52

 אז מה זה מוכיח? שפיברומיאלגיה היא שלב בדרך לטרשת נפוצה? שזה קואינסידנטלי? שאם כואב אז כבר כואב וזה לא יגמר בטוב?

ואם לא -  אז מה?

מלי19
01/01/15 17:33
מלי19
01/01/15 17:33

אני  מאובחנת בפיברומאלגיה למעלה מ20 שנה  ובטרשת נפוצה 5 שנים