מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותתרופות לסוכרת מהדור החדש מפחיתות הסיכון לאבנים בכליות

תרופות לסוכרת מהדור החדש מפחיתות הסיכון לאבנים בכליות

מחקר חדש מצא כי התרופות החדשות והמבטיחות לסוכרת מקבוצת 'מעכבי SGLT-2' שהוכחה יעילותן גם להורדת הסיכון למחלות לב והפחתת משקל עודף – מועילות גם במניעת אבנים בכליות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התפתחות אבנים בכליות שמכילות מינרלים ומלחים מהווה תופעה רפואית נפוצה שלרוב מתבטאת בשלב הראשון בכאבים. ללא טיפול, אבנים בכליות עלולות לגרום לפגיעה בתפקוד הכליות ולחסימה מסוכנת של דרכי השתן.

 

סוכרת סוג 2 מוכרת כגורם סיכון להתפתחות אבנים בכליות. זאת מאחר ובמצב של תנגודת לאינסולין, שמאפיין את המחלה, חלה ירידה ברמת חומציות השתן ועלייה בסיכון להיווצרות גבישים בכליות שמתפתחים לכדי אבנים. מטה אנליזה שפורסמה בפברואר 2021 בכתב העת F1000 Research, מצאה כי למאובחנים עם סוכרת סיכון גבוה ב-55% לפתח אבנים בכליות, ויש אף מחקרים שמצביעים על סיכון גבוה פי 2 ויותר להתפתחות התופעה אצל סוכרתיים.

 

לצד סיכון זה, מחקר חדש מארה"ב מזהה כי הטיפול בתרופות המבטיחות מקבוצת 'מעכבי SGLT-2' – עשוי להפחית את הסיכון לאבנים בכליות ולסייע במניעת התפתחותן.

 

יתרון לבבי וכלייתי

 

החוקרים מהמרכז הרפואי בריגהאם אנד ווימנס, מסצ'וסטס ג'רנל, המכון למחקר גריאטרי של ניו אינגלנד ואוניברסיטת הרווארד בבוסטון ביקשו לבחון את הקשר בין נטילת 'מעכבי SGLT-2' לבין הסיכון לאבנים בכליות במדגם נרחב של בוגרים תושבי ארה"ב המבוטחים באחת מחברות הביטוח הגדולות במדינה, שמאובחנים עם סוכרת סוג 2 ועברו מעקב רפואי מסודר בין השנים 2013 ל-2020.

 

במדגם נכללו 716,406 מטופלים שסווגו לשתי קבוצות – האחת טופלה בתרופות לסוכרת מקבוצת 'מעכבי SGLT-2' והשנייה בתרופות מקבוצת האינקרטינים הכוללת שתי תתי קבוצות במנגנונים שונים: 'אנלוגים ל-GLP-1' ו'מעכבי DPP-4'. כלל התרופות הללו נחשבות לתרופות מתקדמות "מהדור החדש" לסוכרת, שהוכיחו יעילות לא רק באיזון של רמות הסוכר בדם, אלא גם בהורדת הסיכון למחלת לב וכלי דם ובהפחתת משקל עודף הקשור במחלה. 'מעכבי SGLT-2' הוכחו בעיקר ביכולתם להפחית תחלואה לבבית, ואף הוכנסו בשנים האחרונות כטיפול סטנדרטי למאובחנים עם אי ספיקת לב. לאחרונה גם הוכחו חלק מהתרופות בקבוצה זו ביעילותן העצמאית לטיפול במצבים של מחלת כליות כרונית. תרופות מקבוצת האינקרטינים, ובהם בעיקר 'אנלוגים ל-GLP-1', הוכיחו בעיקר יעילות בהורדת המשקל העודף, ואחת התרופות בקבוצה אף הפכה לתרופת הרזיה מבוקשת.

