מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

ניוון מקולרי גילי (AMD)

מנהלי קהילה

פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס מנהל את מערך העיניים במרכז הרפואי הדסה, מומחה למחלות הרשתית והזגוגית ומטפל וחוקר ניוון מקולרי גילי (AMD) מזה שנים רבות. פרופ' חוברס השלים את לימודי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, ובצע התמחות ברפואת עיניים במרכז הרפואי הדסה. הוא בצע השתלמות על בטיפול במחלות רשתית ובמחקר במחלות ניוון גילי (AMD) בבית החולים ג'והנס הופקינס שבארה"ב. פרופ' חוברס כיהן כיו"ר האגודה לחקר העין והראיה וכיו"ר חוג רופאי הרשתית של איגוד רופאי העיניים. הוא פרסם מחקרים רבים בספרות המקצועית על ניוון מקולרי גילי (AMD). פרופ' חוברס מוביל קבוצת מחקר שמתמקדת בהבנת המחלה ומציאת טיפולים חדשים ל AMD, קבוצת המחקר מתמקדת בגנטיקה של המחלה ובמעורבות תאי דלקת בפתוגנזה של AMD. פרופ' חוברס גם מוביל ומעורב במחקרים קליניים לפיתוח טיפולים חדשים ל AMD.
ד
ד"ר אור שמואלי
רופא במחלקת עיניים הדסה. מאמין ברפואה מתקדמת עם שיח בגובה העיניים.
ירדנה בנזרף
ירדנה בנזרף
עובדת סוציאלית ורכזת מכון מיכאלסון
דבורה מירסקי
דבורה מירסקי
אופטומטריסטית במכון מיכאלסון לשיקום הראיה

מובילי קהילה

נדין הולנדר
נדין הולנדר
מנהלת עמותת לראות לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון מ-2008 בעלת תואר שני במחקר חינוכי מאוניברסיטת תל אביב
כמוניניוון מקולרי גילי (AMD)מדריכיםתזונה לניוון מקולרי גילי: 6 המלצות מבוססות מדע

תזונה לניוון מקולרי גילי: 6 המלצות מבוססות מדע

למה מומלץ לצרוך עלים ירוקים כמו תרד וקייל? מה עשויה להיות ההשפעה של פחמימות על בריאות העין? ואילו עוד שינויים תזונתיים עשויים לסייע לשמור על בריאות העין בקרב המתמודדים עם מחלת העיניים הנפוצה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ניוון מקולרי גילי (AMD) היא מחלת עיניים כרונית שנגרמת כתוצאה מפגיעה באזור מרכז הרשתית המכונה 'מקולה', במרכז שדה הראייה – אזור שאחראי על ראייה צלולה וראייה לפרטים.

 

ניוון מקולרי מהווה סיבה נפוצה לאובדן חמור של הראייה בקרב מבוגרים מגיל 50 ומעלה ומחלה זו היא הסיבה המרכזית לעיוורון בישראל

 

מחקרים בחנו את ההשפעות של מזונות שונים או רכיבים תזונתיים מסוימים על מניעה והאטת התקדמות של ניוון מקולרי, אך לרוב הממצאים אינם עקביים.

 

אילו המלצות לשינויים תזונתיים בכל זאת יסייעו לפי המדע לשמר את בריאות העין ולעכב את התהליך המתקדם האופייני לניוון מקולרי?

 

1. הקפידו על תזונה ים תיכונית

 

מחקרים מזהים כי תזונה בריאה היא הגורם השני בחשיבותו בהאטת ומניעת התקדמות של ניוון מקולרי גילי, אחרי עישון, ובשנים האחרונות ההמלצה הכללית היא להקפיד על תזונה ים תיכונית.

 

״תזונה ים תיכונית נמצאה כמאטה התקדמות של ניוון מקולרי גילי בצורה משמעותית בהשוואה לתזונה מערבית עתירה שומנים מהחי״ אומר פרופ' איתי חוברס, מנהל המערך לרפואת עיניים במרכז הרפואי-אוניברסיטאי הדסה ומנהל קהילת נמ״ג באתר כמוני.

 

לפי עבודה חדשה, שפורסמה במאי 2022 בכתב העת​ nutrients בה נותחו נתונים משמונה מחקרים תצפיתיים בבני אדם, המחקרים באופן עקבי מצביעים על כך שהיענות גבוהה יותר לדפוסי אכילה שתואמים לעקרונות התזונה הים-תיכונית מפחיתה את הסיכון לפתח ניוון מקולרי גילי ואת הסיכון להתקדמות המחלה במי שכבר פיתח אותה.

