מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותצ'יפס קשור לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2

צ'יפס קשור לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2

מטה אנליזה מצאה כי תפוחי אדמה מטוגנים מגדילים את הסיכון לסוכרת, לעומת תפוחי אדמה אפויים או מרוסקים – שאינם קשורים למחלה. גם החלפת תפוחי האדמה לאורז לבן נקשרה בסיכון לסוכרת


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מודגשת חשיבות השמירה על תזונה בריאה כחלק מההמלצות הכלליות לאורח חיים בריא ופעיל המונע תחלואה כרונית ותמותה מוקדמת. בין השאר התקבעו בישראל ההמלצות לתזונה ים תיכונית שמתאפיינת בריבוי פירות וירקות ושמנים בריאים בלתי רווים המצויים בדגים ואגוזים, תוך מיעוט שומן רווי וסוכר.

 

אחד המאכלים הנפוצים ביותר בתזונה המערבית שצובר אזהרות מכל עבר הוא הצ'יפס – תפוחי אדמה מטוגנים. צ'יפס מכיל כמויות גבוהות של שומן רווי שמעלה את רמות השומנים בדם ועשוי להגדיל את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם. לפי אנליזה של שבעה מחקרי עוקבה של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד וממרכזים נוספים בארה"ב, שפורסמה בינואר 2025 בכתב העת Nutrients, צריכת צ'יפס בקביעות מעלה ב-10% את הסיכון ליתר לחץ דם, אם כי לא נקשרה בבירור לתחלואה לבבית. מטה אנליזה כללית על צריכת מזונות מטוגנים שפורסמה בינואר 2021 בכתב העת Heart הצביעה על עלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ובין השאר עלייה של 28% בסיכון לאירוע לב משמעותי, עלייה של 22% בסיכון למחלת לב כלילית ועלייה של 37% בסיכון לשבץ מוחי ולאי ספיקת לב.

 

מעבר לכך, השומנים בצ'יפס גם התגלו במחקרים בהשפעתם על המוח באופן דומה לקנבינואידים, כך שהם מעוררים מנגנון התמכרות שמעודד אכילת יתר.

 

עתה מבססים חוקרים במסגרת מטה אנליזה חדשה את הקשר בין צ'יפס לבין סוכרת סוג 2. בעוד שתפוחי אדמה אפויים, מבושלים ומרוסקים לא נקשרה בסיכון לסוכרת סוג 2 – החלפה של תפוחי האדמה בתפריט באורז לבן כן לוותה בעלייה בסיכון למחלה.

 

החלפת טוגנים בדגנים מלאים

 

קבוצת החוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב, אוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה ואוניברסיטת כוויית, ביקשה לחקור את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של תפוחי אדמה לבין הסיכון לסוכרת מסוג 2, להעריך את ההשפעה של החלפת תפוחי אדמה בדגנים מלאים ובמקורות פחמימות עיקריים אחרים על הסיכון לסוכרת, ולבצע מטה-אנליזה של מנה-תגובה והחלפה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים.

 

במסגרת העבודה נאספו נתונים ממחקרים אודות 205,107 גברים ונשים ללא סוכרת, מחלות לב וכלי דם או סרטן בתחילת המעקב. הנתונים נאספו מתוך מחקרי מעקב נרחבים בארה"ב: מחקר האחיות הראשון (2020-1984) והשני (2021-1991) ומחקר מעקב אחר אנשי מקצועות בריאות (2018-1986).

 

במהלך המעקבים תועדו 22,299 מקרים של סוכרת מסוג 2. לאחר התאמה למדד מסת גוף מעודכן ולגורמי סיכון נוספים הקשורים לסוכרת, צריכה גבוהה יותר של כלל תפוחי האדמה וטוגנים נקשרה לסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2. עבור כל עלייה של שלוש מנות שבועיות של כלל תפוחי האדמה, שיעור הסיכון לסוכרת עלה ב-5%, ולכל עלייה של שלוש מנות שבועיות של טוגנים, תועדה כבר עלייה של 20% בסיכון לסוכרת.

 

בחינה מעמיקה לצריכת תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או מרוסקים, לא נקשרה באופן משמעותי לסיכון לסוכרת.

 

במסגרת אנליזות החלפה, ניתן היה להעריך, כי החלפת שלוש מנות שבועיות של תפוחי אדמה עם דגנים מלאים, הפחיתה ב-8% את שיעורי הסוכרת, כאשר הסיכון לסוכרת ירד רק ב-4% עבור החלפת תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או מרוסקים בדגנים מלאים, אך ירד ב-19% במקרה של החלפת צ'יפס בדגנים מלאים. לעומת זאת, החלפת כלל תפוחי האדמה או תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או מרוסקים, עם אורז לבן נקשרה דווקא עם עלייה של 19% בסיכון לסוכרת. החלפת תפוחי האדמה באורז מלא לא השפיעה על הסיכון לסוכרת.

