מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותהמזונות שעשויים לסייע לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית

המזונות שעשויים לסייע לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית

שזיפים מיובשים, פולי סויה שחורה, ג'ינג'ר וכורכום – חוקרים סקרו כ-200 מחקרים כדי לבחון אלו דיאטות ומזונות עשויים להוביל לשיפור בתסמינים ובפעילות המחלה באנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית (RA)


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקרים שונים בחנו לאורך השנים את השפעתה של התזונה על מחלות דלקתיות, לרבות דלקת מפרקים שגרונתית (RA). עבודות הדגימו כיצד התערבות תזונתית מפחיתה את התסמינים של דלקת מפרקים, לרבות כאב, נוקשות, נפיחות ורגישות במפרקים וכן פגיעה בתנועתיות ונכות כתוצאה מהתקדמות המחלה. עם זאת, בקהילה הרפואית עדיין קיים חוסר ודאות באשר להטבות הטיפוליות של שינויי תזונה במטופלים עם דלקת מפרקים.

 

סקירת מאמרים בתחום שנערכה על ידי חוקרים הודים מאוניברסיטת KIIT מבקשת לעשות סדר בממצאים שנאספו עד כה באשר לדיאטות ומזונות מסוימים שעשויים לסייע להקלה בתסמינים. מכלל המחקרים עולה כי לצד הטיפול התרופתי בדלקת מפרקים שגרונתית, התייחסות המטופלים להיבט התזונתי עשויה לשפר את איכות החיים ואף להוביל לבלימת התקדמות המחלה ואולי אף לתרום לנסיגתה.

 

הקשר הביולוגי בין תזונה לדלקות מפרקים מורכב, אולם עבודות רבות הצביעו על קשר בין דלקות מפרקים אוטואימוניות לבין מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית, וכן תסמינים בדרכי העיכול נפוצים בסובלים ממחלות המפרקים - ובעיקר תחושת נפיחות, בחילות, שובע מוקדם, כאבים וצרבות.

 

בסקירה החדשה, שפורסמה בגיליון נובמבר 2017 של כתב העת Frontiers in Nutrition ומאגדת 194 מחקרים שונים, מצטברות עדויות על מזונות שביכולתם לשכך תסמינים של דלקת מפרקים שגרונתית ולסייע לשפר את איכות החיים של המטופלים. 

 

תזונה שעשויה לסייע לדלקת מפרקים

 

מחקרים חדשים מהשנים האחרונות ששמים דגש על המיקרוביום – הרכב החיידקים הטובים המאכלסים את הגוף, מעלים כי הרכב חיידקי המעי של אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית שונה מזה של אדם רגיל – הרכב שככל הנראה יש לו השפעה הן על תסמיני המחלה וחומרתה והן על קצב התקדמותה. לכן, לטענת החוקרים אין פלא שדיאטות שונות שנבחנו בקרב חולים, הקשורות בשינוי בהרכב מיקרוביום הקיבה – הוכחו בהשפעתן המיטיבה על תסמיני הדלקת.

 

במאמר החוקרים מפרטים על התערבותיות תזונתיות שעשויות לסייע למטופלים.

 

שבוע צום ודיאטה טבעונית

 

אחד הטרנדים החמים כיום בעולם הדיאטות היא דיאטה הכוללת צום חלקי של כשבוע בו ניתן באופן מוגבל לשתות מיצי ירקות, מרקי ירקות, תה צמחים ובהמשך מעבר לתזונה טבעונית נטולת בשר ומוצרים המופקים מהחי – לרבות חלב ומוצריו, ביצים ודבש. חוקרים מצאו כי דיאטה מסוג זה, הובילה לירידה בכמות ובפעילות של לימפוציטים מסוג CD4 המשתתפים בתהליך הדלקתי של דלקת מפרקים שגרונתית. מעבר לאורח חיים טבעוני בחלוף צום של שבעה ימים, הוביל במחקרים לירידה בתסמיני המחלה, לרבות נפיחויות ורגישות במפרקים, כאב וכן לירידה ברמות החלבון CRP שנוצר במצבי דלקת וירידה במדד שקיעת הדם (ESR) המעיד ברמות גבוהות על פעילות דלקתית.