 

תזונה ים תיכונית מבוססת על צריכה גבוהה של מזון מן הצומח בצורתו הלא-מעובדת: ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות (כגון שעועית, עדשים וחומוס), אגוזים וגרעינים ועשבי תיבול, לצד צמצום צריכת שומנים רווים המצויים במזונות כגון בשר אדום וחמאה, כאשר מקור השומן העיקרי הוא שמן זית - כלומר שומן חד בלתי רווי.

 

למדריך מעשי על תזונה ים תיכונית

 

2.  העזרו בתוסף תזונה

 

במחקר מפורסם המכונה AREDS2 שבוצע במימון המכון הלאומי לרפואת העין בארה"ב,  הוכח כי שילוב מסוים של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון – ויטמין C, ויטמיןE , נוגדי החמצון לוטאין וזאקסנטין, אבץ ונחושת – עשוי לסייע לעכב את ההתקדמות של ניוון מקולרי גילי.

 

כיום תוספי תזונה המבוססים על מחקר AREDS2 מומלצים למטופלים עם ניוון מקולרי גילי בשלב היבש, כשמאובחן דרוזן משמעותי בעיניים (בגודל של 125 מיקרון ומעלה), או עם ניוון מקולרי גילי בשלב הרטוב, כשהראייה בעין אחת לפחות היא עדיין טובה. למטופלים במצבים אלה מומלץ להקפיד על נטילת התוסף שלפי הראיות המדעיות מסייע לעכב את הידרדרות המחלה.

 

3.  צרכו יותר נוגדי חמצון, ובמיוחד לוטאין וזאקסנטין בתזונה

 

אחת ההמלצות התזונתיות למתמודדים עם ניוון מקולרי גילי היא צריכת כמויות גדולות של נוגדי חמצון – חומרים טבעיים אשר מונעים או מעכבים תהליכי חמצון שמזיקים לתאי הגוף, וזאת בעיקר באמצעות צריכה של פירות וירקות רבים בצבעים שונים, בהתאם לעקרונות התזונה הים תיכונית.

 

'לוטאין' (Lutein) ו'זאקסנטין' (Zeaxanthin) הם נוגדי חמצון מקבוצת הקרוטנואידים אשר מובילים לעלייה בפיגמנט המגן על המקולה ברשתית ומבין נוגדי החמצון, הם אלו שהוכחו כמועילים במיוחד כנגד הידרדרות של ניוון מקולרי גילי.

 

עוד בשנת 2003 הדגימו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת טאפטס את התועלות של לוטאין וזאקסנטין כנגד ניוון מקולרי במאמר שפורסם בכתב העת Annual Review of Nutrition, לרבות הפחתת עקה חמצונית בעין, סינון וספיגה של "אור כחול" מקרינה אולטרה סגולה מהשמש והפיכת ממברנות בתאי העין ליציבות.

 

לוטאין וזאקסנטין נוספו לפורמולה של התוסף שניתן לאנשים עם ניוון מקולרי יבש לעיכוב התקדמות המחלה על סמך ממצאי מחקר AREDS2. לאחר הוספה של נוגדי חמצון אלה לתוסף הניתן להאטת התקדמות של ניוון מקולרי גילי יבש נמצא במחקר ה-AREDS2 כי נוגדי החמצון נקשרו להאטה של 26% בהתקדמות של המחלה.

 

בדצמבר 2015 דיווחו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד בכתב העת JAMA Ophthalmology על סמך ניתוח נתוני מחקרי מעקב נרחבים "מחקר האחיות" בקרב נשים ומחקר עובדי מקצועות הבריאות בקרב גברים, כי במעקב שנמשך קרוב לארבעים שנה, קרוטנואידים מסוימים שאותרו בבדיקות דם מורידים בעשרות אחוזים את הסיכון להתפתחות ניוון מקולרי גילי. בין היתר נמצא כי לוטאין וזאקסנטין ברמות שמצויות בחמישון העליון בבדיקות הדם קשורים לירידה של 40% בסיכון לניוון מקולרי מתקדם, בהשוואה לחמישון התחתון.

 

חשוב לצרוך מספיק פירות וירקות מגוונים ביום – לפחות חמש מנות, ולשלב כאלה העשירים בלוטאין וזאקסנטין.

 

מקורות תזונתיים טובים ל'לוטאין' ו'זאקסנטין' כוללים עלים ירוקים כהים לרבות תרד, קייל, עלי לפת, עלי קולרד, עלי חרדל ירוק, שינן רפואי, אפונה, דלעת, דלעת חורף, ברוקולי, כרוב ניצנים, תירס צהוב ואבוקדו. גם חלמונים של ביצים מכילים כמות נדיבה של לוטאין וזאנקסטין.

