מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בעיות גדילה

מנהלי קהילה

פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפבוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, התמחות ברפואת ילדים בסורוקה ותת התמחות באנדוקרינולוגית ילדים באוניברסיטת מרילנד שבבולטימור ארה"ב. פרופ' פיליפ מנהל את המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מאז 1997. בנוסף, משמש פרופ' פיליפ כסגן דקאן למחקר ופיתוח בפקולטה לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת ת"א.
דר שרי קרפל וולסקי
דר שרי קרפל וולסקי
בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מומחית ברפואת ילדים , התמחות ברפואת ילדים בבית חולים לילדים שניידר.מומחית בהתמחות על באנדוקרינולוגיה וסכרת ילדים בבית חולים שניידר.
רותם דיאמנט
רותם דיאמנט
אחות אחראית מרפאה אנדוקרינית. אחות מוסמכת 25 שנים, בעלת תואר שני בסיעוד מאוניברסיטת חיפה. בוגרת קורס טיפול נמרץ ילדים.
שיר קליר הרפז
שיר קליר הרפז
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית במכון אנדוקרינולוגיה וסוכרת, ביה"ח שניידר. בוגרת תואר שני בנוירופסיכולוגיה שיקומית מהמכללה האקדמית תל אביב יפו.
פאטימה צרצור
פאטימה צרצור
דיאטנית ביחידה לתזונה ובמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים. בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. בוגרת קורס הטיפול התזונתי בסוכרת, קורס הנחיית קבוצות, קורס תזונת פגים ותינוקות. בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי לילדים, בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם של הילדים ומשפחותיהם. מטפלת בילדים ובמבוגרים בקליניקה פרטית.
כמוניבעיות גדילהמדריכיםהתזונה הנכונה לגדילה תקינה של ילדים

התזונה הנכונה לגדילה תקינה של ילדים

אם לא תאכל לא תגדל: כללים לתזונה נכונה למניעת בעיות גדילה ולטיפול בילדים הסובלים מבעיות גדילה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תזונה נכונה, כך יודע כל ילד (כמו גם הוריו), חיונית לגדילה תקינה, וחסרים תזונתיים עשויים להתבטא בפגיעה בגדילה. הפרעה תזונתית יכולה להיגרם בשל חוסר במזון, בשל הרכב לא נכון שלו או בשל הפרעה בספיגת המזון.

 

מאחר שחסרים תזונתיים עשויים להתבטא בפגיעה בגדילה, במקרה של ילדים נמוכי קומה, תהליך הבירור הרפואי כולל את הרגלי האכילה של הילד הנוגעים לכמות האוכל ומגוון המוצרים. ילדים המאובחנים עם הפרעות גדילה עוברים הערכה וטיפול אצל דיאטנית, ובעיקר ילדים שנמצאים במצב של תת-משקל, עודף משקל, אכילה בררנית או צריכת מזון לא מספקת.

 

במסגרת ההערכה מנתחים את הרגלי האכילה של הילד והמשפחה במטרה לשפר את האכילה של הילד, להרחיב את מגוון הצריכה, ולהדגיש רכיבים מסוימים שחסרים. כל ילד מקבל טיפול המתאים לצרכיו האישיים.

 

לתזונה מקום נכבד גם בטיפול בהפרעות גדילה. תזונה נכונה חיונית לילדים המטופלים בהורמון גדילה לפני הטיפול ובמהלכו במטרה לשפר את תגובת הגדילה

 

עקרונות לתזונה נכונה למניעת בעיות גדילה

 

תזונה נכונה היא כזו המספקת לגוף אנרגיה ורכיבי מזון חיוניים שיתרמו לגדילה ואחזקת הגוף, מגבירה את החסינות הטבעית של הגוף מפני זיהומים ומחלות ומונעת חסרים תזונתיים. להלן עקרונות לתזונה נכונה בקרב ילדים, הנכונים לא רק לילדים עם בעיות גדילה, אלא לכל הילדים הבריאים, בכל גובה.

 

פחמימות

 

הפחמימות הן מקור האנרגיה העיקרי של הגוף. עדיף תמיד לבחור בפחמימות מורכבות, שמשביעות לאורך זמן ושומרות על רמת הסוכר יציבה בדם. יש להקפיד עד כמה שניתן לשלב דגנים מלאים כמו לחם מחיטה מלאה, לחם משיפון מלא, אורז מלא, קינואה וכוסמת וקטניות כמו עדשים, חומוס, אפונה ושעועית. מזונות אלה עשירים יותר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים והשילוב ביניהם מספק לגוף חלבון מלא.

 

חלבונים

 

החלבונים הם חומר הבניין של תאי הגוף ורקמותיו. העדיפו חלבונים מהחי כמו בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב, המהווים מקור טוב לחלבון מלא.

 

במקרה של ילד צמחוני או טבעוני חשוב מאוד לקבל יעוץ אצל תזונאית שמומחית לנושא כדי למנוע חסרים תזונתיים שעלולים לפגוע גדילה.

 

שומנים

 

השומן משמש כמאגר מצוין של אנרגיה. הוא מספק פי שניים ויותר קלוריות לגרם בהשוואה לחלבונים ופחמימות וחיוני לילדים. שומן בריא חיוני לא רק כמקור לאנרגיה, הוא גם מסייע לספיגת ויטמינים מסיסים בשומן מקבוצות A, D, E, ו-K.