 

במטה-אנליזה מצומצמת שבוצעה בקרב 13 קבוצות שכללו 587,081 משתתפים ו-43,471 אבחנות של סוכרת מסוג 2, נמצאה עלייה של 3% בסיכון לסוכרת בכל תוספת של שלוש מנות שבועיות של כלל תפוחי האדמה ועלייה של 16% בכל תוספת שבועית של שלוש מנות צ'יפס. החלפת שלוש מנות שבועיות של תפוחי אגמה בדגנים מלאים הובילה לירידה של 7% בסיכון לסוכרת, ואילו החלפה של שלוש מנות צ'יפס שבועיות בדגנים מלאים כבר לוותה בירידה של 17% בסיכון לסוכרת.

 

המחקר נתמך בין השאר על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), מכון המחקר הלאומי הבריטי לחקר הבריאות והטיפול (NIHR) ואיגוד הלב של כוויית (KHF), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2025 של כתב העת British Medical Journal.

 

מקור תזונתי ראוי

 

החוקרים הסיקו, כי צריכה גבוהה יותר של טוגנים, אך לא של תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או מרוסקים, נקשרה לסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2. החוקרים ציינו כי הממצאים מצביעים על האפשרות להפחית את הסיכון לסוכרת על ידי החלפה של צריכת תפוחי אדמה בדגנים מלאים, אך לא באורז לבן הקשור במחלה. ממצאי המחקר מלווים במאמר דעה הקובע כי תפוחי אדמה הם אמנם ירק עתיר פחמימות, אולם הקשר בינו לבין סוכרת סוג 2 מורכב, ושינוי של אופן ההכנה – תוך מעבר מטיגון לאפייה, עשוי לספק פתרון הולם לסיכון זה, ולאפשר את המשך השימוש בתפוחי אדמה כמקור תזונתי ראוי לאוכלוסייה.

 

הממצאים הנוכחיים מתיישבים עם עבודות נוספות שמזהות קשר בין אורז לבן לסוכרת. מחקר מארה"ב שכלל עיבוד של ממצאי שני מחקרי מעקב נרחבים הכלולים גם בעבודה הנוכחית – מחקר האחיות ומחקר עובדי מקצועות הבריאות, וממצאיו פורסמו ביוני 2010 בכתב העת Archives of Internal Medicine, העלה כי צריכה גבוהה של אורז מלא מורידה ב-11% את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2, בדומה למגמה שנצפית בצריכה גבוהה של דגנים מלאים אחרים, ולעומת זאת צריכה גבוהה של אורז לבן מלווה בעלייה של 17% בסיכון לסוכרת. במחקר נוסף בהשתתפות מעל ל-132 אלף איש מ-21 מדינות, שממצאיו פורסמו בנובמבר 2020 בכתב העת Diabetes Care, צריכה ממוצעת של 450 גרם אורז לבן ליום העלתה ב-20% את הסיכון לסוכרת. כיום מחקרים מזהים קשר בין אורז לבן למספר מרכיבים של התסמונת המטבולית וכן לצבירת משקל עודף.

 

הצ'יפס עצמו, לצד פופולאריות גואה, הועמד בשנים האחרונות באור הזרקורים כמזון מסוכן במיוחד בין פריטי המזון המהיר. הצ'יפס מכיל ריכוזים גבוהים של מולקולות אקרילאמידים  הנוצרות במהלך הטיגון – שר הוכחו בבעלי חיים כמסרטנים, ובבני אדם נמצאו רעילים למערכת העצבים, ומסווגים על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) כמסרטנים אפשריים בבני אדם. צ'יפס גם מכיל כמויות גבוהות של שומנים שנספגים בו, ולעתים אף שומן טראנס, ולרוב גם מוסף לו מלח רב, וכל אלה נקשרו לסיבוכים רפואיים רבים, לרבות השמנה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת. אכילת צ'יפס גם נקשרה בשנים האחרונות לסיכון גבוה יותר לסרטן. מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הרווארד שפורסם בנובמבר 2005 בכתב העת International Journal of Cancer מצא בניתוח נתוני מחקר המעקב הנרחב "מחקר האחיות" כי כל מנת צ'יפס נוספת לשבוע לילדות לפני גיל בית ספר מעלה ב-27% את הסיכון להתפתחות סרטן השד בהיותן בוגרות.

 

עוד על תפוחי אדמה ובריאות

 

British Medical Journal, doi: 10.1136/bmj-2024-082121