מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השחלות

מנהלי קהילה

פרופ' עופר לביא
פרופ' עופר לביא
מומחה במילדות ובגינקולוגיה, מנהל היחידה לגינקולוגיה כירורגית ואונקולוגית בבית חולים כרמל שבחיפה. כמו כן, פרופ לביא מטפל בחולות סרטן גינקולוגי במסגרת המרכז האונקולוגי של קופת חולים כללית, בלין – חיפה.בנוסף על פעילותו הקלינית, פרופסור לביא הינו פרופסור חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון, ושימש עד לשנת 2016 כיו"ר ועדת חינוך רפואי של הפקולטה לרפואה.על תחומי מומחיותו נמנים, בין היתר, כירורגיה גינקואונקולוגית אונקולוגית, טיפולים גינקואונקולוגים, כירורגיה גינקולוגית אנדוסקופית וגנטיקה של מחלות ממאירות גינקולוגיות. 
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר אורה רוזנגרטן
מומחית באונקולוגיה וברפואה פליאטיבית מנהלת היחידה לאונקולוגיה גינקולוגית רפואית, המרכז הרפואי שערי צדק, מקימה ויו"ר החוג לטפול תומך במסגרת האיגוד האונקולוגי.בוגרת הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית ירושלים.  
כמוניסרטן השחלותחדשותשימוש בגלולות למניעת הריון מפחית את הסיכון לגידולים סרטניים גינקולוגים

שימוש בגלולות למניעת הריון מפחית את הסיכון לגידולים סרטניים גינקולוגים

מחקר חדש מפיג את החשש של נשים רבות מפני שימוש בגלולות למניעת הריון: מתברר כי נטילת גלולות בקביעות דווקא מפחיתה את הסיכון לגידולים סרטניים בשחלות וברחם וכרוכה בסיכון לסרטן השד באופן מצומצם יותר ממה שחשבו עד כה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

רק בקיץ האחרון חגג העולם 60 שנים להמצאת הגלולות למניעת הריון שהובילו למהפכה נרחבת בעלת השלכות רפואיות וחברתיות בעולם כולו. אולם למרות שברבות השנים שופרו הגלולות באיכותן והפכו לאמצעי רווח ביותר למניעת הריון, כאשר לפי הערכות משתמשות בו כ-80% מהנשים במדינות המערב, וחרף העובדה שבטיחות הגלולות הודגמה במחקרים רבים, הן מוסיפות להעלות חששות בלתי מבוטלים בהיבט הרפואי, לרבות חשש מפני סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם וכן חשש לסיכון להתפתחות גידולים סרטניים.

 

עתה מפיגים חוקרים מבריטניה חלק מהחששות, כשבמחקר הנרחב ביותר עד כה נמצא שנטילה קבועה של גלולות דווקא מפחיתה ברבות השנים את הסיכון לפתח גידולים סרטניים גינקולוגיים – סרטן השחלות וסרטן רירית הרחם.

 

החוקרים מאוניברסיטת אופסלה בשבדיה בחנו את הקשר בין שימוש בגלולות במדגם נרחב של 256,661 נשים המהוות חלק מהפרויקט המחקרי הבריטי U.K Biobank, שנולדו בין השנים 1939 ל-1970.

 

במסגרת הפרויקט התבקשו הנשים שנכללו במחקר לדווח לאורך השנים על הרגלי נטילת גלולות למניעת הריון, ובהמשך הצליבו החוקרים את פרטיהן עם נתוני מאגרי הרישום הלאומיים בבריטניה לחולי סרטן – עד למארס 2019. מכלל הנשים במחקר, 6.9% פיתחו סרטן השד, 0.96% פיתחו סרטן השחלות ו-0.76% פיתחו סרטן הרחם לאורך תקופת המעקב.

 

בהשוואה לנשים שלא נטלו מעולם גלולות למניעת הריון, שמהוות כחמישית (18%) מאוכלוסיית המדגם, ולאחר נטרול גורמי סיכון מתערבים נוספים לסרטן כמו גיל מבוגר והשמנה, המחקר העלה כי נשים שנטלו גלולות בקביעות באופן רציף לתקופה כלשהי מצויות בסיכון נמוך ב-28% לפתח סרטן השחלות ובסיכון נמוך ב-32% לפתח סרטן הרחם.

