מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותמזונות אולטרה מעובדים מומתקים קשורים לדיכאון אצל נשים

מזונות אולטרה מעובדים מומתקים קשורים לדיכאון אצל נשים

במחקר אמריקאי נרחב מצא כי נשים שמשלבות בתזונה מזונות אולטרה מעובדים שהומתקו בצורה מלאכותית נמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון. מה עשויה להיות הסיבה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על רקע העלייה בהיקפי ההשמנה במדינות המערב והמודעות הגוברת לנזקי המזונות המתועשים, לאחרונה גובר השיח על ההשפעות המזיקות של מזונות אולטרה מעובדים (UPF, קיצור של Ultra Processed Food) – אשר מעבר לתהליכי העיבוד הכימיים הרגילים שכוללים ייבוש, שימור, עישון ופסטור – מוחדרים אליהם חומרים מייצבים, משמרים וחומרי טעם, צבע וריח – כדי להפוך אותם אטרקטיביים יותר לאכילה.

 

המדובר למעשה במרבית המזונות הארוזים שמיוצרים במפעלי מזון, לרבות מרקים ורטבים מוכנים, פיצה קפואה, ארוחות מוכנות לאכילה וכן נקניקים, נקניקיות, צ'יפס, עוגות ומאפים שונים, עוגיות, סוכריות, גלידה ומשקאות ממותקים.

 

מספר מחקרים מהשנים האחרונות מתריעים מהסיכון להתפתחות דלקתיות כרונית במערכת העיכול כתוצאה מצריכה מוגברת של מזונות אולטרה מעובדים. עתה מצא מחקר אמריקאי נרחב כי בקרב נשים מזונות אלה גם קשורים בעלייה בסיכון למצוקה נפשית – עד כדי אבחון בדיכאון.

 

הסיכון גדל – ככל שהדיכאון מחמיר

 

החוקרים מאוניברסיטת הרווארד, בשילוב עם מוסדות רפואיים בעיר בוסטון, ביקשו להעמיק את בחינת הקשרים שבין תזונה לדיכאון – תוך התמקדות במזונות אולטרה מעובדים. המחקר ניתח נתונים ממחקר מעקב נרחב בקרב נשים – "מחקר האחיות" מס' 2, שבוצע בין השנים 2003 עד 2017, ונכללו בו 31,712 נשים שמועסקות בסיעוד בגילי 62-42 שלא היו מאובחנות עם דיכאון בשלבי הגיוס למחקר. הנבדקות עברו בדיקות מעקב רפואיות והערכה תזונתית מקיפה כל ארבע שנים. במהלך המחקר זוהו 2,122 מקרים של נשים שפיתחו דיכאון קליני ו-4,840 נשים נוספות עם תסמיני דיכאון והגדרה גבולית של ההפרעה.

 

נמצא כי הצריכה הגבוהה ביותר של מזונות אולטרה מעובדים שתועדה בקרב 20% מהנבדקות, וכללה תשע מנות ביום של מזונות מסוג זה – הייתה מלווה בעלייה של 49% בסיכון לסבול מדיכאון, בהשוואה לצריכה מתונה של ארבע מנות מזונות אולטרה מעובדים ליום. ההגדרה לדיכאון בחישוב זה כללה אבחנה קלינית של דיכאון ושימוש קבוע בתרופות מקבוצת נוגדי דיכאון.

 

נמצא גם כי מזונות אולטרה מעובדים העלו ב-34% את הסיכון לדיכאון בהגדרתו הרחבה – כשהיה מתועד בתיק הרפואי רק שימוש בנוגדי דיכאון או אבחנה קלינית, ללא שני תעודים אלה יחד.

 

ממצאים אלו התקבלו לאחר נטרול משתנים מתערבים, לרבות גיל, מדד השמנה BMI, תדירות הפעילות הגופנית של הנבדקות והרגלי עישון – אשר כולם גם עשויים להשפיע על דיכאון. בהמשך, כצפוי, התברר כי כאשר המשתנים המתערבים נכללים בבחינת הקשר הסטטיסטי – העדר פעילות גופנית ועישון סיגריות מחמירים את הסיכון לדיכאון אצל הנבדקות שמורגלות באכילת מזונות אולטרה מעובדים.

 

בהמשך בוצעה בדיקה מעמיקה למרכיבים ספציפיים במזונות אולטרה מעובדים והקשר שלהם לדיכאון, ונמצא כי בהשוואה בין החמישונים העליונים והתחתונים לצריכה של כל סוג מרכיב, ממתיקים מלאכותיים היו היחידים שנקשרו לדיכאון, בהם ממתיקים מלאכותיים ככלל שהעלו ב-26% את הסיכון לאבחון עם דיכאון, וכן ממתיקים מלאכותיים במשקאות ממותקים שהעלו ב-37% את הסיכון לדיכאון. מרכיבים מלאכותיים נוספים – לרבות חומרים מייצבים, משמרים וחומרי ריח וצבעי מאכל לא נמצאו במחקר כקשורים לדיכאון,

 

בניתוח שהתבסס על נתונים שנאספו במעקב של ארבע שנים – כל ירידה בצריכה של שלוש מנות מזונות אולטרה מעובדים ביום הייתה מלווה בירידה של 16% בסיכון לדיכאון.