 

ככלל, דיאטה טבעונית הוכחה כיעילה לקידום הפוגה ומניעת התלקחויות של דלקות מפרקים בעבודות שונות. כמו כן, דווח כי צום מבוקר מוביל לפירוק תאי שומן בגוף ומעלה את רמתם של קטונים בגוף (בדומה לתהליך קטואצידוזיס המאפיין סוכרת), המשמשים כמווסתים המפחיתים פעילות דלקתית. החוקרים סיכמו כי לתזונה טבעונית לאחר צום או תזונה טבעונית לבדה פוטנציאל להפחית תסמינים של דלקת מפרקים שגרונתית ואת פעילות המחלה.

 

תזונה ים תיכונית

 

גם דיאטה ים תיכונית הוכחה כיעילה לדלקת מפרקים שגרונתית. המדובר בדיאטה העשירה בחומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3 שמקורן בדגי ים וחומצה אולאית, וכן עשירה בפחמימות לא מעובדות ופיטוכימיקלים – מרכיבים כימיים שמקורם בפירות וירקות המהווים רכיב מרכזי בתזונה זו, בדגנים, קטניות, דגים ובשמן זית, ובמיעוט בצריכת בשר אדום, וגם בשתיית כמות מתונה של יין אדום בקביעות. מחקרים העלו כי דיאטה זו מובילה להפחתה בתהליך הדלקתי ולעלייה בחיוניות ותפקוד הגופני של אנשים עם דלקת מפרקים. מקורן של התכונות האנטי דלקתיות, כך סוברים החוקרים, בנוגדי חמצון המצויים במזונות אלה בכמות גבוהה.

 

ניסויים בעכברים גם הראו כי שמן זית, שנעשה בו שימוש רב בדיאטה הים תיכונית, מפחית את רמות החלבונים מסוג COMP ו-MMP-3 בנוזל הדם – חלבונים שמהווים סמן המעיד על פגיעה במפרקים ובסחוס המיוחסת לדלקת מפרקים שגרונתית.

 

דיאטה אלמנטלית

 

דיאטה אלמנטלית (Elememtal D) - הכוללת שילוב של פורמולת מזון רפואי הכוללת מזונות המפורקים לרכיביהם - משמשת בעיקר לטיפול במחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית. כשנבחנה יעילות הדיאטה בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית, נמצא כי חלק גדול מהנבדקים (72%) חוו שיפור של למעלה מ-20% בתסמיני כאב במפרקים ונוקשות בוקר. מסקנת החוקרים הייתה כי הדיאטה יעילה בדומה לנטילה יומית של 15 מ"ג מהורמון מסוג פרדניזון. עם זאת, הדיאטה לא הובילה לשיפור במדדים למחלה שנבדקו במעבדה, לרבות רמות חלבון CRP ומדד שקיעת דם (ESR).

 

עורכי הסקירה מציינים כי המחקרים מצביעים על כך שהחמרה בתסמינים של דלקת מפרקים שגרונתית עשויה לנבוע מאלרגנים במזון שאינם קיימים בפורמולת המזון הנצרכת בדיאטה אלמנטלית.

 

דיאטת אלימינציה

 

עורכי הסקירה מציינים כי מזונות מסוימים ורכיבים מסוימים במזון עלולים להחמיר את מצבם של אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית, ולכן לדבריהם יש מקום לשקול דיאטת אלימינציה. בדיאטת אלימינציה נמנעים ממזונות רבים ובהמשך מחזירים בהדרגה מזונות תוך ניטור תגובת הגוף, עד שניתן לאתר רכיבים ספציפיים בתזונה שמשפיעים על התסמינים של המחלה. דיאטת אלימינציה נבחנה אף היא בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית ונמצאה יעילה כשהיא מותאמת אישית לכל מטופל בהתאם להוצאת רכיבים מהתפריט שנקשרים לעלייה במדדי דלקתיות. דיאטת אלימינציה משמשת לעיתים בטיפול באנשים עם מחלות מעי דלקתיות

 

מזונות שעשויים לסייע לאנשים עם דלקת מפרקים

 

דגנים מלאים וסיבים תזונתיים

 

ישנן ראיות מהשנים האחרונות כי סיבים תזונתיים שמצויים ברמה גבוהה בפירות, ירקות ודגנים מלאים מובילים לירידה במדדי דלקתיות, אך יחד עם זאת – ממצאים אלו שנויים במחלוקת ויש עבודות שלא הראו תועלת בהפחתת דלקת עקב צריכה מוגברת של דגנים מלאים וסיבים.