 

הנבדקות במחקר השתמשו בגלולות למשך תשע שנים ברציפות, ונמצא כי ככל שהשימוש בגלולות היה ארוך יותר – כך הסיכון לפתח גידולים סרטניים בשחלות וברחם הוסיף לרדת. כך, בהשוואה לנשים שלא נטלו מעולם גלולות, נשים שהשתמשו בקביעות בגלולות במשך 20 שנים ומעלה היו בסיכון נמוך ב-40% להתפתחות סרטן השחלות וב-64% לסרטן הרחם, בהשוואה לנשים שלא נטלו מעולם גלולות.

 

יתרה מכך, האפקט המגן מפני סרטן שחלות וסרטן הרחם שזוהה בגלולות נותר משמעותי גם לאחר הפסקת נטילתן – ועד ל-35 שנים לאחר הנטילה האחרונה של גלולה.

 

באשר לסיכון להתפתחות סרטן השד, המחקר לא זיהה סיכון משמעותי בקרב נוטלות הגלולות למחלה, וכלל נמצא כי הן מצויות בסיכון גבוה ב-6% בלבד לפתח גידול סרטני בשד. השימוש בגלולות העלה ב-10% את הסיכון לסרטן השד כשהמעקב הוגבל לנשים עד גיל 55. סיכון משמעותי להתפתחות סרטן השד זוהה רק בקרב נשים שנהגו ליטול גלולות והפסיקו את השימוש בהן – סיכון גבוה ב-55% להתפתחות המחלה תוך שנתיים מהפסקת הגלולות, כאשר בחלוף שנתיים הסיכון העודף למחלה נעלם.

 

החוקרים מסכמים כי לאור הממצאים, ניתן לקבוע כי השימוש בגלולות מפחית משמעותית מהסיכון לסרטן השחלות וסרטן הרחם, בעוד שהסיכון המוגבר שהוא נושא להתפתחות סרטן השד מצומצם בהיקפו.

 

המחקר מומן בין השאר על ידי המועצה השבדית למחקר והחברה השבדית לסרטן, וממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2020 של כתב העת Cancer Research.

 

ממצאים סותרים

 

חששות מפני קשר בין שימוש קבוע בגלולות למניעת הריון לבין התפתחות סרטן רווחים בציבור על רקע מחקרים בשנים האחרונות שבחנו את הנושא, אם כי הממצאים בדבר הקשר בין גלולות לסרטן נחשבים עדיין שנויים במחלוקת בספרות הרפואית.

 

אחת העבודות הגדולות עד כה, ששקללה ממצאים מ-54 מחקרים אפידמיולוגיים בהשתתפות מעל ל-150 אלף נשים, שממצאיה דווחו ביוני 1996 בכתב העת Lancet, העלתה כי לנשים שנוהגות ליטול גלולות קיים סיכון גבוה להתפתחות סרטן השד לאחר הפסקת נטילתן – סיכון גבוה ב-24% להתפתחות המחלה מיד עם הפסקת הגלולות, סיכון גבוה ב-16% בחלוף שנה עד ארבע שנים מהפסקת הגלולות וסיכון גבוה ב-7% כחמש עד תשע שנים לאחר הפסקת נטילתן, בעוד שלאחר עשר שנים מהפסקת הגלולות – הסיכון העודף לסרטן השד אינו קיים עוד.

 

לעומת זאת, מחקר שפורסם ביוני 2002 בכתב העת New England Journal of Medicine שכלל נשים בגילי 64-35 לא מצא קשר סטטיסטי מובהק כלשהו בין שימוש בגלולות לבין סיכון גבוה יותר להתפתחות סרטן השד, לא בקרב משתמשות בהווה ולא בקרב משתמשות בעבר שהפסיקו ליטול גלולות. ויחד עם זאת, מחקר נרחב שפורסם בדצמבר 2017 באותו כתב העת מצא כי במעקב שנמשך 11 שנים –  נשים שנטלו אמצעי מניעה הורמונאליים, לרבות גלולות מהדור החדש עם אסטרוגן ברמות נמוכות – היו בסיכון גבוה ב-20% יותר לפתח סרטן השד.