 

במסגרת מעקב שנמשך כשישה וחצי חודשים בממוצע (192 יום), התברר כי הסיכון להתפתחות אבנים בכליות היה נמוך ב-31% יותר בקבוצת הסוכרתיים שמטופלים ב'מעכבי SGLT-2' (שיעור של 15.9 אירועי אבנים בכליות לכל אלף שנות חיים), בהשוואה למטופלים בקבוצת התרופות 'אנלוגים ל-GLP-1' (שיעור של 21.3 אירועי אבנים בכליות לכל אלף שנות חיים). כמו כן תועדה אצלם ירידה של 26% בסיכון לאבנים בכליות בהשוואה למטופלים בקבוצת התרופות 'מעכבי DPP-4' (שיעור של 19.9 אירועי אבנים בכליות לכל אלף שנות חיים).

 

הסיכון הנמוך לאבנים בכליות בקרב מטופלים ב'מעכבי SGLT-2' נשמר גם לאחר נטרול משתנים מתערבים אפשריים, בהם מין, מוצא אתני, וקיומן של השמנה או מחלת כליות כרונית. ההגנה שמספקות תרופות אלה מפני אבנים בכליות הייתה חזקה בעיקר בקרב מבוגרים צעירים יחסית, ודעכה לאחר גיל 70.

 

המחקר נתמך על ידי קרנות של המכון האמריקאי הלאומי לזקנה (NIA) והמכון הלאומי לדלקת מפרקים, מחלות שרירים ושלד ומחלות עור בארה"ב (NIAMS), וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2024 של כתב העת JAMA Internal Medidcine.

 

ירידה בחומציות השתן

 

החוקרים מסכמים כי "לבוגרים עם סוכרת סוג 2, תרופות מקבוצת SGLT-2' עשויות להגן בהורדת הסיכון לאבנים בכליות".

 

החוקרים ממליצים לבחון שיקול זה במסגרת תהליכי קבלת ההחלטות לתמהיל התרופות המומלץ למאובחנים עם סוכרת, בהתאם לגורמי הסיכון לתופעה.

 

"הממצאים שלנו עשויים לסייע בקבלת החלטות קליניות עבור חולים עם סוכרת הנמצאים בסיכון מוגבר לפתח אבנים בכליות", אמרה מחברת המחקר ג'ולי פאיק (Paik), מהמחלקה לפרמקואפידמיולוגיה ופרמקו-כלכלה והמחלקה לרפואת כליות בבית החולים בריגהאם אנד ווימנס בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים.

 

החוקרים אמנם לא בחנו כיצד התרופות מקבוצת 'מעכבי SGLT-2' מועילות להפחתת הסיכון לאבנים בכליות, אך מספקים מספר הסברים אפשריים לתופעה. ראשית, הוכח בעבודות כי 'מעכבי SGLT-2' מעודדים הפרשה של 'חומצה ציטרית' (ציטראט) מהשתן, והשפעה זו עשויה למנוע התגבשות של מלחי סידן לכדי אבני סידן, ואף להיקשר לסידן ולהפחית את ריכוזו בכליות. כמו כן, במחקר בבעלי חיים התרופות נקשרו עלייה בהפרשה של 'ביקרבונט' מהשתן, וזאת באופן שמעלה את רמת ה-PH של נוזל השתן, מפחית את החומציות בשתן, וכך עשוי למנוע התפתחות אבנים בכליות ובדרכי השתן.

 

הממצאים החדשים מתיישבים עם ראיות חדשות על התועלת של תרופות מקבוצת 'מעכבי SGLT-2' לטיפול בתחלואה כלייתית. שתיים מתרופות אלה, פורסיגה וג'רדיאנס, כבר קיבלו בשנים האחרונות את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) כטיפול עצמאי למחלת כליות כרונית גם בהעדר מחלת הסוכרת, והן אף כלולות בישראל בסל הבריאות הממלכתי בהתוויה זו.

 

JAMA Internal Medicine, doi:10.1001/jamainternmed.2023.7660

glaubmr
11/03/24 11:34

האם תוכלו לפרט שמות של תרופות כאלו? אני לוקחת ג'נואט פעמיים ביום, תרופה שלא נמצאת בסל התרופות ומשלמת עליה סכום מלא כל חודש. האם הג'נואט כלול בסוג זה של התרופות החדשות?


מוטי-דר
08/03/24 10:27

שלום, אני משתמש בתרופה לסכרת 2 ב- Gardiance duo. האם התרופה החדשה שונה בפעולתה מזו שאני משתמש בה והאם היא עדיפה עליה ??