 

4.  צרכו יותר אבץ בתזונה

 

אבץ הוא מינרל חיוני המסופק ממקורות תזונתיים, ומהווה מרכיב חיוני לשמירה על בריאות העין. רמות גבוהות של המינרל מצויות ברקמת רשתית העין.

 

גם אבץ נכלל בין המרכיבים שהוכחו ביכולתם לבלום ניוון מקולרי גילי במחקר ה-AREDS2 וכלול בתוסף התזונה שניתן כיום למאובחנים עם ניוון מקולרי יבש למניעת הידרדרות הראייה, המבוסס על ממצאי מחקר זה.

 

ממצאים ממחקר ה-Beaver Dam Eye Study ממדינת וויסקונסין שפורסמו באוגוסט 1996 בכתב העת JAMA Ophthalmology העלו כי בבחינת צריכת מזונות עשירים באבץ, אלו שמצויים בחמישון העליון של הצריכה נמצאים בסיכון נמוך ב-40% להתפתחות של ניוון מקולרי מוקדם.

 

גם במחקר אמריקאי שבוצע במרכז הרפואי 'מאיו קליניק' והתבסס על נתיחות שלאחר המוות, שממצאיו פורסמו בפברואר 2009 בכתב העת American Journal of Ophthalmology נמצא כי בתאי פיגמנט ברשתית (RPE) של אנשים עם ניוון מקולרי גילי יש רמות נמוכות יותר של אבץ, באופן שעשוי להעיד על קשר בין מחסור במינרל להתפתחות מחלה ניוונית בעין.

 

גם מחקר המעקב מרוטרדם שבהולנד שפורסם בדצמבר 2005 מצא כי צריכת אבץ מפחיתה ב-9% את הסיכון לניוון מקולרי גילי.

 

אבץ מצוי באופן טבעי במגוון רחב של מזונות. המזונות העשירים ביותר באבץ הן צדפות והוא מצוי גם בכמויות נדיבות בסוגים נוספים של פירות ים, ואף בשר אדום ועוף מהווים מקורות טובים לאבץ בתזונה המערבית – ובעיקר איברי פנים (למשל מוח). כמו כן, אבץ מצוי באגוזים וזרעים – כגון גרעיני דלעת או שומשום, קטניות, דגנים מלאים וכן במוצרי חלב ובחלק מדגני הבוקר שמועשרים במינרל.

 

עוד על אבץ

 

5.  הפחיתו פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה

 

מחקרים מסוימים מתמקדים בקשר בין צריכת פחמימות לניוון מקולרי גילי, ולמעשה בצורך להפחית פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה. אינדקס גליקמי מודד את המהירות שבה מזון מסוים מעלה בגוף את רמות הסוכר בדם, בהשוואה לסוכר פשוט (גלוקוז). המחקרים עד כה עקביים בממצא כי מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה מעלים את הסיכון להתפתחות והתקדמות של ניוון מקולרי גילי.

 

ממצאים ממחקר ה-AREDS שפורסמו ביולי 2007 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition העלו כי צריכת מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה בחמישון העליון בהשוואה למזונות בחמישון התחתון לאינדקס גליקמי העלתה ב-42% את הסיכון להתפתחות נקודות דרוזן בעין, המהוות סמן לניוון מקולרי מוקדם (יבש). כמו כן, נמצא כי מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה מגדילים ב-78% את הסיכון לסיבוך של ניון מקולרי יבש מסוג 'אטרופיה גאוגרפית' וב-41% את הסיכון לניוון מקולרי רטוב – אם כי ממצאים אלה לא היו מובהקים סטטיסטית.

 

עבודות נוספות מחזקות ממצאים אלה. בסקירה של חוקרים אמריקאים שפורסמה ביולי 2013 בכתב העת Nutrients נמצא על פי עיבוד לממצאי מחקר המעקב הנרחב "מחקר האחיות" וממצאים ממחקר AREDS, במעקב של עשר שנים, צריכה ברבעון הגבוה ביותר של מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה מלווה בעלייה של 67% בסיכון לניוון מקולרי מוקדם, לאחר תקנון למשתנים מתערבים לרבות גיל, מין, מדד השמנה, עישון, לחץ דם, היסטוריה של מחלות לב וכלי דם וצריכת פירות וירקות ושומנים.