 

המחקר הנוכחי נחשב לאחד המקיפים ביותר עד כה לבחינת הקשר בין גלולות לסרטן, והיחידי שכולל מעקב למשך 35-30 שנים לאחר הפסקת נטילתן.

 

המנגנון המגן: מניעת תהליכי ביוץ

 

בהיבט הביולוגי, החוקרים בעבודה הנוכחית מסבירים כי הירידה שזוהתה בסיכון לסרטן הרחם וסרטן השחלות בקרב המשתמשות בגלולות ככל הנראה נובעת ממניעת תהליכי ביוץ כתוצאה מהשימוש בגלולה, וזאת על רקע דיכוי הפרשת הורמונים מסוג 'גונדוטרופין' הן מההיפותלמוס והן מבלוטת יותרת המוח. אחד הגונדוטרופינים המכונה 'הורמון מגרה הזקיק' (FSH) מדוכא ישירות על ידי רכיב האסטרוגן שמצוי בגלולה, ובכך נמנעת התפתחות של זקיקים המובילים לתהליך הביוץ. גם הפרוגסטין המצוי בגלולות מונע הפרשה של 'הורמון ההצהבה' (LH) באופן שמשבש תהליכי ביוץ. מאחר ובמהלך ביוץ חלה עלייה בהורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון בגוף האישה – הסברה המדעית כי עלייה זו עלולה לעורר התפתחות גידולים סרטניים גינקולוגיים, וכך מניעת תהליכי ביוץ מקטינה את הסיכון לסרטן. עם זאת, החוקרים מציינים כי ייתכן והעובדה שהגלולות עצמן מכילות הורמונים נשיים – מובילה להפחתת ההשפעה המגינה מפני סרטן כתוצאה ממניעת תהליכי ביוץ. זהו גם הסבר אפשרי לדברי החוקרים לאותה עלייה קלה בסיכון לסרטן השד בשנים הראשונות לאחר הפסקת השימוש בגלולות, כפי שזוהתה במחקר, מאחר והגלולות מכילות אסטרוגן, וכ-80% מהגידולים הסרטניים בשד נחשבים לתלויים בפעילות אסטרוגנית מוגברת וכוללים קולטנים להורמון אסטרוגן (ER+).

 

לדברי החוקרים, מאחר והגלולות למניעת הריון עדיין נמצאות בשימוש נרחב באוכלוסייה, יש להמשיך ולחקור את השפעתן על תחלואה בכלל ועל הסיכון לסרטן בפרט, וזאת במטרה לאפשר למטופלות ולרופאים לקבל החלטות מושכלות יותר בנוגע לשימוש בהן על בסיס 'רפואה מותאמת אישית', בהתאם לגורמי הסיכון הנוספים לסרטן של כל אישה, לרבות סיכון משפחתי וגורמי סיכון נוספים למחלה, למשל משקל עודף ועישון.

 

לצד החשש מסרטן, גלולות למניעת הריון נקשרו ברבות השנים עם מספר רב של סיבוכים רפואיים נוספים, ובעיקר נמצא כי השימוש בגלולות מעלה את הסיכון לקרישיות הדם באופן שמגדיל את הסיכון לחסימת כלי דם ולשבץ מוחי. כמו כן, נמצא כי חלק מהנשים שמאופיינות בנשאות של מוטציה גנטית מסוימת נמצאות בסיכון למשקל עודף על רקע שימוש בגלולות. לצד זאת, מחקרים רבים מצביעים על תועלות רפואיות בקרב נוטלות הגלולות, לרבות סקירה מאיטליה שפורסמה במאי 1998 בכתב העת Epidemiology שמזהה בקרב נוטלות הגלולות סיכון נמוך ב-37% לפתח סרטן המעי הגס, מחקרים שמצאו כי גלולות עשויות להקל על כאבי מחזור ומחקר נוסף משבדיה שמצא בשנת 2017 כי נטילת הגלולות מפחיתה ב-16% את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונתית.

 

 

Cancer Research, DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-20-2476