 

מומלץ לצרוך שומן בלתי רווי המצוי בשמן זית, שמן קנולה, זיתים, אבוקדו, טחינה, שקדים, זרעי פשתן ואגוזי מלך, ולהימנע עד כמה שניתן מצריכת שומן רווי המצוי בחמאה, גבינות עתירות שומן ובבשרים שמנים ומעובדים (נקניקים מעובדים, נקניקיות, המבורגרים, קותלי חזיר וכדומה).  מומלץ להימנע מצריכת שומן טראנס שנמצא במאפים מוכנים כמו בורקס, ג'חנון וכדומה ובמזונות מעובדים כמו חטיפים.

 

רכיבי תזונה נוספים

 

ויטמין A, אבץ, ברזל וסידן הם רכיבי תזונה החשובים במיוחד לגדילה. כדי לקבל את הכמות הדרושה מהם בתזונה מומלץ לאכול מדי יום:

 

ויטמין A: מקורות מן החי - כבד, שמנת, חמאה וחלמון ביצה; מקורות מן הצומח - ירקות ופירות כתומים או ירוקים כהים כגון: גזר, בטטה, דלעת, פלפלים, ברוקולי, תרד, משמש, מלון, אפרסק, מנגו.

 

ברזל: מקורות מן החי – איברים פנימיים, בשר בקר, הודו, עוף ודגים. ברזל זה נספג בצורה יעילה ממערכת העיכול; מקורות מן הצומח – קטניות, דגנים מלאים, דגנים מועשרים, ירקות ירוקים, אגוזים וזרעים.

 

אבץ: מקורות מן החי – בשר בקר, הודו, עוף, ביצים ומוצרי חלב; מקורות מן הצומח – קטניות, אגוזים, זרעים, נבט חיטה, דגנים מלאים.

 

סידן: מקורות מן החי – 3 מנות של מוצרי חלב ביום – כוס חלב, גביע יוגורט, פרוסת גבינה צהובה; מקורות מן הצומח – ירקות ירוקים עליים (ברוקולי, כרוב), טחינה גולמית, קטניות, סרדינים, פרג, תאנים יבשות, משמש יבש, תפוז.

 

איך מקנים לילדים הרגלים בריאים?

 

כדי לאפשר תזונה נכונה, חשוב להקנות לילדים הרגלי אכילה בריאים:

 

1. הקפידו על ארוחות קבועות בזמנים קבועים. עדיף ליצור לו"ז המורכב משלוש ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים, ערב) ושתי ארוחות ביניים (ארוחת עשר, ארוחת ארבע).

 

2. השתדלו שהילד ימנע לגמרי מנשנושים בין הארוחות, כולל מיצים. זאת, כדי לאפשר לו להגיע רעב יותר לארוחה הבריאה.

 

3. נסו להיאסף לארוחה משפחתית לפחות פעם אחת ביום. ילדים שאוכלים עם הוריהם נחשפים למגוון רחב יותר של מזונות והתזונה שלהם בריאה יותר. זכרו - אתם מהווים מודל לחיקוי ועליכם לשמש דוגמה אישית. כלומר, לא מספיק לדבר על חשיבות האוכל הבריא וכמה ירקות הם חיוניים, אלא להפגין את זה. ילדים יחקו את מה שאתם עושים, לא את מה שאתם אומרים.

 

4. חשוב שהארוחה תהיה סביב שולחן האוכל – ולא מול הטלוויזיה בסלון. אם אתם לא רוצים שהילדים יאכלו מול הטלוויזיה, או יהיו דבוקים למסך של האייפון, הימנעו מהתנהגות זו לידם.

 

5. שתפו את הילדים בהכנת הארוחות. כך, הם ירגישו הרבה יותר מעורבים בתהליך והסיכוי כי יאכלו בריא יגדל.

 

6. הגישו מגוון מאכלים, כדי שלילדים יהיו כמה אפשרויות בריאות לבחירה.

 

7. התחשבו בהעדפותיהם של הילדים והכינו מאכלים אהובים, אך הקפידו גם לחדש במאכלים.

 

8. רצוי להימנע ממתן שתייה מתוקה, ואם אפשר – להוציא אותה לגמרי מהבית. אם הילד לא אוהב מים, נסו להפוך את המים למעניינים (נענע, לימון וקרח בקנקן, למשל). חלב או שוקו, המכילים חלבון וסידן, עדיפים לאין שיעור ממיץ ממותק. מיץ פרי סחוט יכול להוות תחליף לילדים שבכלל לא אוכלים פירות.

 

9. דברו עם הילדים על חלוקת עבודה חדשה בבית: אתם שומרי הסף, האחראים על המזונות הנכנסים הביתה, אופן הבישול וזמן הארוחות. האחריות שלהם היא לבחור מה יאכלו, וכמה יאכלו מהמזון המוגש.

 

 

* לאה רון היא דיאטנית קלינית במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים ומנהלת בקהילת גדילה באתר כמוני

 

 ***                                                     

 

(עודכן לאחרונה בתאריך 26.11.2015)

rejroj
29/11/15 1:55

אין דין ואין דיין ..שקרים ורמאיות ..והטעייה של הציבור..מדעית מוכח וידוע שמוצרים מן החי מסוכנים לבריאות , השומן הרווי, כמויות התרופות וההורמונים , החיות עצמן חולה רב הזמן, חלב ידוע שגורם לאיבוד סידן בגלל כמות הזרחן שבו , ולגדילה של תאים סרטניים בגלל ההורמני גדילה וחלבון הקזאין. שוקו!!! אין לכם בושה ...מה עם מיץ גזר ,מה עם מים!! מפחידים לגבי תזונה טיבעונית שתיצור חוסרים ..כמוני אתם אתר מסריח שמנציח מחלות ומוסיף לעצמו עוד משתמשים שבטח הוקם ע"י חברות התרופות והבשר ומועצת החלב..ויש דין ויש דיין

ינון.אליאב
04/03/18 10:11

תנוח , אין יותר בריא מבשר . ואגב טעים מאוד תנסה ..