 

המחקר מומן בין השאר על ידי המכון הלאומי לבריאות (NIH) והמכון הלאומי לסרטן (NCI), וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2023 של כתב העת JAMA Network Open.

 

מחלות דלקתיות, סרטן וגם דמנציה

 

על רקע ממצאי המחקר מסר בהודעה לתקשורת אחד החוקרים החתומים על המאמר, פרופ' אנדרו צ'אן מהמחלקה לאימונולוגיה ומחלות זיהומיות בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, כי "המחקר אמנם התמקד בקשר בין מזונות לסיכון לפתח אפיזודות חדשות של דיכאון, אך ייתכן כי גם אנשים שכבר סובלים מדיכאון עשויים להחמיר את מצבם הנפשי בצריכת מזונות אולטרה מעובדים".

 

החוקרים מדגישים כי הממצאים אמנם מצביעים על קשר בין ממתיקים במזונות אולטרה מעובדים לבין דיכאון, אולם אינם מאפשרים לקבוע באופן חד משמעי קשר של 'סיבה ותוצאה' – כלומר שלא ניתן לקבוע כי צריכת הממתקים הייתה בהכרח הסיבה לדיכאון. מגבלה נוספת בעבודה זו כוללת את הרקע של הנבדקות, שרובן היו לבנות וללא גיוון נרחב במוצא האתני. עם זאת, היקף הנתונים שנאספו מחזק את אמינותם.

 

ממצאי המחקר מתקבלים על רקע עלייה בהתראות שמשמיעים מדענים ברחבי העולם מפני נזקי המזונות האולטרה מעובדים – ובעיקר סיכון להתפתחות דלקתיות כרונית. מחקרים קושרים בין מזונות אולטרה מעובדים לבין תחלואה כרונית נרחבת במדינות המערב – ובמרכזה השמנה, מחלות לב וכלי דם וסרטן. בין השאר, מחקרים אפידמיולוגיים קשרו בין מזונות אולטרה מעובדים בין מחלות לב ותמותה מוקדמת בשני המינים, וכן לסרטן המעי הגס בקרב גברים.  

 

במחקר בינלאומי שפורסם בקיץ 2021, נמצא קשר בין צריכת מזונת אולטרה מעובדים לבין עלייה בסיכון לפתח מחלות מעי דלקתיות. מחקרים נוספים קושרים בין מזונות אלה לבין הפרה של איזון הרכב החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי – המיקרוביום.

 

בדצמבר 2022 דיווחו חוקרים מברזיל בכתב העת JAMA Neurology על קשר בין צריכת מזונות אולטרה מעובדים לבין ירידה קוגניטיבית וסיכון גבוה לדמנציה ואלצהיימר, במצבים שבהם מעל ל-20% מהקלוריות ליום מקורן במזונות אולטרה מעובדים.

 

ממצאי המחקר הנוכחי גם מתיישבים עם עבודות נוספות שזיהו קשרים בין סוגים ספציפיים של מזונות אולטרה מעובדים מומתקים לבין דיכאון. כך, למשל, במחקר אמריקאי שפורסם באפריל 2014 בכתב העת PLOS One נמצא קשר בין שתייה קבועה של משקאות מוגזים דיאטטיים ומיצי פירות דיאטטיים לבין דיכאון וכן נמצא בעבודה זו קשר בין ממתיקים מלאכותיים בתה ובקפה לבין דיכאון. מטה אנליזה לנתונים מ-21 מחקרים שנערכה על ידי חוקרים מסין ופורסמה ביולי 2017 בכתב העת Psychiatry Research, העלתה כי תזונה מרובת ממתקים, לצד בשר אדום ו/או מעובד, דגנים מעובדים, מוצרי חלב עתירי שומן, חמאה ותפוחי אדמה וכמות מצומצמת של פירות וירקות – מעלה את הסיכון לדיכאון.

 

לצד זאת, מחקרים רבים מדגישים את הקשר בין תזונה בריאה לירידה בסיכון לדיכאון, למשל מחקר אוסטרלי שפורסם בסתיו 2019 זיהה את יתרונותיה של התזונה ים תיכונית במניעת דיכאון.

 

הממצאים בעבודה זו מצביעים על ממתיקים מלאכותיים כגורם האחראי לקשר בין מזונות אולטרה מעובדים לדיכאון. להערכת החוקרים, השפעות הממתיקים המלאכותיים על שינוי הרכב המיקרוביום עשויות להסביר השפעה זו, שכן כבר נמצא בעבודות כי המיקרוביום במעי עשוי להשפיע על מצב הרוח, ויש לו תפקיד בייצור חלבונים שקשורים לפעילות מוחית. כמו כן, חוקרים אמריקאים דיווחו בפברואר 2022 בכתב העת Nature Neuroscience כי הצליחו להדגים כיצד ממתיקים מלאכותיים משפיעים במישרין על מוליכות עצבית במוח, שעשויה להיות קשורה בהתפתחות דיכאון. הערכה נוספת שהועלתה בתקשורת לאחר פרסום הממצאים מניחה כי מזונות אולטרה מעובדים עשויים לשמש למעשה "פיצוי" או "מזון מנחם" עבור אנשים עם נטייה מוקדמת לדיכאון, וזהו טיב הקשר שנמצא.

 

JAMA Network Open, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.34770