 

פירות וירקות

 

פיטוכימיקלים שונים המצויים בפירות וירקות הוכחו במחקרים רבים כבעלי תכונות למניעה ואף קידום תהליכי ריפוי של מחלות שונות, לרבות טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם, סוכרת ואסתמה, ואף דלקות מפרקים אוטואימוניות. צריכת פירות וירקות הוכחה כמפחיתה תהליכי חמצון ודלקתיות בתאי הגוף. הרכיבים הבולטים ביעילות אנטי דלקתית כוללים תרכובות אורגנו-גופרתיות, פנולים, אלקלואידים, פיטוסטרולים וקרטנואידים.

 

באופן ספציפי, מחקרים איתרו פירות מסוימים שמועילים לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית כמדכאי תהליך האוסטאוקלסטוגנסיס – תהליך פתולוגי של הרס רקמות על ידי תאים אוסטאוקלסטים בעקבות הדלקת. בין הפירות שנמצאו מועילים מככבים שזיפים מיובשים העשירים בפוליפנולים.

 

בנוסף, פירות וירקות מסוימים הוכחו כבעלי תכונות נוגדות תהליכי חמצון בקרב אנשים עם דלקות מפרקים, לרבות חצילים, אורז שחור ופולי סויה שחורה. וכן חומצה p כומרית (p-Coumaric acid) המצויה בענבים, תפוזים, תפוחים, עגבניות, תרד ותפוחי אדמה – זוהתה בניסויים בעכברים כמפחיתה את ביטוי של החלבון TNF אלפא המעודד דלקתיות. רכיב נוסף בשם גניסטיין המצוי בפולי סויה – תורם לאיזון טוב יותר במערכת החיסונית של הגוף בין תאי T ובולם את יצירתם של רכיבים מסוג IL-4 ו-IFN-y המעודדים מצדם פגיעה במערכת החיסון הטבעית ותהליכים דלקתיים. בנוסף, מיץ תפוזים סחוט טרי נמצא באחת העבודות כעשיר ברכיבים מסוג 'בטא קריפטוטקסין' המפחיתים את הסיכון לדלקת מפרקים בבני אדם. רכיב נוסף שאובחן יעיל במחקר הוא ברומלין המצוי בכמויות נאות באננס, אם כי העבודה בנושא לא כללה קבוצת ביקורת ומכאן שהשפעתו עדיין שנויה במחלוקת ודורשת בחינה מעמיקה.

 

שזיפים מיובשים עשירים בפוליפנולים שמדכאים תהליך פתולוגי של הרס רקמות על ידי תאים אוסטאוקלסטים בעקבות הדלקת (צילום: shutterstock)

 

תבלינים

 

תכונות נוגדות דלקתיות שביכולתן לסייע לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית זוהו במחקרים המדווחים בסקירה גם בתבלינים שונים, ובעיקר ג'ינג'ר המכיל פנולים שונים כמו שוגאולים וג'ינג'רולים; כורכום העשיר אף הוא בפנולים שונים ובעיקר כורכומין; ותבלינים מבוססי קליפת מקל הקינמון (Cinnamomum zeylanicum) -  שנעשה בהם שימוש בעיקר במטבחים אסיאתיים. כורכום אף הוכח בשנים האחרונות כמועיל לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות, לרבות במחקר נרחב שבוצע בישראל במסגרת המרכז הרפואי שיבא.

 

חומצות שומן חיוניות

 

חומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה 3 ואומגה 6 שיעילותן מוכחת בעבודות שונות בשנים האחרונות – מראות גם פוטנציאל בעיכוב תהליכים דלקתיים, בין השאר גם אצל אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית. מחקרים העלו כי צריכה של שמן דגים עם אומגה 3 או תוספי תזונה של אומגה 3 בכמות של 130 מ"ג לכל קילוגרם משקל גוף מדי יום הובילה לירידה בתסמיני דלקת מפרקים, לרבות נוקשות בוקר, כאבים ורגישות במפרקים.

 

איכויות גם זוהו לשמן זית ואף לשמן זרעי בורג'. מחקר כפול סמיות שבוצע בקרב 37 מטופלים ופורסם עוד בנובמבר 1993 בכתב Annals of Internal Medicine העלה כי קבוצת חולים שצרכה בקביעות שמן זה, העשיר בחומצה גמלינולנית – חוותה ירידה בנפיחות ורגישות במפרקי הגוף.