 

לפי הערכות ממחקרים, ההשפעה השלילית של מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה על תפקוד העין היא בהצטברות חלבונים העוברים תהליך של 'גליקציה' על ידי הוספת רכיבים מהסוכר, אשר גורמים לפגיעה ברקמות רשתית העין.

 

בין המזונות עם אינדקס גליקמי גבוה במיוחד שמומלץ להימנע מהם נכללים לחם חיטה, אורז לבן, דגני בוקר, עוגות, עוגיות וממתקים, תפוחי אדמה וצ'יפס.

 

6.  הפחיתו שומנים רוויים

 

לא חסרות סיבות לבצע שינוי תזונתי המפחית את כמויות השומן הרווי בתפריט. שומנים רוויים מצויים בשיעור גבוה בשמנים שונים, מזונות מטוגנים שסופחים שמן ומוצרי בשר, ובאופן גבוה במיוחד בבשר ועוף מעובדים ומזון מהיר.

 

מזונות עתירי שומן רווי הוכחו בשנים האחרונות כגורם סיכון לתהליכים חמצוניים בגוף, ונמצאו קשורים לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים.

 

ככלל, גם לאנשים עם ניוון מקולרי גילי מומלץ להפחית משמעותית את כמות השומן הרווי בתפריט היומי. שומן רווי נוטה להצטבר בדפנות כלי הדם, וכפי שעשוי לגרום לטרשת עורקים ולסתימת עורקים מרכזיים המובילים דם לאיברי הגוף השונים, הוא עשוי להוביל לסתימות גם בכלי הדם בעין, ומפחית את כמות החמצן והמרכיבים התזונתיים שמגיעים עם זרם הדם לרקמות העין.

 

עם זאת, המחקרים הספציפיים על השפעות השומן הרווי על ניוון מקולרי גילי אינם חד משמעיים. מספר מחקרים מתריעים מפני הסיכון לניוון מקולרי גילי בצריכה גבוהה של שומנים רוויים. כך, ממצאים מהמחקר האמריקאי Beaver Dam Eye Study שפורסמו ביוני 1995 בכתב העת Archives of Ophthalmology זיהו כי צריכה של מזונות עתירי שומן רווי בחמישון העליון בהשוואה לתחתון לוותה בעלייה של 80% בסיכון לניוון מקולרי מוקדם, וצריכת מזונות עתירי כולסטרול העלתה ב-60% את הסיכון למחלה, לאחר תקנון למשתנים מתערבים אפשריים, לרבות גיל ושתיית בירה.

 

לצד זאת, חלק מהעבודות מזהות דווקא תרומה של שומנים אלה למניעת המחלה והתקדמותה. כך, למשל, מחקר מיפן שפורסם במארס 2020 בכתב העת Investigative Ophthalmology & Visual Science שהעלה כי צריכה של שומנים רוויים ממקורות תזונתיים ברבעון העליון בהשוואה לתחתון מלווה בירידה של 29% בסיכון לניוון מקולרי מוקדם. הנחת החוקרים כי רשתית העין זקוקה לאיזון ברמות השומנים כדי לשמר תפקוד תקין ולמנוע תהליכים ניווניים.

 

ככלל, למרות העדויות הסותרות, רופאים ותזונאים ממליצים בשנים האחרונות על צמצום משמעותי בצריכת מזונות עתירי שומן רווי, וכאמור – התזונה הים תיכונית במסגרתה הצריכה של שומנים רווים נמוכה – היא התזונה המומלצת למחלה.

 

בין המזונות שמכילים כמויות גבוהות במיוחד של שומן רווי שיש להפחית את צריכתם, נמנים מזונות מן החי, לרבות בשר, מוצרי חלב, וכן שמן דקלים, שמן קוקוס, ומוצרי מזון מעובדים לרבות עוגות, עוגיות, גלידות, חמאת בוטנים, צ'יפס מטוגן, סוכריות, אבקות מרק, חמאה ומרגרינה.

 

 

פרופ' איתי חוברס הוא מנהל המערך לרפואת עיניים במרכז הרפואי-אוניברסיטאי הדסה ומנהל קהילת נמ״ג באתר כמוני

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2022

 

נדין.הולנדר
21/08/22 12:11

מתמודדים עם נמג הרוצים לדעת יותר על זכויות ועל מידע רפואי ולהכיר מתמודדים נוספים מוזמנים לכנס מתמודדים עם לקוי ראיה ב 8 לספטמבר בתל אביב ,מידע על הרשמה באתר עמותת לראות בגוגל או www.eyes.org.il