 

פרוביוטיקה

 

על רקע הממצאים הקושרים בין פגיעה במיקרוביום בקיבה לבין דלקת מפרקים שגרונתית וחומרתה, מחקרים שונים העלו כי פרוביוטיקה וסיבים פרה ביוטיים שמגדילים את ריכוזם של החיידקים הטובים במערכת העיכול – משפרים גם את התסמינים של דלקת מפרקים.

 

אלכוהול

 

בספרות המדעית עדיין קיימת מחלוקת האם שתיית אלכוהול מזיקה לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית ומחמירה את התהליך הדלקתי. אחד המחקרים ממכון קרולינסקה בשבדיה שפורסם בפברואר 2009 בכתב העת Annals of Rheumatic Diseases אף מצא כי שתיית אלכוהול נקשרת לירידה בסיכון לדלקת מפרקים שגרונתית באוכלוסייה הכללית.

 

תה

 

פיטוכימיקלים המצויים בתה ירוק, ובייחוד חומר הקרוי EGCG (קיצור של Epigallocatechin-3-gallate) – הוכחו כיעילים כנגד דלקתיות, בין השאר במקרים של דלקת מפרקים שגרונתית. חומר זה מצוי בעיקר בתה ירוק המופק מעלים יבשים של קמיליה סיננסיס (סיני) ואסאמיקה (הודי).

 

צמחי מרפא

 

צמחי מרפא שונים, שחלקם משמשים גם להכנת תרופות, נמצאו אף הם כיעילים להפחתת תסמינים של דלקת מפרקים שגרונתית בעבודות שונות הכלולות בסקירה, ובהם שאלאקי (בוסווליה סרטה) ואשווגנדה (ויתניה משכרת) המקובלים בטיפולי איור-ודה.

 

ארוחה אידיאלית לאנשים עם דלקת מפרקים 

 

החוקרים מסכמים כי יש להתייחס לתזונה בעת קביעת הטיפול בדלקת מפרקים שגרונתית וכי על הרופאים להעלות מודעות של מטופלים ליתרונותיה של התזונה בהפחתת תסמינים, עיכוב דלקתיות ומניעת התלקחויות והשריית הפוגות של המחלה – כבר משלב הטיפול הראשון.

 

"אנחנו מאמינים שארוחה אידיאלית יכולה לכלול ירקות טריים או מבושלים במתינות (הרבה עלים ירוקים וקטניות) עם תוספת תבלינים כמו כורכום וג'ינג'ר, פירות עונתיים, יוגורט פרוביוטי – כולם מהווים מקור טוב לנוגדי חמצון טבעיים ומספקים השפעות נוגדות דלקת" הם כתבו בסיכום הסקירה. "המטופל צריך להימנע מכל מזון מעובד, עשיר במלח, שומנים, חמאה, סוכר ומוצרים מן החי. תוספי תזונה כמו ויטמין D, שמן כבד בקלה ומולטיוויטמינים יכולים גם הם לסייע בניהול דלקת מפרקים שגרונתית".

 

בהתבסס על ממצאי הסקירה שערכו החוקרים הם הרכיבו רשימה של מזונות נוגדי הדלקת שעשויים לסייע להפחית סימנים ותסמינים של דלקת מפרקים שגרונתית. המזונות אומנם לא ירפאו את המחלה, עם זאת, שילובם בתזונה היומית עשוי לסייע להפחית את פעילות המחלה, לעכב את התקדמותה ולצמצם נזק למפרקים.

 

 

פירות

 

שזיפים מיובשים

אשכוליות

ענבים

אוכמניות

רימון

מנגו

בננה

אפרסקים

תפוחים

 

דגנים

 

חיטה מלאה

תירס

שעורה מלאה

שיבולת שועל מלאה

לחם מחיטה מלאה

שיפון

דוחן

דורה

זרעי קנרי

אורז מלא

פתיתי אורז מלאים

 

קטניות

 

פולי סויה שחורה

גרם שחור – קטניות שמקורן בהודו (Black gram)

 

תבלינים

 

ג'ינג'ר

כורכום

 

עשבי מרפא

 

שאלאקי (בוסווליה סרטה)

אשווגנדה (ויתניה משכרת)

 

שמנים

 

שמן זית

שמן דגים

כמוסות שמן בוראג' / זיפן

 

מוצרי חלב

 

יוגורט

 

תה

 

תה ירוק

תה בזיליקום

 

 

Frontiers in Nutrition,  doi: 10.3389/fnut.2017.00052